- 16 Οκτωβρίου 2023
- Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα Τίρανα όπου βρίσκεται για τη διαδικασία του Βερολίνου.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.
Το Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ισραηλινό λαό και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Ενώ επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Χθες ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα δηλώνει σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τη Μέση Ανατολή.
Αύριο στις 18:30, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Εν τω μεταξύ ξεκινά ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας- Τουρκίας
Σημειωτέον ότι σήμερα πραγματοποιούνται στην Αθήνα οι συνομιλίες “θετικής ατζέντας” Ελλάδας- Τουρκίας και αύριο θα ξεκινήσει ο πολιτικός διάλογος στα ελληνοτουρκικά.
Ειδικότερα σήμερα πραγματοποιείται στην Αθήνα συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ για τα περιθώρια συνεργασίας σε θέματα όπως το εμπόριο, η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγεία και το περιβάλλον.
Το πιο κρίσιμο ραντεβού όμως είναι αύριο, καθώς η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο κ. Ακτσαπάρ θα μπουν στα “βαθιά” των ελληνοτουρκικών.
Ερωτηθείς εν όψει του πολιτικού διαλόγου εάν η στάση του κ. Ερντογάν στο Μεσανατολικό μπορεί να επηρεάσει τις καλές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί ανάμεσα στη χώρα μας και στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε νωρίτερα σήμερα:
“Εμείς επιδιώκουμε το διάλογο, πιστεύουμε στο διάλογο, είναι σημαντικό ότι τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα μέχρι τώρα. Φαίνεται ότι υπάρχει μία καλή, αμοιβαία τήρηση των βασικών αρχών όπως είχαν τεθεί στην αρχή, όμως, το ξαναλέω, όλα τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά.
Η Ελλάδα μένει πιστή πάντοτε στις θέσεις της χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης, και τις θέσεις της είτε είναι με βάση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τα οποία δεν μπαίνουν καν σε διαπραγμάτευση και τις θέσεις της με βάση τη βασική διαφορά την οποία έχουμε με την Τουρκία όπως ακριβώς έχει διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό και βέβαια όλα τα υπόλοιπα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Αντιστοίχως έχουμε και τις θέσεις μας και τις απόψεις μας και τη στάση μας και στο Μεσανατολικό. Το έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα, έχουμε εκφράσει την αλληλεγγύη μας στο Ισραήλ και στον λαό του Ισραήλ και προχωράμε αξιολογώντας τα δεδομένα καθημερινά.”