Ενώ η μελλοντική συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα F-35 είναι αμφίβολη και καθ’ όν χρόνο η χώρα αντιμετωπίζει ύφεση, η τουρκική αμυντική βιομηχανία αντιμετωπίζει και αυτή προβλήματα.
Αυτό αναφέρεται από τον Μπουλέντ Αλιρίζα, διευθυντή και ανώτερο συνεργάτη για τον τουρκικό σχεδιασμό, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, για την Άμυνα.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέταξε την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μακροπρόθεσμο στόχο από τις πρώτες ημέρες που ανήλθε στην εξουσία, ωστόσο, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του, ο τομέας δεν βρίσκεται στο επίπεδο στο οποίο επεδίωκε να είναι, τονίζει ο συντάκτης.
Υπό την ηγεσία του Ερντογάν, περίπου το 65% του αμυντικού τομέα παράγεται στη χώρα, σε σύγκριση με το 20% που ήταν όταν ανήλθε στην εξουσία το 2003, ενώ οι εξαγωγές έφθασαν πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τον Αλιρίζα.
Ο αναλυτής σημειώνει ότι η διακοπή ή η αναστολή της συμμετοχής στης Ουάσιγκτον στο πρόγραμμα F-35 θα ενισχύσει την αντίληψη ότι η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στις ΗΠΑ και χρειάζεται μια τοπική αμυντική βιομηχανία που δεν θα υπακούει στις ιδιοτροπίες του Κογκρέσου.
Για την Τουρκία, της οποίας η αμυντική βιομηχανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κοινά προγράμματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν δεν μπορέσει να διατηρηθεί η σημερινή συνεργασία σε τόσο μεγάλα έργα όπως το F-35, αναπόφευκτα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον κλάδο, σημειώνει ο Αλιρίζα, προσθέτοντας ότι πάνω από το ένα τρίτο των εξαγωγών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας το 2018 ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τον συντάκτη, είναι σημαντικό, εκτός από τις πιθανές συνέπειες της κρίσης S-400 / F-35, η οικονομική τροχιά της οικονομίας να είναι σημαντικότερη και πιο μεταβλητή για να καθοριστεί εάν η Τουρκία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τις κύριες οικονομικές της υποχρεώσεις στην αμυντική βιομηχανία.
Εν κατακλείδι, η τρέχουσα οικονομική ύφεση στην Τουρκία θα απαιτήσει αναθεώρηση των αμυντικών δαπανών μαζί με άλλα δαπανηρά κυβερνητικά προγράμματα.
defensenews.com