Το μυστικό των διαπραγματεύσεων Ρωσίας και Ιράν, αφορά την τιμή του πετρελαίου και τον OPEC.
Ο ρωσικός ιστότοπος « Τσαργκραντ » δημοσίευσε ανάλυση για τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου και του Ιρανού ομολόγου του, στη Μόσχα.
Ο ιστότοπος ανέφερε, στην πολιτική ανάλυση, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ιρανός Πρόεδρος Ebrahim Raisi διαπραγματεύτηκαν κεκλεισμένων των θυρών, για περισσότερες από 5 ώρες.
Η ιστοσελίδα επικαλείται παρατηρητές σύμφωνα με τους οποίους, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν πολύ χαρούμενοι μετά το πέρας των συνομιλιών, χωρίς να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων.
Αναφορικά με αυτές, ο Γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Έγινε μια πολύ αντικειμενική συνομιλία και οι δύο πλευρές παρουσίασαν εκθέσεις για τις προσεγγίσεις τους, προσδιορίζοντας τα προβλήματα, τις διαθέσιμες λύσεις και τι πρέπει να γίνει για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της συνεργασίας».
Ο Πεσκόφ αποκάλυψε δύο θέματα από αυτά που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι, λέγοντας ότι «οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση και πρωτίστως για τις διμερείς σχέσεις με στόχο μια πολύπλευρη εταιρική σχέση και τον συντονισμό των θέσεων σε διεθνείς υποθέσεις, ενώ το θέμα της αλληλεπίδρασης, της συνεργασίας και των αποφάσεων στο πλαίσιο του OPEC κυριάρχησε στις συνομιλίες».
Σε αντίθεση, με τις δηλώσεις του Πεσκόφ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Amir Abdollahian έγραψε στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οι περισσότερες διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν στο παλαιστινιακό ζήτημα. Τα δύο μέρη τόνισαν την ανάγκη να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος και η γενοκτονία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, να μπει τέλος στην αναγκαστική μεταφορά των κατοίκων της Γάζας και να ανοίξει αμέσως το πέρασμα της Ράφα για να επιτραπεί η αποστολή “μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα. Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωτοβουλία».
Τι μπορούμε να διαβάσουμε κάτω από τις γραμμές των δηλώσεων των δύο εκπροσώπων.
Άρα, γνωρίζουμε κάτι συγκεκριμένο μόνο για ένα από τα θέματα των διαπραγματεύσεων: με βάση τα αποτελέσματά τους, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει πρωτοβουλίες για ειρηνική διευθέτηση στην Παλαιστίνη, για τη διατήρηση του κράτους του Ισραήλ, τον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και τη δημιουργία ενός πλήρους δικαιώματος Παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τελειώσει ο ατέρμων πόλεμος».
Αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις Ισραηλινών πολιτικών, οι οποίοι έφτασαν στην τελική λύση του παλαιστινιακού ζητήματος, που αντιπροσωπεύεται από την κραυγαλέα γενοκτονία του πληθυσμού της Γάζας, υπόσχεται να καταλάβει τη Γάζα και προτείνει την εκδίωξη ολόκληρου του πληθυσμού της σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Η ιστοσελίδα ανέφερε ότι η ενότητα των θέσεων της Ρωσίας και του Ιράν φέρνει τις ΗΠΑ και τη Δύση σε δύσκολη θέση.
Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, το Ιράν και η Ρωσία έχουν τοποθετηθεί στο ίδιο επίπεδο. Ωστόσο, η Δύση δεν περίμενε από τη Ρωσία και το Ιράν να πραγματοποιήσουν πραγματικές διαβουλεύσεις για το παλαιστινιακό πρόβλημα, να αναπτύξουν κοινή θέση και να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
Ο ιστότοπος επισημαίνει ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προωθούν την ιδέα της παρουσίας Ρώσων εκπαιδευτών μεταξύ των δυνάμεων που ετοιμάζονται επί του παρόντος να δώσουν μάχη βόρεια των ισραηλινών συνόρων. Ακόμη και ελλείψει αυτού, μπορούμε να πούμε ότι ο πόλεμος στην Παλαιστίνη έχει γίνει το δεύτερο μέτωπο στην εθνικοαπελευθερωτική μάχη που διεξάγει η Ρωσία ενάντια στην ενωμένη Δύση. Ωστόσο, το δεύτερο μέτωπο δεν περιορίζεται σε στρατιωτικές και πολιτικές αποφάσεις, συζητήσεις και διπλωματικές δηλώσεις, αλλά έχει πολύ βαθύτερη οικονομική διάσταση.
Ο ιστότοπος επεσήμανε ότι, στην πραγματικότητα, το θέμα της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας εντός του OPEC σημαίνει καταστροφή του ελέγχου των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στην αγορά ενέργειας.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης διαμαρτύρονται εδώ και αρκετές εβδομάδες για την αποτυχία της πολιτικής «ανώτατου ορίου τιμών» που επιβλήθηκε στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία πέτυχε έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου κατά τη διάρκεια της περιόδου «ανώτατου ορίου τιμών» που υπερέβαιναν αυτά που ήταν πριν από την επιβολή αυτής της πολιτικής.
Με τη συνεργασία με το Ιράν και τον συντονισμό των προσπαθειών με τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ η Ρωσία μπορεί να ανατρέψει την αγορά εμπορευμάτων και να δημιουργήσει μια κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα είναι δύσκολο να μιλήσουμε για «απομόνωση της Ρωσίας» και ανοίγει την πόρτα στην απομόνωση «των Ηνωμένων Πολιτειών και των δημοκρατικών συμμάχων τους».
Ο ιστότοπος επικαλούμενος το Reuters ανέφερε: «Στην έναρξη των συνομιλιών στη Μόσχα, ούτε οι Ρώσοι ούτε οι Ιρανοί ηγέτες ανέφεραν την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας.
Ο ιστότοπος σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στοιχείο που η Δύση αντιλαμβάνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντικό από τη στρατιωτική συνεργασία.
https://tsargrad.tv/articles/tajna-peregovorov-i-ulybok-prezidentov-rossii-i-irana-vtoromu-frontu-byt_925176
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων του Ιράν και της Ρωσίας στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριών, μετέδωσαν την Κυριακή τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.
Το ιρανικό κοινοβούλιο, έθεσε έκθεση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του νομοθετικού οργάνου στην ημερήσια διάταξη της ανοιχτής συνόδου του σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας.
Η συμφωνία συνεργασίας Ιράν-Ρωσίας αποτελείται από μια εισαγωγή, εννέα άρθρων και ένα συνημμένο. Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης την ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι βουλευτές ενέκριναν τις γενικότητες και τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου με 180 ψήφους. Οι νομοθέτες έκριναν την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, καθώς οι δύο χώρες έχουν ήδη υπογράψει μια 20ετή συνολική συμφωνία για την επέκταση της συνεργασίας σε διαφορετικούς τομείς.
Συμφωνία για την καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο
Ο Abolfazl Amouee, εκπρόσωπος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Majlis, είπε ότι η συμφωνία ασφάλειας πληροφοριών παρέχει μεθόδους για την καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζουν το Ιράν και η Ρωσία.
Οι προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών κάλυπταν πολιτιστικούς, διαμετακομιστικούς, εμπορευματικούς και άλλους τομείς, με έκκληση για διαφοροποίηση στη συνεργασία για την ασφάλεια των πληροφοριών. Ένας άλλος βουλευτής, απευθυνόμενος σε ανησυχίες για πιθανές αλλαγές στο νομοσχέδιο, τόνισε ότι η ασφάλεια πληροφοριών καλύπτει οικονομικές, γενικές πτυχές ασφάλειας και κοινωνικές πτυχές, ελπίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα συμβάλει στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πληροφοριακή ανάπτυξη.
https://en.wenews.pk/iranian-parliament-passes-bill-on-cooperation-with-russia/