Ο ανταγωνισμός στις εξαγωγές του φυσικού αερίου και η ουκρανική κρίση

- Advertisement -

Τα δυτικά μέσα δημοσίευσαν το ευχάριστο νέο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τους ανταγωνιστές τους – τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία – στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επιπλέον, τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά, οι εξαγωγές LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη υπερέβησαν την παροχή φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Και όλα αυτά συνέβησαν δήθεν λόγω της ουκρανικής κρίσης. Γιατί δεν ισχύει ο ισχυρισμός αυτών των αποκαλύψεων;

Κάποιες απροσδόκητες και διφορούμενες θέσεις διατυπώθηκαν Ταυτόχρονα από την Wall Street Journal. Οι ΗΠΑ αναδεικνύονται και πάλι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου (σχεδόν 20% πάνω από τους δύο ανταγωνιστές τους τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία) και ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η επιτυχία της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας φέρεται να σχετίζεται άμεσα με την όξυνση της κρίσης στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη γεωπολιτική σημασία της θέσης της Αμερικής στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η κρίση στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη ρίχνουν φως στην παγκόσμια επιρροή της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ».

Μια άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη σημειώθηκε ενώ η κρίση στην Ουκρανία προκάλεσε ανησυχίες για την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Τον περασμένο μήνα, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη ΡωσίαΟι ρωσικές εξαγωγές, οι οποίες συνήθως αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω των ρωσικών τιμών. Και με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη περίπου τέσσερις φορές περισσότερο από τις συνηθισμένες, οι εξαγωγές των ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί για να καλύψουν το κενό».

Ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, κανείς δεν το αμφισβητεί. Γι’ αυτό προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης γράφουν γι’ αυτό τώρα, ως υποτίθεται ένα ασυνήθιστο γεγονός.

«Αυτό συνιστά μια αξιοπερίεργη αποκάλυψη, γιατί είναι γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, από τις άλλες χώρες παραγωγής, εδώ και αρκετά χρόνια. Όσον αφορά το φυσικό αέριο, έχουν από καιρό αφήσει τη Ρωσία στη δεύτερη θέση. Και στο πετρέλαιο, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία ήταν κατώτερες εδώ και αρκετά χρόνια», λέει ο εμπειρογνώμονας του Χρηματοοικονομικού Πανεπιστημίου υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας Ίγκορ Γιουσκόφ.

Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν για πρώτη φορά παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή πετρελαίου το 2018. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ξεπέρασαν πρώτα τη Ρωσία και το φθινόπωρο τη Σαουδική Αραβία. Όσον αφορά την παραγωγή φυσικού αερίου, οι ΗΠΑ είχαν ξεπεράσει τη Ρωσία ακόμη νωρίτερα – το 2012. Οι ΗΠΑ κατάφεραν να το επιτύχουν αυτό χάρη στη σοβαρή τεχνολογική πρόοδο που πέτυχαν στην εξόρυξη σχιστόλιθου. Πρώτα υπήρξε μια σχιστολιθική επανάσταση στο φυσικό αέριο και μετά στο πετρέλαιο.

Άλλο τώρα αν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υστερούν της Ρωσίας όσον αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό εξηγείται εύκολα: η ίδια η αμερικανική οικονομία καταναλώνει πολλούς υδρογονάνθρακες. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι εισαγωγείς πετρελαίου, που σημαίνει ότι εξάγουν λιγότερο πετρέλαιο από ό,τι εισάγουν. Υπήρξαν προσπάθειες να καταστούν καθαροί εξαγωγείς και ανεξάρτητοι από το εισαγόμενο πετρέλαιο, αλλά αυτό δεν προχώρησε. Αντί για το βαρύ αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας, τα αμερικανικά διυλιστήρια αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και πετρελαιοειδήΟι Αμερικανοί εξάγουν το δικό τους σχιστολιθικό πετρέλαιο σε υψηλότερη τιμή.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη γεωπολιτική σύγκρουση με την Ουκρανία και τη Δύση. «Είναι μια καθαρά οικονομική υπόθεση που συνέβη αρχικά χάρη στην επανάσταση του σχιστόλιθου των ΗΠΑ. Η παραγωγή αυξήθηκε πέρυσι χάρη στις επίμονα υψηλές τιμές των υδρογονανθράκων. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν. Στα 90 δολάρια το βαρέλι, σχεδόν όλα τα έργα εξόρυξης γίνονται κερδοφόρα. Η διαφορά είναι μόνον ότι προηγουμένως, μόλις ανέβαινε η τιμή του πετρελαίου, οι παραγωγοί σχιστόλιθου αύξαναν αμέσως την παραγωγή. Αλλά από τότε που ο Μπάιντεν ανέβηκε στην εξουσία, οι Αμερικανοί παραγωγοί έγιναν πιο προσεκτικοί όσον αφορά τις επενδύσεις στην παραγωγή, λόγω των φόβων ότι θα τους μηνύσουν για τους κανονισμούς για το κλίμα και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις. Οι Αμερικανοί παράγοντες της πετρελαϊκής βιομηχανίας επιλέγουν όλο και περισσότερο να εξαργυρώνουν τα κέρδη τους αντί να επενδύσουν», λέει ο Γιουσκόφ. Κι όμως, το ακριβό πετρέλαιο έχει κάνει τη δουλειά του: οι παραγωγοί σχιστόλιθου αυξάνουν σταδιακά την παραγωγή τους.

«Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία δεν έχει να κάνει φυσικά με την αύξηση της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προφανώς, τα δυτικά μέσα προσπαθούν με αδέξιο τρόπο να υποστηρίξουν τη θέση της Ουάσιγκτον ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται να ενταχθεί στις αμερικανικές σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, επειδή οι ΗΠΑ θα στείλουν το δικό τους LNG για να αντικαταστήσει το ρωσικό στην ευρωπαϊκή αγορά», υποστηρίζει ο συνομιλητής.

Ως απόδειξη αυτού, η WSJ αναφέρει επίσης το γεγονός ότι τον Ιανουάριο ήρθε περισσότερο αμερικανικό LNG στην Ευρώπη από το ρωσικό αέριο μέσω των αγωγών. Ωστόσο, αυτό και πάλι δεν έχει καμία σχέση με την κλιμάκωση της σύγκρουσης γύρω από την Ουκρανία, δεν είναι μια νέα μακροπρόθεσμη τάση, αλλά απλώς μια τυχαία οικονομική συγκυρία. Τον Ιανουάριο, αρκετοί παράγοντες συνέκλιναν στο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν κερδοφόρο για τους Ευρωπαίους να αγοράσουν LNG στην ημερήσια αγορά (spot market).

Στα τέλη του περασμένου και στις αρχές του τρέχοντος έτους, πολλές νέες εγκαταστάσεις αεριοποίησης LNG άνοιξαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερο LNG διαθέσιμο για εξαγωγή. Ωστόσο, αυτό το LNG δεν θα είναι ελεύθερο για πολύ, επειδή το κλείνουν με μακροπρόθεσμα συμβόλαια Ασιάτες καταναλωτές.

«Πιθανώς, η εφημερίδα πρόσθεσε και τις προμήθειες LNG όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από την Κίνα, που θα μπορούσαν να έχουν αμερικανική προέλευση. Το Πεκίνο είχε κλείσει με συμβόλαια περισσότερο LNG από όσο χρειαζόταν. Ο χειμώνας φέτος, όμως, ήταν αρκετά ζεστός, κι έτσι εμφανίστηκαν πλεονασματικοί όγκοι LNG. Η Κίνα ανακατεύθυνε αυτούς τους όγκους στην ευρωπαϊκή αγορά για να έχει κέρδος. Πράγματι, στην Ευρώπη οι τιμές στην ημερήσια αγορά σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αυξηθείΣύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια της Gazprom, προφανώς, η τιμή του φυσικού αερίου, έχει αυξηθεί. Ως εκ τούτου, η ζυγαριά έχει γύρει προς την κατεύθυνση των προμηθειών LNG. Ωστόσο, μιλάμε για συγκυριακές συνθήκες της αγοράς και όχι για εκτόπιση του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρώπη».

Με άλλα λόγια, δεν ήταν οι ΗΠΑ που επέβαλαν το LNG να πάει στην Ευρώπη τον Ιανουάριο, αλλά η κατάσταση στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα θα επανέλθουν όπως ήταν προηγουμένως. Ήδη από τον Φεβρουάριο, οι παραδόσεις από τους αγωγούς της Gazprom στην Ευρώπη αυξήθηκαν σημαντικάΑυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι άρχισαν και πάλι να παραγγέλνουν περισσότερο αέριο από τη Ρωσία. Επιπλέον, σχεδόν όλο το LNG που παράγεται στο εργοστάσιο Yamal LNG από τη Novatek πηγαίνει τώρα κατευθείαν στην Ευρώπη (οι μεταφορές στην Ασία έχουν γίνει πιο περίπλοκες λόγω του πάγου στη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας). «Μέχρι το τέλος αυτού του έτους, η Ρωσία θα παρέχει περισσότερο αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες», καταλήγει ο συνομιλητής μας.

Πηγή: https://vz.ru/economy/2022/2/16/1143819.html

Απο το blog του Σωτήρη Δημόπουλου https://sotiriosdemopoulos.blogspot.com/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα