Το Ισραήλ επιτίθεται στη Γάζα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο;

- Advertisement -

Πόσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει η Παλαιστίνη;

Muhdan Saglam

informationclearinghouse.blog

 

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν θέμα συζήτησης εδώ και καιρό. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2010 από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, υπάρχουν 3,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcm) φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά μέσα και κοντά στην περιοχή που αντιστοιχεί στη λεκάνη Zorh του Ισραήλ.

Μετά από αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής, η British Gas εξερεύνησε την Παλαιστίνη το 2000 και εντόπισε 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου. Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) εκτιμά ότι υπάρχουν 45 bcm πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή, αλλά κανένα στη Γάζα ή σε άλλα παλαιστινιακά εδάφη.

Περίπου 30-45 bcm αποθέματα φυσικού αερίου υπάρχουν στα ανοικτά των ακτών της Γάζας.

Η Έκθεση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη παρέχει ακριβείς λεπτομέρειες για τα αποθέματα πετρελαίου. Σύμφωνα με την έκθεση, τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη διαθέτουν αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου 1.525 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι σχετικά μικρά σε σύγκριση με άλλα κοιτάσματα, αλλά τα αποθέματα πετρελαίου είναι σημαντικά. Η κατανάλωση φυσικού αερίου της Τουρκίας παρουσιάζει διακυμάνσεις, αλλά συνήθως κυμαίνεται κατά μέσο όρο περίπου 58-60 bcm ετησίως. Το αέριο που ανακαλύφθηκε στο κοίτασμα φυσικού αερίου της Γάζας μπορεί να καλύψει τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας για έξι μήνες. Η μικρή ποσότητα δεν εμποδίζει την εξαγωγή αερίου και πρέπει να προσέξετε. Είναι εφικτή η τοπική παραγωγή;

Οι κίνδυνοι και τα υψηλά τέλη

Υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ κρατών της Ανατολικής Μεσογείου σχετικά με τη θαλάσσια δικαιοδοσία, η οποία έχει σημαντικό ενεργειακό δυναμικό. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου-ΤΔΒΚ, Ελλάδας-Τουρκίας, Ισραήλ-Λιβάνου και Ισραήλ-Παλαιστίνης. Τα αναφερόμενα κράτη, μαζί με παρατηρητές, συζητούν και αναζητούν λύσεις στο Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο η Τουρκία εντάχθηκε αργά. Η απουσία του Λιβάνου και της Τουρκίας από το φόρουμ εμποδίζει την επίλυση προβλημάτων. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτή η περιοχή έχει προκλήσεις και υπήρξαν περιστασιακές συγκρούσεις. Τίθεται ένα άλλο ερώτημα:

Μπορούν να εξορυχθούν φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τις ακτές της Γάζας;

Με τη σημερινή τεχνολογία, είναι δυνατή η εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στα θαλάσσια πεδία της Γάζας. Η γεωπολιτική ένταση και ο κίνδυνος συγκρούσεων επισκιάζουν την παραγωγή πόρων και την πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας.

Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, που ξεκίνησαν το 1948 όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ, συνεχίστηκαν και περιστασιακά μετατράπηκαν σε πολέμους πλήρους κλίμακας. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος της περιοχής είναι αυξημένος. Η διασφάλιση της ασφάλειας του εξοπλισμού και του προσωπικού θα ήταν πρόκληση για μια ενεργειακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στα πεδία της Γάζας. Οι εταιρείες σε περιοχές υψηλού κινδύνου συνάπτουν ασφάλειες για να μετριάσουν την ένταση και τις συγκρούσεις.

Το κόστος ασφάλισης στη Γάζα θα μπορούσε να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τα κέρδη παραγωγής φυσικού αερίου χωρίς διασφάλιση έναντι των ισραηλινών επιθέσεων. Οι εταιρείες είναι διστακτικές εξαιτίας αυτού. Η αναστολή της παραγωγής του Ισραήλ στο κοίτασμα Tamar μετά τις επιθέσεις της Χαμάς είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κινδύνου σύγκρουσης.

Οι πόροι φυσικού αερίου σε αυτήν την τοποθεσία είναι ζωτικής σημασίας για την Παλαιστίνη για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, αλλά η εξόρυξη απαιτεί συμβιβασμό. Η απόφαση της British Gas το 2000 να σταματήσει την παραγωγή θα πρέπει να εξεταστεί σε αυτό το πλαίσιο. Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη είχαν κατά καιρούς συζητήσεις για το θέμα, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία και είναι απίθανο να συμβεί σύντομα. Ενώ αυτό συνοψίζει την κατάσταση στο παλαιστινιακό μέτωπο, τι είναι οι πόροι και η παραγωγή;

Τα αποθεματικά του Ισραήλ

Το Ισραήλ εξερευνά φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο από το 1999. Το 1999, ανακαλύφθηκαν μικρά αποθέματα φυσικού αερίου κοντά στο λιμάνι του Ashdod. Το 2009, οι προσπάθειες εξερεύνησης κατέληξαν στην ανακάλυψη 260 bcm φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Χάιφα, ξεκινώντας από τη λεκάνη Tamar. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, το πεδίο «Λεβιάθαν», που πήρε το όνομά του από το βιβλικό πλάσμα του νερού, αποκάλυψε περίπου 600 bcm (18 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) αερίου. Χωρίς αμφιβολία υπάρχει φυσικό αέριο στη συγκεκριμένη περιοχή. Η αναλογία αερίου μπορεί να διαφέρει λόγω της μονάδας που χρησιμοποιείται. Μαζί με τα Tamar και Leviathan, η Energean Oil and Gas βρήκε 68 bcm φυσικού αερίου και 34 εκατομμύρια βαρέλια ελαφρού πετρελαίου στα κοιτάσματα Karish και Tanin το 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία της U.S. Energy Information Administration (EIA), τα επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου του Ισραήλ ανέρχονται συνολικά σε 700 bcm. Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ανακαλύψεις, η συναίνεση μεταξύ των ειδικών είναι ότι αυτή η ποσότητα είναι περίπου 750 bcm. Τα τελευταία στοιχεία του Ισραήλ αποκαλύπτουν 750 bcm αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου και περίπου 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Το Ισραήλ ασχολείται με την παραγωγή σε αυτά τα πεδία από το 2010. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η παραγωγή φυσικού αερίου του Ισραήλ το 2022 υπολογίστηκε σε περίπου 21,9 bcm. Η εγχώρια αγορά κατανάλωσε περίπου 11,5 bcm και η Ιορδανία και η Αίγυπτος αγόρασαν τα υπόλοιπα 9,2 bcm. Οι αγορές φυσικού αερίου της Αιγύπτου από το Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 48,5% πέρυσι, φτάνοντας τα 6,27 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όπως ανέφερε η Πρωτοβουλία για τα δεδομένα των κοινών οργανισμών. Η Ιορδανία αγόρασε τα υπόλοιπα τρία bcm φυσικού αερίου.

Αν και δεν είναι τόσο μεγάλο όσο η Ρωσία, το Ιράν ή το Κατάρ, το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει σημαντικά αποθέματα εν μέσω της συνεχιζόμενης ιστορικής σύγκρουσης με την Παλαιστίνη. Ο στόχος του Ισραήλ να επεκτείνεται καθημερινά οδηγεί στον εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού, τροφοδοτώντας τον πόλεμο. Το να αποδίδουμε τις πρόσφατες επιθέσεις αποκλειστικά στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο σημαίνει υπεραπλούστευση του ζητήματος και παραβίαση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.

Το Ισραήλ επιθυμεί να ελέγξει πλήρως τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ενσωμάτωση φυσικού αερίου και πετρελαίου στο σενάριο εν μέσω μιας κατεστραμμένης από τον πόλεμο Δυτικής Όχθης εξαιτίας των εποίκων (εποίκων που επκρίνονται ακόμη και απο τον Ισραηλινό στρατό) δεν έχει βελτιώσει την κατανόηση των ενεργειακών συγκρούσεων και δημιουργεί περιττή πληροφοριακή ρύπανση.

Το Ισραήλ επιθυμεί τη Γάζα, αλλά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου δεν είναι η προτεραιότητά του.

Πρώτον, διαθέτει ήδη επαρκείς πόρους φυσικού αερίου και μπορεί να πουλήσει οποιοδήποτε πλεόνασμα.

Δεύτερον, σταματά αποτελεσματικά την παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ επιβάλλει επιτυχώς την προσέγγιση «παραγωγή με άδεια ή καθόλου». Μια προειδοποίηση θα πρέπει να ολοκληρώσει αυτό το σημείο. Η κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην επιφυλακτικότητα των ειδικών που βασίζονται σε απομνημονευμένα γεγονότα.

Σημείωση: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Sohbet Karbuz, Aydın Sezer και Arif Akturk που μου παρείχαν πηγές και πληροφορίες κατά τη σύνταξη αυτού του άρθρου.

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι αποκλειστικά του συγγραφέα και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα τις απόψεις του Information Clearing House.

informationclearinghouse.blog

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα