Τα αποθεματικά της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας δεν καλύπτουν παρά μόνο δύο μήνες εισαγωγών

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Εκτός από τα αποθέματα χρυσού στα οποία βάζει ήδη χέρι από συναλλαγματική ανάγκη

Αυτό αναφέρει, μεταξύ πολλών άλλων, το ρεπορτάζ του Julien Bouissou και του JeanFrançois Chapelle που δημοσιοποίησαν στις  31-10-2020 στον ηλεκτρονικό Le Monde, με τίτλο : «Στην Τουρκία, το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων κινδυνεύει να αποδυναμώσει την εθνική οικονομία» (En Turquie, le boycott des produits français risque de fragiliser l’économie nationale). Σχεδόν 150.000 θέσεις εργασίας, που εξαρτώνται από γαλλικές επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να απειληθούν, όπως συνοψίζουν.

Ο γράφων, αν επιλέγει να τονίσει από το εν λόγω ρεπορτάζ το έντονο συναλλαγματικό έλλειμμα της γείτονος λόγω της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας, είναι γιατί εκτιμάει αδύνατο η άφρων κοστοβόρα οικονομική πολιτική του τουρκικού ιμπεριαλισμού να μην την οδηγήσει στη χρεοκοπία. Το ξεπούλημα των αποθεμάτων χρυσού της Τουρκίας για να στηρίξει το νόμισμά της συνιστά κίνηση απόγνωσης από τον Ερντογάν (πέρα από την καθημερινή κομπορρημοσύνη του περί του αντιθέτου), καθώς η λίρα συνεχίζει να βυθίζεται.

Παρόλο όμως αυτού του ανυπέρβλητου συναλλαγματικού προβλήματος, είναι τόσο ασυγκράτητη η τουρκική ιμπεριαλιστική μανία, που προέβη σε εκκλήσεις μποϋκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα ! Ανοίγει δηλαδή άλλο ένα οικονομικό μέτωπο. Η έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων που ξεκίνησε τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινδυνεύει να του γίνει μπούμερανγκ. Να στραφεί ενάντια στην τουρκική οικονομία. Διάφορα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν μια λίστα με περίπου 150 μάρκες γαλλικών προϊόντων, σε διάφορους κλάδους. Αυτά περιλαμβάνουν προϊόντα διατροφής, καλλυντικά και έτοιμα προϊόντα (prêt-à-porter). Στοχοποιούνται επίσης οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, τα πρατήρια καυσίμων και οι αλυσίδες λιανικής πώλησης, καθώς και τα μαθήματα γαλλικής γλώσσας στα ινστιτούτα. Δείτε σχετικό άρθρο μου στις Ανιχνεύσεις στις 20-9-2020 με τίτλο : «Τουρκικά αντίποινα με μεντιατική επίθεση εναντίον των γαλλικών σχολείων και των Αρμενίων στη Γαλλία»  ΕΔΩ

Το «ωραίο» είναι ότι πολλά λεγόμενα «γαλλικά» προϊόντα παράγονται πραγματικά από εργοστάσια στην Τουρκία! Γαλλικές επενδύσεις για τις οποίες είχα γράψει στις Ανιχνεύσεις στις 19-08-2018 :

http://www.anixneuseis.gr/?p=194403

Σχεδόν ένα στα πέντε αυτοκίνητα που πωλούνται στην Τουρκία συναρμολογούνται σε εργοστάσια του ομίλου Renault, συμπεριλαμβανομένου ενός που βρίσκεται στην Προύσα (βορειοδυτικά), όπου εργάζονται 6.000 άτομα. Η Danone απασχολεί περίπου 2.000 μισθωτούς στα 8 τουρκικά κέντρα επεξεργασίας μεταλλικού νερού και στο μεγάλο εργοστάσιό της γαλακτοκομικών προϊόντων στο Kirklareli στην Ανατολική Θράκη. Ο ανταγωνιστής της Bel διαθέτει επίσης εργοστάσιο στην ίδια περιοχή. Σχεδόν 150.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα από τη γαλλική οικονομική παρουσία στην Τουρκία. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της πολιτικής τάξης της Τουρκίας έχει στρατευτεί πίσω  από τον Ερντογάν στις κατηγορίες του εναντίον του Μακρόν, για τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ, ορισμένοι είναι πολύ επιφυλακτικοί για το μποϊκοτάζ. «Υπάρχουν γαλλικές μάρκες που παράγονται στην Τουρκία. Θα τις μποϊκοτάρουμε κι αυτές ; Οι πολίτες μας εργάζονται εκεί!», ρώτησε την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020 σε πλατό του συντηρητικού καναλιού της αντιπολίτευσης Karar TV ο Ali Babacan, πρώην μέλος των κυβερνήσεων του Ερντογάν που πέρασε τώρα στην αντιπολίτευση.

«Πολύ νωρίς για να μετρήσουμε τον αντίκτυπο» αυτής της απόφασης

Ένας προβληματισμός που συμμερίζονται ορισμένοι αναλυτές. «Το προεδρικό αεροπλάνο, που παράχθηκε ειδικά για τον [Ερντογάν], κατασκευάστηκε από την Airbus στη Γαλλία. Πιστεύετε ότι θα το επιστρέψει;», διερωτάται ο Murat Yetkin, ένας βετεράνος σχολιαστής της τουρκικής πολιτικής, στο ενημερωτικό του δελτίο, Yetkin Report.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι κλήθηκαν να μποϊκοτάρουν γαλλικά προϊόντα. Ήδη το 2006, είχαν δοθεί οι ίδιες οδηγίες, μετά την έγκριση στην γαλλική Εθνοσυνέλευση ενός νόμου που τιμωρούσε την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915. «Ορισμένες γαλλικές επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία, όπως τα βενζινάδικα της Total ή το Carrefour, είδαν τον κύκλο εργασιών τους να πέφτει σημαντικά για αρκετές εβδομάδες», σημειώνει ανωνύμως μια πηγή της γαλλο-τουρκικής επιχειρηματικής κοινότητας. Το 2012, όταν αυτό το κείμενο ψηφίστηκε ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας – που τελικά ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο – η νέα εκστρατεία κατά των γαλλικών προϊόντων είχε μικρότερο αντίκτυπο. «Ωστόσο, η κατάσταση επέτρεψε σε ορισμένες τουρκικές εταιρείες να διαπραγματευτούν εκ νέου τις συμβάσεις τους με τους Γάλλους εταίρους τους», παρατηρεί η ίδια πηγή.

«Ακόμα κι αν είναι πολύ νωρίς για να μετρηθεί ο αντίκτυπος, προς το παρόν δεν υπάρχει μαζικό μποϊκοτάζ στην Τουρκία», σχετικοποιεί ο Γάλλος ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Franck Riester, ο οποίος διευκρινίζει ότι «το μποϊκοτάζ είναι περιορισμένο σε μερικές χώρες όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ και η Ιορδανία». Για τη Γαλλία, οι δυνατότητες εμπορικών αντιποίνων είναι περιορισμένες, επειδή η Τουρκία εξαρτάται περισσότερο από τη γαλλική αγορά παρά το αντίθετο. Το 2019, το εμπορικό πλεόνασμα της Τουρκίας έναντι της Γαλλίας ανήλθε σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το Παρίσι πρέπει πρώτα να πείσει τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν οικονομικές κυρώσεις, όπως προτίθεται να κάνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10-11 Δεκεμβρίου 2020.

«Κατάσταση εξάρτησης της Τουρκίας από την ΕΕ»

Η γαλλο-τουρκική διαμάχη προστίθεται στις διαφωνίες για τη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στις διαφορές για τα θαλάσσια σύνορα σε περιοχές πλούσιες σε πεδία φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να απειλήσουν την Άγκυρα στις αρχές Οκτωβρίου με οικονομικά αντίποινα. Οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δεσμεύσεις στις οποίες υπόκειται. «Οι εκκλήσεις για  μποϊκοτάζ είναι αντίθετες στο πνεύμα αυτών των δεσμεύσεων και θα απομακρύνει την Τουρκία από την ΕΕ», προειδοποιεί ο Peter Stano, ένας από τους εκπροσώπους της Ένωσης. «Επιπλέον, αν ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά, η Άγκυρα βρίσκεται σε κατάσταση εξάρτησης από την ΕΕ, η οποία αντιπροσωπεύει το 40% των εμπορικών της ανταλλαγών, ενώ οι κοινοτικές εμπορικές ανταλλαγές με την Τουρκία αντιπροσωπεύουν  μόνο το 4% των συνολικών ανταλλαγών της ΕΕ», σημειώνει ο Franck Riester.

Τυχόν κυρώσεις θα αποδυνάμωναν μια οικονομία που έχει ήδη υπονομευτεί από την κρίση Covid-19. Τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να μειωθούν από 35 δισεκατομμύρια σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια (από 30 δισεκατομμύρια σε 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ) μεταξύ 2019 και 2020 και το τουρκικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, αναμένεται να μειωθεί κατά 5% το 2020. Κατά την παρουσίαση σε ξένους επενδυτές, ενός βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από το γαλλο-τουρκικό εμπορικό επιμελητήριο, ο οικονομικός σύμβουλος της γαλλικής πρεσβείας, Thierry Borel, εξέφρασε την ανησυχία του για την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Η επιδείνωση του ισοζυγίου πληρωμών αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, την «πιο ανησυχητική αδυναμία». Το εμπορικό έλλειμμα, που έφτασε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 8 μήνες του 2020, είναι «τεράστιο», ενώ τα αποθεματικά της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας είναι «πολύ χαμηλά» και δεν καλύπτουν παρά μόνο δύο μήνες εισαγωγών. Εκτός από τα τουρκικά αποθέματα χρυσού τα οποία ανέρχονται, μετά την πώληση τον Σεπτέμβριο 2020, σε 560 τόνους χρυσού, όπως σημειώνουν οι εξειδικευμένοι αναλυτές (βλέπε economic.gr, 2-11-2020). Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η τουρκική κεντρική τράπεζα πούλησε χρυσό σε μεγάλη κλίμακα από το αποθεματικό της, προκειμένου να βρει ρευστότητα για να στηρίξει την λίρα, καθώς, πλέον, τα συναλλαγματικά αποθεματικά έχουν στερέψει. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC), το απόθεμα χρυσού της Τουρκίας μειώθηκε κατά 45,5 τόνους το Σεπτέμβριο, όπερ σημαίνει ότι η Τουρκία έριξε σχεδόν το 8% του αποθεματικού χρυσού στην αγορά μέσα σε ένα μήνα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μηνιαία μεμονωμένη πώληση στην Τουρκία με βάση τα στατιστικά στοιχεία του WGC, τα οποία χρονολογούνται από το έτος 2000.

Συνεπώς ο Thierry Borel δεν κάνει μια αυστηρή κριτική για την ασκούμενη σήμερα τουρκική οικονομική πολιτική. Στα μάτια του, οι προβλέψεις του οδικού οικονομικού χάρτη της Άγκυρας για τα επόμενα τρία χρόνια είναι «εκτός τόπου και χρόνου». «Η αξιοπιστία των αρμόδιων θεσμικών ιδρυμάτων είναι πολύ αδύναμη, και ιδίως αυτή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας», συμπεραίνει.

Συνελληνες, μην κάμπτεστε ψυχικά από την καθημερινή μαύρη τουρκική προπαγάνδα της δήθεν ισχύος της. Πρόκειται για έναν πύργο από τραπουλόχαρτα.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα