«Χρήσιμα διδάγματα από δυο εκ διαμέτρου αντίθετες υποτιμήσεις νομίσματος του Πέσο Αργεντινής και του Γουάν Κίνας»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Τον τελευταίο καιρό οι υποτιμήσεις του σκληρού κινεζικού νομίσματος Γουάν και του ευάλωτου αργεντίνικου νομίσματος Πέσο απασχόλησαν τις αγορές αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη για διαφορετικούς λόγους όμως.

Ποιος δεν ξέρει σήμερα ότι η διαχρονική οικονομική μεγέθυνση της Κίνας, μετά την εγκατάλειψη από τους κομμουνιστές ηγέτες της του οικονομικού μαοϊσμού, την κατέστησε την 2η οικονομική δύναμη στον κόσμο, τον μεγαλύτερο Δανειστή των ΗΠΑ και με ένα σκληρό πια εθνικό της νόμισμα, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που οι εταίροι μας οι Πορτογάλοι να εκδώσουν πρόσφατα επιτυχώς ομόλογο με ρήτρα Γουάν ! Και τότε γιατί οι κινέζοι υποτίμησαν πρόσφατα το νόμισμά τους, με ισοτιμία 7 Γουάν για 1 δολάριο, προκαλώντας την έκρηξη οργής του Τραμπ για αυτή τους την πράξη ; Για να αντισταθμίσουν τους δασμούς που επέβαλαν στα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες οι ΗΠΑ. Δηλαδή οι αρμόδιες κινεζικές νομισματικές αρχές έκαναν ηθελημένα μια «ανταγωνιστική υποτίμηση του Γουάν» σε σχέση με το παγκόσμιο πράσινο νόμισμα αναφοράς το δολάριο, στα πλαίσια του αμερικανο-κινεζικού οικονομικού πολέμου ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, διαταράσσει την παγκόσμια αγορά, χωρίς να ξέρουμε ακόμα ποια θα είναι η κατάληξή του. Το πιθανότερο είναι να συμβάλλει στην παγκόσμια ύφεση.

Τι συνέβη όμως αναφορικά με την αθέλητη υποτίμηση του Πέσο ;

 Μόλις δύο μήνες πριν από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις 27 Οκτωβρίου 2019 στην Αργεντινή, η νίκη στις Προκριματικές εκλογές στις 11-8-2019 του αριστερού περονιστή (φωτο αριστερά) Alberto Fernández (με τη σύμπραξη της πρώην προέδρου Cristina Fernandez de Kirchner η οποία κατηγορείται για 12 υποθέσεις) ανέτρεψε τα προγνωστικά των δημοσκοπήσεων και πυροδότησε μια νέα κρίση στην πολύπαθη αυτή χώρα η οποία δεν μπορεί να συνέλθει από το 2.001. Ανήσυχοι οι Αργεντινοί, αποθηκεύουν βασικά τρόφιμα ή, αν έχουν χρήματα, αγοράζουν δολάρια, διότι το Πέσο κατακρημνίστηκε κατά 19% (την επαύριον του εν λόγω εκλογικού αποτελέσματος), δίχως φυσικά αυτή να είναι η βούληση της κυβέρνησης του προέδρου Mauricio Macri, συγκριτικά με την παραπάνω κινεζική περίπτωση.

«Αργεντινή: το πέσο κατακρημνίζεται, ο κόσμος τρελαίνεται» (Argentine : le peso dégringole, la rue s’affole), αυτός είναι ο τίτλος της ανταποκρίτριας στο Μπουένος Αύρες Mathilde Guillaume της ηλεκτρονικής Libération στις 13-8-2019, που νομίζω ότι λέει πολλά. «Κάθε Αργεντινός που σέβεται τον εαυτό του», λέει το ρεπορτάζ της, «πρέπει να ρίξει στο καροτσάκι του, βασικά αγαθά ισοδύναμα 3 μηνών, όπως π.χ. : χαρτιού τουαλέτας, λαδιού, αλεύρων και τσαγιού για να μπορέσει να επιβιώσει». Η Angela αστειευόμενη λέει : «Δεν έχω λεφτά για να αγοράσω δολάρια, έτσι κάνω ό,τι μπορώ : αποθεματοποιώ όλα αυτά τα βασικά προϊόντα τα οποία δεν θα αργήσουν να ακριβύνουν σημαντικά». «Όσοι μπόρεσαν, αγόρασαν δολάρια που την περασμένη Παρασκευή είχαν ισοτιμία 45 πέσος για 1 δολάριο.  Ενώ τη μαύρη Δευτέρα 12-8-2019 που ακολούθησε 1 δολάριο πουλιόταν για 60 πέσος στη νόμιμη αγορά συναλλάγματος. Στη μαύρη αγορά ; 1 δολάριο πουλιόταν για 69 πέσος, όπως σχηματικά φαίνεται η διακύμανση της επίσημης (Official Peso Rate) και της ανεπίσημης ισοτιμίας (Unofficial Peso Rate) του εν λόγω νομίσματος.

Τούτο μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά έτσι γίνεται : όταν υποτιμάται το νόμισμά τους, οι Αργεντινοί που έχουν χρήματα μπορούν να αγοράσουν δολάρια, δηλαδή ένα ακριβό καταφύγιο εναντίον ενός αβέβαιου μέλλοντος. Αύριο, μεθαύριο, θα είναι ακόμα πιο ακριβό και μαζί του θα είναι ακριβότερες όλες οι τιμές που ανεβαίνουν στα ύψη, όπως μεταξύ άλλων  : και τα δάνεια των ακινήτων, τα οποία έχουν ήδη βυθίσει δεκάδες χιλιάδες Αργεντινών στην πτώχευση, διότι αναπροσαρμόζονται στον καλπάζοντα πληθωρισμό, όπως έγραψε η Mathilde Guillaume της ηλεκτρονικής Libération στις 9-8-2019, με τίτλο «Αργεντινή : κατεστραμμένες ζωές με το δάνειο του Macri» (Argentine : des vies brisées au crédit de Macri).

Η Marisol, δανειολήπτρια, καταγγέλλει ότι από τον Ιούνιο του 2016, με μεγάλη δημοσιότητα της κυβέρνησης του Macri, δημιουργήθηκε ένα πιστωτικό σύστημα (UVA) που  αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο της στεγαστικής πολιτικής του για να λύσει το ιστορικό πρόβλημα ιδιοκτησίας σπιτιού για την εργατική τάξη της Αργεντινής.

Αυτά τα νέα δάνεια UVA που προορίζονταν αποκλειστικά για την αγορά ακινήτων κύριας κατοικίας άλλαξαν τα δεδομένα : το δάνειο, διάρκειας πάνω από 20 ή 30 χρόνια, μπορούσε να καλύψει μέχρι και το 80% της τιμής αγοράς του ακινήτου. Οι πρώτες αποπληρωμές του δανείου, ισοϋψείς  με την τιμή του ενοικίου, είχαν ανώτατο όριο το 25% των εισοδημάτων των δανειοληπτών. Υπήρξε όμως μια λεπτομέρεια στα ψιλά γράμματα της δανειακής σύμβασης : για να προφυλαχθούν οι Τράπεζες που χορήγησαν τα δάνεια, το επιτόκιο του δανείου προσαρμοζόταν εκάστοτε στον τρέχοντα πληθωρισμό! Μέσα σε 3 χρόνια, χορηγήθηκαν μεταξύ 115.000 και 170.000 τέτοια δάνεια (σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης ή των συνδέσμων των δανειοληπτών). Τα μισά από αυτά χορηγήθηκαν από την κρατική τράπεζα Nacion. Πλην όμως στην Αργεντινή, ο πληθωρισμός απέχει πάρα πολύ από το να είναι μια λεπτομέρεια. Ο Mauricio Macri, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε δηλώσει : «Το θέμα του πληθωρισμού θα είναι το απλούστερο από αυτά που θα πρέπει να διαχειριστώ ως πρόεδρος»! Έξι μήνες πριν το τέλος της θητείας του η τελευταία του πολιτικάντικη υπόσχεση θα προκαλούσε γέλωτα, αν η κατάσταση στην Αργεντινή δεν ήταν τόσο καταστροφική. Από την αρχή της θητείας του, η ισοτιμία του πέσο έχει διαιρεθεί δια του 4 και πλέον έναντι του δολαρίου. Αφού από τα 9,60 πέσο για 1 δολάριο που ήταν το Δεκέμβριο του 2015, φτάσαμε στα 60 και 69 πέσο για 1 δολάριο την περασμένη Δευτέρα και πάει λέγοντας… Ο σωρευτικός πληθωρισμός ξεπέρασε το 200% τον περασμένο μήνα επί θητείας Macri. Εξ ου και η τεράστια ήττα που εισέπραξε στις προκριματικές εκλογές με 15% διαφορά από τον νικητή (47% έναντι 32%).

Με τον πληθωρισμό που ήδη πλησιάζει το 50% ετησίως, οι Αργεντινοί δεν  χρειάζονταν μια νέα υποτίμηση. Την περασμένη Δευτέρα όμως, το αόρατο χέρι των χρηματοπιστωτικών αγορών έπληξε βίαια την οικονομία της Αργεντινής : το πέσο υποτιμήθηκε μέσα σε λίγες μόνο ώρες, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο της κεντρικής Τράπεζας αυξήθηκε στο 73%, ένα θλιβερό ρεκόρ . Και οι μετοχές υποχώρησαν κατά 60%.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, ο «κίνδυνος της χώρας της Αργεντινής», ο οποίος μετρά τη δυσκολία μιας χώρας να αποπληρώσει τα χρέη της, έφθασε τις 1.771 μονάδες την Τρίτη 13-8-2019, δηλαδή την υψηλότερη μέσα σε 10 χρόνια.

Συμπέρασμα :

Μια εύρωστη οικονομικά χώρα, όπως η Κίνα σήμερα, με κρατικά Ταμεία ξεχειλισμένα από τα σκληρά νομίσματα (χάρη στις εξαγωγές της), όπως και του δολαρίου, έχει την πολυτέλεια, ως αυτεξούσια οικονομικά χώρα, να υποτιμήσει το Γουάν για να αντισταθμίσει τους αμερικανικούς δασμούς του Τραμπ.

Και από την άλλη μια ευάλωτη οικονομικά χώρα, όπως η Αργεντινή, με τρύπια κρατικά Ταμεία και που χρησιμοποίησε τα 57 δις εκατομμύρια δολάρια δανεικά από το ΔΝΤ για να συγκρατήσει την καταρρέουσα ισοτιμία του Πέσο, βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα της στάσης πληρωμών.

Να γιατί η ένταξή μας στο ασφαλές ευρώ ήταν μια διαχρονική κατάκτηση για την οποία κανένας φωστήρας Δραχμιστής δεν πρέπει να μας παραπλανά. Ποιον έλληνα αλήθεια απασχολεί σήμερα η ισοτιμία του νομίσματος που έχει στην τσέπη του ; Κανέναν. Οι Αργεντινοί τσουρουφλίζονται με το Πέσο τους. Ας αφήσουμε τον ακροδεξιό παραμυθά  Σαλβίνι να κάνει στην πράξη την αποκοτιά του με την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Κάτι που ευτυχώς δεν τόλμησαν οι ακροδεξιο-ακροαριστεροί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην περίπτωση της Ελλάδας.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Να γιατί η ένταξή μας στο ασφαλές ευρώ ήταν μια διαχρονική κατάκτηση για την οποία κανένας φωστήρας Δραχμιστής δεν πρέπει να μας παραπλανά”:
    Και εδώ στα δικά μας, να δούμε ποιός θα χρηματοδοτήσει έναν πιθανό γενικευμένο μελλοντικό ελληνοτουρκικό πόλεμο, όπου οι Τούρκοι θα έχουν το δικό τους χρήμα για να τον χρηματοδοτήσουν, ΕΝΩ εμείς θα επαιτούμε να μας τον χρηματοδοτήσει/δανειοδοτήσει τον πόλεμο η… Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωεταίροι. Αμ δε που θα ρισκάρουν το ευρώ τους για εμάς!

    • Fake όνομα. Fake πρόβλεψη του Λωτοφάγου.
      Ποιος γέμισε τα ελληνικά και κυπριακά ATM στην κρίση ;
      Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που μας έστειλε τα αεροπλάνα γεμάτα με ευρώ.
      Και ποια αγοραστική αξία θα έχει μια υποτιμημένη και πληθωριστική λίρα Τουρκίας που έχασε ήδη το 30% της ισοτιμίας της μέσα σε ένα χρόνο ; Οι αδαείς, ας ρωτήσουν τις Αργεντινές νοικοκυρές. Αγκομαχάνε για το Πέσο τους.
      Παραπέμπω τον Fake αναγνώστη μου στο πρόσφατο και διαφωτιστικό παρακάτω ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Μανώλη Κωστίδη για την τουρκική οικονομία της δήθεν υπερήφανης και αυτόνομης τουρκικής λίρας που την κόβουν στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν έχει και τόσο μεγάλη αγοραστική αξία ούτε και για τα ζαρζαβατικά. Όχι για τα όπλα και τα F 35 ή τους S 400 τους οποίους τους πληρώνουν σε δολάρια κι όχι σε λίρες Τουρκίας. Και ακόμα δεν είμαστε σε πόλεμο. Εκτός κι αν ο Fake αναγνώστης πιστεύει αστήριχτα ότι η τουρκική λίρα μιας εμπόλεμης Τουρκίας, κατά το σενάριό του, θα ισχυροποιήσει την ισοτιμία της, ενώ το ευρώ που θα έχουν οι Έλληνες στα χέρια τους (και κανείς δεν προβλέπεται να τους το πάρει, αρκεί να συνεχίσουν το δρόμο τους) θα υποτιμάται. Εκτός κι αν ο Fake αναγνώστης ονειρεύεται ακόμα την Δραχμή από στείρα εμμονή του.

      Η Τουρκία φτωχότερη κατά 202 δις δολάρια σε μια 5ετία
      14/8/19
      Η Τουρκία μπορεί να βρυχάται και να προαναγγέλει μεγαλεπήβολα εξοπλιστικά προγράμματα, έχει όμως να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας της.
      Όπως γράφει ο Μανώλης Κωστίδης στο ibna η Τουρκίας έγινε “φτωχότερη κατά 202 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 5 χρόνια, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο της γειτονικής χώρας”.
      Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσίευσε η εφημερίδα Cumhuriyet το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας το 2013 είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ των 950 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2019 το ΑΕΠ υποχώρησε στα 748 δισεκατομμύρια δολάρια! Αυτή η μείωση των 2002 δισεκατομμυρίων είναι το βασικό πρόβλημα καθώς στα μάτια του τουρκικού λαού η πολιτική επιτυχία του Recep Tayyip Erdogan είχε ταυτιστεί και με την αύξηση του πλούτου την οποία την είχε πετύχει καθώς από το 2002 είχε τριπλασιάσει το ΑΕΠ της χώρας.
      Ο κάθε Τούρκος πολίτης έγινε φτωχότερος σε σχέση με το 2013 καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2019 μειώθηκε στα 9076 δολάρια, όταν το 2013 είχε αγγίξει τα 12500 δολάρια!
      Η Τουρκία σε μέγεθος οικονομίας έπεσε 4 επίπεδα και από την 16η μεγαλύτερη οικονομία υποχώρησε στην 20η θέση.
      Σύμφωνα με την εφημερίδα Birgunη ανεργία των νέων από το επίπεδο του 16% αυξήθηκε στο 26% ενώ αντίστοιχα ο πληθωρισμός από το 7% το 2013 σήμερα βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 20%. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Berayt Albayrak υπόσχεται πως τους επόμενους μήνες η κατάσταση της οικονομίας θα ισορροπήσει για να ξεκινήσει μια νέα αρχή.
      Από
      Militaire News

      • Αδυνατείτε να απαντήσετε στην ουσία, η οποία ερωτάται πολύ συγκεκριμένα: Πώς θα χρηματοδοτηθεί ένας ενδεχόμενος ελληνοτουρκικός πόλεμος διαρκείας; Με το δανειζόμενο ευρώ, ή με μια πληθωριστική δραχμή; Και αν είναι με το πρώτο, τότε ποιός θα μας το δανείζει;-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα