Έλληνας αρχαιολόγος του Κέιμπριτζ απηνής διώκτης των αρχαιοκάπηλων, έχει σώσει 1.700 αρχαιότητες σε 18 χρόνια: Υπoχρέωσε τον οίκο Christie’s να αποσύρει 4 ελληνικά αγγεία

- Advertisement -

Ο οίκος Christie’s απέσυρε τέσσερα αρχαία ελληνικά αγγεία από τη δημοπρασία της Τρίτης, αφού κορυφαίος αρχαιολόγος ανακάλυψε ότι καθένα από αυτά συνδέθηκε με έναν καταδικασμένο έμπορο αρχαιοτήτων.

Αυτό αναφέρεται σε αποκλειστικό δημοσίευμα της Dalya Alberge στον βρετανικό Guardian με τίτλο “Christie’s withdraws Greek vases from auction over links to convicted dealer” και υπότιτλο “Exclusive: four vases in New York auction traced to Gianfranco Becchina, convicted in 2011 of illegally dealing in antiquities”.

Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα αναφέρει πως ο  Χρήστος Τσιρογιάννης, συνεργάτης λέκτορας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και ειδικός σε θέματα λεηλατημένων αρχαιοτήτων και δικτύων διακίνησης, δήλωσε στον Guardian ότι τα επιβαρυντικά στοιχεία βρίσκονταν μέσα στην αλληλογραφία του ίδιου του οίκου δημοπρασιών με τον έμπορο, η οποία είχε κατασχεθεί από την αστυνομία.

Ο ίδιος επέκρινε τον οίκο Christie’s επειδή δεν αποκάλυψε ότι τα αντικείμενα, που είχαν προγραμματιστεί να βρίσκονται στη δημοπρασία του στις 9 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, ήταν δυνατό να συσχετιστούν με τον Gianfranco Becchina, ο οποίος καταδικάστηκε το 2011 για αρχαιοκαπηλία.

Είπε ότι ενώ ο κατάλογος του Christie’s ανέφερε ότι είχε πουλήσει τρία από τα αντικείμενα στη δημοπρασία της Γενεύης το 1979, είχε παραλείψει το γεγονός ότι είχαν αποσταλεί στον οίκο δημοπρασιών από τον Becchina. «Αυτή είναι μια νέα εικόνα για τα κόλπα που χρησιμοποιεί η αγορά στο υψηλότερο επίπεδό της. Αποκλείουν σκόπιμα τη σύνδεση ενός διακινητή σε αυτά τα τρία παραδείγματα, αν και γνώριζαν για αυτή τη σύνδεση εδώ και 45 χρόνια», είπε.

  • Οι επίμαχες αρχαιότητες περιλαμβάνουν ένα αττικό κύπελλο, διακοσμημένο με πολεμιστές και άλλες μορφές, περίπου του 570-560 π.Χ. Υπολογίστηκε ότι θα έφερνε από 15.000 έως 20.000 δολάρια στα Αρχαία Ελληνικά Βάζα από τη δημοπρασία της Συλλογής Zimmermann, αλλά τώρα έχει εξαφανιστεί από την ηλεκτρονική σελίδα, αφού ο οίκος δημοπρασιών αμφισβητήθηκε με τα στοιχεία του Τσιρογιάννη.
Ένα από τα αγγεία που αποσύρθηκαν από τη δημοπρασία Πηγή Christies

Ο κατάλογος των πωλήσεων σημειώνει: «Τα αρχαία ελληνικά αγγεία που συνέλεξε ο Δρ Manfred Zimmermann (1935-2011) συγκαταλέγονται στις καλύτερες ιδιωτικές συλλογές του είδους του που συγκεντρώθηκαν στα τέλη του 20ού-αρχές του 21ου αιώνα».

Άλλες αμφισβητούμενες αρχαιότητες περιελάμβαναν την Παρτίδα 3, το καπάκι μιας λεκάνης ή κύπελλου διακοσμημένου με σφίγγες από περίπου το 570-550 π.Χ. και υπολογίζεται σε $8.000 έως $12.000, και το Lot 10, μια ύδρα ή δοχείο νερού με τον Διόνυσο με ένα κέρατο, περίπου 5203 π.Χ. υπολογίζεται σε 7.000 έως 9.000 δολάρια. Έχουν επίσης εξαφανιστεί από τον διαδικτυακό κατάλογο.

  • Τα τελευταία 18 χρόνια, ο Τσιρογιάννης έχει εντοπίσει περισσότερες από 1.700 λεηλατημένες αρχαιότητες σε οίκους δημοπρασιών, γκαλερί, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, ειδοποιώντας την Ιντερπόλ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις.

Αν και εδρεύει στο Κέιμπριτζ, διευθύνει την έρευνα παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων για την έδρα της Unesco για τις απειλές κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, Ελλάδα .

Ο αείμνηστος Paolo Giorgio Ferri, ο Ιταλός εισαγγελέας που καταδίωξε και δίωξε διακινητές λεηλασμένων αρχαιοτήτων, εκτίμησε τόσο την έρευνα του Τσιρογιάννη που του έθεσε στη διάθεσή του δεκάδες χιλιάδες εικόνες και άλλο αρχειακό υλικό που κατασχέθηκαν σε επιδρομές της αστυνομίας από την Becchina και δεκάδες διακινητές.

Ο Τσιρογιάννης είπε ότι έγγραφα σχετικά με την πώληση του Christie’s το 1979 βρίσκονται στο κατασχεθέν αρχείο του Becchina. Περιλαμβάνουν την αλληλογραφία του Christie’s και τον κατάλογο δημοπρασιών, με αντικείμενα που κυκλώνει η Becchina με κόκκινο στυλό.

Πιστεύει ότι, ενώ τα αποδεικτικά έγγραφα υποδεικνύουν ότι ο ιδιοκτήτης ήταν ένας «Mr Borowowza» με αντιπρόσωπο του Άμστερνταμ, αυτό ήταν ένα ψεύτικο όνομα, που απλώς εμφανιζόταν στη βάση της αλληλογραφίας των Christie’s: «Όταν προέκυψε ένα πρόβλημα που σχετίζεται με αυτό. Η Christie’s επικοινώνησε απευθείας με την Becchina, κάτι που δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης».

Σημείωσε ότι μια επιστολή του Christie’s του 1981, που αφορούσε την πώληση του 1979, ειδοποιούσε τον Becchina ότι του αποζημίωνε για χαμένες αρχαιότητες. Ο Τσιρογιάννης είπε: «Αλλά αυτή η παρτίδα είναι μεταξύ των ίδιων αποστολών της πώλησης του «Mr Borowowza» το 1979 μέσω [του αντιπροσώπου του Άμστερνταμ]. Γιατί η Christie’s ειδοποίησε απευθείας την Becchina; Η απάντηση είναι ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης και αποστολέας ήταν ο Becchina».

Ένα άλλο αποσυρθέν αγγείο από πώληση, παλαιότερα Lot 20, ήταν μια λήκυθος ή λαδοδοχείο, που απεικονίζει τον Αθηναίο ήρωα Θησέα, που χρονολογείται από το 500-490 π.Χ. και υπολογίζεται σε $20.000 έως $30.000.

Σύμφωνα με το ιστορικό της συλλογής, ο Christie’s είχε δηλώσει ότι η Zimmermann το είχε αγοράσει από έναν Γερμανό αντιπρόσωπο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σημειώνει ότι, όπως και οι παρτίδες 1 και 3, εκτέθηκε σε δύο γερμανικά μουσεία τα τελευταία χρόνια.

Και πάλι, δεν έγινε λόγος για τον Becchina. Ωστόσο, μεταξύ του υλικού που του απέσπασε η αστυνομία είναι μια εικόνα αυτού του αγγείου – σε σπασμένη κατάσταση, χωρίς το στόμιο και το χείλος του.

Ο Τσιρογιάννης είπε: «Δεν υπάρχει αναφορά κατάστασης για το κομμάτι στον κατάλογο των Christie’s [Απρίλιος]… Τώρα είναι σε άριστη κατάσταση, αλλά δεν λένε τίποτα… Σύμφωνα με χειρόγραφες σημειώσεις του ίδιου του Becchina, η λήκυθος του παραδόθηκε στις 21 Απριλίου 1990, το οποίο εξηγεί πώς το απέκτησε η Zimmermann στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αλλά αυτό που παραλείπεται είναι η πιο κρίσιμη πληροφορία, ότι είναι από τον Becchina, από τον καταδικασμένο πλιάτσικο Raffaele Monticelli».

Και πρόσθεσε: «Ούτε ο οίκος δημοπρασιών, ούτε ο συλλέκτης ή η οικογένειά του, ούτε καν τα μουσεία μπαίνουν στον κόπο να ελέγξουν τις αρχές για να δουν εάν εμπλέκονται στην έκθεση παράνομων αντικειμένων».

  • Εκπρόσωπος της Christie’s είπε: «Ο Christie’s παίρνει πολύ σοβαρά το θέμα της έρευνας προέλευσης, ειδικά όταν σχετίζεται με πολιτιστικά αγαθά. Δημοσιεύουμε τους καταλόγους μας πολύ πριν από τις δημοπρασίες μας και προσκαλούμε το κοινό να τους εξετάσει. Διαθέτουμε αυστηρές διαδικασίες που μας βοηθούν να διασφαλίσουμε ότι προσφέρουμε μόνο αντικείμενα που μπορούμε να πουλήσουμε νομίμως και, ως μέρος αυτής της δέουσας επιμέλειας, συνεργαζόμαστε στενά με δημόσιες αρχές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

«Οποιαδήποτε πρόταση ότι ο οίκος Christie’s γνώριζε ότι αυτά τα αντικείμενα προέρχονταν από τον Gianfranco Becchina είναι κατηγορηματικά ψευδής. Όταν ενημερωθήκαμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει τεκμηρίωση που να αποδεικνύει μια τέτοια σύνδεση, αποσύραμε τα έργα από την πώληση για περαιτέρω έρευνα και θα το ερευνήσουμε μαζί με τις ιταλικές αρχές».

Ο Έλληνας αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης Image via YouTube

Guardian [Christie’s withdraws Greek vases from auction over links to convicted dealer]

https://hellasjournal.com/2024/04/ellinas-archeologos-tou-keimpritz-apinis-dioktis-ton-archeokapilon-echi-sosi-1-700-archeotites-se-18-chronia-ipochreose-ton-iko-christies-na-aposiri-4-ellinika-angia-videos/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα