Hasanain Mohamed
«Η ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα ξεκινήσει έρευνες φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Εκτός από τη δήλωση της Λιβύης ότι εξετάζει την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα, είναι ελπιδοφόρα βήματα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε η Aya Burweila, Λίβυα στρατηγικός αναλυτής.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την έναρξη των ερευνών φυσικού αερίου της ExxonMobil στην ανατολική Μεσόγειο, ως απάντηση στο μνημόνιο υδρογονανθράκων Τουρκίας-Λιβύης.
Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Farhat Bengdara είπε ότι η NOC ολοκληρώνει τις επενδυτικές και εξερευνητικές συμφωνίες με την ιταλική ENI και την British Petroleum (BP) για να ξεκινήσει η εξερεύνηση φυσικού αερίου. Είπε επίσης ότι η NOC εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης αγωγού με Ελλάδα και Αίγυπτο, πέραν αυτού μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας. Δήλωσε επίσης ότι η Λιβύη θα ζητήσει να ενταχθεί στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), το οποίο αποκλείει την Τουρκία.
«Και οι δύο ανακοινώσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για γεωτρήσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τα παράνομα μνημόνια που υπογράφηκαν με την σημερινή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) και την πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη», ανέφερε η Burweila σε έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Ελλάδα. Εφημερίδα ΤΑΝΕΑ.
«Το νέο μνημόνιο, που βασίζεται σε προηγούμενο που υπογράφηκε το 2019, παραβιάζει όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και το εσωτερικό δίκαιο της Λιβύης: το GNA και το GNU είναι καθεστώτα που επιβάλλονται από το εξωτερικό μη εκλεγμένα και μη αναγνωρισμένα από τους Λίβυους. Απαγορεύεται ρητά να υπογράψουν οποιαδήποτε στρατιωτική ή ναυτική διεθνή συμφωνία. Από το 2015, η διεθνής κοινότητα επιλέγει τις κυβερνήσεις της Λιβύης και τους παρέχει διεθνή αναγνώριση. Τόσο το GNA (2015) όσο και το GNU (2021) επιβλήθηκαν από διαδικασίες μέσω του ΟΗΕ, γεμάτες διαφθορά, έλλειψη διαφάνειας και πολιτικούς μηχανισμούς για να σφετεριστούν το δικαίωμα των Λίβυων να επιλέγουν την κυβέρνησή τους και να τους εξαπατήσουν», σημείωσε η Burweila.
Η κυβέρνηση GNA, που διορίστηκε από τη διεθνή κοινότητα, ολοκλήρωσε την παραμονή της το 2017 και η εξουσία του δεν επικυρώθηκε ποτέ από το λιβυκό Κοινοβούλιο. Το GNU, που επιλέχθηκε από ένα φόρουμ που ορίστηκε από τον ΟΗΕ, έχασε την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου φέτος.
«Παρόλα αυτά, ο ΟΗΕ χορήγησε διεθνή αναγνώριση στις δύο κυβερνήσεις και δεν την ανακάλεσε όταν έληξαν οι προσωρινές εντολές τους. Και οι δύο ξεκίνησαν ως μεταβατικές κυβερνήσεις και γρήγορα μετατράπηκαν σε μόνιμα πελατειακά καθεστώτα της Τουρκίας, στράφηκαν σε ξένη στρατιωτική υποστήριξη για να παραμείνουν στην εξουσία με τη βία», είπε.
Η έκθεση προειδοποίησε ότι «η ίδια η περιφρόνηση του ΟΗΕ για το κράτος δικαίου και τους βασικούς κανόνες κυριαρχίας έχει τροφοδοτήσει το χάος στη Λιβύη, το οποίο η Τουρκία έχει τόσο επιδέξια εκμεταλλευτεί και μεταφράζεται σε ένα παράνομο μνημόνιο».