του Παντελή Σαββίδη
Πέτυχε και τι η Τουρκία στο περιθώριο της χθεσινής Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη για να άρει το βέτο της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας;
Η εκτίμηση της τουρκικής προεδρίας είναι ότι η Τουρκία πέτυχε τον στόχο της.
Η εκτίμηση της στήλης είναι ότι περιορίστηκε στα αυτονόητα. Και, ίσως, έχασε.
1.-Κατ αρχάς πρόκειται για memorandum, (μνημόνιο) όχι συμφωνία. Και επετεύχθη την παραμονή της Συνόδου της Συμμαχίας. Όχι στο πλαίσιο των εργασιών της.
2.- Διαβάζοντας προσεκτικά τις δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων το προηγούμενο διάστημα, φαινόταν ότι η Τουρκία θα διεύρυνε τις απαιτήσεις της πέραν των δύο Σκανδιναυικών χωρών. Η εικόνα έδειχνε πως θα έθετε και θέματα που άπτονται Ελλάδας και Κύπρου.
Δεν το έκανε. Το κλίμα δεν την παίρνει. Και απο αυτό συνάγονται πολλά.
3.-Τι περιλαμβάνει, λοιπόν, το memorandum;
Η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές ομάδες το PKK, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, μια ένοπλη οργάνωση της Τουρκίας αλλά και το People’s Protection Units (Μονάδες Προστασίας του Λαού) (YPG) και το Democratic Union Party (PYD) Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα. Και τα δύο δρούν στη Συρία. Το πρώτο (YPG) είναι στρατιωτική οργάνωση που βοήθησε πολύ, και συνεχίζει να βοηθά, τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση του ISIS και το δεύτερο είναι η πολιτική του έκφραση. Η Τουρκία θεωρεί ότι και τα δύο συνεργάζονται με το PKK και τα καταδιώκει.
Στην ουσία, αποτελούν τον εφιάλτη της Τουρκίας διότι η δράση τους στη Συρία, στο πλευρό των ΗΠΑ, τους έχει δώσει υπόσταση πολιτειακού μορφώματος στη Βόρειο Συρία και η Τουρκία ανησυχεί μήπως σε μια ομοσπονδιακού χαρακτήρα λύση του συριακού αποκτήσουν προϋποθέσεις κρατικής δομής.
Στο memorandum το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση. Αλλά απο όλους θεωρείται ως τέτοια. Δεν θεωρούνται, όμως, ως τρομοκρατικές στο τριμερές μνημόνιο ούτε το YPG/PYD, ούτε το FETO, η οργάνωση του Γκιουλέν. Αναφέρεται ότι “Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα παράσχουν υποστήριξη στο YPG/PYD και στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETO στην Τουρκία”. Άρα η Τουρκία δεν κατάφερε να περάσει τον χαρακτηρισμό για τις δύο αυτές οργανώσεις ως τρομοκρατικών. Η ίδια τις θεωρεί ως τέτοιες. Το αν θελήσουν να βοηθήσουν κάποιο μέλος τους οι σκανδιναυικές χώρες έχουν πολλούς τρόπους να το κάνουν.
4.-Τα άρθρα που ακολουθούν στο τριμερές μνημόνιο, είναι γενικού φιλοσοφικού δικαίου.
5.-Αίρεται το εμπάγκο όπλων κατά της Τουρκίας. Η σχετική αναφορά λέει “στο μέλλον, οι εξαγωγές άμυντικών συστημάτων από τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με την αλληλεγγύη της Συμμαχίας και σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 3 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον”. Οι ίδιες δεσμεύσεις ισχύουν και για τις ΗΠΑ. Όταν χρειάστηκε, απέβαλαν την Τουρκία απο το πρόγραμμα των F-35
6.-Στη συνέχεια ακολουθεί μια έκθεση ιδεών κατά της τρομοκρατίας στην οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει ο καθείς. Απο τις δεσμεύσεις της μπορεί να ξεφύγει καθένας άνετα.
7.-Οι δύο σκανδιναυικές χώρες, με την νομοθεσία τους και την νοοτροπία τους, αποτέλεσαν καταφύγιο διωκόμενων απο το τουρκικό καθεστώς κούρδων αγωνιστών.
