Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει συγκαλέσει συνεδρίαση των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού σήμερα το απόγευμα, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ τους, η οποία απειλεί να μετατραπεί σε κρίση.
Οι Φιλελεύθεροι του FDP, οι οικολόγοι και οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, διαφωνούν για σειρά θεμάτων, όπως το κλίμα, η χρηματοδότηση του στρατού, ο προϋπολογισμός του 2024 αλλά και των επόμενων ετών.
Το FDP, που έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, θεωρεί τον εαυτό του εγγυητή της δημοσιονομικής αυστηρότητας. Ο Κρίστοφ Μάγερ, στέλεχός του, επέκρινε χθες Σάββατο τα άλλα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ότι «είναι εθισμένα στις δημόσιες δαπάνες», σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.
«Καμιά φορά πρέπει να πάρεις το μπουκάλι με τα σναπς από το στόμα ενός αλκοολικού», δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά το κλίμα οι Πράσινοι και το FDP δεν κρύβουν εδώ και εβδομάδες τις διαφωνίες τους αναφορικά με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και τη σταδιακή απαγόρευση της χρήσης φυσικού αερίου και φιαλών για τη θέρμανση.
Ο Σολτς, ενάμιση χρόνο αφού βρέθηκε στην εξουσία, προσπαθεί να συμφιλιώσει τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.
«Το σπίτι του συνασπισμού καίγεται», έγραψε η γερμανική εφημερίδα Bild.
Εμπόδια
Στόχος της σημερινής συνεδρίασης, που ξεκινά στις 18:30 (τοπική ώρα), είναι να αποκατασταθεί η τάξη στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκειμένου να σταματήσει και η πτώση της δημοτικότητάς του, η οποία ωφελεί τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) – που εμφανίζονται πρώτοι στις δημοσκοπήσεις– και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα σύμφωνα με πολλές έρευνες.
Τις μεγαλύτερες αναταράξεις προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, που ανήκει στους Πράσινους. Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε επειδή δίνει προτεραιότητα στις ανανεώσιμε πηγές ενέργειας, ο Χάμπεκ πέρασε στην αντεπίθεση.
«Δεν είναι δυνατό σε έναν προοδευτικό συνασπισμό, ένα μόνο κόμμα να αντιπροσωπεύει την πρόοδο και τα άλλα να την εμποδίζουν», κατήγγειλε την Τρίτη.
Ο Χάμπεκ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν εκπλήρωσε επαρκώς» την αποστολή της «να προσφέρει κάτι στους ανθρώπους, στη Γερμανία» και στο κλίμα.
Η χώρα πέτυχε το 2022 τον στόχο της για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, εν μέρει και λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά μένει πολύς δρόμος μέχρι να πετύχει την ουδετερότητα του άνθρακα το 2045.
Ο υπουργός επικρίνει κυρίως το FDP ότι εμποδίζει το σχέδιό του, που διέρρευσε στον Τύπο, να απαγορευθούν από το επόμενο έτος οι νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης με φυσικό αέριο ή φιάλες.
Αυτό θα είχε «καταστροφικές» οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, εκτιμά ο Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής του FDP και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
Την άποψη του συμμερίζεται και το SPD, με τον βουλευτή Ντιρκ Βίζε να δηλώνει ότι ανησυχεί για όλους όσοι «δεν μπορούν να ξοδέψουν 20.000 με 30.000 ευρώ για νέα εγκατάσταση θέρμανσης».
Πούτιν
Οι ψηφοφόροι του FDP, που προέρχονται κυρίως από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις, ανησυχούν ότι «το κράτος θα τους αναγκάσει» να αλλάξουν συνήθειες και τρόπο ζωής, σχολίασε ο πολιτικός επιστήμονας Γκέρο Νόιγκεμπάουερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι αλλαγές στην συμπεριφορά», που ζητούν οι Πράσινοι, «θεωρούνται (σ.σ. από κάποιους Γερμανούς) ως απαράδεκτη παρέμβαση στην ιδιωτική τους ζωή», ενώ εκτίμησε ότι η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης «για τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή δεν ήταν ολοκληρωμένη».
Η ένταση είναι τόση που ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κούμπικι έφτασε στο σημείο να δηλώσει – προτού ζητήσει συγνώμη για το σχόλιό του-ότι ο Χάμπεκ πιστεύει όπως και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ότι το κράτος, ο ηγέτης, ο βουλευτής γνωρίζει καλύτερα από τους πολίτες τι είναι καλό για αυτούς».
Το SPD ζήτησε από τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να μην παρουσιάζουν τις διαφωνίες τους στον Τύπο και «να περάσουν σε άλλο μοντέλο εργασίας», όπως δήλωσε ο συμπρόεδρος του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.
Από την πλευρά του το CDU, που ονειρεύεται την επιστροφή του στην εξουσία το 2025, δεν έχει σταματήσει να επικρίνει τον Σολτς. «Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια ηγετική προσωπικότητα και ο Όλαφ Σολτς δεν δείχνει να είναι τέτοια, διότι αφήνει τα πράγματα να κυλούν», κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος του CDU Κάρστεν Λίνεμαν.