Ποιός νοιάζεται για τον χάρτη της Σεβίλλης – Ιδού οι επίσημοι χάρτες της ΕΕ

- Advertisement -

 

Ο περίφημος χάρτης της Σεβίλλης για τον οποίο γίνεται πρόσφατα τόση φασαρία στα ΜΜΕ είναι μία μελέτη που έκανε ένας καθηγητής από το ομώνυμο πανεπιστήμιο το 2003. Στον χάρτη αυτό, έδειξε τα όρια των θαλασσίων ζωνών των ευρωπαϊκών κρατών στη Μεσόγειο, αλλά η Ελλάδα δεν τον επικαλέστηκε ποτέ.

Η άστοχη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη για τον Χάρτη της Σεβίλλης, του 2003, έχει προκαλέσει έναν καταιγισμό αναλύσεων ακόμα και από αυτούς που δεν γνωρίζουν που είναι η Σεβίλλη. Με ανάρτησή της στον λογαριασμό που διατηρεί στο twitter η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία ανέφερε, στα αγγλικά και τα τουρκικά, τα ακόλουθα:

«Οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση σε διαφωνίες άλλων κρατών σχετικά με θαλάσσια όρια, παγκοσμίως. Αναφορικά με το νομικό κύρος του Χάρτη της Σεβίλλης, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης έχει οποιαδήποτε νομική αξία. Κατανοούμε ότι η ΕΕ δεν θεωρεί τον Χάρτη της Σεβίλλης νομικά δεσμευτικό έγγραφο. Τα θαλάσσια όρια επαφίεται να καθορίζονται από τα κράτη με συμφωνία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έντονα τον διάλογο με καλή πίστη και τις διαπραγματεύσεις και παροτρύνουν Ελλάδα και Τουρκία να επανεκκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό».

Η δήλωση αυτή θα είχε κάποια σημασία εάν οι Αμερικανοί διάβαζαν πιο προσεκτικά τις θέσεις της ΕΕ. Αυτός ο χάρτης της Σεβίλλης, που δημιουργήθηκε το 2003 έχει εξαφανιστεί από την ίδια την ΕΕ, η οποία έχει δημοσιεύσει σε επίσημους χάρτες της την ΑΟΖ της ΕΕ που δείχνει τις ΑΟΖ των παράκτιων κρατών της. Έτσι, όλοι οι επόμενοι χάρτες της ΕΕ δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ΑΟΖ της νήσου Στρογγύλη έχει πλήρη επήρεια και εφάπτεται με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χάρτης ΑΟΖ κρατών μελών της ΕΕ (Νοέμβριος 2009).
Χάρτης ΑΟΖ κρατών μελών της ΕΕ (Δεκέμβριος 2015)
Χάρτης ΑΟΖ κρατών μελών της ΕΕ (Αύγουστος 2017)
Χάρτης ΑΟΖ κρατών μελών της ΕΕ (Ιανουάριος 2019)

Ένα έγγραφο της Κομισιόν με τίτλο “The EU and international ocean governance” αναφέρει ότι η ΕΕ διαθέτει τη μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο και το μέγεθός της φτάνει τα 20 εκατ. τετραγωνικά χιλόμετρα., δηλαδή οι θάλασσές της είναι 380% μεγαλύτερες από την γη της. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο αυτού του εγγράφου είναι ο επόμενος χάρτης που δείχνει τις ΑΟΖ όλων των κρατών της ΕΕ και όπου, ξεκάθαρα, καθορίζεται όχι μόνο η ΑΟΖ της Ελλάδας αλλά και το ότι έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο.

Ο επίσημος Χάρτης των ΑΟΖ των κρατών μελών της ΕΕ (Πηγή: European Comission, The EU and international ocean governance)

Σε ΕΕ και Αθήνα δεν νοιάζονται για την Κύπρο

για την συνέχεια  slpress.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα