Κώστας Βενιζέλος
Η μη αναφορά του Ερντογάν σε λύση δυο κρατών, κατά διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, άνοιξε τις… πύλες στους εκφραστές της πολιτικής ψευδαίσθησης για να αρχίσουν τα «βολικά» σενάρια. Έδωσε την ευκαιρία στους εκφραστές της αφέλειας και του τουρκικού εθνικισμού, να αναλωθούν σε αναλύσεις ευσεβοποθισμού, ξένες προς την πραγματικότητα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε για προφανείς λόγους να υιοθετήσει χαμηλούς τόνους στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα. Από τα όσα είπε ο Ερντογάν στην λακωνική αναφορά του για το Κυπριακό, δεν προκύπτει ότι εγκαταλείφτηκε η πολιτική των δυο κρατών. Έκανε αναφορά σε «μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση της πραγματικότητας…» Διαχρονικά, η αναφορά από την κατοχική πλευρά σε «πραγματικότητες», παραπέμπει στο σημερινό παράνομο στάτους κβο. Στην νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων. Κοντολογίς, δεν αναφέρθηκε δημόσια ευθέως στη θέση του για δυο κράτη στο νησί, το «φωτογράφισε», ωστόσο, μιλώντας για «πραγματικότητα». Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, στις δικές του δηλώσεις, πως διαφώνησαν στο Κυπριακό. Εάν υπήρχε διαφοροποίηση από τουρκικής πλευράς τότε θα γινόταν και δημόσια αναφορά.
Ακόμη και η τοποθέτηση του εγκάθετου Τατάρ ότι «η αναγνώριση μπορεί να περιμένει μια άλλη μέρα, η πολιτική λύση μπορεί να περιμένει μια άλλη μέρα», έχει εκληφθεί ως δήθεν διαφοροποίηση. Και μάλιστα ότι η τοποθέτηση αυτή έγινε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του κατοχικού ηγέτη με τον Ερντογάν. Βεβαίως, στη συνέχεια της «διαφοροποιημένης» τοποθέτησης Τατάρ, το σκηνικό ξεκαθαρίζεται ως εξής: «…αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η συνεργασία των δύο κρατών, των δύο αρχών σε όλα τα σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών πόρων». Στο ίδιο μήκος κύματος, με διαφορετική ρητορική, ήταν και η τοποθέτηση του λεγόμενου «προοδευτικού» μπλοκ στα κατεχόμενα. Ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος– ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν, που προσβλέπει στην εύνοια του νεοσουλτάνου για να γίνει εγκάθετος στη θέση του σημερινού εγκάθετου, δήλωσε προ ημερών ότι πρώτο το κόμμα του θα αντιταχθεί σε μια λύση, στην οποία δεν μοιράζεται η κυριαρχία. Σημείωσε δε πως πρέπει «να τεθεί επί τάπητος ποιο θα είναι το καθεστώς της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε περίπτωση που είναι ‘’όχι’’ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος». Αξίωση που είναι διαχρονική από τουρκικής πλευράς, που θεωρεί πως μετά από μια νέα αποτυχία, θα πρέπει να τεθεί εν πολλοίς το θέμα της αναγνώρισης. Μιας αποτυχίας, που θα είναι προδιαγεγραμμένη, όταν ακόμη και οι «προοδευτικοί» και «αριστεροί» στα κατεχόμενα, αξιώνουν δυο κυριαρχίες.
Όσοι θέλουν να… πετούν στα σύννεφα, να υιοθετήσουν τους τουρκικούς τακτικισμούς υποστηρίζοντας ότι διαπιστώνεται μια… νέα προσέγγιση Ερντογάν, μπορούν να το πράξουν. Μπορούν και να είναι χαρούμενοι και χαμογελαστοί ακούγοντας τις τουρκικές «διαφοροποιήσεις». Οι αιθεροβάμονες άλλωστε ευδοκιμούν σε αυτή τη χώρα. Ευδοκιμούν στη Λευκωσία, κυρίως, όμως στην Αθήνα.
Εάν υπάρχει αλλαγή πλεύσης από τον Ερντογάν έναντι της ελληνικής πλευράς πρέπει να το δείξει εμπράκτως, πρωτίστως στην Κύπρο. Δεν μπορεί να γίνονται εκτιμήσεις κινούμενοι κάποιοι στη σφαίρα μιας εικονικής πραγματικότητας και να κάνουν λόγο για γεγονότα. Ο Ερντογάν εάν ήθελε να κάνει στροφή θα απέσυρε το casus belli, την αξίωση του για αποστρατικοποίηση των νησιών, το επεκτατικό όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Τίποτε, ωστόσο, από όλα αυτά δεν έπραξε. Σε ό,τι δε αφορά την Κύπρο, οι προκλήσεις συνεχίζονται, είναι καθημερινές, πιο έντονες και αναβαθμισμένες, αλλά αυτές οι εξελίξεις δεν επηρεάζουν προφανώς την Αθήνα. Μέχρι να φθάσουν τα μαντάτα στο Μαξίμου χάνονται στους διαδρόμους των πρόσκαιρων τακτικισμών, που φαντάζουν σε κοινή θέα ως ακροβατισμοί. Δεν θεωρούνται προφανώς «σημαντικές», οι τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο, ώστε να μπορούν να διαταράξουν το «καλό κλίμα» στα ελληνοτουρκικά.
https://www.philenews.com/apopsis/arthra-apo-f/article/1418534/allaxe-o-tagip-ki-evale-ta-roucha-tou-allios/