17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024
ΦΑΡΑΜΑΡΖ ΝΤΑΒΑΡ
Σε λιγότερο από 24 ώρες, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις σε τρεις χώρες: Πακιστάν, Ιράκ και Συρία.
Ενώ η κυβέρνηση της Δαμασκού, η οποία έχει στενές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία, δεν καταδίκασε την επίθεση στο συριακό έδαφος, τόσο το Ιράκ όσο και το Πακιστάν κατήγγειλαν έντονα τα χτυπήματα ως παραβιάσεις της κυριαρχίας τους.
Γιατί η Ισλαμική Δημοκρατία εξαπέλυσε τέτοιες επιθέσεις και ευθυγραμμίζεται αυτή η συμπεριφορά της με το διεθνές δίκαιο;
Το IRGC δήλωσε μέσω των συνδεδεμένων μέσων ενημέρωσης ότι οι επιθέσεις με πυραύλους στο Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση σε επιθέσεις και άλλες ενέργειες που αποδίδονται στο Ισραήλ και στις σουνιτικές μαχητικές ομάδες Ισλαμικό Κράτος και Jaish al Adl.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του IRGC, η δύναμη στόχευσε το ισραηλινό «αρχηγείο κατασκοπείας» στο Ιρμπίλ, την έδρα της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ.
Η επίθεση ήρθε ως αντίποινα για τη δολοφονία τριών μελών του IRGC στη Συρία τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου διοικητή, σε μια επίθεση που κατηγορήθηκε ευρέως το Ισραήλ.
Το Ιράκ ισχυρίστηκε ότι ο πύραυλος έπληξε το σπίτι ενός Κούρδου επιχειρηματία, αρνήθηκε την παρουσία ισραηλινών ιδρυμάτων στο Ιρμπίλ και ανέφερε θύματα αμάχων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.
Το Πακιστάν επιβεβαίωσε επίσης απώλειες αμάχων.
Μετά από προηγούμενες ιρανικές επιθέσεις, το Ιράκ έφερε το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενο παραβιάσεις της κυριαρχίας του και απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
Η Βαγδάτη αναμένεται να λάβει παρόμοια μέτρα ως απάντηση στην τελευταία επίθεση.
Οι πυραυλικές επιθέσεις του IRGC, οι οποίες έλαβαν άνευ προηγουμένου διαστάσεις αφού στόχευσαν εδάφη τριών χωρών σε λιγότερο από 24 ώρες, περιγράφηκαν ως αντίποινα για τις ενέργειες του Ισραήλ και δύο μη κυβερνητικών ομάδων – του IS και της Jaish al Adl.
Ωστόσο, οι διεθνείς κανονισμοί γενικά δεν θεωρούν την «εκδίκηση» μέσω στρατιωτικής δράσης ως νομικά δικαιολογημένη.
Το IRGC δικαιολογεί τις πυραυλικές του επιθέσεις υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις της Συρίας, του Ιράκ και του Πακιστάν δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τις μαχητικές ομάδες εντός των συνόρων τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Εάν αυτό το επιχείρημα ισχύει για τη Συρία και το Πακιστάν, η επίθεση στο Ιράκ είναι εντελώς αδικαιολόγητη, καθώς ο στόχος ήταν μια πολιτική εγκατάσταση.
Ακόμη και αν αποδειχθεί ότι τα άτομα που στοχοποιήθηκαν είχαν διασυνδέσεις με Ισραηλινούς, αυτός δεν είναι αποδεκτός λόγος για να στοχεύσουμε άλλη χώρα.
Εάν η κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν καταδείξει ότι η επίθεση στο Ιράκ είχε στόχο ένα ισραηλινό κέντρο που συνδέεται με τη δολοφονία ενός διοικητή του IRGC στη Συρία, έχει διαπράξει αδικαιολόγητη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ που είχε ως αποτέλεσμα απώλειες αμάχων.
Οι αρχές στο Κουρδιστάν του Ιράκ έχουν προχωρήσει περισσότερο, χαρακτηρίζοντας τη δράση του IRGC ως «τρομοκρατική επίθεση».
Η αιτιολόγηση της ιρανικής κυβέρνησης για τέτοιες επιθέσεις βασίζεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αφορά τη νόμιμη άμυνα.
Τα τελευταία χρόνια, η Τεχεράνη ερμήνευσε ευρέως το Άρθρο 51, επεκτείνοντας το δικαίωμα αυτοάμυνας για να συμπεριλάβει επιθέσεις με πυραύλους, drone και πυροβολικό στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Για παράδειγμα, ως απάντηση σε περιορισμένες επιθέσεις από κουρδικές ομάδες, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις πυροβολικού και πυραύλων στο Ιράκ.
Φοβούμενοι πιθανή καταδίκη, υπέβαλαν επιστολές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περιγράφοντας τις επιθέσεις του ως πράξεις νόμιμης άμυνας.
Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό σε γειτονικές χώρες, συνοδευόμενες από αδύναμες αναφορές στην αρχή της «νόμιμης άμυνας» και τις διαδοχικές διαμαρτυρίες του Ιράκ, μπορεί τελικά να συγκεντρώσουν την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις ανησυχίες του Ιράκ και να θέσουν την Ισλαμική Δημοκρατία σε επισφαλή διεθνή θέση.
Επιπλέον, η επανειλημμένη και εκτεταμένη στήριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην αρχή της νόμιμης άμυνας και στο άρθρο 51 θα μπορούσε ενδεχομένως να ωθήσει άλλες κυβερνήσεις να προβούν σε παρόμοιες ενέργειες κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Εάν το Ισραήλ αναλάμβανε παρόμοια στρατιωτική ενέργεια κατά του Ιράν για την εκπαίδευση των Χούτι της Υεμένης ή την προμήθεια όπλων για να επιτεθούν σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα, θα το θεωρούσε αποδεκτό η Ισλαμική Δημοκρατία βάσει της αρχής της νόμιμης άμυνας;
Η Ισλαμική Δημοκρατία κάποτε κατήγγειλε έντονα τις εισβολές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς τες ως παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας.
Τώρα, ωστόσο, φαίνεται να υποστηρίζει τέτοιες ενέργειες στην περιοχή.
Οι απερίσκεπτες στρατιωτικές επιθέσεις της ιρανικής κυβέρνησης, ανεξάρτητα από τις συνέπειές τους, ενδέχεται να αναδιαμορφώσουν σταδιακά τη στρατιωτική δυναμική στην περιοχή εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που οι ηγεμόνες του Ιράν βιώνουν το χαμηλότερο επίπεδο νομιμότητάς τους, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας πριν από περισσότερα από 40 χρόνια.
Η επίθεση του Ιράν δεν είχε στόχο Πακιστανούς υπηκόους
ΤΕΧΡΑΝΗ, 17 Ιανουαρίου (MNA) – Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν λέει ότι η πυραυλική επίθεση της χώρας την Τρίτη σε περιοχές στο Πακιστάν δίπλα στα ιρανικά σύνορα είχε ως στόχο την αποκαλούμενη τρομοκρατική ομάδα Jaish al-Adl και κανένας Πακιστανός υπήκοος δεν έγινε στόχος.
Μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός την Τετάρτη, ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε ότι τα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας είναι Ιρανοί και ότι η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το Πακιστάν να αποτρέψει τις διασυνοριακές του επιχειρήσεις κατά του Ιράν, ανέφερε το Press TV.
«Σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν και του Ιράκ, αλλά δεν επιτρέπουμε να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική μας ασφάλεια.
Είπε ότι οι επιθέσεις είχαν ως στόχο την προστασία της ασφάλειας του Ιράν, των γειτόνων του, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. “Αυτό που κάναμε είχε στόχο να ενισχύσουμε την ασφάλεια του Ιράν, του Πακιστάν, του Ιράκ και της περιοχής”, είπε.
Στις δηλώσεις του, ο Αμίρ Αμπντολαχιάν είπε ότι η μόνη λύση για να αποτραπεί η κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα και σε άλλα μέρη της περιοχής είναι να τερματιστεί η γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Είπε ότι το Ιράν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η συνέχιση της γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων θα οδηγήσει τον πόλεμο στη Γάζα να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη της περιοχής.
Προέτρεψε επίσης την Ουάσιγκτον να σταματήσει την ακλόνητη υποστήριξή της στο Ισραήλ και να πιέσει για τον τερματισμό της επίθεσης. Είπε ότι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ ήταν το πρώτο της λάθος σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάσταση στην περιοχή και το δεύτερο λάθος ήταν η οργάνωση άμεσων επιθέσεων στην Υεμένη.
Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν τόνισε τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας ότι το Ιράν διεξάγει μεγάλο μέρος του εμπορίου του μέσω θαλασσών και επωφελείται από την ασφάλεια στα διεθνή ύδατα. Είπε ότι η Υεμένη πιστεύει επίσης ότι τα διεθνή ύδατα πρέπει να είναι ασφαλή και ότι οι επιθέσεις της στοχεύουν μόνο στον τερματισμό της ισραηλινής γενοκτονίας στη Γάζα.
Ο Amir-abdollahian προειδοποίησε ότι «όλοι θα ζημιωθούν» εάν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα δεν σταματήσουν αμέσως. «Το τέλος της γενοκτονίας στη Γάζα θα οδηγήσει στο τέλος των επιθέσεων και των κρίσεων στην περιοχή».
MNA