Ο καθηγητής Νταρόν Ατζέμογλου για την κατάκτηση του Νόμπελ Οικονομίας 2024

- Advertisement -

Τη σημασία της ισχύος των θεσμών, ώστε να καταστεί πιο ισχυρή η δημοκρατία, υπογράμμισε σήμερα, από την Αθήνα, ο καθηγητής Οικονομικών στο MIT, Νταρόν Ατζέμογλου, με αφορμή την κατάκτηση του Νόμπελ Οικονομίας 2024 από τον ίδιο και τους Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον.

Σε μια σύντομη συζήτηση από το βήμα του συνεδρίου του 8ου συνεδρίου του Economist Impact και κληθείς να δώσει ένα μήνυμα με αφορμή την κορυφαία αυτή επιστημονική διάκριση, ο κ. Ατζέμογλου, αφού ανέφερε πως κάθε φορά που επισκέπτεται την Αθήνα, τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, «κάτι ωραίο συμβαίνει», είπε: «το βραβείο ήταν για τη δουλειά μου επί των θεσμών. Νομίζω πως οι θεσμοί μετρούν ακόμα περισσότερο σήμερα», σε μια εποχή δραστικών αλλαγών, που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και την προσαρμογή σε αυτή, την απόκτηση νοήματος στην εργασία, τη μείωση των ανισοτήτων και την αντιμετώπιση της γήρανσης και της κλιματικής αλλαγής. «Νομίζω πως χρειάζεται να επικεντρωθούμε περισσότερο στη θεσμική ισχύ, να καταστήσουμε τη δημοκρατία πιο ισχυρή και (ικανή) να δουλεύει για όλους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι συζητήσεις πάνω σε αυτές τις θεματικές είναι πολύ κρίσιμες «για τον κόσμο των παιδιών και των εγγονιών μας».

Σε ερώτημα αν πίστεψε εξαρχής ότι όντως διακρίθηκε με το Νόμπελ ή αν αρχικά θεώρησε το τηλεφώνημα που δέχτηκε ως φάρσα, όπως έχει συμβεί με άλλους επιστήμονες στο παρελθόν, ο κ. Ατζέμογλου διευκρίνισε πως κάποιος τον είχε προετοιμάσει λίγο πριν από την κλήση: «Πριν λάβω την κλήση έλαβα ένα γραπτό μήνυμα και ένα email από κάποιον στην Επιτροπή, που με ρωτούσε ποιο είναι το νούμερο του τηλεφώνου μου, άρα κάποιος με είχε προετοιμάσει», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απένειμε το Νόμπελ Οικονομίας 2024 στους Ντάρον Ατσεμόγλου, Σάιμον Τζόνσον και Τζέιμς Ρόμπινσον, για τις έρευνες σχετικά με τον τρόπο που οι θεσμοί διαμορφώνουν και επηρεάζουν την ευημερία. Όπως αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση της Ακαδημίας, οι επιστήμονες που βραβεύτηκαν φέτος «απέδειξαν τη σημασία των θεσμών για την ευημερία μιας χώρας. Κοινωνίες με αδύναμο κράτος Δικαίου και θεσμούς που εκμεταλλεύονται τον πληθυσμό δεν δημιουργούν ανάπτυξη ή αλλαγή προς το καλύτερο. Η έρευνα των βραβευθέντων μας βοηθά να καταλάβουμε το γιατί»._

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα