Το χτύπημα του ΡΚΚ στην Άγκυρα, το Ισραήλ και η Ελλάδα-Λάζαρος Καμπουρίδης

- Advertisement -

Το χτύπημα του ΡΚΚ στην τουρκική αεροδιαστημική εταιρία TUŞAS, έφερε στην επιφάνεια ένα σημαντικό παρασκήνιο, στο οποίο φαίνεται ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και αναζητεί απεγνωσμένα λύσεις στο γεωπολιτικό πάζλ το οποίο διαμορφώθηκε το τελευταίο έτος και ειδικότερα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Η επίθεση των δύο μελών του ΡΚΚ στην τουρκική εταιρία συνέβη αμέσως μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν και προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντ. Μπαχτσελί, ο οποίος πρότεινε την ανακοίνωση του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν για παράδοση του οπλισμού και διάλυση του ΡΚΚ προκειμένου την αποφυλάκισή του.

Μετά από τις ανταλλαγές απειλών Άγκυρας – Τελ Αβίβ και ειδικότερα όταν το Ισραήλ έδειξε ότι είχε ολοκληρώσει με την επιχείρηση εκκαθάρισης της Χαμάς στην Γάζα αποκαλύπτοντας ότι ο επόμενος αλλά όχι τελευταίος στόχος θα είναι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο Ερντογάν άρχισε την προσπάθειες προσέγγισης των Κούρδων καθώς αντιλήφθηκε ότι ο κουρδικός παράγοντας θα χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ, λαμβάνοντας υπόψη και τις δηλώσεις του Νετανιάχου, περί «αλλαγής του χάρτη της περιοχής».

Τρεις μήνες πριν από το χτύπημα στην TUŞAS, άρχισε από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης μία προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τον Οτσαλάν από τον οποίο ζητήθηκε η διαμεσολάβησή του ώστε το ΡΚΚ να παραδώσει τον οπλισμό του στην βάση μία νέας διαδικασίας επίλυσης του Κουρδικού με αντάλλαγμα την παραχώρηση κάποιων δικαιωμάτων στους Κούρδους.

Ο Κούρδος ηγέτης Οτσαλάν ανταποκρινόμενος στην πρόθεση Ερντογάν έστειλε άμεσα μήνυμα στο ΡΚΚ ζητώντας την διάλυση της οργάνωσης με αντάλλαγμα την παραχώρηση δικαιωμάτων στους Κούρδους και την απελευθέρωση του ίδιου. Η ηγετική ομάδα του ΡΚΚ όχι μόνο απάντησε αρνητικά αλλά έδωσε εντολή για σχεδίαση ένοπλης επίθεσης στην TUŞAS. Η απάντηση του ΡΚΚ ήταν αρνητική πιθανότατα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν αλλά και της επίγνωσης ότι αν και στριμωγμένο στο Β. Ιράκ, η υπόθεση δημιουργίας κουρδικών κρατικών δομών στη Β. Συρία έχει αρχίσει να υλοποιείται με την αμερικανική υποστήριξη.

Η δήλωση του Μπαχτσελί δεν ήταν τυχαία, καθώς έγινε σχεδόν δύο μήνες μετά την άρνηση του ΡΚΚ στο κάλεσμα Οτσαλάν και δεν αποσκοπούσε στο άνοιγμα ενός παραθύρου επίλυσης αλλά στην δημιουργία σχίσματος μεταξύ της ηγεσίας του ΡΚΚ, του Κούρδου ηγέτη  και του κουρδικού λαού.

Το χτύπημα του ΡΚΚ στην TUŞAS δεν σχετίζεται με την δήλωση Μπαχτσελί καθώς είχε σχεδιαστεί πολύ πριν. Αντιθέτως, η οργάνωση ήθελε να δώσει τέλος στα σενάρια περί συνέχισης των συζητήσεων ΡΚΚ – Οτσαλάν αλλά και στο παιχνίδι της τουρκικής κυβέρνησης για προσέγγιση και εκμετάλλευση του κουρδικού παράγοντα, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα ισχύος και εκδίκησης προς την Άγκυρα. Εκδίκησης καθώς η TUŞAS είναι η εταιρεία η οποία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στον περιορισμό της δράσης του ΡΚΚ με τους εξοπλισμούς που αυτή παράγει.

Αμέσως ακολούθησε υστερική αντίδραση από πλευράς Άγκυρας, με τον Ερντογάν να συγκαλεί άμεσα Συμβούλιο Ασφάλειας και με δηλώσεις του να επιτίθεται εναντίον των ΗΠΑ ισχυριζόμενος ότι στηρίζουν την τρομοκρατία, ενώ απευθυνόμενος στο Ισραήλ έκανε λόγο για σχεδιασμούς στην περιοχή οι οποίοι έχουν στοχοποιήσει την Τουρκία. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) τέθηκαν άμεσα σε συναγερμό και πραγματοποίησαν μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων εναντίον κουρδικών θέσεων σε Ιράκ και Συρία. Το Προεδρείο Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) εξέδωσε κήρυγμα το οποίο διαβάστηκε στην μεγάλη προσευχή της Παρασκευής της 25ης Οκτωβρίου σε όλα τα τζαμιά της Τουρκίας με κύριο μήνυμα, «Η άμυνα της πατρίδας είναι ιερή» κάτι το οποίο έγινε για πρώτη φορά. Τέλος, σε σχετικές εκπομπές στα τουρκικά ΜΜΕ συζητούνται σε καθημερινή βάση σχεδιασμοί ΗΠΑ – Ισραήλ οι οποίοι απειλούν την Τουρκία καθώς δημιουργείται νέο κουρδικό κράτος στα σύνορα της χώρας.

‘Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενες αναλύσεις, η Τουρκία έχει λάβει μία σειρά μέτρων το τελευταίο έτος με σκοπό την ετοιμότητα των ΤΕΔ έναντι του Ισραήλ. Αυτά αφορούν, την αναβάθμιση τη Αεροπορικής Βάσης του Ιντσιρλίκ, την αποχώρηση από την Συνθήκη Συμβατικών Δυνάμεων Ευρώπης (CFE), την  λήψη μέτρων ασφάλειας πληροφοριών στα στρατόπεδα, την ίδρυση νέων Σχηματισμών Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή της Αλεξανδρέττας, την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων στην ελεγχόμενη από τους Τούρκους περιοχή Ιντλίπ της βόρειας Συρίας και την ανάθεση της δικαιοδοσίας κήρυξης της χώρας σε κατάσταση επιστράτευσης και πολέμου στον Πρόεδρο της χώρας με έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος. Τέλος, αποφασίσθηκε ώστε να περιληφθεί το Ισραήλ στο υπό σύσταση νέο Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας (Ερυθρά Βίβλο) ως απειλή πρώτης προτεραιότητας για την Τουρκία.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι, η Τουρκία στο επιχειρησιακό πεδίο έχει προσανατολίσει την πολεμική της μηχανή στην ανατροπή των σχεδιασμών του Ισραήλ στα νότια – νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΤΕΔ διαχρονικά ποτέ δεν θεωρούσαν το Ισραήλ ως στρατιωτική απειλή, κάτι το οποίο πλέον αλλάζει αναγκάζοντας το τουρκικό στράτευμα να πραγματοποιήσει σοβαρές αλλαγές στο επιτελικό αλλά και στο επιχειρησιακό πεδίο με σκοπό την ανάσχεση των ισραηλινών βλέψεων οι οποίες απειλούν τα οράματα του Ερντογάν στην περιοχή.

Στις φετινές στρατιωτικές παρελάσεις Σχηματισμών της 1ης τουρκικής Στρατιάς στις πόλεις της Ανατολικής Θράκης λόγω των εορτασμών για την ημέρα της τουρκικής Δημοκρατίας (29 Οκτωβρίου), η συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων ήταν η ελάχιστη, ακριβώς επειδή η πλειοψηφία αυτών είναι εμπλεκόμενες στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ.

Οι διαπραγματεύσεις Αθηνών – Άγκυρας οι οποίες φαίνεται ότι βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έχοντας κατά νου ότι, την παρούσα χρονική περίοδο η Τουρκία δεν μπορεί να απειλήσει στρατιωτικά την Ελλάδα καθώς, η Άγκυρα δεν έχει επιλύσει ακόμη το σοβαρό πρόβλημα προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών με αποτέλεσμα η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία να συνεχίζει να υπολείπεται σε πολύ μεγάλο βαθμό έναντι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, δεν ευνοούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως, επειδή η Άγκυρα πέραν των άλλων, έχει προσανατολίσει την πολεμική της μηχανή προς το νότο και ειδικότερα προς Συρία – Ισραήλ.

  • Δημοσιεύεται στο «ΠΑΡΟΝ της Κυριακής»

https://www.militaire.gr/to-chtypima-toy-rkk-stin-agkyra-to-israil-kai-i-ellada-lazaros-kampoyridis/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλή ανάλυση που βασίζεται στη λογική. Εδώ όμως η Ελλάδα έχει να κάνει με έναν μη λογικό ηγέτη που προσβλέπει στην υστεροβουλία του με μία “νίκη” εναντίον της Ελλάδας. Δεν το έχει σε τίποτα να ξυπνήσει ένα πρωί και να κάνει το μη λογικό.
    Ο Τούρκος δεν έχει μπέσα και τα γλυφυτζούρια εύκολα γίνονται φαρμάκια για
    αυτό χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και σχέδια μη λογικότητας. Τους Κούρδους τους βομβαρδίζει κάθε μέρα και έχει πάθει ανοσία. Η “γαλάζια πατρίδα” τον καίει και η “κακή” συνθήκη της Λωζάνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα