Ορφέας Κωνσταντίνου: Το πιθανότερο σενάριο για την Ουκρανία.

- Advertisement -
του Ορφέα Κωνσταντίνου, Γεωπολιτικού Αναλυτή
Το πιθανότερο σενάριο, ανεξάρτητα από το πότε θα υλοποιηθεί είναι το εξής υποθετικά.
– Η Ρωσία σε 24 ώρες θα έχει καταλάβει περιμετρικά όλη την επικράτεια και ευρύτερη περιφέρεια του Χαρκοβο, το οποίο βρίσκεται 42 χιλιόμετρα από τα σύνορα της. Είναι ολόκληρη η βαρεια βιομηχανία της τέως ΕΣΣΔ, και 6 εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας τα οποία έμειναν στην Ουκρανία. Θα προσαρτησει τις περιοχές της Β/Α Ουκρανίας που ήδη έχουν αποσχισθει, από τα σύνορα της και την καταληφθείσα επικράτεια του Χαρκοβο έως την νοητή γραμμή ευθυγράμμισης με την θάλασσα.
Πιθανότατα να καταλάβει την πόλη της Οδυσσου, με τον λίαν σημαντικό λιμένα της όπου το 80%των κατοίκων είναι Ρώσοι. Έτσι θα αυξηθεί η θαλάσσια περιφέρεια της Κριμαίας δίδοντας της στρατηγικό βάθος, το οποίο τώρα στερείται και είναι λίαν επισφαλείς οι σημαντικές λιμενικές της εγκαταστάσεις, όπως και η στενωπος – δίαυλος με την Αζοφικη θάλασσα, όπου βρίσκεται ο Στόλος.
Η υποθετική αυτή προοπτική βολεύει και τις ΗΠΑ, καθώς αυτόματα με συνοπτικές διαδικασίες θα αναγκαστεί η Ουκρανία να μπει στο ΝΆΤΟ, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και πρωτόκολλα εισόδου της.
Θα είναι απαλλαγμένη από τους Ρωσικής καταγωγής Βουλευτές που ειναι σημαντικός αριθμός στην Ουκρανική Βουλή και δημιουργούν πλείστα προβλήματα καθώς ακολουθούν τις πολιτικές επιταγές της Μόσχας.
Η διχασμένη Ουκρανική Εκκλησία, θα απαλλαγεί από την σημαντική παρουσία και πολυσχηδή επιρροή του Πατριαρχειου Μόσχας.
Ακολούθως μια “καθαρή” από Ρωσικά στοιχεία Ουκρανία, αδύναμη και εξασθενημένη θα λάβει εισητήριο εισόδου στην ΕΕ.
Φανταστείτε την Ουκρανία στην ΕΕ με σημαντικό αριθμό Ρωσικής καταγωγής Ευρωβουλευτων… Με την απόσχιση σημαντικού τμήματος των εδαφών της και την κατά 1/3 περίπου μείωση του υπάρχοντος πληθυσμού της, θα έχει μικρότερο αριθμό Ευρωβουλευτων κάτι που ευνοεί τις πλειοψηφίες των μεγάλων Χωρων της ΕΕ οι οποίες διατηρούν την δύναμη τους και την ισχύ τους.
Την θέση της λίαν προβληματικής Βρετανίας, εν μέρει θα καλύψει η είσοδος της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Η αμφισβητουμενη περιοχή της Υπερδνειστεριας, στα σύνορα Ουκρανίας, Μολδαβίας, Ρουμανίας, με Ρωσικής καταγωγής πληθυσμό, η οποία φιλοξενεί ένα Σώμα Στράτου με ισχύ πυρός Στρατιάς. Οι δυνάμεις αυτές της Ρωσίας θα βρεθούν υπό Νατοικο κλοιό και θα αποτελέσουν πλέον Ρωσικό θυλακα κάτι αντίστοιχο με αυτόν του Καλινινγκραντ στην Πολωνία.
Η Κίνα κατά την άποψή μου, πάντα ευνοείται από τις κρίσεις της Δύσης με την Ρωσία. Άλλωστε δεν θα γινόταν ποτέ αυτό που είναι, εάν δεν υπήρχε ο πολυετής Ψυχρός Πόλεμος, όπου ουσιαστικά η Δύση ενίσχυε δραματικά την οικονομία της δημιουργόντας το οξυμορο και αντιφατικό μόρφωμα της σημερινής Κίνας η οποία είναι το μόνο κομουνιστικο κράτος με εξωστρεφή καπιταλιστικη πολιτική, κυρίως οικονομική.
Ένας νέος εντατικος Ψυχρός Πόλεμος θα ευνοουσε τα μέγιστα την Κίνα η οποία θα ήταν ο παγκόσμιος ρυθμιστικός παράγων. Με το πολύ προωθημένο υποθετικό σενάριο η Ρωσία θα επέκτεινε την κατοχή της με κατάληψη εδαφών μέχρι τον Δνειπερο ποταμό για να ενωθεί με τον θύλακα. Η Ουκρανία θα μετέπιπτε σε ακραιφνή ηπειρωτική χώρα στερούμενη θάλασσας.
Παρακινδυνευμενη είναι και η προαναφερομενη άποψη μου περί κατάληψης της Οδησσου. Πιθανοτα να έχουμε ανταλλαγή πληθυσμών και μετακινήσεις Ρώσων προς το Χαρκοβο και Ουκρανων προς την Οδησσό.
Ως Έλληνες μάς αφορά απόλυτα το θέμα, καθώς στην Οδησσό υπάρχει σημαντική Ελληνική Κοινότητα και Ελληνικά μνημεία της Επαναστάσεως του 1821. Επίσης στην Μαριουπολη όπου κατοικούν 160.000 Έλληνες σε απολύτως οργανωμένη Ελληνική Κοινότητα. Δυστυχώς με την έναρξη των συγκρουσεων και καθώς η Μαριουπολη βρίσκεται στο οριακό μεταίχμιο των αντιπαρατιθεμενων δυνάμεων, έκλεισε το Ελληνικό Προξενείο αφήνοντας στην τύχη τους τον συμπαγή αυτό Ελληνικό πληθυσμό.
Σημαντική παράμετρος το μεταναστευτικο
Που θα δημιουργηθεί από Ουκρανους
Σε περίπτωση μεγάλης έντασης
Όπου η ΕΕ θα κληθεί να λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας που θα προκαλούσαν μεγάλο κόστος στην Ρωσία
Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία στο ΝΆΤΟ
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα