29/10/2024
Ο λόγος για όσα συνέβησαν στην αλβανική πρωτεύουσα από τις πρωινές ώρες και με αφορμή την συμμετοχή στην αντιπροσωπεία της SEECP (Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης) του Βορειοηπειρώτη ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρη. Είδαμε εκδηλώσεις ακραίων στοιχείων κατά της συμμετοχής του Μπελέρη, στην προγραμματισμένη επίσκεψη της αντιπροσωπείας στα Τίρανα, όπου ο ευρωβουλευτής προπηλακίστηκε. Μάλιστα, η αλβανική αστυνομία ήταν σκανδαλωδώς απούσα από το σημείο της επίθεσης. Ο δε Έντι Ράμα μετέβαλε το πρόγραμμα του και ακύρωσε την προγραμματισμένη του συνάντηση με τα μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας.
Δεν μιλάμε απλώς για άλλη μια απόδειξη των συνεπειών που έχει επιφέρει η ενορχηστρωμένη από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό προπαγάνδα, εις βάρος του προσώπου του Μπελέρη. Ουσιαστικά είμαστε ενώπιον των βαθύτερων ανθελληνικών και αντιευρωπαϊκών αντιλήψεων που επικρατούν στο εσωτερικό του αλβανικού καθεστώτος που βλέπει την ΕΕ αποκλειστικά ως μία πηγή χρηματοδότησης, αγνοώντας τις υποχρεώσεις που κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα οφείλει να εκπληρώσει.
Όμως, υπάρχει και μικροπολιτικό συμφέρον στους χειρισμούς Ράμα, με δεδομένο ότι η επίσημη επίσκεψη της Αντιπροσωπείας της SEECP αξιοποιείται από την αλβανική αντιπολίτευση για να παραθέσει τις ανησυχίες της για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα και τις συνθήκες υπό τις οποίες πρόκειται διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές (σε έξι μήνες). Η ηγεσία της αντιπολίτευσης είναι ένα βήμα πριν την προφυλάκιση της και αρκετά στελέχη της αντιμετωπίζουν σωρεία διώξεων.
Αυτό που επί της ουσίας είδαμε είναι ότι ο Ράμα, έρμαιο της αλαζονείας του, αρνείται να έρθει σε επαφή με τις συνέπειες που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές του καθεστώτος του εις βάρους της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Κυριολεκτικά, σπάει τον καθρέπτη, επειδή δεν του αρέσει η αυταρχική απεικόνιση της πρόσοψης του καθεστώτος του!
Το μήνυμα που στέλνει το καθεστώς
Για όσους έχουν γνώση της πολιτικής πραγματικότητας στην Αλβανία και του συμβολισμού που έχουν τα Τίρανα επί αυτής, καθίσταται ξεκάθαρο ότι οι σκηνές προσβολής στο πρόσωπο του Μπελέρη – ο οποίος έχει και αλβανική ιθαγένεια – δεν είναι κάποια εκδήλωση μεμονωμένων ακραίων. Ο δε Αλβανός πρωθυπουργός συμπεριφέρεται ως “στρουθοκάμηλος” και πιο πολύ επιβεβαιώνει ότι σκηνοθετεί και υποκινεί τους κάθε λογής τραμπουκισμούς που προσβάλουν κάθε ευνομούμενη πολιτεία, πόσο μάλλον όταν αυτή είναι σε τροχιά ενσωμάτωσης στην ΕΕ.
Αυστριακός Ευρωβουλευτής κατήγγειλε ότι ο Ράμα αρνήθηκε συνάντηση στο Κυβερνητικό Μέγαρο, ακριβώς λόγω της σύνθεσης αντιπροσωπείας! Αντί αυτού, τους επισκέφθηκε – υποβιβάζοντας τη συνάντηση σε εθιμοτυπική – στο ξενοδοχείο που είχαν καταλύσει, σχεδόν απειλώντας τους ότι “τους παρακολουθεί”, λέγοντας πως ενημερώνεται για τις δραστηριότητες τους και γνωρίζει τις κινήσεις τους, σαν ένα κακέκτυπο του καθεστώτος Χότζα και της διαβόητης μυστικής του αστυνομίας, Σιγκουρίμι!
Σε ένα χώρο έκτασης ούτε τριών στρεμμάτων και όχι περισσότερο από μισό χιλιόμετρο απόστασης του ξενοδοχείου που διαμένει η αντιπροσωπεία από το Κυβερνητικό Μέγαρο και τα Γραφεία της Βουλής (κτίσμα της σοβιετικής εποχής για την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Εργασίας) είχαν συγκεντρωθεί “αυθόρμητα” οι διαδηλωτές που καθύβριζαν τον Μπελέρη, ένας εκ των οποίων του πέταξε αυγά και γιαούρτια, ενώ η αντιπροσωπεία εισέρχονταν για επίσημες συνομιλίες με βουλευτές της Αλβανίας.
Δεν αναφερόμαστε απλώς σε μία γενική πολιτική εκτίμηση ότι στην Αλβανία τίποτε δεν συμβαίνει χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης, μία θεωρητική εκτίμηση που ο Ράμα θα μπορούσε να αντικρούσει. Αναφερόμαστε στο ίδιο το πρωτόκολλο που επιβάλλει σοβαρά μέτρα ασφαλείας για την προστασία μιας αντιπροσωπείας τέτοιου βεληνεκούς, όπως είναι αυτή του Ευρωκοινοβουλίου, χώρια που η περιοχή που πραγματοποιήθηκαν τα επεισόδια κατά τα άλλα είναι υψίστης περιφρούρησης και ασφαλείας…
Κάθετος ο Βορειοηπειρώτης Ευρωβουλευτής Μπελέρης δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αγνοήσει ή να συγχωρέσει το καθεστώς Ράμα και τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό που παραβίασαν την λαϊκή ετυμηγορία των πολιτών της Χιμάρας και του στέρησαν την ανάληψη των καθηκόντων του αιρετού δημάρχου της περιοχής, προφανώς υποκινούμενοι από εθνικιστικά κίνητρα και από ιδιοτελή συμφέροντα που έχουν να κάνουν με την οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής.
Η επίσκεψη Ράμα στη Θεσσαλονίκη
Για τα όσα άκομψα συνέβησαν εις βάρος της αντιπροσωπείας της SEECP λόγω της συμμετοχής Μπελέρη – και με υπαιτιότητα του Ράμα –τα εγχώρια ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα εσωτερικό παιχνίδι αλλαγής της ατζέντας. Η δε αντιπολίτευση, που είχε στηρίξει σύσσωμα κι ανεπιφύλακτα της πρόταση της Ομόνοιας-ΚΕΑΔ στο πρόσωπο του Μπελέρη για το αξίωμα του δημάρχου της Χιμάρας, θεωρεί ότι τα επεισόδια ενορχηστρώνονται απ’ το μηχανισμό του πρωθυπουργού. Ζητά την άμεση διεξαγωγή έρευνας, προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος της χώρας που θεωρεί ότι διασύρθηκε στα μάτια των Ευρωπαίων εκλεγμένων αντιπροσώπων.
Την ίδια στιγμή ο Ράμα – με πρόσχημα την εκστρατεία για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές του 2025 – θα βρεθεί την προσεχή Κυριακή στην Θεσσαλονίκη για συνάντηση με την “Αλβανική Κοινότητα Ελλάδας”. Μετά το Γαλάτσι, τώρα στην Θεσσαλονίκη προς άγραν ψήφων, ή ίσως για να αναζητήσει τα γονίδια που του “αναλογούν” απ’ την κληρονομιά του Μέγα Αλέξανδρου, όπως δήλωνε πρόσφατα από το Βερολίνο…
“Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις”. Με σοβαρό λάθος ξεκίνησε το κατά τ’ άλλα ενδιαφέρον άρθρο του ο ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ.
Η φράση είναι “πριν αλέκτορα φωνήσαι”, “πριν αλέκτωρ λαλήσει” [κατά Λουκά Ευαγγέλιο (ΚΒ. 61), κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο (ΚΣΤ. 34)]. Ακολουθεί το “τρις (και όχι βεβαίως “τρεις”) απαρνήσει με”. Γνωστή φράση τού Ιησού προς τον Πέτρο, που σημαίνει “πριν κράξει ο πετεινός, θα με έχεις απαρνηθεί τρεις φορές” κι έτσι έγινε κατά τα Ευαγγέλια.
Κατά τα άλλα, σωστό το άρθρο. Η Αλβανία δεν (θα έπρεπε να) έχει θέση στην ΕΕ, αν δεν αποκαθιστούσε πλήρως τα δικαιώματα τής ελληνικής μειονότητος τής Β. Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης τής επιστροφής των κατασχεθέντων περιουσιών. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να δώσει άφεση αμαρτιών και χείρα βοηθείας στον Ράμα, απαλλάσσοντάς τον από τον πονοκέφαλο τού Μπελέρη, τον οποίο “μάζεψε” στην Αθήνα κι έστειλε στις Βρυξέλλες, απ’ όπου μπορεί να πει μόνον όσα τού επιτρέπει το κόμμα. Έτσι, πάντα κατά τον Μητσοτάκη, δεν υπήρχε λόγος να έχει η Ελλάδα αντίρρηση στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τής Αλβανίας με την ΕΕ στις 15/10. Όλα μέλι-γάλα, πάντα κατά τον δεδομένο Μητσοτάκη.
Οι πολιτικοί με καλή πολιτική -δεν θυμώνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους – και για το ΟΧΙ τους επιλέγουν το πότε και το που θα το πουν και πάντοτε -θα έλεγα εγώ- ακολουθώντας την παροιμία ”έφτασε ο άλλος στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό” (κάτι σαν το Βουκουρέστι το 2008).
Αυτό ισχύει και θέλουμε να ισχύσει και για τον κ. Ράμα -που νομίζει πως αν δεν δεχθεί τον Έλληνα ευρωβουλευτή κ. Μπελέρη- θα πιει νερό στην Ευρωπαϊκή Ένωση (χωρίς να λαχανιάσει ανεβαίνοντας τα 26 σκαλιά της ) και σε όποιον άλλον ”νταή”.
Αλλά αν είσαι της φακής δεν μετράει ποιας εθνικότητος είσαι .
Πόσο νταηλίκι φάγαμε -Ελλάδα και Κύπρος- από τον κ. Έρντογαν (ο άτλαντας για πολλούς ελλαδίτες) και τώρα χάσκει με το στόμα του ανοιχτό που σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δέχεται τον ανύπαρκτο γιαυτόν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΜΕ ΒΑΡΕΛΟΤΑ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΡΕΛΟΤΑ ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ (μεταφορικά) .