Η απόσυρση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τον αγωγό EastMed αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία.
Οι αμερικανοί δεν θέλουν να στεναχωρήσουν την Τουρκία αλλά δεν θα βάλουν και εμπόδια αν κάποιος άλλος θελήσει να προχωρήσει τον αγωγό.
Και αυτός ο άλλος είναι η Ευρώπη, πρωτίστως, στην οποία συμφέρει μια εναλλακτική ενεργειακή οδός, το Ισραήλ, την Ιταλία και τελευταία την Ελλάδα.
Είναι καιρός να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις ΗΠΑ.Αν δεν έχουν ανάστημα και τα περιμένουν όλα απο τους αμερικανούς τότε δεν μπορεί να διαμαρτύρονται όταν η Ουάσιγκτον τους εγκλωβίζει στην πολιτική της.
Με απλά λόγια, δεν μπορεί να θέλουμε να μας βοθούν οι αμερικανοί αλλά και να είμαστε και ανεξάρτητοι. Η βοήθεια προϋποθέτει και κάποιου είδους δέσμευση ή εξυπηρέτηση.
Είναι ώρα να αρχίσουν να διαφαίνονται κάποια σημάδια ανεξάρτητης ευρωπαϊκής -συνεπώς και ελληνικής- πολιτικής.
Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί διότι η Ευρώπη δεν αποτελεί γεωπολιτική οντότητα.
Αποδεικνύεται καθημερινά αλλά αυτές τις ημέρες υπογραμμίζεται απο την παντελή απουσία της Ε.Ε. απο τις αμερικανορωσικές συνομιλίες για την Ουκρανία. Απο ένα θέμα, δηλαδή, που πρωτίστως, απασχολεί την ασφάλεια της Ευρώπης.
Άλλοι θα αποφασίσουν γι αυτήν.
Αυτό είναι αποτέλεσμα της γερμανικής πολιτικής για την Ευρώπη.
Η Γερμανία ήθελε μια διευρυμένη Ευρώπη χωρίς εμβάθυνση. Μια Ευρώπη που θα ικανοποιούσε την διαχρονική πολιτική του Γερμανικού Ράιχ. Πέτυχε τον στόχο της αλλά ακύρωσε το ευρωπαϊκό όραμα. Ακύρωσε την πορεία μιας ομοσπονδιακής ευρώπης που θα αποτελούσε σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα παγκοσμίως και θα βοηθούσε πολλαπλάσια και τη Γερμανία.
Ακόμη και αν αλλάξει πολιτικη το Βερολίνο θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανέλθουμε στο δίλημμα: εμβάθυνση η διεύρυνση.
Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι, σήμερα, αδύνατον να συγκλίνουν σε κοινές πολιτικές.
Το χειρότερο παράδειγμα δείνει η Γερμανία που για τα δικά της-και μόνο- συμφέροντα υπονομεύει ή, ακόμη, έρχεται σε αντίθεση με χώρες μέλη της Ένωσης.
Το πληρώνει με την γεωπολιτική της υποβάθμιση η Γερμανία. Αλλά, μάλλον, το Βερολίνο δεν ενδιαφέρεται γι αυτό. Το απασχολεί αποκλειστικά να πηγαίνουν καλά οι εξαγωγές. Και αυτές καλά πάνε. Αλλά κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουν πως θα ήταν, πρωτίστως, για το γερμανικό συμφέρον μια Ευρώπη με γεωπολιτική αξία. Και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κόπο, κόστος και χρόνο.
Ο αγωγός EastMed αποτελεί ευκαιρία να αρχίσει η Γερμανία και η ΕΕ να τονίζει την ύπαρξή της.
Θα το κάνει;
Έχω την γνώμη ,πως αφού η Ε.Ε. δεν ορίζει το ΝΑΤΟ ,καλώς κάμνει ,που δεν ”μπλέκεται στα πόδια” των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία κλπ,-η δε συνάντηση των ΜΠΑΙΝΤΕΝ -ΠΟΥΤΙΝ είχε αποφασισθεί προ της εξελίξεως στον East Med.
Όσο για την Ε.Ε η Γαλλία και η Ολλανδία-και όχι η Γερμανία-απέρριψαν το 2005 το Σύνταγμα της Ενώσεως ,που ποιος αποκλείει ότι θα προχωρούσε και στην Ομοσπονδοποίησή της, με υποχρεωτική πια ενιαία εξωτερική πολική και πολιτική άμυνας .
Ως τότε ας μη πετροβολούμε το όποιο σαμάρι .
Υ.Γ Νομίζουμε ότι θα περάσει η Ομοσπονδοποίηση της Ε.Ε και θα έχουμε κυβερνήτες και όχι πρωθυπουργούς στα μέλη -κράτη ,που τώρα έχουν και δικαίωμα ΒΕΤΟ;;;.
Δεν ”όσμίζεσθε” ΄ότι οι πρώτοι που θα αντιδράσουν θα είναι οι Έλληνες και θα ξανακουστεί το ”ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”, τώρα μάλιστα που τελειώσανε τα Μνημόνια;;;.
Μέχρι GΡΕΧΙΤ θα αποφασίσουμε σε δημοψήφισμα.
Άτιμος λαός- που λένε-. Είδαμε και πάθαμε να δεχθούμε την Ε.Ε από το 1996 -το μόνο καλό του εκσυγχρονιστή κ.Σημίτη, που πειθανάγκασε τους Ανδρεοπασόκους ,που είχαν αρνητική στάση απέναντι της Ευρώπης ,από το Ζάππειο του 1979 ακόμη- .