Το πλαφόν του G7 στις ρωσικές εξαγωγές θα αυξήσει την τιμή πετρελαίου

- Advertisement -

Η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θεωρητικά περιορίζει τα έσοδα, που συγκεντρώνει η Μόσχα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία

Η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θεωρητικά περιορίζει τα έσοδα, που συγκεντρώνει η Μόσχα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, μειώνει τον λογαριασμό της ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και συμβάλλει στον έλεγχο του πληθωρισμού, αποτρέποντας παράλληλα μια μεγάλη αναταραχή στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Οι ρωσικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο 8% της διεθνούς παραγωγής. Αν μειωθούν στο 5%, η τιμή του βαρελιού θα ανατιμηθεί 30%.

Τα κράτη-μέλη της «ομάδας των 7» ξεκίνησαν μια μελέτη για την προσέγγιση αυτή. Λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους να εκδηλωθεί ένα φαινόμενο μπούμερανγκ στις τιμές του πετρελαίου, το σχέδιο των «7» πρέπει να είναι δυναμικό και συγκροτημένο. Σύμφωνα με τα εξεταζόμενα, θα απαγορευόταν να ασφαλιστούν ρωσικά φορτία πετρελαίου σε τιμές χαμηλότερες τόσο από τις σημερινές των 117 δολαρίων το βαρέλι για το Brent όσο και από εκείνες των 90 δολαρίων το βαρέλι για το πετρέλαιο των Ουραλίων, επίπεδα στα οποία η Μόσχα διαπραγματεύεται το εμπόρευμα με έκπτωση. Παράλληλα, οι τιμές θα έπρεπε να είναι υψηλότερες από το οριακό κόστος διερεύνησης κοιτασμάτων στη Ρωσία, που υπολογίζεται στα σχεδόν 40 δολάρια το βαρέλι. Πάντως για να αποδώσει το μέτρο με το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα χρειαζόταν να προβαίνουν στις αντίστοιχες αγορές χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα. Αμφότερες έχουν προμηθευτεί ρωσικό πετρέλαιο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, περίοδο κατά την οποία η Ε.Ε. μείωσε τις εισαγωγές της. Εντούτοις, η Ινδία και η Κίνα θα μπορούσαν να βρουν φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις ασφάλισης από αυτές, που παρέχουν τόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες της η Ε.Ε. όσο και εκείνες του Ηνωμένου Βασιλείου. Και τίποτα δεν θα τις εμπόδιζε να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές υπεράνω του ανωτάτου ορίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είναι απίθανο να είναι έτοιμες ή ικανές να επεκτείνουν τις κυρώσεις στις χώρες εκείνες, οι οποίες απλώς αγνοούν το ανώτατο όριο.

Ενα πλημμελώς ελεγχόμενο ανώτατο όριο επί των τιμών μπορεί τουλάχιστον να εμποδίσει την εκτόξευσή τους. Επίσης μπορεί και να δυσκολέψει τη Ρωσία να συνάπτει συμφωνίες πωλήσεων και να εξακολουθεί να εξάγει το πετρέλαιό της με αναγκαστική έκπτωση. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα στοίχημα να ταπεινωθεί πολιτικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο όνομα του οικονομικού συμφέροντος της χώρας του. Εάν η Ρωσία αποφασίσει να μην αντιδράσει, όμως, στο μέτρο του ανωτάτου ορίου, τότε οι τιμές του μαύρου χρυσού θα ακολουθήσουν την ανιούσα. Σήμερα οι εξαγωγές της Ρωσίας αντιστοιχούν στο 8% της παγκόσμιας παραγωγής. Μια μείωση στο 5% θα μπορούσε να προκαλέσει άλμα των παγκόσμιων τιμών έως και κατά 30%, εκτιμά ο οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα