Το «μπλόκο» της Τουρκίας από τους BRICS+ και γιατί έγινε

- Advertisement -

Το ολέθριο σφάλμα της απόρριψης του δανείου από τους BRICS το 2015 και από τότε υποφέρουμε

Το «μπλόκο» της Τουρκίας από τους BRICS+ όπου της δόθηκε καθεστώς προνομιακού εταίρου αντί να ενταχθεί στον οργανισμό ως πλήρες μέλος προκάλεσε αιφνιδιασμό στην Άγκυρα που θεωρούσε ότι ήταν κάτι εξασφαλισμένο.

Η θέση του προνομιακού εταίρου είναι τιμητική χωρίς καμία πραγματική ουσία καθώς η Άγκυρα δεν θα ενημερώνεται για τις κινήσεις του οργανισμού, για τις παρασκηνιακές διεργασίες και δεν θα παίζει κανέναν ρόλο στις αποφάσεις του.

Ως αφορμή παρουσιάστηκε η άρνηση της Ινδίας να ενταχθεί η Τουρκία στον οργανισμό λόγω των πολύ στενών σχέσεων της με το Πακιστάν το οποίο είναι ο νούμερο ένα εχθρός και αντιπάλους της πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη.

Κάτι το οποίο ισχύει αλλά στην πραγματικότητα η αιτία της άρνησης εντάξεως οφείλονταν σε όλους τους BRICS+ καθώς κανείς δεν ήθελε μία χώρα που είναι πλήρες μέλος του NATO και ιστορικά γνωστή για τα «διπλά» της παιχνίδια, ώστε να αποκομίζει συνεχώς πολιτικά και γεωπολιτικά οφέλη από όλες τις πλευρές.

Ο λόγος λοιπόν είναι ότι δεν εμπιστευόντουσαν την Άγκυρα και θεωρούσαν πως για να κερδίσει ανταλλάγματα από την Δύση θα κατασκόπευε τον οργανισμό και θα έδινε πλήρη ενημέρωση στους Αμερικανούς, στους Γάλλους, στους Βρετανούς, στους Γερμανούς, κ.λ.π.

Έτσι η Τουρκία προσκλήθηκε να γίνει εταίρος της ομάδας των BRICS έχει καμία σχέση με το ειδικό καθεστώς που δίνει η ΕΕ σε όποιον έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαδικασίες.

Το καθεστώς που δίνει η ΕΕ είναι «ύπουλο» και αναγκάζει την χώρα που θέλει να ενταχθεί να παραδοθεί από μόνη της στις Βρυξέλλες και να μετασχηματισθεί πλήρως.

Στην περίπτωση της Τουρκίας δεν υφίσταται κάτι τέτοιο.

«Προσφέρθηκε καθεστώς χώρας-εταίρου στην Τουρκία», ανέφερε πριν από 15 ημέρες, ο Ομέρ Μπολάτ, ο υπουργός Εμπορίου της χώρας.

“Αυτή είναι μια μεταβατική περίοδος στην οργανωτική διαδικασία των BRICS”.

«Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε να ενταχθεί στην ομάδα των BRICS νωρίτερα φέτος για να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να διαμορφώσει νέους δεσμούς πέρα από τους παλιούς δυτικούς της συμμάχους καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει να ενισχύσει τα συμφέροντα της χώρας του εν μέσω μιας γεωπολιτικής στροφής που έχει ενισχύσει τις ευκαιρίες για τις αναπτυσσόμενες χώρες», σημειώνει το Bloomberg.

“Η ομάδα, η οποία εστιάζει στην αύξηση της πολιτικής και διεθνούς συνεργασίας, έχει αναδυθεί ως το κέντρο της αντίστασης στην επιθυμία της Δύσης να εξουσιάζει ηγεμονικά τον κόσμο”, ανέφερε ο Μπολάτ ο οποίος είχε συνοδεύσει τον Ερντογάν στη Σύνοδο της Ομάδας στο Καζάν της Ρωσίας τον προηγούμενο μήνα.

Η ομάδα των BRICS πρόσθεσε το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο στις τάξεις της στο ξεκίνημα του 2024, χωρίς να δώσει σε καμία από αυτές τις χώρες καθεστώς χώρας-εταίρου πριν την πλήρη συμμετοχή και αυτό δείχνει πολλά.

Δεν μπορεί παρά να υπενθυμιστεί το ολέθριο σφάλμα της κυβέρνησης Τσίπρα το 2015, όταν η χώρα απειλούνταν με οικονομική «ασφυξία» προκειμένου να παραδοθεί στις ορέξεις των δανειστών.

Στην άτυπη σύνοδο των BRICS, που διεξήχθη τον Μάιο του 2015, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, αποδέχθηκε να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την προοπτική ότι θα αποδέχονταν την πρόταση συμμετοχής της Ελλάδας στην Παγκόσμια Αναπτυξιακή Τράπεζα Υποδομών και Ανασυγκρότησης όπως και την αποδοχή της σχετικής πρότασης του τότε υφυπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ να δοθούν στην Ελλάδα 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες της!

Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα θα γίνονταν άτυπα το έκτο μέλος των BRICS αφού η συγκεκριμένη τράπεζα θα αποτελούσε τον ομόλογο του ΔΝΤ σε διεθνές επίπεδο αλλά και κάτι ανάλογο με την ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την εσωτερική οικονομική ισορροπία της μεγαλύτερης οικονομικής ένωσης του πλανήτη.

Η συνέχεια είναι γνωστή: H κυβέρνηση Τσίπρα δεν δέχτηκε τις προτάσεις των BRICS και κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ εκχωρώντας την εθνική κυριαρχία για… 115 χρόνια!

Έκτοτε η χώρα και οι πολίτες της πληρώνουν ένα βαρύτατο τίμημα για την παραμονή στο ευρώ και την δική τους προσωπική παραμονή στην φτώχεια και την ανέχεια.

Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική στη χώρα να εξελιχθεί και να δει πραγματικά καλύτερες μέρες.

Ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έντεχνα καλλιεργήθηκε το αφήγημα της ανάπτυξης είναι λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο εξαρτάται το 6% των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αυτό όμως τελειώνει το 2025, αλλά τα πλεονάσματα που θα παράγονται από το «στύψιμο» κάθε οικονομικής δραστηριότητας και από τις περικοπές δημοσίων δαπανών θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/to-mploko-tis-tourkias-apo-tous-brics-kai-giati-egine/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα