Οι ομογενείς της Αλβανίας κατηγορούν τον Έντι Ράμα ότι προσπαθεί να καλύψει τις παράνομες συμφωνίες για τη γη της Χειμάρρας: Η Ελλάδα λέει όχι στην αλβανική ένταξη στην Ε.Ε.

- Advertisement -

Η Ελλάδα απειλεί να εγείρει “προσκόμματα” στην πορεία της Αλβανίας για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), παρά τις προσπάθειες της τελευταίας να επισπεύσει την ενταξιακή διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνει το κανάλι Al Jazeera, (ανταπόκριση John Psaropoulos).

Ο λόγος είναι η φυλάκιση στις 11 Μαΐου ενός Έλληνα υποψηφίου δημάρχου στη Χειμάρρα, μια ήσυχη πόλη με λιγότερους από 10.000 ψηφοφόρους στις ακτές της Αδριατικής που διαθέτει  μια πολυπληθή ελληνική μειονότητα.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, «αυτή η απόφαση θα έχει επιπτώσεις στη σχέση της ΕΕ με την Αλβανία, η οποία εξαρτάται από την τήρηση των  ευρωπαϊκών κανόνων  και του κράτους δικαίου».

Από την πλευρά του  ο  Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η υπόθεση «ρίχνει σκιά» τις σχέσεις με την Αλβανία και «αναστρέφει» τις όποιες βελτιώσεις έχουν υπάρξει. Τις τελευταίες εβδομάδες επισκέφτηκε την Αλβανία ενώ και ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα πραγματοποίησε έκθεση στην Αθήνα με αντικείμενα τέχνης που φιλοτέχνησε ο ίδιος .

Ο Φρέντι Μπελέρη εξελέγη δήμαρχος ενώ βρισκόταν στη φυλακή, αλλά δεν έχει ορκιστεί  ακόμα επειδή τα δικαστήρια της Αλβανίας απέρριψαν πέντε αιτήσεις για την απελευθέρωσή του ή την ορκωμοσία του ενώ ήταν στη φυλακή.

Ο Μπελέρη, ο οποίος κέρδισε με 19 ψήφους διαφορά, κατηγορείται ότι εξαγόρασε οκτώ ψηφοφόρους  και τα δικαστήρια ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να επιχειρήσει να επηρεάσει μάρτυρες κατηγορίας, είπε ο δικηγόρος του στο Al Jazeera. Η υπόθεσή του πρόκειται να εκδικαστεί την Πέμπτη. Ο Μπελέρη δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες.

Ο γιος του, Πέτρος Μπελέρη, είπε ότι η σύλληψή του είχε πολιτικό σκοπό. «Οι άνθρωποι, ειδικά στα αλβανικά χωριά που βρίσκονται πολύ μακριά από την πόλη της Χειμάρρας βρίσκονταν υπό καθεστώς τρομοκρατίας», είπε ο Πέτρος Μπελέρη στο Al Jazeera.

«Ο κόσμος φοβήθηκε και ψήφισε τον άνθρωπο του Ράμα. Πάνω από 1.000 ψήφοι χάθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Ο πρωθυπουργός ήξερε ότι όδευε προς μια μεγάλη ήττα στη Χειμάρρα… το μήνυμα που έλαβαν οι άνθρωποι ήταν:

  • «Είμαι υπεύθυνος στη Χειμάρρα και όποιος διαφωνεί θα έχει αυτή τη μεταχείριση», είπε ο Πέτρος Μπελέρη. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ίλι Μανιάνι συμφώνησε, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψη «καθαρή παρέμβαση εξουσίας στις ελεύθερες εκλογές».

Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, του οποίου το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης υποστήριξε τον Μπελέρη, τον αποκάλεσε «πολιτικό κρατούμενο». Το Συμβούλιο της Ευρώπης, επίσης, εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Μπελέρη, λέγοντας ότι αντιβαίνει στο τεκμήριο της αθωότητας.

Σημειώνεται ότι ο Ράμα έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για τις εκλογές της Χειμάρρας. Μια εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία, έκανε εκστρατεία υπέρ του σοσιαλιστή εν ενεργεία δημάρχου Τζόργκο Γκόρο, και κατήγγειλε τον Μπελέρη.

«Υπήρχε ένα ολόκληρο τμήμα της ομιλίας του όπου αποκάλεσε [τον Μπελέρη] αναλφάβητο, άσχημο, ανόητο, εκπρόσωπο της Ελλάδας και ανάξιο για το αλβανικό αξίωμα», δήλωσε στο Al Jazeera ο Θοδωρής Γκούμας, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Αμαριωτών. Ο αρχηγός του κόμματος του Μπελέρη είπε από την πλευρά του ότι το ενδιαφέρον του Ράμα να κρατήσει τον δήμο υπό σοσιαλιστικό έλεγχο περιστρέφεται γύρω από τη γη.

«Όλα αυτά τα χρόνια η Χειμάρρα υφίσταται την επιθετικότητα πολιτικών που θέλουν να μεταβάλλουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή – ανθρώπων που είναι πελάτες του πρωθυπουργού και εκπροσωπούν τα συμφέροντά του. Είναι στρατηγικός στόχος για αυτούς», δήλωσε με τη σειρά του στο Al Jazeera ο Βαγγέλης Ντούλες, αρχηγός της οργάνωσης ‘Ομόνοιας’, της ελληνικής Μειονότητας.

Η Χειμάρρα είναι ένας από τους δύο δήμους με εθνικά κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο και καλύπτει 60 χιλιόμετρα από μερικές από τις πιο γραφικές ακτές της Αλβανίας. Οι ελπίδες του Ράμα να φέρει ευημερία στην Αλβανία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του τουρισμού και μεγάλο μέρος των παράκτιων ακινήτων όπου μπορεί να συμβεί αυτό ανήκει σε Έλληνες Αλβανούς. «Διακυβεύονται δισεκατομμύρια», είπε ο Πέτρος Μπελέρη.

«Οι πελάτες του Ράμα έχουν καταλάβει τεράστια κτήματα και έχουν φτιάξει θέρετρα»., πρόσθεσε.

Ο Ράμα αρνήθηκε να παραχωρήσει  συνέντευξη για αυτό το θέμα, λέγοντας ότι «χόρτασε [με αυτή την ανοησία». «Η Αλβανία δεν είναι [η] Σοβιετική Ένωση και [ο Μπελέρη] δεν είναι [ο αείμνηστος Ρώσος συγγραφέας AleksandrSolzhenitsyn, αλλά ένας τύπος που συλλαμβάνεται με κατηγορίες διαφθοράς σε μια δημοκρατική χώρα», έγραψε ο Ράμα στο Al Jazeera.

Ο Ράμα ισχυρίστηκε ότι το δικαστικό σύστημα ενήργησε ανεξάρτητα. «Έμαθα τη σύλληψή του όταν η επιχείρηση ήταν ήδη σε εξέλιξη», είπε στην Καθημερινή τον περασμένο Αύγουστο. «Κάλεσα τον αρχηγό της αστυνομίας και του είπα: ‘καλύτερα να είσαι σίγουρος για αυτό που κάνεις. Αυτό μπορεί να πάει πολύ άσχημα, οπότε καλύτερα να έχετε ακλόνητα στοιχεία’», σημείωσε.

Επισημαίνεται ότι μερικά από τα προβλήματα με την ιδιοκτησία γης ανάγονται στο κομμουνιστικό καθεστώς που διοικούσε την Αλβανία από το 1945 έως το 1991. Οι κομμουνιστές εθνικοποίησαν όλη τη γη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Λίγο πριν καταρρεύσει το καθεστώς τους, το ξαναμοίρασαν.

  • «Υπήρχαν αγροτεμάχια για καλλιέργεια. Έτσι, αν είχατε, ας πούμε, μισό εκτάριο [πριν από τον πόλεμο], δεν τα παίρνατε ποτέ πίσω. Πήρες μερικά πίσω και τα υπόλοιπα πήγαν στους γείτονές σου», εξήγησε ο Γκούμας. «Έτσι αναδιανεμήθηκε η γη στα έγγραφα ιδιοκτησίας που έδωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα το 1991, και αυτή είναι η βάση όλων των διεκδικήσεων γης που γίνονται τώρα», συμπλήρωσε.

Ο Αλβανός Διαμεσολαβητής, ένα ανεξάρτητο όργανο, ανέφερε στη φετινή έκθεσή του ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να οφείλει στους ιδιοκτήτες γης προ της κομμουνιστικής περιόδου 860 εκατομμύρια ευρώ για γη που κατέσχεσε και αναδιανείμει. Ακόμη και αυτοί οι τίτλοι ιδιοκτησίας του 1991 δεν τιμήθηκαν πλήρως από τις μετακομμουνιστικές κυβερνήσεις λόγω χαμένων εγγράφων, διαμάχες, αρπαγών γης και διεφθαρμένων αξιωματούχων.

Το 2020, ο Ράμα ψήφισε τον Νόμο 20, ο οποίος υποσχέθηκε να τακτοποιήσει τα πράγματα. «Ο νόμος έλεγε ότι εάν οι άνθρωποι υπέβαλλαν τα χαρτιά τους που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία τους, οι περιουσίες τους θα καταχωρούνταν σε κτηματολόγιο. Οκτώ χιλιάδες αιτήσεις υποβλήθηκαν [στη Χειμάρρα]», είπε ο Ντούλες, οι περισσότερες από Έλληνες.

«Τρία χρόνια αργότερα, μόλις 30 έχουν διευθετηθεί με μόνο πέντε από αυτές να προέρχονται από  Έλληνες», προσθέτει. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε την καταγραφή γης ως τομέα ιδιαίτερης ανησυχίας στην έκθεσή της για το 2022 για την Αλβανία. «Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των στοιχείων για τα εγγεγραμμένα ακίνητα είναι εσφαλμένα», ανέφερε η έκθεση.

Τα ιδιοκτησιακά ζητήματα δεν είναι το μόνο εμπόδιο στην τουριστική ανάπτυξη. Η χρήση γης είναι ένα ακόμα. Οι κομμουνιστικοί τίτλοι ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν το 1991 επέτρεψαν τη χρήση της γης μόνο για γεωργικούς σκοπούς. Το γραφείο σχεδιασμού στην Αυλώνα έχει θεωρητικά την εξουσία να αναδιαρθρώνει τη γη για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας, αλλά στην πράξη, το έχει παραχωρήσει μόνο σε στρατηγικούς επενδυτές που έχουν διοριστεί από το υπουργικό συμβούλιο του Ράμα.

«Πολύ λίγα μπορεί να κάνει ένας δήμαρχος όταν πρόκειται για στρατηγικούς επενδυτές, αλλά ακόμη και αυτό το λίγο ενοχλεί τον Ράμα επειδή ένας δήμαρχος μπορεί να εισαγάγει διαφάνεια και να ζητήσει εξηγήσεις και δικαστικούς ελέγχους», εξηγεί ο Ντούλες. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει δικαστικές έρευνες που θα ήταν ενοχλητικές για τους σοσιαλιστές.

Ο Μπελέρη έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης κατά της κυβέρνησης για την παραχώρηση ιδιότητας του στρατηγικού επενδυτή στον σύζυγο ενός μέλους του υπουργικού συμβουλίου, την πρώην υπουργό Εξωτερικών Olta Xhacka.

Εκτός όμως από τις σκοτεινές συναλλαγές ακινήτων, ο Ντούλες πιστεύει ότι υπάρχει μια ανθελληνική ατζέντα. «Δεν υπάρχει δηλωμένο σχέδιο εθνοκάθαρσης που να μπορεί να αποδειχθεί, αλλά όταν κάποιος δεν μπορεί να έχει την ιδιοκτησία του, δεν μπορεί να αναπτύξει την περιουσία του και δεν μπορεί να εκλέξει τον εκλεκτό του, δεν είναι αναγκασμένος να φύγει;» διερωτάται ο Ντούλες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

FILE PHOTO: Συγκέντρωση ομογενών στη Δερβίτσανη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τον Δεκέμβριο του 2022. ΑΠΕ – ΜΠΕ /ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΠΗΓΗ: Al Jazeera, John Psaropoulos – Greeks denounce Albanian trial of mayor-elect as political

https://hellasjournal.com/2023/10/i-omogenis-tis-alvanias-katigoroun-ton-enti-rama-oti-prospathi-na-kalipsi-tis-paranomes-simfonies-gia-ti-gi-tis-chemarras-i-ellada-lei-ochi-stin-alvaniki-entaxi-stin-e-e/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα