Συγκάλυψη Predatorgate: Ο κρίσιμος μάρτυρας που δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει

- Advertisement -

Η Δικαιοσύνη ξέρει από καιρό ποιος πλήρωσε για τα μολυσμένα μηνύματα προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, εν ενεργεία υπουργούς, τον επιχειρηματία Θεόδωρο Καρυπίδη και δημοσιογράφους, αλλά δεν κάλεσε ποτέ αυτό το πρόσωπο να καταθέσει.

Πεμ. 31 Οκτωβρίου 2024

Κείμενο:

Ελιζα Τριανταφυλλου

Τασος Τελλογλου

Το inside story αποκαλύπτει σήμερα ότι οι Εισαγγελείς που ερεύνησαν την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού που εμπορεύεται η εταιρεία Intellexa είχαν στα χέρια τους από τις αρχές του 2023 τα πραγματικά στοιχεία ενός φυσικού προσώπου, που πλήρωσε, μέσω προπληρωμένης κάρτας στο όνομά του, για την αποστολή των μολυσμένων μηνυμάτων σε Αντώνη Σαμαρά, Νίκο Ανδρουλάκη, Θανάση Κουκάκη και αρκετά άλλα θύματα.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. [Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi]

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, που χειρίστηκε την υπόθεση όταν αυτή αφαιρέθηκε απροειδοποίητα  από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών, μετά από απόφαση της διορισμένης από την κυβέρνηση Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, δεν κάλεσε ποτέ αυτό το πρόσωπο να καταθέσει παρότι –σύμφωνα με πληροφορίες του inside story– είχε κριθεί ως «άμεσα εμπλεκόμενο» με την υπόθεση.

Πριν πάει η δικογραφία στα χέρια του Αχιλλέα Ζήση, η οικονομική αστυνομία τον είχε αναζητήσει ανεπιτυχώς, κατόπιν παραγγελίας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Έκτοτε δεν τον έψαξε ξανά κανείς. Εμείς πάντως καταφέραμε και τον βρήκαμε αρκετά εύκολα, χτυπώντας απλώς το κουδούνι του σπιτιού του.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έκλεισε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, με την αρχειοθέτηση ως προς το σκέλος που αφορά την όποια εμπλοκή της ΕΥΠ και της κυβέρνησης με τις παράνομες παρακολουθήσεις και την απαγγελία κατηγοριών πλημμεληματικού χαρακτήρα για παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών κατά τεσσάρων φυσικών προσώπων που σχετίζονται με την Intellexa και συνδεδεμένων εταιρειών.

Ο Αχιλλέας Ζήσης.

Το γιατί ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επέλεξε να αφήσει εκτός κάδρου έναν κρίσιμο κρίκο της υπόθεσης προκαλεί σειρά από εύλογα ερωτήματα, που προς παρόν μένουν αναπάντητα, αφού απευθυνθήκαμε σχετικά στη Γεωργία Αδειλίνη και τον Αχιλλέα Ζήση μέσω email, ωστόσο μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος δεν έχουμε λάβει κάποια απόκριση.

Πρόκειται για άλλη μία από τις ανεξήγητες πλημμέλειες της εισαγγελικής έρευνας, σύμφωνα με τον δικηγόρο Ζαχαρία Κεσσέ και συνήγορο προσώπων που έχουν μπει στο στόχαστρο του Predator, που «καθιστούν απαραίτητη την επανεξέταση της υπόθεσης, η οποία πλήττει ευθέως το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Τα μηνύματα

«Αντώνη μου να βγεις μπροστά να μιλήσεις. Σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζονται ηγέτες. https://blogspot.edolio5[.]com/2021/10/blog-post_6/», έγραφε το μήνυμα που έλαβε στο κινητό του το απόγευμα της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου 2021 ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από ένα άγνωστο νούμερο. Ακολούθησε την επομένη το μεσημέρι νέο SMS από άλλο νούμερο, που αυτή τη φορά έλεγε: «Πρόεδρε σύντομα κάποιοι θα αρχίσουν να τρέμουν με τις αποκαλύψεις. https://blogspot.edolio5[.]com/2021/10/panama-papers-283/».

Και τα δύο μηνύματα περιείχαν κακόβουλα λινκ που προσομοιάζουν με γνωστό blog (blogspot.edolio5[.]com, αντί για το σωστό edolio5.blogspot[.]com), τα οποία έχουν συνδεθεί με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator. Ένα κλικ σε αυτά τα λινκ είναι αρκετό για να μολυνθεί μία συσκευή.

Ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή, 22/07/2020. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Αυτός ή αυτοί που τα έστειλαν στον Αντώνη Σαμαρά είχαν ως σκοπό να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο του κινητού και τις επικοινωνίες του πρώην πρωθυπουργού, καθώς επίσης να ανοιγοκλείνουν κατά βούληση την κάμερα και το μικρόφωνο της συσκευής του, μετατρέποντας το κινητό του στον απόλυτο κοριό. Είναι πολύ πιθανό να πέτυχαν τον σκοπό τους, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του inside story ο πρώην πρωθυπουργός κλικάρει όλα τα λινκ που λαμβάνει, ακόμη και από άγνωστους αποστολείς.

Από την αυτεπάγγελτη έρευνα που διενήργησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022, προέκυψε ότι οι αποστολείς των SMS είχαν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες SMS Centers. Δηλαδή τα μηνύματα αυτά δεν έφυγαν από μια πραγματική συσκευή τηλεφώνου, αλλά μέσω online πλατφόρμας που συνήθως χρησιμοποιείται για την μαζική αποστολή διαφημιστικών/προωθητικών μηνυμάτων. Στο πεδίο του αποστολέα ο καθένας μπορεί να εμφανίσει όποιους αλφαριθμητικούς χαρακτήρες θέλει – άρα ακόμη και μια σειρά από δέκα νούμερα που μοιάζουν με αριθμό κινητού τηλεφώνου, ακόμη κι αν αυτός δεν του ανήκει.

Όπως προέκυψε από την ίδια έρευνα, τα ευρήματα της οποίας κοινοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή (αρχές 2023) και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, που ερευνούσε τότε την υπόθεση και στη συνέχεια περιλήφθηκαν στους φακέλους που μεταφέρθηκαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, το πρόσωπο που απέστειλε τα δύο μολυσμένα με spyware μηνύματα στον Αντώνη Σαμαρά είχε στείλει –μέσω του ίδιου SMS Center– συνολικά 30 μηνύματα. Κάποια δεν περιείχαν λινκ, άλλα στάλθηκαν σε κινητά μιας χρήσης καταχωρημένα σε ονόματα αλλοδαπών (burners), ενώ άλλα δεν παραδόθηκαν ποτέ. Όμως 17 βρήκαν «στόχο».

Όλα απεστάλησαν σε διάστημα ενός μήνα, από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 21 Οκτωβρίου 2021.

Εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά, στους παραλήπτες συγκαταλέγονται:

  • Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τότε ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης (δύο SMS)

  • Ο Ανδρέας Λοβέρδος, τότε βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής (ένα SMS)

  • Ο νυν υπουργός Υγείας, τότε Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης (δύο SMS)

  • O νυν υπουργός Εξωτερικών, τότε Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης (ένα SMS)

  • Η Μαρία Διαμαντή, τότε εργαζόμενη στο Μαξίμου και νυν συνεργάτιδα του Κυριάκου Πιερρακάκη στο υπουργείο Παιδείας (ένα SMS)

  • Ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Καρυπίδης, μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Άρης (τρία SMS)

  • To μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της DPG Media (συμφερόντων Δημήτρη Γιαννακόπουλου) Παναγιώτης Μπόμης (δύο SMS με προσφώνηση «Δημήτρη»)

  • Ο δημοσιογράφος και εκδότης του Πρώτου Θέματος, Τάσος Καραμήτσος (ένα SMS)

  • O δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης

     (δύο SMS)

Τα παραπάνω SMS δεν είναι τα μόνα μολυσμένα με Predator γραπτά μηνύματα που έχουν λάβει ορισμένα από τα προαναφερθέντα πρόσωπα. Για παράδειγμα, o Θεόδωρος Καρυπίδης είχε λάβει πιο πριν, τον Ιούνιο του 2021, ακόμη ένα. Σύμφωνα με όσα μας είχε δηλώσει στο πλαίσιο προηγούμενου ρεπορτάζ, εκείνο το μήνυμα ήταν και αυτό που μόλυνε την συσκευή του, όπως προέκυψε σε τεχνικό έλεγχο. Άλλη περίπτωση είναι ο Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος έχει λάβει συνολικά τουλάχιστον οκτώ SMS, ένα εκ των οποίων –που έλαβε τον Ιούλιο του 2021– μόλυνε την συσκευή του, όπως έχει πιστοποιηθεί από τεχνικό έλεγχο που διενήργησε το Citizen Lab.

Ο λόγος που, ενώ πρόκειται για πρόσωπα που είχαν μπει ήδη σε παράνομη παρακολούθηση, κρίθηκε αναγκαίο να τους στείλουν εκ νέου μολυσμένα μηνύματα, μπορεί να είναι ότι ενδεχομένως άλλαξαν συσκευή (άρα η νέα δεν ήταν μολυσμένη) ή έγινε κάποια αναβάθμιση λογισμικού στο κινητό τους και αυτή προκάλεσε δυσλειτουργία στο spyware.

Η έρευνα της ΑΠΔΠΧ δεν ήταν εξαντλητική – Χρειάζονταν κι άλλες ενέργειες

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων βάσισε την αυτεπάγγελτη έρευνά της στην καταγγελία που έκανε ενώπιόν της ο Νίκος Ανδρουλάκης, όταν ενημερώθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου ότι είχε λάβει –αλλά δεν είχε πατήσει– ένα μολυσμένο μήνυμα.

Η Αρχή ξετυλίγοντας αυτό το κουβάρι οδηγήθηκε σε τρία SMS Centers και εντόπισε περισσότερες από 225 περιπτώσεις απόπειρας εγκατάστασης κατασκοπευτικού λογισμικού προς 94 διαφορετικούς αριθμούς, οι οποίοι ανήκουν σε 87 φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εταιρικά κινητά δηλαδή). Η έρευνα της Αρχής δεν είναι εξαντλητική, όπως παραδέχεται εξάλλου και η ίδια στο πόρισμά της, τονίζοντας ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Για παράδειγμα η Αρχή δεν εντόπισε ένα SMS που έλαβε ο Θανάσης Κουκάκης το 2020, διότι πιθανά ακολουθήθηκε άλλη μέθοδος και όχι κάποιο από τα SMS Centers που ερεύνησε η Αρχή. Ένα άλλο θύμα έλαβε τα μολυσμένα μηνύματα μέσω της εφαρμογής Signal και όχι ως SMS. Άρα ούτε τα μηνύματα που εντόπισε η Αρχή είναι τα μόνα που έχουν σταλεί, ούτε είναι βέβαιο πως οι παραλήπτες είναι 87 και όχι περισσότεροι. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι σε 27 άτομα από το σύνολο 87 προσώπων είχε γίνει και άρση απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, σε χρόνο ταυτόσημο ή κοντινό με την στόχευσή τους με το Predator, όπως στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη, της Μαρίας Διαμαντή και αρκετών άλλων.

Ο Κοσμίδης

Οι 225 απόπειρες εγκατάστασης Predator που εντόπισε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διενεργήθηκαν μέσω τριών λογαριασμών που δημιουργήθηκαν σε SMS Centers. Από αυτούς, ένας λογαριασμός μας τράβηξε το ενδιαφέρον.

Πρόκειται για πρόσωπο που δήλωσε ως email για τη δημιουργία του λογαριασμού του το «kosmidis.kostas.76[@]protonmail.com», ως όνομα το Κωνσταντίνος Κοσμίδης, ένα άκυρο ΑΦΜ, έναν αριθμό κινητού που είναι εκτός σύνδεσης πλέον και διεύθυνση στου Γκύζη. Είναι αυτό το προφίλ που έστειλε το διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2021 τα μολυσμένα SMS στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στους: Νίκο Ανδρουλάκη, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη, Μαρία Διαμαντή, Θεόδωρο Καρυπίδη, Παναγιώτη Μπόμπη, Τάσο Καραμήτσο και Θανάση Κουκάκη.

Η χρέωση για την αποστολή αυτών των SMS έγινε σε μία προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, που είχε εκδοθεί από την Εθνική Τράπεζα στο όνομα Αιμίλιος Κοσμίδης, γεννηθείς το 1974, κάτοικος Παλαιού Φαλήρου. Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόσωπο που είχε θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής Νοτίου Τομέα με την παράταξη «Τ.ΟΛ.ΜΑ.» (Τώρα Όλοι Μαζί) στις εθνικές εκλογές του 2023 και εργάζεται από το 2018 ως υπάλληλος κρεοπωλείου σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Τον Αιμίλιο Κοσμίδη, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, τον είχε αναζητήσει τον Φεβρουάριο του 2023 χωρίς επιτυχία η Οικονομική Αστυνομία στο σπίτι του και σε μια διεύθυνση όπου πριν από πολλά χρόνια είχε μια ομόρρυθμη επιχείρηση – αλλά όχι στη διεύθυνση της τωρινής του εργασίας. Αυτή ήταν και η μοναδική προσπάθεια που έγινε. Όπως αποδείχθηκε βέβαια δεν ήταν και τόσο δύσκολο να εντοπιστεί.

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024 τον βρήκαμε στο σπίτι του, στον τελευταίο όροφο μιας οκταώροφης πολυκατοικίας. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να χτυπήσουμε το τελευταίο κουδούνι, το οποίο δεν είχε μεν όνομα (ούτε καν πλαστικό που συγκρατεί το χαρτί με το όνομα), αλλά επειδή σε κανένα άλλο δεν αναγραφόταν το όνομά του, ήταν το μόνο που φαινόταν πιθανό να είναι το δικό του.

Στην κουβέντα που είχαμε επί τόπου και συνεχίστηκε μέσω γραπτών μηνυμάτων τις επόμενες ημέρες, φάνηκε να μην γνωρίζει καθόλου την υπόθεση των υποκλοπών, παραδέχθηκε ότι η συγκεκριμένη χρεωστική κάρτα που του αναφέραμε είχε όντως εκδοθεί από τον ίδιο, πως δεν την είχε χρησιμοποιήσει ποτέ και πως δεν γνώριζε καν πού είναι. Για την κάρτα (που έληξε πριν κάποιους μήνες) δεν δήλωσε ποτέ απώλεια στην τράπεζα.

Επίσης μας είπε ότι δεν τον έχει ενοχλήσει κανείς για την υπόθεση των υποκλοπών. Αυτό είναι κάτι που επαληθεύσαμε κι εμείς.

Ρωτήσαμε επίσης αν έχει δώσει την κάρτα σε κάποιο άλλο άτομο ή αν προέβη σε αγορές υπηρεσιών αποστολής SMS εκ μέρους άλλου προσώπου. Η απάντηση ήταν αρνητική. Του είπαμε επίσης ότι κάποιος είχε φορτίσει την κάρτα με 500 ευρώ λίγο πριν γίνουν οι αγορές συνολικής αξίας 25 ευρώ για την αποστολή των μολυσμένων SMS. Είπε ότι δεν ήταν αυτός που μετέφερε τα 500 ευρώ και πως δεν είχε βάλει ποτέ λεφτά σε αυτήν την κάρτα.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του inside story η ίδια κάρτα είχε χρησιμοποιηθεί και για την αγορά κάποιου είδους υπηρεσιών από την εταιρεία Contabo, η οποία όπως διαβάζουμε στο site της παρέχει υπηρεσίες cloud και dedicated servers.

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Τα ερωτήματα που γεννιούνται εδώ είναι σχεδόν αυτονόητα:

  • Πώς γίνεται η Οικονομική Αστυνομία να μην μπόρεσε να εντοπίσει τον Κοσμίδη, ενώ ήταν τόσο εύκολο να το κάνουμε εμείς, δύο πολίτες;
  • Γιατί ο Αντεισαγγελέας του Άρειου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης δεν τον κάλεσε ποτέ σε κατάθεση; Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story από εισαγγελικές πηγές, είχε θεωρηθεί «άμεσα εμπλεκόμενος» στην υπόθεση, πριν αυτή μεταφερθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Αν πράγματι ο Αιμίλιος Κοσμίδης δεν γνωρίζει τίποτα για τα SMS που χρεώθηκαν στην προπληρωμένη κάρτα του, ούτε το ποιος την χρησιμοποίησε εν αγνοία του, τότε ο Αντιεισαγγελέας με τις εξουσίες που του δίνει η θέση του θα μπορούσε να είχε ανακαλύψει από ποιον έγινε η μεταφορά των 500 ευρώ και φυσικά να δει τι άλλες αγορές έγιναν με αυτά τα χρήματα ή τι άλλες φορτίσεις έγιναν στην προπληρωμένη κάρτα.

Αυτό πιθανά θα οδηγούσε την εισαγγελική έρευνα σε νέα πρόσωπα και κάπως έτσι θα βρισκόταν ποιος ή ποιοι αποφάσισαν την παράνομη παρακολούθηση τόσων δημοσιογράφων, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, εισαγγελικών λειτουργών και προσώπων από την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.

Όπως δηλώνει στο inside story o Ζαχαρίας Κεσσές, συνήγορος αρκετών θυμάτων παρακολούθησης με Predator: «Κατά το άρθρο 239 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σκοπός της έρευνας είναι η συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων για να βεβαιωθεί η τέλεση εγκλήματος και να αποφασιστεί αν πρέπει να εισαχθεί κάποιος σε δίκη για αυτό, ενώ κατά τη διάρκεια της έρευνας γίνεται καθετί που μπορεί να βοηθήσει την εξακρίβωση της αλήθειας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι αλλεπάλληλες και ανεξήγητες πλημμέλειες της εισαγγελικής έρευνας, με κορυφαία τη μη εξέταση του φυσικού προσώπου που πλήρωσε για την αποστολή των μολυσμένων μηνυμάτων, καθιστούν απαραίτητη την επανεξέταση της υπόθεσης, η οποία πλήττει ευθέως το κύρος της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Profile picture for user etriantafillou
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.
Profile picture for user telloglou
Σπούδασε νομικά κι από το 1986 εργάζεται σε εφημερίδες και κανάλια ως δημοσιογράφος. Εκπομπές-σταθμοί ήταν «Το μαύρο κουτί» (Mega), «Φάκελοι» (Mega), «Νέοι Φάκελοι» (ΣΚΑΪ), «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ), «Special Report» (Ant1).
spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να συστήσουμε στους δύο δικηγόρους των ”παθόντων” – που αναφέρονται στο άρθρο -να κάνουν μήνυση -φυσικά με στοιχεία και όχι με δημοσιογραφικές πληροφορίες-εις βάρος των κ.κ. Προέδρου και Αντεισαγγελέως του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ για παράβαση των καθηκόντων τους .
    Κανένας παραβάτης των καθηκόντων του δεν ”γλυτώνει” .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα