Ουκρανία: Τρίζει η καρέκλα του Ζελένσκι – Μπούμερανγκ η επίθεση στο Κουρσκ

- Advertisement -

Τα ουκρανικά πλήγματα στη ρωσική επικράτεια, μετατράπηκαν σε «πυρά» κατά του Ζελένσκι.

Έντονες επικρίσεις δέχεται και από το εσωτερικό ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την επιλογή του να εισβάλουν οι στρατιωτικές δυνάμεις που ελέγχει το Κίεβο σε ρωσικό έδαφος και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κουρσκ.

Πολλοί Ουκρανοί γιόρτασαν την εισβολή του στρατού τους στο Κουρσκ, στις 6 Αυγούστου, ελπίζοντας ότι ο πόλεμος θα πάρει μια νέα μορφή, ευνοϊκή για εκείνους. Πράγματι, η διαφοροποίηση στα μέτωπα είναι εμφανής, αλλά δεν αποδεικνύεται και τόσο θετική για τη χώρα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη ρωσική πολεμική μηχανή στα εδάφη της από τις 23 Φεβρουαρίου 2022.

Ένας από τους στόχους της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ, ήταν η Ρωσία να αναγκαστεί να μετακινήσει μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς από το ανατολικό μέτωπο, με στόχο την υπεράσπιση των εδαφών της. Η επιδίωξη πίσω από αυτό το σχέδιο, ήταν να μειωθεί η πίεση, κυρίως στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου εδώ και δυόμισι χρόνια βιώνει συνεχώς τον όλεθρο του πολέμου.

Η Ρωσία, πράγματι, μετακίνησε κάποια στρατεύματα από τα μέτωπα στην περιοχή της Χερσώνας στα νότια και από ορισμένες θέσεις στα ανατολικά. Ωστόσο, δεν φάνηκε να «τσιμπάει» στο… δόλωμα του Ζελένσκι και του επιτελείου του. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο ανώτατος διοικητής του Ουκρανικού Στρατού, Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος παραδέχθηκε πως η Μόσχα αντιλήφθηκε τις επιδιώξεις τους και συνέχισε να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα μέτωπα, τα οποία έχει βάλει στο στόχαστρό της από την αρχή της εισβολής.

Η στρατηγική του Ζελένσκι δεν δούλεψε και τώρα τον «ροκανίζει»

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει ένα μπαράζ επικρίσεων από ανθρώπους που βρίσκονται στο μέτωπο, νομοθέτες και στρατιωτικούς αναλυτές, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο δεν ανέκοψαν την ορμή του, αλλά σημειώνουν μεγάλη πρόοδο στην ανατολική Ουκρανία, από τότε που το Κίεβο ξεκίνησε την τολμηρή εισβολή του στην περιοχή Κουρσκ.

Η πτώση μιας σημαντικής ουκρανικής γραμμής άμυνας στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Ντόνετσκ αυτήν την εβδομάδα, προκάλεσε αντιδράσεις κατά της ηγεσίας στο Κίεβου. Οι επικριτές να υποστηρίζουν ότι οι θέσεις της χώρας αποδυναμώθηκαν από την αναδιάταξη χιλιάδων στρατευμάτων στην επιχείρηση στο Κουρσκ και ότι αυτή η «μανούβρα» έχει γυρίσει μπούμερανγκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόβσκ, καταλαμβάνοντας αρκετές κοντινές πόλεις τη μια μετά την άλλη και αναγκάζουν τις υποεπανδρωμένες ουκρανικές μονάδες να υποχωρήσουν από τις αμυντικές τους θέσεις.

Το ανατολικό μέτωπο στα χέρια της Ρωσίας

Το Ποκρόβσκ είναι ένας από τους δύο βασικούς σιδηροδρομικούς και οδικούς κόμβους στην περιοχή του Ντονέτσκ και η απώλειά του θα απειλούσε την τροφοδοσία των στρατιωτικών δυνάμεων που ελέγχει το Κίεβο, σύμφωνα με τη Frontelligence Insight, μια ουκρανική ομάδα στρατιωτικών αναλυτών.

Όπως φαίνεται από δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από το Ποκρόφσκ. Οι τοπικές Αρχές δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά, παρά μόνο να διατάξουν την εκκένωση της περιοχής, ενώ χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους άρον άρον.

Ο Ολεκσάντρ Κοβαλένκο, στρατιωτικός αναλυτής στην ομάδα Information Resistance με έδρα το Κίεβο, χαρακτήρισε την κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο «πλήρη αμυντική αποτυχία». Όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο Telegram, «δεν φταίνε οι απλοί στρατιώτες που κρατούν θέσεις. Το πρόβλημα έγκειται σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις γι’ αυτούς τους στρατιώτες».

Αρκετοί στρατιώτες στην περιοχή εξέφρασαν ανησυχίες για την άμυνα γύρω από το Ποκρόβσκ. Ο Ζένια, ένας Ουκρανός στρατιώτης στην 93η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία που πολέμησε στην εξαντλητική δεκάμηνη μάχη του Μπαχμούτ, πέρυσι, περιέγραψε μια ταχέως επιδεινούμενη κατάσταση. Μάλιστα, έκανε λόγο για συστημικές αποτυχίες και ανεπαρκείς απαντήσεις στις ρευστές συνθήκες του πεδίου μάχης.

«Ειλικρινά, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Όλα καταρρέουν τόσο γρήγορα», προειδοποίησε και πρόσθεσε: «Το Πόκροβσκ θα πέσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το Μπαχμούτ».

Μικρά τα κέρδη της Ουκρανίας στο Κουρσκ

Όσον αφορά την εξέλιξη της ουκρανικής εισβολής σε ρωσικό έδαφος, ο αρχηγός στρατού των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου δήλωσε ότι αυτές έχουν προχωρήσει έως και 2 χιλιόμετρα στην περιοχή Κουρσκ τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ο Σίρσκι ενημέρωσε τον Ζελένσκι μέσω βιντεοσύνδεσης και είπε ότι ο ουκρανικός στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους. Με μια ματιά -και μόνο- στην αντίστοιχη προέλαση των δυνάμεων της Μόσχας στο ανατολικό μέτωπο, μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι τα κέρδη είναι μικρά για το Κίεβο σε σχέση με τις απώλειες.

Η Ρωσία γυρίζει μισθοφόρους από την Μπουρκίνα Φάσο για να πάνε στο Κουρσκ

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (30/8) έγινε γνωστό ότι μισθοφόροι της ρωσικής εθελοντικής ταξιαρχίας Medvedi (Αρκούδες) εγκαταλείπουν το αφρικανικό κράτος της Μπουρκίνα Φάσο.

Ειδικότερα, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο λόγος της αποχώρησης των Ρώσων μισθοφόρων από την Αφρική είναι η μεταφορά τους στην περιοχή του Κουρσκ, όπου η επίθεση του Ουκρανικού Στρατού συνεχίζεται από τις 6 Αυγούστου.

«Πρόκειται για μια στρατιωτική ομάδα με περίπου 10 άνδρες, η οποία είχε αφιχθεί στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, τον Μάιο, με σκοπό να αναλάβει την προστασία “ορισμένων σημαντικών προσώπων”, μεταξύ των οποίων πιθανότατα και ο επικεφαλής της χούντας, ο λοχαγός Ιμπραΐμ Τραορέ», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Την αποχώρηση των Medvedi από την Μπουρκίνα Φάσο επιβεβαίωσε ο διοικητής της ταξιαρχίας, Βίκτορ Γιερμαλάγεφ, με το ψευδώνυμο «Τζεντάι», με τον οποίο οι δημοσιογράφοι της Le Monde ήρθαν σε επαφή μέσω Telegram στις 22 Αυγούστου.

Ο ίδιος αρνήθηκε να διευκρινίσει τις αποστολές του, αλλά επιβεβαίωσε τον αριθμό των 300 ανδρών που αναπτύχθηκαν αρχικά. «Κάποιοι μένουν, φυσικά. Έχουμε βάσεις και περιουσίες, εξοπλισμό και πυρομαχικά. Δεν θα πάρουμε τα πάντα πίσω στη Ρωσία», είπε.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, τις οποίες επιβεβαίωσε στο AFP μια δυτική πηγή ασφαλείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, περίπου εκατό μισθοφόροι από την ταξιαρχία Medvedi έχουν εγκαταλείψει την Μπουρκίνα Φάσο από ένα συνολικό απόσπασμα 300 ανδρών.

Τον Ιούνιο, ο Τζακ Μαργκόλιν (Jack Margolin), εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής (FPRI) για τον ρωσικό μισθοφορισμό, περιέγραψε τις «Αρκούδες» ως οργάνωση που είναι «υπό τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας» και συνδεδεμένη με μια στρατιωτική μονάδα που προμήθευε την μισθοφορική οργάνωση Wagner από το 2014.

Ουκρανία: Ρωσικά χτυπήματα με θύματα και στο Χάρκοβο

Στα ανατολικά της Ουκρανίας, αλλά πιο κοντά στην περιοχή του Κουρσκ σε σχέση με το Ντονέτσκ, βρίσκεται το Χάρκοβο, όπου τηλεκατευθυνόμενη βόμβα έπληξε την Παρασκευή (30/8) μια πολυκατοικία και μια παιδική χαρά, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τουλάχιστον έξι ανθρώπους και να τραυματίσει δεκάδες άλλους, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.

Ο Ιχόρ Τερέχοβ, ο δήμαρχος της πόλης, ανέφερε μέσω του Telegram ότι ένα παιδί σκοτώθηκε στην παιδική χαρά. Όπως αναφέρουν τα διεθνή Μέσα, πρόκειται για ένα 14χρονο κορίτσι.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη 12ώροφη πολυκατοικία η οποία τυλίχθηκε στις φλόγες μετά τη ρωσική επίθεση. Περίπου 20 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, τον Ολέχ Σινιεχούμποφ.

 

 

Η μία πλευρά του συγκροτήματος τυλίχθηκε από πυκνό μαύρο καπνό και οι τελευταίοι όροφοι φλέγονται. Πολλά από τα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα γύρω από το κτίριο κάηκαν επίσης.

Στο σημείο έσπευσαν διασώστες και εθελοντές, για να βγάλουν τους επιζώντες από τα χαλάσματα. Ένοικοι όλων των ηλικιών, πολλοί εξ αυτών αιμόφυρτοι, κάθονταν αποσβολωμένοι στα παγκάκια του δρόμου, ενώ το ιατρικό προσωπικό φρόντιζε τα τραύματά τους.

Οι Αρχές δεν διευκρίνισαν πού σκοτώθηκαν τα άλλα δύο θύματα. Συνολικά τέσσερις συνοικίες της πόλης δέχτηκαν επίθεση.

Το Σάββατο (31/8) δύο ακόμη άμαχοι σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν από νέα ρωσική βομβιστική επίθεση, σε ένα χωριό στην ουκρανική επαρχία του Χαρκόβου, όπως δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Ολέχ Σινιεχούμποφ.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το χωριό Τσερκάσκα Λοζόβα με τηλεκατευθυνόμενες βόμβες, προκαλώντας ζημιές σε μια πολυκατοικία, σύμφωνα με τον Σινιεχούμποφ. Διασώστες και γιατροί εργάζονται για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, πρόσθεσε.

Ρωσία: Πέντε νεκροί από ουκρανική επίθεση στο Μπέλγκοροντ

Απώλειες αμάχων κατέγραψε τις τελευταίες ώρες και η Ρωσία, καθώς πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 46 τραυματίστηκαν από ουκρανική επίθεση στη νοτιοδυτική πόλη Μπέλγκοροντ, αργά το βράδυ της Παρασκευή (30/8), όπως ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

Ο Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ δήλωσε πως 37 από τους τραυματίες, ανάμεσά τους επτά παιδιά, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Βίντεο που τραβήχτηκε μέσα από αυτοκίνητο, αναρτήθηκε στα social media, φέρεται δείχνει την ανατίναξη ενός άλλου αυτοκινήτου εν κινήσει. Δευτερόλεπτα μετά σημειώνεται έκρηξη στην άλλη πλευρά του δρόμου.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

 

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε στο κανάλι της στο Telegram πως ξεκίνησε ποινική έρευνα για την επίθεση στο Μπέλγκοροντ.

Οι Αρχές ανέφεραν ακόμη ότι μία γυναίκα τραυματίστηκε το Σάββατο (31/8) στη διάρκεια ουκρανικού βομβαρδισμού της συνοριακής πόλης Σεμπέκινο, στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ.

Ο Ζελένσκι ζητά ξανά από τη Δύση χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία

Μετά από τη ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο, ο Ζελένσκι κάλεσε εκ νέου τους δυτικούς συμμάχους να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιεί επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς σε στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας.

«Το πλήγμα δεν θα συνέβαινε, εάν οι αμυντικές μας δυνάμεις είχαν την ικανότητα να καταστρέψουν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στις βάσεις τους», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος μέσω ανάρτησής του στην εφαρμογή Telegram.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις του προς τους δυτικούς συμμάχους δεν φαίνεται να έχουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Και μπορεί αρκετοί από τους ισχυρούς της Ευρώπης να στέκουν στο πλευρό του Κιέβου, ακόμη και σε τέτοιες αξιώσεις, ωστόσο ο μεγαλύτερος τροφοδότης στρατιωτικού υλικού -μέσω ΝΑΤΟ- της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ, δεν φαίνεται αυτήν τη στιγμή να κάνει ανάλογη κίνηση.

Οι Αμερικανοί, που έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής πως θα κάνουν το… χατίρι στον Ζελένσκι. Κάτι που δεδομένα προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στον Ουκρανό πρόεδρο.

Η συντριβή του ουκρανικού F-16 κάνει πιο ρευστό το σκηνικό

Ακόμη πιο περίπλοκη κάνει την κατάσταση το μυστήριο που καλύπτει τη συντριβή του αμερικανικής κατασκευής F16 των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενός από τα πρώτα που παρέλαβε το Κίεβο από τους δυτικούς συμμάχους του, προκειμένου να αμφισβητήσει την αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας στα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ουκρανή βουλευτής ισχυρίστηκε πως η συντριβή είναι αποτέλεσμα σφάλματος του επίσης αμερικανικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας, Patriot, μια εκδοχή πάντως που επισήμως απορρίπτεται από τον ουκρανικό στρατό, όπως μετέδωσε το Newsweek. Σε κάθε περίπτωση, στις έρευνες συμμετέχουν πλέον και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες.

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά τον παραπάνω ισχυρισμό, ο Ζελένσκι απέλυσε τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας. Η εντολή για την απόλυση του Μικόλα Ολεστσνιουκ δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής (30/8) στον προεδρικό ιστότοπο.

Ουκρανία: Συγκλονιστικές εικόνες από τον βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

rosiki-epithesi-xarkovo-oukrania-01_9a750.jpgrosiki-epithesi-xarkovo-oukrania-02_cd1d5.jpgrosiki-epithesi-xarkovo-oukrania-03_a16f5.jpgrosiki-epithesi-xarkovo-oukrania-04_3dbf6.jpg

Φωτογραφίες: AP Photo/Andrii Marienko

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/260125/oukrania-trizei-i-karekla-tou-zelenski-boymerangk-i-epithesi-sto-koursk

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. προφανώς το Ντονέτσκ ήταν θέμα χρόνου να πέσει στα χέρια των Ρώσων οπότε δεν υπήρχε λόγος να συνεχίζει να θυσιάζει στρατό εκεί η Ουκρανία. Αντίθετα χτύπησε σωστά στην πλάτυ των Ρώσων. Είναι σαν να παίρνει η Τουρκία εδάφη στη Θράκη ενώ η Ελλάδα παίρνει εδάφη στην Σμύρνη απο τη στιγμή που δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Θράκη. Ο εχθρός είναι αναγκασμένος είτε να διαιρέσει τις δυνάμεις του ή στη λήξη του πολέμου να εγκαταλείψει τα εδάφη που είχε κερδίσει ώστε να πάρει πίσω τα δικά του σε μια διαπραγμάτευση.

    • Μανία έχομε οι Έλληνες να τα ξέρομε όλα από τον καναπέ μας. Δεξιότερα Κουροπάτκιν!.

      Κι όμως, ο αντιπερισπασμός είναι γνωστή στρατηγική τακτική. Π.χ., όταν οι Πέρσες πολιορκούσαν την Κων/λη, ο αυτοκράτωρ Ηράκλειος επετέθη στην πρωτεύουσά των, για να τούς αναγκάσει επιστρέψουν εκεί, λύσοντας την πολιορκία τής Πόλης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα