Να ισορροπήσουν μεταξύ Ευρώπης και Ασίας θα επιχειρήσουν οι Αμερικανοί το προσεχές διάστημα, ενισχύοντας τις δυνάμεις τους στη Γηραιά Ήπειρο, χωρίς όμως να αποσυρθούν από την Ασία που συνεχίζει να αποτελεί για την Ουάσιγκτον τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση.
Ο μακροπρόθεσμος στρατιωτικός σχεδιασμός των ΗΠΑ, όπως εκείνος είχε διαμορφωθεί πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πλέον αναδιαμορφώνεται, με την ηγεσία του αμερικανικού Πενταγώνου να προωθεί σχέδια ενίσχυσης και περαιτέρω μονιμοποίησης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη.
Ο αρχηγός των αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης (EUCOM) πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς, που είναι παράλληλα και ανώτατος συμμαχικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), είχε και εκείνος υποστηρίξει προ ημερών πως το υπάρχον μοντέλο με τις αμερικανικές δυνάμεις που εναλλάσσονται (rotate) στην Ανατολική Ευρώπη «θα πρέπει να αλλάξει» αποκτώντας στοιχεία μονιμότητας με τη σύμφωνη γνώμη των άμεσα εμπλεκομένων χωρών που είναι «πολύ πρόθυμες» να δεχθούν μόνιμη αμερικανική παρουσία στο έδαφός τους.
Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα, με φόντο την ένταση γύρω από την Ουκρανία, οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει τους στρατιώτες που διατηρούν στην Ευρώπη από περίπου 60.000 σε πάνω από 100.000. Υπενθυμίζεται, δε, πως πίσω στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου τη δεκαετία του 1950, οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη ξεπερνούσαν τις 400.000.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, έχει επίσης διαμηνύσει, από την πλευρά του, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να διαβουλευθούν «τη σωστή στιγμή» με τους Συμμάχους τους στην Ευρώπη για να συναποφασίσουν τα μελλοντικά μοντέλα ασφαλείας στην ανατολική πτέρυγα, κι αυτό «ανεξάρτητα από το πως πρόκειται να τελειώσει αυτός ο πόλεμος (σ.σ. στην Ουκρανία)». Ο ίδιος υποστήριξε πως η διοίκηση Μπάιντεν είναι ανοιχτή σε συζητήσεις αναφορικά με το εάν θα μπορούσε να θεωρηθεί αναγκαία ή όχι μια «μεγαλύτερη μόνιμη παρουσία» αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Σημειώνεται πάντως ότι από την πλευρά της Ουάσιγκτον, η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση διεθνώς είναι η αναδυόμενη Κίνα και όχι η επιθετική Ρωσία. Υπό αυτό το πρίσμα, αμφισβητείται πρακτικά και ο βαθμός στον οποίο οι Αμερικανοί θα μπορούσαν (ή θα ήθελαν) να επιστρέψουν στρατιωτικά στην Ευρώπη ενώ παράλληλα εκείνοι στρέφονται πιο έντονα και αποφασιστικά προς την πλευρά της Ασίας και του Ινδο-Ειρηνικού (βλ. συμμαχία AUKUS).
Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, που μίλησε στην Washington Post υπό καθεστώς ανωνυμίας, υποστηρίζει πως θα αλλάξουν πράγματα για τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη το προσεχές διάστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι νατοϊκές γραμμές άμυνας στην ανατολική πτέρυγα πρόκειται να ενισχυθούν όχι μόνο με Αμερικανούς αλλά και με τις δυνάμεις άλλων νατοϊκών συμμάχων.
Ο Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αξιωματούχος της διοίκησης Ομπάμα, δηλώνει πάντως από την πλευρά του πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο να αποφασίσουν να στήσουν νέες βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη.
Με πληροφορίες από Washington Post/Καθημερινή