Π. Οικονόμου στο Πρώτο: Το χάος στον κυβερνοχώρο μπορεί είτε με δόλο ή από λάθος να φέρει τον Αρμαγεδδώνα (audio)

- Advertisement -

«Πρέπει οι μεγάλοι τουλάχιστον να δεσμευτούν ότι κανείς τους δεν θα κάνει το πρώτο βήμα στην χρήση πυρηνικών, είναι ευκαιρία να το ζητήσει αυτό κάποιος είτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας είτε σε κάποιον ανάλογο διεθνή οργανισμό» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο πρώην επιθεωρητής στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, επιστημονικός συνεργάτης ΕΛΙΑΜΕΠ, Παντελής Οικονόμου.

Σημειώνοντας ότι αύριο συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, του οποίο είναι και η χώρα μας μέλος, ο κ. Οικονόμου, τόνισε ότι «μέχρι στιγμής διστάζουν όλοι, παρότι ακόμη και η Ελλάδα μπορεί να το κάνει, ανεξάρτητα από τις συμμαχίες στις οποίες ανήκει, να καλέσει τους μεγάλους να δεσμευτούν ότι κανένας δεν θα κάνει το πρώτο πυρηνικό βήμα.

Ο κ. Οικονόμου μιλώντας για την μεγάλη στροφή της Ευρώπης τις τελευταίες ημέρες στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Ρωσία, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων και την εξαγωγή τεχνολογίας από την ρωσική ομοσπονδία, εκφράζει την απορία, πώς συνεχίζεται το έργο των  4 αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου Akkuyu στην Τουρκία που είναι ρωσικοί, δεν είναι τουρκικοί. «Πώς κανείς δεν σκέφτηκε ή δεν τολμάει να πειράξει κάποιες άλλες ισορροπίες που υπάρχουν από πίσω; Υπάρχουν κάποια μικρά κράτη, όπως εμείς που είμαστε άμεσα ενδιαφερόμενοι και δεν έχουμε τέτοιες άμεσες ισορροπίες με την Ρωσία ή την Τουρκία ακόμα και την Αμερική, δεν είμαστε ανακατεμένοι στην πυρηνική ενέργεια και εξαρτημένοι, να ζητήσουμε, όπως κόβεται η εξαγωγή τεχνολογίας από την Ρωσία παντού, να κοπεί και η εξαγωγή τεχνολογίας σε ένα κράτος του ΝΑΤΟ. Δεν μπορεί να εξάγει τεχνολογία τόσο υψηλή και με γεωπολιτική σημασία, γιατί η ενέργεια που θα παράγεται από εκεί, θα καλύπτει το 10% των αναγκών της Τουρκίας, ενός κράτους του ΝΑΤΟ και επιπλέον την αναβαθμίζει τεχνολογικά και γεωπολιτικά. Την βάζει μέσα στον χώρο των πυρηνικών κρατών. Όταν κάνουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας να μην εξάγουν τεχνολογία στην δύση, πόσο μάλλον στο ίδιο το ΝΑΤΟ, και έχουμε το παράδειγμα της Γερμανίας που δεν θέλει ούτε το αέριο να πάρει, που χρειάζεται για να αναπνεύσει η οικονομία της» εξήγησε ο κ. Οικονόμου.


Στρατηγικά η εντολή Πούτιν για ειδική επιφυλακή του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, δεν σημαίνει τίποτα γιατί οι πυρηνικές δυνάμεις των μεγάλων χωρών είναι σε συνεχή ετοιμότητα, υπογράμμισε ακόμα ο κ. Οικονόμου. Την ώρα που η Ρωσία δεν έχει δεχθεί πυρηνική απειλή, η παραπάνω εντολή επομένως δεν αποτελεί άμυνα, είναι περισσότερο μια ενίσχυση του προφίλ και του κύρους του. Εγείροντας ωστόσο το κεφάλαιο αυτό, ο πρόεδρος Πούτιν, τεντώνει περισσότερο μια τεταμένη ισορροπία πυρηνικής αποτροπής που υπάρχει και αυτό σημαίνει πάρα πολλά επικίνδυνα και ανησυχητικά, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου. Η πυρηνική αποτροπή βασίζεται στην ικανότητα των πυρηνικών δυνάμεων να απαντήσουν άμεσα σε οποιαδήποτε επίθεση. Αυτό το γνωρίζει καλά η κάθε πλευρά και δεν χρειαζόταν να το τονίσει ο κ. Πούτιν, εξήγησε ο κ. Οικονόμου. «Τονίζοντάς το δημιουργεί ένα κλίμα πολύ πιο εύθραυστο. Όσο πιο πολύπλοκο γίνεται ένα σύστημα ισορροπίας τόσο πιο εύθραυστο είναι να καταρρεύσει, στην προκειμένη περίπτωση με τραγικές συνέπειες. Μεγαλώνουν οι πιθανότητες ενός λάθους και δεδομένου ότι υπάρχει ένα χάος στον κυβερνοχώρο σήμερα, στην δυνατότητα επέμβασης ηλεκτρονικά σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό σύστημα, ο κίνδυνος διάλυσης αυτού του συστήματος ισορροπίας είναι πολύ μεγάλος. Μπορεί είτε από λάθος χειρισμό είτε από εξωτερική επέμβαση με δόλο από μεμονωμένα άτομα, από μια κυβερνοεπίθεση, να γίνει κάποιο λάθος και οποιαδήποτε εκτόξευση από την μία πλευρά θα σημαίνει απάντηση από την άλλη πλευρά, δηλαδή Αρμαγεδδώνα και καταστροφή» προειδοποίησε ο κ. Οικονόμου.

«Από την εποχή Γκορμπατσώφ και μετά, το έχουν πει και οι δύο πλευρές, Αμερική και Ρωσία αλλά και ο κινέζος πρόεδρος πρόσφατα ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν κερδίζεται από κανέναν. Επισήμως έχουν πει όλοι ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν πρώτοι πυρηνικά όπλα. Οι ίδιοι έχουν πει ωστόσο επανειλημμένα και πρόσφατα και ο πρόεδρος Πούτιν ότι αν διαπιστώσει, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έχει πει ότι μπορεί να το κάνει, ότι κινδυνεύει η εδαφική ακεραιότητα και η ασφάλεια της χώρας, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει, παρ’ ότι δεν το προβλέπει η εθνική στρατηγική της Ρωσίας, πρώτος πυρηνικά όπλα» επισήμανε τέλος ο κ. Οικονόμου.

ertnews.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα