Ο Αμερικανός διπλωμάτης, Τζέιμς Τζέφρι, μίλησε για την ένταση στα ελληνοτουρκικά / Φωτογραφία: AP
19/06/2022 15:55
Σε άκρως εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ένας Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, μίλησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο A Haber σχετικά με την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Όπως ανέφερε, μπορεί η αξίωση της Ελλάδας για τα 12 μίλια εναέριου χώρου να μην απαγορεύεται νομικά, ωστόσο πρόκειται για παράλογο γεωπολιτικά αίτημα, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο.
«Παρακολουθώ την περιοχή του Αιγαίου εδώ και 40 χρόνια. Η θέση της Τουρκία είναι πιο δικαιολογημένη για τα προβλήματα στο Αιγαίο. Η Τουρκία έχει δίκιο σε πολλά θέματα, από το 1914 έως τη Λωζάνη για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, από τη Συμφωνία του Παρισιού του 1948 μέχρι τις διεκδικήσεις της Ελλάδας για τα 10 μίλια εναέριου χώρου και τα 6 μίλια στη θάλασσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι.
Τζέφρι: Κάποιες ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να θέσουν σε μπελάδες τα νόμιμα δικαιώματά της
Στη συνέχεια, όμως, ο Αμερικανός διπλωμάτης παραδέχεται ότι ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας -κοινώς, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου- μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα νόμιμα δικαιώματά της.
«Η αξίωση των 12 μιλίων από την Ελλάδα “κλειδώνει” την Τουρκία στη δική της περιοχή. Αν και δεν απαγορεύεται νομικά, δεν είναι γεωπολιτικά λογικό αίτημα, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι χώρες για ειρήνη στο Αιγαίο. Η Τουρκία βρίσκεται σε πιο δικαιολογημένη θέση σε σχέση με την Ελλάδα», σημειώνει ο Τζέφρι και προσθέτει:
«Αλλά το πρόβλημα είναι ότι ορισμένες ενέργειες στις οποίες εμπλέκεται ή λέγεται ότι εμπλέκεται η Τουρκία μπορεί να θέσουν σε μπελάδες τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας. Σύμφωνα με κάποιες ελληνικές αναφορές, τουρκικά αεροπλάνα βρίσκονται κατά καιρούς σε ελληνικό έδαφος. Και δεν εννοώ τον εναέριο χώρο που λέει η Ελλάδα με την αξίωση των 10 μιλίων».
Πάντως, ο πρώην ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τη θέση της στο Αιγαίο. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε πιο πλεονεκτική θέση νομικά και δεν πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα κανένας μοχλός για τους ισχυρισμούς ότι απειλείται», υπογραμμίζει.
Τζέφρι: Οι στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν από τη δεκαετία του 1980, δεν αυξήθηκαν
Τέλος, ο Τζέφρι αναφέρθηκε και στις στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη και δήλωσε:
«Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ για τη συγκέντρωση βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 υπήρχαν περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα και ο αριθμός δεν αυξήθηκε, αντίθετα μειώθηκε. Η βάση υποβρυχίων στην Κρήτη ήταν εκεί για πολλά χρόνια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές στο να μοιράζονται στρατιωτικές βάσεις με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, δεν μπορώ να το συμβιβάσω αυτό με την πρόσφατη συμφωνία ασφαλείας της Γαλλίας με την Ελλάδα».
iefimerida.gr
Το Δίκιο της Τουρκίας είναι ο περιορισμός της στην Ανατολία. (Κάνει ρίμα για να το θυμόμαστε εύκολα).
Ποιό είναι το Δίκαιο για τους Πόντιους, τους Μικρασιάτες, τους Κύπριους;
Αν εμείς θέλαμε να αποζημιωθούμε για την απώλεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, να παραστήσουμε το έθνος με συνεχείς πολέμους, γενοκτονίες, και στρεβλώσεις κατά των γειτόνων στην Βόρειο Ήπειρο, στα Σκόπια, στη Βουλγαρία, στην Α. Θράκη, θα είμαστε δικαιολογημένοι;
ΑΣΧΕΤΟ
Ο Έλον Μασκ, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό μας, αποκάλεσε την Πόλη Κωνσταντινούπολη.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και της SpaceX, ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter μία φωτογραφία με την φιγούρα του «stickman» στην οποία απεικονίζεται ως ένας Βυζαντινός στρατιώτης με το κράνος του, που ξυπνάει στον ύπνο και προσπαθεί να θυμηθεί αν κλείδωσε την πύλη του κίρκου (Κερκόπορτα), από την οποία εισήλθαν και κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη οι Γενίτσαροι τον Μάιο του 1453.
Η ανάρτησή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους Τούρκους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.