Οι θέσεις που ακούστηκαν στη Διάσκεψη για την Κύπρο

- Advertisement -

– See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/395926/oi-theseis-pou-akoustikan-sti-diaskepsi-gia-tin-kypro#.dpuf

Οι τοποθετήσεις των εμπλεκομένων μερών κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή τους στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο, δεν ξέφυγαν από τα αναμενόμενα. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια τοποθέτηση, η οποία βασίστηκε σε ένα έγγραφο 14 σελίδων. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του Σίγμα και του απεσταλμένου μας, Χρίστου Χαραλάμπους, όλη η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από την πρόταση Αναστασιάδη, καθώς η τοποθέτηση του ήταν η πιο συγκροτημένη και αναλυτική πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι. Φάνηκε μάλιστα να κερδίζει τις εντυπώσεις στο σημείο αυτό.
Ο Μ.Ακιντζί στην τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι οι ανησυχίες της μιας πλευράς δεν πρέπει να γίνουν απειλές για την άλλη πλευρά, μίλησε για συνεργασία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην Τουρκία λέγοντας ότι «μπορεί να βοηθήσει ως σημαντική χώρα της περιοχής». Επεσήμανε δε, ότι θα πρέπει η Κύπρος να έχει καλή σχέση με την Τουρκία μετά τη λύση, καθώς θα έχει τόσο οικονομικά όσο και εμπορικά οφέλη.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, μίλησε στα ελληνικά και τόνισε ότι «η λύση δεν πρέπει να ξεφεύγει από τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και στρατεύματα τρίτων χωρών, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, μέσα στο 2017. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ προς τη λύση του Κυπριακού, καθώς όπως επεσήμανε υπάρχουν οι απαιτούμενοι μηχανισμοί για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της.
Πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν ότι για να δώσει πρακτική υφή στο επιχείρημά του υπέρ της ΕΕ, χρησιμοποίησε ένα παράδειγμα για την Ελλάδα, λέγοντας ότι, «ο ίδιος προέρχεται από μια χώρα που επί επτά χρόνια τώρα, είναι δεσμευμένη με πλαίσια που θέτει η ΕΕ και δεν μπορεί να ξεφύγει», αναδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών της ΕΕ. Ο κ.Κοτζιάς έκανε επίσης σαφή αναφορά σε Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας-Κύπρου.
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μίλησε στα αγγλικά, διαμηνύοντας ότι στηρίζει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, κάτι που άλλωστε έπραξε και το 2004, κάνοντας σαφή διασύνδεση με το Σχέδιο Αναν.  Τόνισε ότι οι εγγυήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν όχι μόνο για τους τ/κ αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Νέο στοιχείο στη ρητορική της Τουρκίας, είναι το ότι επιχειρούν σαφή διασύνδεση της ασφάλειας στην Κύπρο, με τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή και την ύπαρξη του ISIS, κάτι που φυσικά δεν έχει καμιά υπόσταση, μιας και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει άριστες σχέσεις με τις χώρες της γύρω περιοχής.
Επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει ρόλο στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στα δικαιώματα των Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση στην Κύπρο, ζητώντας να είναι τα ίδια όπως και των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών. Έκανε επίσης αναφορές για πρωτογενές δίκαιο, κάτι που είναι πάγια τουρκική θέση.
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι βρίσκεται στη Γενεύη με στόχο να ακούσει τις ανησυχίες και να βοηθήσει να εξευρεθεί μια λύση που να εξυπηρετεί τις δυο πλευρές. Ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία δεν επιδιώκει θέση πρωταγωνιστή και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα”.
Από πλευράς ΕΕ, ο κ.Γιούνκερ τόνισε τη δέσμευση της ΕΕ για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο. Μια Κύπρο η οποία είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και όλος ο κυπριακός λαός είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ευθύνη την οποία έχει η ΕΕ απέναντι στους πολίτες των κρατών μελών της για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και της ασφάλειας βάσει της Συνθήκης της Λισσαβόνα. Σημείωσε άλλωστε ότι η ΕΕ είναι πρόθυμη να τροποποιήσει τον πολυετή προϋπολογισμό 2014-2020 έτσι ώστε να συμπεριλάβει σε αυτόν κονδύλια για οικονομική ενίσχυση, σε ενδεχόμενο λύσης.
Της εναρκτήριας τελετής ακολούθησε γεύμα εργασίας, το οποίο είχε τη μορφή 1+2.
Στο γεύμα εργασίας, συμμετείχαν:
  • Εκ μέρους του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων ο ΓΓ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουντέρες και οι Φέλντμαν και Έιντε.
  • Τουρκία : Μ.Τσαβούσογλου, Σινιρλίογλου και Τσελίκ
  • Ελλάδα: Ν.Κοτζιάς, Παρασκευόπουλος και η Διευθύντρια του Γραφείου του Κοτζιά.
  • Βρετανία: M.Τζόνσον, Άλαν Ντανκαν και Τζόναθαν Άλεν(ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ)
  • Κυπριακή Δημοκρατία: Νίκος Αναστασιάδης, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης
  • Τουρκοκυπριακή πλευρα: M.Ακιντζίμ Οζντίλ Ναμί και Μπαρίς Μπουρτζιού.
Οι τοποθετήσεις στο γεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκαν περίπου στο επίπεδο που κινήθηκαν και στις αρχικές εναρκτήριες ομιλίες. Μόνη διαφοροποίηση ήταν ότι για την ΕΕ, τοποθετήθηκε η κα Μογκερίνι, η οποία ωστόσο δεν διαφοροποιήθηκε από όσα είπε και ο κ. Γιούνκερ, συμπληρώνοντας μόνο ότι “η Κύπρος είναι άκρο της ΕΕ και μας ενδιαφέρει άμεσα το σύστημα ασφαλείας που θα συμφωνηθεί, δηλώνοντας τη σημασία της εμπλοκής ΕΕ στη διαδικασία.
Αίσθηση προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση και η τοποθέτηση του Γ.Γ. ΟΗΕ, ο οποίος φαίνεται να επεσήμανε στα εμπλεκόμενα μέρη ότι “τα ΗΕ δεν θα υποχρεώσουν κανένα να δεχθεί κάτι που δε θέλει”. Σημείωσε άλλωστε ότι όλοι θα πρέπει να έχουν στο μυαλό ότι η τελική λύση θα πρέπει να εγκριθεί από το λαό και δεν θα πρέπει καμιά πλευρά να ξεφύγει από αυτά που μπορεί να δεχθεί ένας λαός”
Πηγές κοντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρουν ότι σε περίπτωση που μέχρι το τέλος της ημέρας, δεν υπάρξει διαφοροποίηση στις τοποθετήσεις των άλλων μερών, τότε δεν θα είναι έκπληξη αν η Διάσκεψη στη Γενεύη ολοκληρωθεί σε σύντομο διάστημα, ακόμα και αύριο.

ΚύπροςΓιώργος Καυκαλιάς

www.sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα