Οι ηγέτες της Ε.Ε. πρόκειται να εξετάσουν το σχέδιο για κοινή αγορά φυσικού αερίου στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. πρόκειται να εξετάσουν το σχέδιο για κοινή αγορά φυσικού αερίου στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Στόχος του σχεδίου είναι να μη βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν τις αναγκαίες ενεργειακές προμήθειες. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αξιωματούχους των χωρών, στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που θα αρχίσει στις 30 Μαΐου οι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν ένα φάσμα θεμάτων, από τον μηχανισμό αλληλεγγύης για τη στήριξη όσων κρατών-μελών αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια φυσικού αερίου, τις ενεργειακές συνδέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., την ασφάλεια των προμηθειών ενέργειας αλλά και τις ενδεχόμενες μεταβολές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η εν λόγω Σύνοδος Κορυφής συμφωνήθηκε στις αρχές του έτους ως επιβεβλημένη από τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Εχει προηγηθεί, τον Μάρτιο, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την από κοινού αγορά αλλά και αποθήκευση φυσικού αερίου, που στόχο έχει να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Δέσμη προτάσεων ετοιμάζει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας.
Μερικές ημέρες πριν από τη σύνοδο, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη δέσμη των προτάσεών της με το όνομα RePowerEU για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας και σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Παράλληλα, θα παρουσιάσει μια εκτίμηση για το πώς η ανάκαμψη των χωρών-μελών από την ύφεση της πανδημίας μπορεί να διευκολύνει να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και τα κενά στο σύστημα με το οποίο προμηθεύονται ενέργεια τα κράτη-μέλη. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Ε.Ε. αλλά και οικονομολόγοι προειδοποιούν πως οι εσπευσμένες προσπάθειες των Ευρωπαίων να εξασφαλίσουν προμηθευτές ενέργειας μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών των καυσίμων, αν όλο και περισσότερα κράτη-μέλη δράσουν χωρίς συντονισμό και συνεννόηση μεταξύ τους. Η συμφωνία που συνήψε η Ιταλία με την Αλγερία, για παράδειγμα, έχει εμπνεύσει ανησυχία στην Ισπανία πως μπορεί να αποβεί εις βάρος των αντίστοιχων ισπανικών συμφωνιών.