Oluwatomisin Amokeoja
Για χρόνια, η διπλωματική παρουσία της Αμερικής φώτιζε τον κόσμο, με τους πρεσβευτές της να λειτουργούν ως αξιωματούχοι, διαπραγματευτές και να ενσαρκώνουν τις αμερικανικές αξίες σε ξένες χώρες. Σήμερα, όμως, ο διπλωματικός χάρτης των Ηνωμένων Πολιτειών είναι διάστικτος με κενές θέσεις. Βασικά έθνη όπως η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Νιγηρία και το Τζιμπουτί δεν διαθέτουν Αμερικανό πρεσβευτή, αφήνοντας ένα κενό όπου θα έπρεπε να υπάρχει ένας αγωγός μεταξύ των εθνών.
Υπερέμφαση στην Κίνα, Παραμέληση Αλλού
Η δυσανάλογη εστίαση στην Κίνα, αν και κατανοητή δεδομένης της οικονομικής και στρατιωτικής της υπεροχής, έχει αποδυναμώσει παραδόξως την ικανότητα της Αμερικής να χειρίζεται άλλα γεωπολιτικά ζητήματα. Ενώ η επιθετική στάση του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η διπλωματία του «λύκου πολεμιστή» χρήζουν προσοχής, η μυωπική εστίαση στην Κίνα έχει αφήσει τον αμερικανικό διπλωματικό μηχανισμό να απλώνεται αλλού. Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει μια δύσκολη φάση στον κύκλο ζωής των αυτοκρατοριών: τη διατήρηση των βαρών καθώς η σχετική ισχύς μειώνεται. Όπως έκανε κάποτε η Ρώμη, η Αμερική βρίσκεται τώρα να ταχυδακτυλουργεί με ένα πλήθος δεσμεύσεων, ακόμη και όταν η σχετική ισχύς της στην παγκόσμια αρένα φθίνει.
Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση: ένα παράδειγμα
Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, ένα κατ’ εξοχήν διπλωματικό τέλμα, αποτελεί παράδειγμα όπου η αμερικανική εξωτερική πολιτική έχει δυσκολευτεί λόγω της χαλαρής εστίασής της. Η πρόσφατη αμερικανική πολιτική έναντι της σύγκρουσης απέτυχε να αποφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς προσοχής στην κατάσταση στην Παλαιστίνη. Οι αμερικανικές σχέσεις με το Ισραήλ, επίσης, αντιμετωπίζουν πιθανές εντάσεις λόγω της λαϊκής και πολιτικής πίεσης. Οι διαμαρτυρίες στα Ηνωμένα Έθνη κατά την ομιλία του Αμερικανού πρέσβη αντικατοπτρίζουν τον διχασμό της κοινής γνώμης σχετικά με την αμερικανική πολιτική στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Οι παραιτήσεις που αναφέρονται στο δημοσίευμα αναδεικνύουν τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία κατά της αμερικανικής πολιτικής.
Έκκληση για μια ολοκληρωμένη εξωτερική πολιτική.
Τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων της Χαμάς και των ισραηλινών απαντήσεων, αντιπροσωπεύουν μια σημαντική καμπή στην αμερικανική πολιτική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να εργαστούν για την προστασία των αμάχων και την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή. Η δημόσια διπλωματία και η οικοδόμηση γεφυρών διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ωστόσο, η αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως εσωτερικές εντάσεις, λαϊκές και κομματικές πιέσεις. Η Αμερική παλεύει για τη διατήρηση της αρμονίας με τα ευρωπαϊκά έθνη και τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας. Τελικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επανεκτιμήσουν και να επανεξετάσουν τις πολιτικές και τις στρατηγικές τους στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να επικεντρωθεί στην προστασία των αμάχων, στην οικοδόμηση γεφυρών και στην αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή. Είναι ζωτικής σημασίας οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, επιτυγχάνοντας σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή. Μια εξωτερική πολιτική που θα είναι παντού είναι ανάγκη αυτήν την ώρα.