Ακόμη και με τις μικρές δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν πρέπει να δούμε πως θα συμβιβάσουν τις συνταγματικές τους επιταγές με την αλλαγή, αν γίνει, της νομοθεσίας τους.
8.-Αυτό που συμφωνήθηκε είναι ένα trilateral memorandum ένα τριμερές μνημόνιο. Όχι, κάτι που αφορά και δεσμεύει το ΝΑΤΟ.
Αν εξαιρέσουμε το PKK το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση απο ΗΠΑ και Ε.Ε. οι συριακές κουρδικές οργανώσεις δεν θεωρούνται τρομοκρατικές ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στην Ε.Ε. Οι ΗΠΑ, μάλιστα συνεργάζονται στενά με το YPG στη Συρία στο οποίο προμηθεύουν και εξοπλισμό που δεν προορίζεται για καταπολέμηση του ISIS αλλά μιας χώρας που μπορεί να εισβάλει με τακτικό στρατό στη Συρία.
Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα τριμερές μνημόνιο και εκεί εξαντλείται η ισχύς του. Εάν το περιεχόμενό του γίνει αποδεκτό και απο τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να το δούμε στα συμπεράσματα της Συνόδου. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί.
Στο πλαίσιο, δε, συμμαχιών οι πολυμερείς συμφωνίες που αποκαλούνται συνθήκη, υπερισχύουν των διμερών ή τριμερών συμβολαίων. Πολύ περισσότερο υπερισχύουν των μνημονίων.
9.-Οι ΗΠΑ, ευφυώς, δεν ενεπλάκησαν ως μεσολαβητές για να μην θέσει προς αυτές η Τουρκία προϋποθέσεις για την άρση του βέτο της. Υπάρχει, μάλιστα, και δήλωση αμερικανού αξιωματούχου που λέει πως οι ΗΠΑ δεν δεσμεύθηκαν σε τίποτε απέναντι στην Τουρκία.
10.-Ποια είναι τα ευρύτερα συμπεράσματα;
α.-Η Τουρκία πήρε τα απολύτως αυτονόητα. Και ήρε το βέτο της. Που σημαίνει πως το κλίμα στο NATO είναι αρνητικό για την Άγκυρα.
β.-Οι συνεχείς δηλώσεις του Ερντογάν ως απάντηση σε υποβολιμιαία, σε δημοσιογράφο, ερώτηση ότι δεν θα συναντηθεί με τον Μητσοτάκη, δείχνει, ακριβώς, την επιθυμία του τούρκου προέδρου για συνάντηση. Θα ήταν λάθος του Έλληνα πρωθυπουργού να την αποδεχθεί.
γ.-Η άρση του τουρκικού βέτο θα δυσαρεστήσει την Ρωσία. Η ένταξη των δύο σκανδιναυικών χωρών στο ΝΑΤΟ, δευτερευόντως, έχει να κάνει με ζητήματα ασφαλείας τους. Περισσότερο ενδιαφέρει τις ΗΠΑ διότι θέλουν να ενισχύσουν την ΝΑΤΟϊκή παρουσία στον αρκτικό κύκλο. Οι πάγοι λιώνουν και ο αρκτικός πόλος αποτελεί μια θαλάσσια οδό εξόδου της Ρωσίας προς τον Ατλαντικό. Το μέγιστο πρόβλημα ασφαλείας για τις ΗΠΑ είναι ο έλεγχος των δύο ωκεανών. Εκεί που φάνηκε να ελέγχουν τον Ατλαντικό και ενδιαφέρονταν, μόνο για τον Ειρηνικό και την Κίνα, τώρα της προκύπτει και η δυνατότητα στρατιωτικής παρουσίας, απο βορράν, της Ρωσίας στον Ατλαντικό. Σπάει στο βορρά η Rimland.
Η Μόσχα ήλπιζε στην δυνατότητα του Ερντογάν να ελέγξει την ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο βορρά. Τώρα, φαίνεται να χάνει αυτήν την ελπίδα. Και αυτό θα έχει συνέπειες στην συνολική θεώρηση της απο την Ρωσία του Πούτιν.
Με βάση όλα αυτά, ορθά η Αθήνα εξέφρασε την ικανοποίησή της.
ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΣΑΒΒΙΔΗ,
TOY ΠΡΟΜΗΝΥΣΑΝ ΤΟΥ Κ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ -ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ-ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΑΥΤΟΥ ”ΔΕΝ ΘΑ ΓΥΡΝΟΥΣΕ ”ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ , ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΛΑΒΕΙ Ο ΕΠΙ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΤΟΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ .
ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΤΟΥΣ ”ΑΝΑΛΥΤΕΣ” ΜΑΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ,ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΒΕΤΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ,ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ.
Ποια “ικανοποίησή” της, κ. Σαββίδη; Για το ότι η Τουρκία βάζει βέτο, όταν αυτή κρίνει ότι χρειάζεται, ενώ η Αθήνα ούτε που το διανοείται; Διότι, για μένα, αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία. Καταφέρνει να έχει παρουσία, ν’ αναστατώνει το ΝΑΤΟ και τον κόσμο όλο και όλοι να την θεωρούν απαραίτητη και να την χαϊδεύουν.
Στο (5) νομίζω ότι πέτυχε κάτι ουσιαστικό. Η Ελλάς, αντιθέτως, δεν έχει επιτύχει να επιβληθεί στην Τουρκία εμπάργκο όπλων από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ούτε καν προσωρινή αναστολή παραδόσεως των γερμανικών υποβρυχίων, που σαφώς στρέφονται κατά τής Ελλάδος, κράτους-μέλους και των δύο ανωτέρω οργανισμών. Για ποια “ικανοποίησή” τής Αθήνας μιλάμε, κ. Σαββίδη;
Το βέβαιο είναι κ. Σαββίδη ότι η Τουρκία προσπαθεί να λειτουργήσει ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος το οποίο αποφασίζει μόνο του τι είναι επωφελές και τι όχι. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι “ηττήθηκε”, στην προκειμένη περίπτωση, εμείς εξακολουθούμε να συμπεριφερόμαστε ως “δεδομένοι”. Κι εκεί ακριβώς εστιάζεται το πρόβλημα. Στην, πέραν του δέοντος, δοτικότητά μας…
https://m.naftemporiki.gr/amp/story/1877915/oi-ipa-upostirizoun-pliros-ta-sxedia-tis-tourkias-gia-eksugxronismo-tou-stolou-ton-f-16
Έχω την αίσθηση ότι δεν μάθαμε ακόμη τι ακριβώς πέτυχε η Τουρκία με τον εκβιασμό τού βέτο. Είναι αδύνατον να γνωρίζομε όλες τις παρασκηνιακές επαφές της.
ΠΟΣΟ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙΣ ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑΠΕΙΝΩΝΕΣΑΙ ΕΤΣΙ .
”ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ” ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ,ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ”ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ”, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΑΓΓΙΞΕ ,ΠΑΡ ΌΤΙ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ Ο Κ.ΕΡΝΤΟΓΑΝ .
ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ,ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΕ ΤΩΡΑ.
Θα συμφωνήσω απολυτα μαζι σας….ΜΙα Τουρκια που μιλαει ισος προς ισο με τις ΗΠΑ.
Μια Τουρκια που κερδισε (τουλαχιστον στα φανερα) την αναβαθμιση των F16 και ότι αλλο πισω απο την κουρτινα….που συζηταει 1 ώρα με τον Αμερικανο προεδρο…
Κατα τα αλλα σύμφωνα με τον κΣαββιδη κερδισε μονο τα αυτονοητα….
Καληνυχτα Ελλαδα….
Μιλά σαν ίσος προς ίσο, ή κάπως ανώτερη;
Ζητώ συγγνώμη για την κακογραφία τού προηγουμένου συνδέσμου.
Kατά τ’ άλλα, η Αθήνα υποστηρίζει ότι αυτά που πέτυχε η Τουρκία, δεν την αφορούν…
”ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ” ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ””
”ΔΕΝ ΘΑ ΓΥΡΝΟΥΣΕ ”ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ , ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΠΡΟΛΑΒΕΙ Ο ΕΠΙ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΤΟΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ””
Εδώ και πολλά χρόνια, τουλάχιστον 10, δεν υπάρχει αυτό που υπαινίσσεσαι. Έχεις χάσει συνέχειες, ΣΑΝ, και θα μείνεις στην ίδια τάξη. Ο παλιός κεμαλικός στρατός, που κυβερνούσε εκ τού προσκηνίου, ή τού παρασκηνίου, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ο Ερντογάν τον διάλυσε σταδιακά και το τωρινό στράτευμα είναι απολύτως τού χεριού του.
“ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”
Δεν έχομε. Άλλο κανένα πραξικόπημα αραιά και πού, κι άλλο συνεχώς στρατοκρατούμενο κράτος από την εποχή τού Κεμάλ μέχρις αυτήν τού Ερντογάν, ήτοι περίπου 85 χρόνια.
ΟΤΑΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙΣ ΕΠΙ ΜΕΡΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ ΒΕΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΥΠΟΧΩΡΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΤΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ”ΤΑ ΓΥΡΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ ” .
Ή ΣΟΥ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΗΝ ΕΞΩΠΟΡΤΑ ,ΟΠΩΣ ΣΤΟ Κ.ΤΣΙΠΡΑ ΤΟ 2015 ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ,Ή, ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΕΤΟ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ,ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΕ ΜΙΑ 20ΕΤΙΑ ΤΡΙΑ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΤΟΥ 1923.
ΠΟΤΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ”ΣΤΟ ΤΣΕΠΑΚΙ” ΚΑΝΕΝΟΣ. ΕΚΕΙ Ο ΑΚΑΡ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ.
ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1915-1935;;; .
Σού επαναλαμβάνω ότι έχεις χάσει συνέχειες κι εσύ, ως συνήθως, δεν καταλαβαίνεις. Ο στρατός που ήξερες, δεν υπάρχει πια στην Τουρκία, ούτε καμμία κατοχύρωσή του από το σύνταγμα, το οποίο έχει αλλάξει.
Πρέπει να διαβάσεις(*) τα όσα έγιναν από το 2000 και μετά, διότι είσαι εντελώς εκτός πραγματικότητος. Ζεις σε άλλες εποχές.
(*) Στρατιωτική κρίση, ορόσημο στην Τουρκία
https://www.iefimerida.gr/politiki/pali-ta-katafere-o-apomonomenos-erntogan
Η αναβάθμιση των F-16 και αγορά νέων από τις ΗΠΑ που εξασφάλισαν οι Τούρκοι, είναι αυτό που δεν περίμενα να συμβεί.
Όλοι μιλάνε για κωλοτούμπα Ερντογάν, αλλά κανείς για κωλοτούμπα Μπάιντεν.
Business as usual οι Γιάνκηδες, κανονικά.
Ντροπιαστικό δεν είναι να προσπαθείς να λειτουργήσεις ως ανεξάρτητο κράτος, ντροπιαστικό είναι να λειτουργείς ως αποικία και να είσαι περήφανος γι’ αυτό!
Πολλά άλλαξε ο κ. Ερντογάν μετά το 2016 ,αλλά το Σύνταγμα για την στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Στρατό ,όπως εδογμάτισε ο ΚΕΜΑΛ από το 1923 δεν άλλαξε και ούτε θα αλλάξει .
Και ο Μεντερές άλλαξε πολλά από το 1952-1960 ,αλλά το 1961 τον κρέμασαν οι στρατιωτικοί, αγαπητοί φίλοι του πάντα ενημερωμένου κ.Επισκέπτη .
Ου με πείσεις καν με πείσεις. Συνέχισε να ζεις στην κοσμάρα σου, αγνοώντας όσα όλοι οι άλλοι ξέρουν. Και η “Κ”, κι αυτή λάθος κάνει.
Ούτε για «Εργκένεκον», ούτε για «Βαριοπούλα» έχεις ακούσει, ούτε για σύσσωμη παραίτηση τής (κεμαλικής) στρατιωτικής ηγεσίας. Όλα τα ξέρεις εσύ. Με τέτοιο μουλαρίσιο πείσμα, δεν μού κάνει εντύπωση που σ’ έδιωξαν από την χωροφυλακή.