Η Ρωσία οδεύει προς οικονομική κατάρρευση, η οποία θα είναι παρόμοια ή και χειρότερη από εκείνη του 1998, η οποία ακολούθησε μια αθέτηση πληρωμής χρέους, παρόλο που οι επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ίσως να είναι μικρότερες αυτή τη φορά, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg
Η Ρωσία οδεύει προς οικονομική κατάρρευση, η οποία θα είναι παρόμοια ή και χειρότερη από εκείνη του 1998, η οποία ακολούθησε μια αθέτηση πληρωμής χρέους, παρόλο που οι επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ίσως να είναι μικρότερες αυτή τη φορά, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Οι οικονομολόγοι της JPMorgan ανέφεραν σε μια αναφορά προς τους πελάτες τους, ότι αναμένουν μια συρρίκνωση της τάξεως του 7% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν φέτος, το ίδιο και η Goldman Sachs. Το Bloomberg Economics προβλέπει μια πτώση περίπου 9%. Η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 5,3% το 1998 εν μέσω της κρίσης χρέους.
Η ρωσική οικονομία περνάει μια περίοδο αναταράξεων, αφότου οι ξένες κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις που στοχεύουν στο εμπόριο, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις μετακινήσεις και αφότου «πάγωσαν» τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας της χώρας και πολλές από τις τράπεζές της αποκλείστηκαν από τη σύστημα SWIFT. Η Ρωσία προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την οικονομία της μέσω της επιβολής capital control, του διπλασιασμού των επιτοκίων και άλλων έκτακτων μέτρων, που πρόκειται να βλάψουν την ανάπτυξη.
Σημειώνεται επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό, οι ενεργειακές εταιρείες της Δύσης έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τη Ρωσία. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, δεν θα είναι εύκολο και πιθανώς να αποβεί δαπανηρό.
Το να βρεθεί αγοραστής των μεριδίων τους θα είναι δυσκολότατο λόγω κυρώσεων, εκτός εάν τολμηροί Κινέζοι, Ινδοί ή άτομα από τις χώρες της Μέσης Ανατολής κάνουν τυχοδιωκτικές κινήσεις. Οπότε, ίσως η πιθανότερη έκβαση να έχει να κάνει με την πώλησή τους ξανά σε συνεργαζόμενες ρωσικές επιχειρήσεις ή με τον τερματισμό των δραστηριοτήτων.
«Γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να διατεθούν περιουσιακά στοιχεία σε οποιονδήποτε εκτός Ρωσίας, ενώ όσοι βρίσκονται στη θέση του πωλητή σκέπτονται πως ίσως κάνουν κάτι σαν ξεπούλημα», υπογραμμίζει ο Χάρι Κλαρκ, διευθυντής του τμήματος διεθνούς εμπορίου και πρακτικών συμμόρφωσης στην Orrick Herrington & Sutcliffe.
«Η απόρθητη Ρωσία παραπαίει»
Παρόμοια εικόνα για τη ρωσική οικονομία περιγράφει και το πρακτορείο Reuters, το οποίο σε δημοσίευμά του ανέφερε ότι «η απόρθητη Ρωσία παραπαίει».
Όπως σημειώνεται, οι κυρώσεις της Δύσης διέλυσαν την εντύπωση πως η Μόσχα διαθέτει επαρκή οικονομική θωράκιση, ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε μέτρα αποφάσιζαν εναντίον της οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.
Αυτά τα αμυντικά συστήματα είχαν οικοδομηθεί από το 2014, όταν ο Ρώσος πρόεδρος προσάρτησε την Κριμαία. Η Ρωσία εμφανίζει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και διατηρεί εξωτερικό χρέος μόλις στα 478 δισ. δολάρια, ήτοι σχεδόν στο ένα τρίτο του ΑΕΠ.
Σώρευσε περισσότερα από 630 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας και σχεδόν 174 δισ. δολάρια στο Ταμείο Εθνικού Πλούτου, κεφάλαια τα οποία αυξάνονται παράλληλα με την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Τράπεζες όπως η Sberbank είχαν καλή κεφαλαιοποίηση, χωρίς να εξαρτώνται από ξένη χρηματοδότηση. Ολα αυτά εξανεμίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.
“Καθημερινή”