ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

- Advertisement -
Το τρίπτυχο Πατρίς- Θρησκεία- Οικογένεια γύρω απο το οποίο περιστρέφονταν οι ελληνικές κυρίαρχες αξίες ως την πτώση της δικτατορίας έχει καταρρεύσει.
Όπως διατυπωνόταν ήταν αναχρονιστικό.
Το κακό είναι πως δεν αντικαταστάθηκε με κάποιο άλλο τρίπτυχο ή τετράπτυχο. Πιο εκσυγχρονισμένο στην εποχή.
Αποτέλεσμα; Όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν σε κοινωνικό επίπεδο γύρω μας να μας εκπλήσσουν. Γιατί; Χωρίς αξίες και όραμα μπορεί να υπάρχουν και να λειτουργούν κοινωνίες; Τις κοινωνίες κάτι τις συνέχει. Αυτό το κάτι στην Ελλάδα το διαλύσαμε.
Ο άνθρωπος δεν ανακάλυψε τη θρησκεία, μόνο, απο τον φόβο του θανάτου και του άλλου κόσμου στον οποίο θα κριθεί.
Ο Φαραώ ήξερε ότι δεν είναι θεός. Αλλά ο θεός και η θεολογία περί αυτού χρειαζόταν για να κρατά σε μια ισορροπία την κοινωνία. Είναι οι συμβάσεις που αποδεχόμαστε και τις εισάγουμε στην παράδοσή μας.
Όταν καταρρέει ένα αξιακό σύστημα χωρίς να αντικαθίσταται απο άλλο το οποίο να απολαμβάνει κοινής συναίνεσης, τότε τα διαλυτικά φαινόμενα στην κοινωνία είναι επόμενο να συμβούν.
Στην Ελλάδα η αμφισβήτηση της Ταυτότητας αποδόμησε την διάθεση υπεράσπισης της εδαφικής επικράτειας και η έλειψη κοινωνικών κανόνων και αξιών αποδεκτών απο όλους οδηγεί σε φαινόμενα αποσύνθεσης σαν και αυτά που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες.
Αν δεν αντικαταστήσουμε το αξιακό σύστημα που κατέρρευσε με ένα νέο, η αποσύνθεση θα οδηγήσει στη διάλυση.
Π.Σ.
spot_img

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μέσα σ αυτό το τρίπτυχο κρύβονται πολλά δεινά. Πολλή βρωμιά μέσα στην οικογένεια, πολύ σκάνδαλο και αναξιοκρατία μέσα στον πατριωτισμό και στα παράγωγά του, πολλή μισαλλοδοξία και προκατάληψη στην θρησκεία. Και επειδή όπως είπατε είναι αξίες κρύβονται πολύ καλά όλα αυτά τα δείνα και είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσεις και να τα εξαλείψεις. Όσο για το αν τα χρειαζόμαστε, ασφαλώς και όχι. Η ανθρωπότητα χρειάζεται επιστήμη, γνώση,δικαιοσύνη,ελευθερία,ασφάλεια κ.α., αλλά όχι το συγκεκριμένο τρίπτυχο. Εάν χρειαζόμαστε το 2022 μια θρησκεία να σου υπενθυμίσει το αγαπάτε αλλήλους και ότι δεν πρέπει να σκοτώνουμε τον διπλανό μας, τότε τι να πώ έχουμε αποτύχει σαν ανθρωπότητα.

  2. Οι αξίες που πρέσβευε ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός είναι διαχρονικές και αδιαμφισβήτητες. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα γερά θεμέλια μιας πραγματικά ανθρώπινης κοινωνίας. Η ισορροπία στην κοινωνία επιτυγχάνεται μέσα από την αλήθεια (που προϋποθέτει τη γνώση), την ελευθερία (που προϋποθέτει το σεβασμό στη ζωή) και τη δικαιοσύνη (ως το σημαντικότερο συστατικό για την εξάλειψη παθογενειών). Η θρησκεία (ως σύμβαση) συντήρησε και γιγάντωσε την υποκρισία, υπέθαλψε την αδικία και πέρασε ένα στρεβλό μήνυμα στην κοινωνία. Δεν είναι απαραίτητο συστατικό της νέας κοινωνίας.
    Είναι, πάντως, θλιβερό το γεγονός να διαπιστώνει κανείς ότι η ανθρωπότητα δεν έχει κατορθώσει να επιλύσει βασικά ζητήματα που την αφορούν στο πέρασμα των αιώνων. Όλα αυτά παραμένουν ίδια αν και με διαφορετικές μορφές.

  3. Για μένα και πρίν 50 χρόνια δεν θα έπρεπε να έχει θέση το συγκεκριμένο τρίπτυχο, για εσάς? Και ούτε θα ήθελα ένα νέο πατερναλιστικό τρίπτυχο να κυριαρχεί πάνω στην κοινωνία.

  4. Όταν αυτοκαταργείται -γιατί κανείς κρατικός φορέας δεν κατήργησε το συγκεκριμένο αξιακό τρίπτυχο του Ελληνισμού -ούτε αυτό επεβλήθη άνωθεν -,αλλά ήταν ριζωμένο για 2500 χρόνια στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων ” μητρός και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον έστιν η πατρίς…”, ”υπέρ βωμών και εστιών(οικογενείας) ” , για του Χριστού την πίστιν την Αγίαν και της Πατρίδος την ελευθερίαν”, και με αυτό το αξιακό τρίπτυχο επιβιώσαμε ως Έθνος από συνεχείς επιδρομές βαρβάρων εξ Ανατολών και Βορρά, έπρεπε -με αφορμή ότι χρησιμοποιήθηκε στους λόγους των Κινηματιών του 1967, που τους ”κλείσαμε και φυλακή ισοβίως το 1975, να έρχονται ”δημοκρατικές” κυβερνήσεις και να πειθαναγκάζουν τον πάντοτε ευκολόπιστο και προδομένο (από προδότες φυσικά) λαό να διαγράψουν από νου και καρδιά και από την Παιδεία -σε όλα τα στάδια της -όλα σχεδόν τα πνευματικά εφόδια του Έθνους και επιπλέον να παραγράφουν, να διαγράφουν και να ξαναγράφουν την ένδοξη Ιστορία μας ,για μικροκομματικά οφέλη και για μακρόχρονη παραμονή τους στην εξουσία , με συνεχείς εθνοκτόνες πολιτικές ενέργειες και παραλείψεις;;; .
    ΚΑΙ ΤΩΡΑ να αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την ταυτοπροσωπεία μας στον αχταρμά-χυλό της παγκοσμιοποίησης και των πνευματικών αγαθών και εννοιών , για την οποίαν μας έκανε ”ταχύρρυθμα” σεμινάρια ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, -που τον λοιδορούσε σύμπασα η Αριστερά -, η οποία στην Μεταπολίτευση κραταιώθηκε όχι ως Μαρξιστικός κρατισμός-ειδικά μετά το Μάαστριχτ-,αλλά ως πνευματικός εξαναγκασμός ,αφού κατάφερε να διεισδύσει και στους ιερωμένους ,στον στενό δημόσιο τομέα και κυρίως στους καλουμένους πνευματικούς ανθρώπους.
    Εντάξει γίνονταν , γίνονται και θα γίνονται κοινωνικές αλλαγές ,αλλά δεν πρέπει να αφαιρούν και την καρδιά ”του ανάδελφου” κατά Σαρτζετάκη Έθνους μας.
    Υ.Γ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΣΑΒΒΙΔΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ”ΝΑΡΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΥΓΚΑΛΑ ΜΑΣ”, ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΔΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟ0ΓΟΝΕΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΥ ,ΤΟΥ ΛΑΙΜΑΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΘΕΙΟΝ ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΟΥΤΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ,ΟΥΤΕ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΑΞΙΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ , ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ.
    Ερώτηση. Ποιος και πότε είπε ότι ”η Ελλάς κατέστη απέραντο φρενοκομείο;;;’.

  5. Ελευθερία,δημοκρατία,πολιτισμός,τέχνες,γράμματα, παιδεία επιστήμη τεχνολογία. Όταν κυριαρχήσουν αυτές οι αξίες στην κοινωνία στους ανθρωπους τοτε ίσως να υπάρξει ελπίδα. Όσο θα συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με ιδεολογίες,δόγματα,πίστη,εξουσία,χρήματα,ιδιοκτησία,θρησκείες,εθνικισμός,ψευτοπατριωτισμους,παραδόσεις και άλλες τέτοιες σαχλαμάρες όλο και πιο πολύ θα βουλιάζουμε.

  6. Κι ἕνα λουλούδι ἄν ρωτήσεις θά ἔχει πατρίδα, θρησκεία, οἰκογένεια, γιατί ἔχει ρίζες, ἔχει συγγενεῖς, περιμένει τόν ἥλιο γιά νά ἀνθίσει ἄρα πιστεύει σέ θεό, καί ἄν τό φροντίσεις γίνεται ὡραιότερο. ᾿Επί πλέον προσφέρει ὀμορφιά, χρώματα, μυρωδιές, τροφή γιά τίς μέλισσες, τίποτα δέν πηγαίνει χαμένο ἐπάνω του.

    ῾Η θεολογία εἶναι κανόνες. Κάποιοι σέ αὐτούς βλέπουν τήν αὐστηρότητα, ὅπως ἕνα παιδί σέ σχέση μέ τούς γονεῖς πού βάζουν ὅρια, κάποιοι ἔχουν ἀνάγκη τήν αὐστηρότητα καί τόν ἐκφοβισμό, ὅπως ἄνθρωποι πού κινδυνεύουν νά παρεκτραποῦν. Κάποιοι διακρίνουν τήν ἀγάπη. Ὅπως ἔχει διατυπωθεῖ
    ´ Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
    τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
    αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
    αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου. ´
    ῾Η κάθε ψυχή ἔχει τήν δική της διαδρομή. Δέν ὑπάρχουν ἄνθρωποι ἀναλώσιμοι. ῾Ο καθένας πορεύεται μέ τή δική του ψυχή.

    Ἄν ἀγαπᾶς τούς ἀνθρώπους, θά θέλεις νά τούς ἐνημερώσεις ὅτι ὅ,τι κάνουν θά τό βροῦν μπροστά τους, ἄν πιστεύεις σέ κάτι τέτοιο. Καί βέβαια, ἄλλες οἱ ἐποχές, ἄλλη ἡ ὡριμότητα τώρα τοῦ ἀνθρώπου. Ὅμως κι ἕνα σπόρο ἀπό λουλούδι ἄν πάρεις, τήν ἴδια φροντίδα θά θέλει γιά νά μεγαλώσει.

  7. κάθε θρησκεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει δεινά. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την επιστήμη και την γνώση.

  8. Προφανώς θεωρείται ότι εάν το τρίπτυχο δεν είχε τεθεί πριν από 50 χρόνια, θα ήμαστε πολύ καλύτερα σήμερα.

  9. Πάντως το τρίπτυχο , κ. Λούμπεν, ετέθη από την εποχή των Περσικών πολέμων και παρέμεινε στην συλλογική εθνική μνήμη ως ηθική και κοινωνική υποχρέωση μας για την επιβίωση του Ελληνισμού και διαπιστωμένα ιστορικώς συνέβαλε σαυτό .
    ”Κολλήσαμε” σαυτό επειδή έγινε σύνθημα κατά τις αρχές της 7ετίας 1967-74 και επειδή το ”εργαλειοποίησε” η Αριστερά πάσης αποχρώσεως για να αντιπαρατεθεί στον πατριωτισμό , την θρησκεία μας και την οικογένεια , τα οποία και όλα τα αποσάρθρωσε στην Μεταπολίτευση.
    Χριστόδουλος που μας χρειάζεται.

  10. @ Μωυσιάδης Γιάννης October 13, 2022 At 9:57 am

    “Μέσα σ αυτό το τρίπτυχο κρύβονται πολλά δεινά. Πολλή βρωμιά μέσα στην οικογένεια, πολύ σκάνδαλο και αναξιοκρατία μέσα στον πατριωτισμό και στα παράγωγά του, πολλή μισαλλοδοξία και προκατάληψη στην θρησκεία”

    Απορώ πώς δεν καταλαβαίνεις το λάθος τής σκέψης σου. Η ενδοοικογενειακή βία, στην ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ τού τριπτύχου κρύβεται, ή στην συμπεριφορά τού ατόμου, άσχετα με το τι λέει το τρίπτυχο; Τα σκάνδαλά και η αναξιοκρατία δεν κρύβονται πουθενά και προπαντός όχι στον ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ τού τριπτύχου, διότι απλούστατα είναι εντελώς αντίθετά του. Ούτε βεβαίως και η Ιερά Εξέταση πήγασε από την διδασκαλία τού Χριστιανισμού.

  11. Το τρίπτυχο, κ. Σαββίδη, δεν φταίει σε τίποτε. Θα έφταιγε αν εφαρμοζόταν κι έβλαπτε, πράγμα αδύνατον. Δεν ήταν λάθος το τρίπτυχο τής Γαλλικής Επαναστάσεως, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΣ-ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ. Απλώς δεν έτυχε εφαρμογής, διότι ο άνθρωπος είναι πάντα … άνθρωπος και κοιτάζει πρωτίστως το συμφέρον του, αδιαφορώντας για το τι ζημιά μπορεί να κάνει στον συνάνθρωπό του, το περιβάλλον κλπ. Δεν χρειάζονται τρίπτυχα και τετράπτυχα, έτσι κι αλλιώς άχρηστα είναι. Ατομική καλλιέργεια χρειάζεται και υπευθυνότητα, πράγματα καθόλου αυτονόητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα