Ο ρόλος του Ιράν στην εκεχειρία της Γάζας

- Advertisement -

Συνέντευξη του Ιρανού ΥΠΕΞ στο Al Jazeera για τον ρόλο του Ιράν στην εφαρμογή της εκεχειρίας στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Hamshahri Online , ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε  στο Al Jazeera σχετικά με την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Γάζα, ανέφερε: Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθούμε την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία θα είναι η αρχή για τη συνέχιση της εκεχειρίας και επίσης την παύση των εγκλημάτων πολέμου από το Σιωνιστικό καθεστώς. Επισημαίνω ξεκάθαρα ότι το σιωνιστικό καθεστώς δεν είναι σε θέση να διαπράξει αυτά τα εγκλήματα χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και φυσικά, η ευθύνη για τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του παλαιστινιακού έθνους τις τελευταίες έξι εβδομάδες βαρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν το Ιράν έπαιξε ρόλο στην κατάπαυση του πυρός, ο Αμίρ Αμπντολαχιάν είπε: «Φυσικά, καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο και σε προεδρικό επίπεδο στον τομέα αυτό και η προεδρία του Ιράν έχει κάνει εκτεταμένες και σοβαρές προσπάθειες με πολιτικούς τρόπους από την αρχή της κρίσης, διεθνώς». Ο Πρόεδρος του Ιράν μαζί με τους ηγέτες των ισλαμικών χωρών πρότειναν καλές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης της συνάντησης των αρχηγών των ισλαμικών χωρών και της συνάντησης BRICS.

Ο πρόεδρος του Ιράν πραγματοποίησε επίσης, εκκλήσεις και επισκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς, μαζί με τους συναδέλφους μας και με πολιτικά και διεθνή μέσα, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε τη δολοφονία του παλαιστινιακού λαού, προσπαθήσαμε να κάνουμε την κατάσταση ευνοϊκή για τον παλαιστινιακό λαό. Από τη δεύτερη εβδομάδα της σιωνιστικής επίθεσης στη Γάζα, είχαμε άμεσες επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και τους πρωθυπουργούς του Κατάρ, της Αιγύπτου και άλλων χωρών της περιοχής, καθώς και με δυτικές χώρες, τη Λατινική Αμερική και τη Νότια Αφρική. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Εμίρη και τον Πρωθυπουργό του Κατάρ γιατί είχαμε συνεχείς επαφές. Εγώ και ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ προσπαθήσαμε να φθάσουμε στο στάδιο να σταματήσουμε τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος και να συνειδητοποιήσουμε τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού μέσω επικοινωνίας με τους ηγέτες της Χαμάς και ελπίζουμε ότι αυτή η κατάπαυση του πυρός θα οδηγήσει σε πλήρη παύση του πόλεμου, γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθούν νέες συνθήκες στην περιοχή και το σιωνιστικό καθεστώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ανέφερε ότι το σιωνιστικό καθεστώς θα ξαναρχίσει τον πόλεμο μετά την προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ χαιρετίζει τη διεύρυνση του κύκλου του πολέμου, αλλά αυτή η επέκταση θα υπάρξει μόνο εφόσον το υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «πληροφορηθήκαμε μέσω κάποιων ενδιάμεσων ότι τις τελευταίες 10 ημέρες, η αμερικανική κυβέρνηση και ο Λευκός Οίκος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση της στήριξης του Σιωνιστικού  καθεστώς δεν είναι προς το συμφέρον των Αμερικανών πολιτικών και του Λευκού Οίκου και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τώρα την απαραίτητη βούληση να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ και ελπίζουμε να είναι αληθινά αυτά τα νέα. Αυτό φυσικά θα επαληθευθεί αν η Αμερική αναγκάσει το Σιωνιστικό καθεστώς να συνεχίσει την εκεχειρία και αυτή η κατάπαυση του πυρός να οδηγήσει σε πλήρη διακοπή του πολέμου.

Απαντώντας ο Ιρανός ΥΠΕΞ στην ερώτηση για το αν το Ιράν διατηρεί κανάλια επικοινωνίας με τις ΗΠΑ σχετικά με τη συνέχιση της εκεχειρίας, τόνισε ότι «καταρχάς, λάβαμε μηνύματα από την Αμερική μέσω της διπλωματικής οδού, τις τελευταίες έξι εβδομάδες και προφανώς την Ελβετική Πρεσβεία στην Τεχεράνη, που υποστηρίζει τα συμφέροντα της Αμερικής. Αυτά τα μηνύματα βασίζονται στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται να μην επιθυμούν τη διεύρυνση του κύκλου του πολέμου. Εμείς τους ανακοινώσαμε ότι ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν την επέκταση του πολέμου, αλλά με το να συντάσσονται με το σιωνιστικό καθεστώς και να στέλνουν εκτεταμένο στρατιωτικό εξοπλισμό στο Τέλ Αβίβ από όλες τις αμερικανικές βάσεις, στην πραγματικότητα επιθυμούν την επέκταση του πολέμου στην περιοχή.

Απαντώντας στο ερώτημα ποια θα ήταν η θέση σας εάν ο άξονας της αντίστασης ζητούσε ευθέως από το Ιράν να μπει στον πόλεμο, ο Αμίρ Αμπντολαχιάν τόνισε τα εξής: «Φυσικά, γνωρίζετε ότι σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, η κατοχή είναι ένα απαίσιο φαινόμενο και είναι μια ενέργεια που δεν αναγνωρίζεται με οποιονδήποτε τρόπο. Ένα από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη μου έκανε μια ερώτηση σχετικά με το γιατί το Ιράν δεν αναγνωρίζει το Σιωνιστικό καθεστώς ενώ οι περισσότερες χώρες του κόσμου αναγνωρίζουν το Ισραήλ. Απάντησα ότι η Παλαιστίνη και τα παλαιστινιακά εδάφη ανήκουν στον παλαιστινιακό λαό.  Το παλαιστινιακό έθνος πρέπει να καθορίσει το πεπρωμένο του, με βάση τους διεθνείς νόμους για τα κατεχόμενα εδάφη και τα έθνη που βρίσκονται υπό την κυριαρχία αυτής της κατοχικής κυβέρνησης έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τη γη τους και μπορούν να λάβουν ένοπλα μέτρα. Με βάση τους διεθνείς νόμους και τις ανθρώπινες και θρησκευτικές αξίες, πιστεύουμε ότι η βοήθεια προς το παλαιστινιακό έθνος ενάντια στους εισβολείς και η πολιτική υποστήριξη της Παλαιστίνης έχει νομική, ισλαμική και θρησκευτική βάση.

Απαντώντας στην ερώτηση ότι το Σιωνιστικό καθεστώς είχε απειλήσει πρόσφατα ότι θα στοχοποιήσει ηγέτες αντίστασης οπουδήποτε στον κόσμο, ποια θα ήταν η θέση σας εάν αυτό συνέβαινε στο ιρανικό έδαφος, δήλωσε ότι «πρώτα απ ‘όλα, το σιωνιστικό καθεστώς τα τελευταία 75 χρόνια δεν έκανε τίποτα άλλο από το να τρομοκρατεί, να δολοφονεί και να προβαίνει σε γενοκτονία. Αυτές οι ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος οδήγησαν σε ανασφάλεια στην περιοχή και στον ισλαμικό κόσμο. Φυσικά, το σιωνιστικό καθεστώς θα εξακολουθήσει αυτήν την πολιτική. Αν μπορούσε, θα πραγματοποιούσε τρομοκρατικές και επιθετικές επιχειρήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του ισλαμικού κόσμου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα χάσμα στην περιοχή και στις ισλαμικές χώρες. Ούτως ή άλλως, κάθε μέτρο ασφαλείας που λαμβάνει το Σιωνιστικό καθεστώς κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν συνοδεύεται από μια απάντηση.

Ο Amir Abdollahian επεσήμανε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν έχει προτείνει μια πολιτική και δημοκρατική λύση για το Παλαιστινιακό ζήτημα και την έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη. Ένα δημοψήφισμα μεταξύ των βασικών κατοίκων της Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένων Εβραίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων και αυτό το δημοψήφισμα να είναι υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, με την οικονομική συμμετοχή άλλων χωρών, και για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια, ο λαός της Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων, των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων, να αποφασίζει μόνος του τη μοίρα του.

Για το γεγονός ότι ορισμένα μέρη κατηγορούν το Ιράν σχετικά με τη στόχευση αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ από ορισμένες ένοπλες ομάδες ή την κατάληψη ισραηλινού πλοίου από την Υεμένη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Έχετε ανησυχίες για την αύξηση της έντασης από αυτή την άποψη;  Ναι, σήμερα υπάρχουν ομάδες αντίστασης στην περιοχή και αυτό είναι γεγονός, αλλά πρέπει να επιστρέψουμε στη ρίζα αυτού του ζητήματος, για παράδειγμα, η Χεζμπολάχ έχει γίνει μια μεγάλη και σημαντική οργάνωση σήμερα, αλλά αυτό που προκάλεσε τη δημιουργία αυτού του κινήματος ήταν η κατοχή των εδαφών του Λιβάνου. Οι Λιβανέζοι αποφάσισαν να σχηματίσουν αυτήν την ομάδα αντίστασης και σήμερα, αυτή η ομάδα λαμβάνει μέτρα για την υπεράσπιση του Λιβάνου και της κυριαρχίας του, καθώς και την ασφάλεια της περιοχής έναντι του σιωνιστικού καθεστώτος και της τρομοκρατικής ομάδας ISIS και το αποτέλεσμα είναι η ασφάλεια του Λίβανου και η ασφάλεια της περιοχής.

Πρόσθεσε επίσης, ότι «το 2003 και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν το Ιράκ και μέχρι το 2011 και μετά τη σύσταση της τρομοκρατικής ομάδας ISIS, που δημιουργήθηκε από τη Χίλαρι Κλίντον, μερικοί νέοι Ιρακινοί δημιούργησαν αυθόρμητα ομάδες αντίστασης για να πολεμήσουν ενάντια στη διαμορφωμένη τρομοκρατία. Στη Συρία, την Υεμένη και άλλες χώρες, η συγκρότηση αντιστασιακών ομάδων είχε τις δικές της ρίζες. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, αυτές οι ομάδες ήθελαν να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους για να υπερασπιστούν την Ισλαμική Ούμα και την Αραβική Ούμα, όπως το κίνημα της Χαμάς αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επιχείρηση καταιγίδας Αλ Άκσα.

Ακούσαμε από τους Αμερικανούς ότι ορισμένες από τις βάσεις τους στο Ιράκ και τη Συρία έγιναν στόχος αυτών των ομάδων και υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ αυτών και των αμερικανικών δυνάμεων. Τους είπαμε ότι καμία από αυτές τις ομάδες δεν ενεργεί για λογαριασμό μας, αλλά λαμβάνουν  μέτρα που βασίζονται στα συμφέροντα των χωρών τους και σύμφωνα με την ασφάλεια των χωρών τους και της περιοχής και του αραβικού και ισλαμικού έθνους.

Όσον αφορά τη λύση των δύο κρατών στην Παλαιστίνη, ο Amir Abdollahian δήλωσε : «Στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, υποστηρίζουμε τον σχηματισμό ενός ενιαίου παλαιστινιακού κράτους σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης με πρωτεύουσα την Quds Sharif. Η πολιτική λύση για το Ιράν βασίζεται στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πιστεύουμε ότι ο αρχικός λαός της Παλαιστίνης πρέπει να καθορίσει τη μοίρα του».

Για το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν τόνισε: «παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει έξι εβδομάδες από τη μαζική επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος και παρά το γεγονός ότι είχαν ανακοινώσει ότι στόχος τους ήταν να τερματίσουν το κίνημα της Χαμάς, αυτό το κίνημα είναι ακόμα εγκατεστημένο και έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας. Πρόσφατα είχα μια συνομιλία με τον κ. Ismail Haniyeh στη Ντόχα και μια μέρα πριν είχα μια συνάντηση με μια ομάδα ηγετών της Ισλαμικής Τζιχάντ και της Χαμάς στη Βηρυττό. Μας διαβεβαίωσαν ότι μέχρι τώρα, χρησιμοποίησαν μόνο το 10-12% των εγκαταστάσεων τους μέσα στη Γάζα και σχεδόν το 90% των παλαιστινιακών εγκαταστάσεων και δυνάμεων και τα όπλα τους είναι ακόμα στην κατοχή τους και δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει. Επομένως, η κατάσταση είναι καλή και μην ξεχνάτε ότι η διοίκηση της Γάζας και του λαού της, καθώς και η διαχείριση αυτού του πολέμου και η αντιμετώπιση του Ισραήλ, είναι ευθύνη της Χαμάς. Παρά την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο Σιωνιστικό καθεστώς, δεν μπόρεσε να καταστρέψει τη Χαμάς, η Χαμάς είναι μια πραγματικότητα που έχει τις ρίζες της στην Παλαιστίνη, η Χαμάς είναι μέρος της Παλαιστινιακής αντίστασης και  πιστεύουμε ότι το μέλλον της Γάζας καθορίζεται από τον παλαιστινιακό λαό και την αντίσταση του».

Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα από ότι αν η Αμερική πιστεύει ότι μπορεί να καθορίσει το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο και να λάβει αποφάσεις αντί για το παλαιστινιακό έθνος, αυτή η σκέψη είναι εντελώς λανθασμένη. Το 2006 και μετά τον πόλεμο του Λιβάνου, η Αμερική προσπάθησε να καταστρέψει τη Χεζμπολάχ και στη συνέχεια προσπάθησε να αφοπλίσει αυτό το κίνημα, αλλά κανένα από αυτά τα αμερικανικά όνειρα δεν έγινε πραγματικότητα και σήμερα, η Χεζμπολάχ είναι μια από τις ισχυρότερες ομάδες αντίστασης στην περιοχή. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, οι Αμερικανοί έστειλαν μηνύματα στη Χεζμπολάχ, 28 φορές και της ζήτησαν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην διευρύνει το πεδίο του πολέμου, έτσι το μέλλον της Γάζα θα καθοριστεί από τον παλαιστινιακό λαό.

https://www.hamshahrionline.ir/news/810458/جزئیات-نقش-ایران-در-آتش-بس-غزه-واکنش-ایران-به-درخواست-احتمالی

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα