Οι διασυνδέσεις του Μπερίσα με το Ιράν και η διαμαρτυρία της 7ης Οκτωβρίου

- Advertisement -

Εφημερίδα ΤΕΜΑ, 3/10/2024

Από το Adriatic Doçi

Φωτογραφία:Αλβανοί τζιχαντιστές «καθαρίζουν» πεδία μάχης σε Συρία και Ιράκ

Το Δημοκρατικό Κόμμα, με επικεφαλής τον Σαλί Μπερίσα, μετέφερε την εθνική διαμαρτυρία για τις 7 Οκτωβρίου, μια διαμαρτυρία που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτωβρίου.

Σύμπτωση ή όχι, η αλλαγή της ημέρας της διαμαρτυρίας του DP συμπίπτει με την ημέρα που η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, περισσότεροι από χίλιοι μαχητές της Χαμάς έσπασαν τον φράχτη ασφαλείας του Ισραήλ που το χώριζε από τη Λωρίδα της Γάζας και ξεκίνησαν μια σφαγή του άμαχου πληθυσμού.

Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τη Μεγάλη Βρετανία, που αντιπροσωπεύουν τον βασικό άξονα της Δύσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Μεγάλη Βρετανία κήρυξαν τον Σαλί Μπερίσα persona non grata για τη διαφθορά και την υπονόμευση της δημοκρατίας

Ο Μπερίσα και η Χαμάς έχουν κοινό εχθρό, αν και ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας ισχυρίζεται ότι η κήρυξή του ως persona non grata είναι έργο λόμπι από τον Σόρος και ότι αυτή η πράξη δεν αντιπροσωπεύει τη Δύση.

Η Χαμάς είναι το ακρωνύμιο του Harakat al-Muqawama al-Islamiyya (Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης), μια παλαιστινιακή, ισλαμιστική, σουνιτική και φονταμενταλιστική πολιτική και παραστρατιωτική οργάνωση.

Μαζί με τη Χεζμπολάχ και τους Χούτι, η Χαμάς είναι μέρος του «Άξονα Αντίστασης» του Ιράν, μιας συμμαχίας ισλαμιστικών πολιτοφυλακών που εκτείνεται στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, τη Γάζα και την Υεμένη.

Ο Σαλί Μπερίσα έχει μια πρώιμη και παγιωμένη σχέση με ιρανικούς κύκλους, την οποία χρησιμοποίησε για να εκβιάσει τη Δύση και να κρατήσει την εξουσία.

Τον Απρίλιο του 2023, η πύλη Hashtag.al δημοσίευσε για πρώτη φορά μια συνέντευξη που έδωσε ο Μπερίσα, στα Τίρανα, τον Μάρτιο του 1997 για την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία είχε αρχίσει να εκπέμπει διεθνώς εκείνη τη χρονιά.

Η συνέντευξη του Σαλί Μπερίσα δημοσιεύτηκε στο Ιράν και θεωρείται ότι οι πρώτες που την τεκμηρίωσαν ήταν οι ισραηλινές αρχές πληροφοριών, οι οποίες την χαρακτήρισαν εξαιρετικά ανησυχητική.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Μπερίσα μιλά για τις αποικιοκρατικές δυνάμεις (με επικεφαλής τις ΗΠΑ) που προκάλεσαν το χάος στην Αλβανία και τον πόλεμο στη Βοσνία. Κατηγορεί την Ορθόδοξη Εκκλησία ότι οργάνωσε, μαζί με τη μαφία, την προμήθεια πετρελαίου και το σπάσιμο του εμπάργκο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο Μπερίσα ισχυρίζεται ότι επέτρεψε το λαθρεμπόριο πετρελαίου επειδή ένιωθε αδύναμος λόγω της (κατά τον ίδιο αντιμουσουλμανικής) πίεσης από δυτικές χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταιρείες πυραμίδας υποκινήθηκαν από ευρωπαϊκές τράπεζες και ιδιαίτερα από αμερικανικές τράπεζες. Λέει ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν από το λιμάνι του Δυρραχίου μια στρατιωτική βάση με αντάλλαγμα την ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας για την Ειρήνη, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, επρόκειτο για απάτες.

Ο Σαλί Μπερίσα δεν δίστασε να διαψεύσει αυτή την πολύ συμβιβαστική συνέντευξη, αλλά τα γεγονότα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Η συνέντευξη πιστεύεται ότι είναι μέρος του αρχείου των ΗΠΑ για την κήρυξή του ως persona non grata. Είναι ηχητική. Δημοσιεύτηκε και σε αρκετές εφημερίδες της εποχής.

Η συνέντευξη του Σαλί Μπερίσα στην ιρανική τηλεόραση κατά των Αμερικανών συνάδει με τους ισχυρισμούς του τότε αρχηγού της SHIK Μπασκίμ Γκαζιντέντε ότι τα γεγονότα του 1997, που έδιωξαν τον Μπερίσα από την εξουσία, οργανώθηκαν από τη CIA.

Τον Μάρτιο του 1997, ο πρώην πρόεδρος της SHIK Bashkim Gazidede έκανε μια από τις πιο συγκλονιστικές και σοβαρές δηλώσεις κατά των ΗΠΑ.

Σε μια μακρά ομιλία του στο κοινοβούλιο στην αίθουσα συνελεύσεων, ο αριθμός ένα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κατηγόρησε τους Αμερικανούς για τις ταραχές του ’97.

Ο Μπασκίμ Γκαζιντέντε ήταν το χέρι του τρόμου του Σαλί Μπερίσα κατά τα έτη 1992-1997. Το όνομά του συνδέεται με ταραχές, βασανιστήρια και εξαφανίσεις ανθρώπων, βία κατά των πολιτικών αντιπάλων του Μπερίσα, αντίποινα, καταστολή διαδηλώσεων, διώξεις, κάψιμο επικριτικών εφημερίδων, σωματικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους, σχέδια εισβολής στο νότο της χώρας κ.λπ.

Ο Gazidede τράπηκε σε φυγή μετά τα γεγονότα του ’97, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο ακριβώς στο Ιράν, την ώρα που αξιωματούχοι που διώκονταν από τον Μπερίσα ζήτησαν άσυλο στις ΗΠΑ.

Οι διασυνδέσεις του Σαλί Μπερίσα με το Ιράν και τις τρομοκρατικές οργανώσεις αναφέρεται ότι ξεκίνησαν το 1992, με την ένωση Μπασκίμ Γκαζιντέντεν.

Το «Center for Peace in the Balkans», το «Historycommons» και το περιοδικό πληροφοριών «Jane», αναφερόμενα σε έγγραφα της Ιντερπόλ και πράκτορες της CIA, κάνουν λόγο για συνάντηση του Σαλί Μπερίσα με τον πιο διαβόητο τρομοκράτη όλων των εποχών, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Αναφερόμενος σε πληροφορίες που έδωσε ένας πράκτορας της CIA, στις 9 Απριλίου 1994 ο Μπιν Λάντεν ταξίδεψε στην Αλβανία ως μέλος μιας κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας και συναντήθηκε με αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης.

«Ο Μπιν Λάντεν επισκέφτηκε την Αλβανία ως μέλος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας και συναντήθηκε με αξιωματούχους της τοπικής κυβέρνησης. Παρουσιάστηκε ως φίλος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας και ότι μπορούσε να χρηματοδοτήσει ανθρωπιστικά έργα. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, νωρίτερα τον ίδιο μήνα, είχε διακόψει κάθε σχέση με τον Μπιν Λάντεν. Ένας πρώην αξιωματικός των πληροφοριών των ΗΠΑ θα παραπονέθηκε το 1999: «Γιατί ήταν μέλος αυτής της αντιπροσωπείας; Οι Σαουδάραβες υποτίθεται ότι ήταν σύμμαχοί μας. Μας είπαν ότι ήταν persona non grata, αλλά εδώ ήταν σε επίσημη επίσκεψη», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύθηκε και στους «Washington Times» το 2001.

Ενώ τα έγκριτα καναδικά μέσα ενημέρωσης “Ottawa Citizen” ανέφεραν ότι η CIA και η Interpol παρακολουθούσαν συνεχώς τις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα στην Αλβανία, αλλα μέσα ενημέρωσης στα Βαλκάνια ανέφεραν ότι ο Μπιν Λάντεν επισκέφθηκε τα Τίρανα.

Τα διεθνή ΜΜΕ, που επικαλούνται τις πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και τα ρεπορτάζ της εποχής, αναφέρουν ότι από το 1994 έως το 1999 υπήρξε στενή συνεργασία μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και του Μπιν Λάντεν και της ομάδας του, με στόχο την ίδρυση τρομοκρατικών πυρήνων στη χώρα μας.

«Το 1994, ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα βοήθησε τον Μπιν Λάντεν μετά την επίσκεψή του στην Αλβανία, να δημιουργήσει ένα δίκτυο στην Αλβανία μέσω των φιλανθρωπικών ταμείων της Σαουδικής Αραβίας», αναφέρει το «Κέντρο για την Ειρήνη στα Βαλκάνια».

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπήρξε στενή συνεργασία με τη CIA και τους Αμερικανούς, που συνέβαλαν στην καταστροφή αυτών των κυττάρων. Αναφερόμενοι στα έγγραφα της ίδιας της CIA, επισημαίνεται ότι το 1998 οι Αμερικανοί, λόγω των πληροφοριών που είχαν για την ύπαρξη αυτών των πυρήνων, αύξησαν σημαντικά την ασφάλεια στην πρεσβεία και απέσυραν μεγάλο μέρος του προσωπικού.

Τονίστηκε περαιτέρω ότι η Αλ Κάιντα και ο Μπιν Λάντεν κατάφεραν να σχηματίσουν μια ομάδα 500 μουτζαχεντίν, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν για πολλούς μήνες στα νοτιοανατολικά της Αλβανίας, κυρίως στις περιοχές της Κορυτσάς και του Πόγραδετς. Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης εκείνη την εποχή φοβήθηκαν το γεγονός ότι αυτοί οι μουτζαχεντίν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. Τονίστηκε επίσης ότι υπήρχαν στενοί δεσμοί μεταξύ της αλβανικής μυστικής υπηρεσίας και της Αλ Κάιντα.

Τα μέλη αυτών των ιρανικών ομάδων έλαβαν αλβανικά διαβατήρια από τον Σαλί Μπερίσα.

Οι ομάδες καταστράφηκαν μετά την ανατροπή του Μπερίσα από την εξουσία από το SHISH, σε συνεργασία με τις συνεργαζόμενες αρχές.

Το 1998, έξι άτομα συνελήφθησαν στην Αλβανία, δύο εκ των οποίων δικάστηκαν και εκτελέστηκαν στην Αίγυπτο ως συμμετέχοντες σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Στην κατάθεσή τους, αυτοί οι άνθρωποι είπαν ότι ήταν ο Abdul Latif Saleh που τους βοήθησε να έρθουν στην Αλβανία. Ο Σάλεχ προσδιορίστηκε «ως το άτομο που τους βοήθησε σε κάθε πτυχή ξεκινώντας από την υποδοχή στο αεροδρόμιο της Ρίνας».

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναγνώρισε τον Αμπντούλ Λατίφ Σάλεχ ως στενό συνεργάτη του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Σάλεχ εκδιώχθηκε από την Αλβανία με την υποψία ότι ήταν μέλος μιας ομάδας Ισλαμικής Τζιχάντ. Ο Μπιν Λάντεν έδωσε στον Σαλέχ 600.000 δολάρια για να ενθαρρύνει και να δημιουργήσει ισλαμικές ομάδες στην Αλβανία.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης απέδιδαν εκείνη την εποχή στον Σαλί Μπερίσα την αποστολή να προστατεύσει τους ισλαμιστές ριζοσπάστες στην Αλβανία, όπου μόνο μετά την άνοδο του SP στην εξουσία κατέστη δυνατό να συλληφθούν και να τιμωρηθούν, χάρη στη συνεργασία της CIA με το SHISH με επικεφαλής τον Φάτος Κλόσι. .

Σε άρθρο τους οι New York Times, μεταξύ άλλων, γράφουν· “Η έκταση του δικτύου Τζιχάντ αντικατοπτρίζεται στις χώρες όπου συνελήφθησαν οι 107 κατηγορούμενοι στη δίκη του 1999 – Αλβανία, Βουλγαρία, Αζερμπαϊτζάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη δίκη εναντίον τρομοκρατών από τη δίκη των μελών της Τζιχάντ το 1981 για τη δολοφονία του Σαντάτ, του πρώην προέδρου της Αιγύπτου. Σε αυτό που έγινε γνωστό εδώ ως η δίκη των παλιννοστούντων από την Αλβανία, το δικαστήριο καταδίκασε 87 άτομα, 10 από αυτά σε θάνατο, συμπεριλαμβανομένου του Δρ Ζαουαχίρι που είχε τραπεζικούς λογαριασμούς σε πολλές χώρες – Αγγλία, Γερμανία και Αλβανία, ο κ. Naggar, μέλος της Τζιχάντ, συνέδεσε τον Μπιν Λάντεν απευθείας με το δίκτυο στην Αλβανία».

Ο Σάλεχ συνδέθηκε επίσης με τον Γιασίν Καντί, ο οποίος χαρακτηρίστηκε παγκόσμιος τρομοκράτης από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2001.

Ο Saleh και ο Kadi συνήψαν διάφορες κοινοπραξίες, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ζάχαρης, μιας ιατρικής επιχείρησης και μιας κατασκευαστικής εταιρείας. Ο Saleh διετέλεσε επίσης γενικός διευθυντής της επιχείρησης του Jasin Kadi στην Αλβανία.

Πολυάριθμα έγγραφα και μαρτυρίες επιβεβαιώνουν τις διασυνδέσεις του Σαλί Μπερίσα με ιρανικούς κύκλους ενάντια στα συμφέροντα της Αλβανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι ο Μιλόσεβιτς προμηθεύεται όπλα και πετρέλαιο για τη σφαγή των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και των Βόσνιων Μουσουλμάνων διαψεύδει τη θέση ότι ο Σαλί Μπερίσα έχει φλερτάρει με τους ιρανικούς κύκλους για την αγάπη των ισλαμιστών ριζοσπαστών, αλλά για να διατηρήσει και να θωρακίσει την εξουσία για διεφθαρμένους και οικογενειακά συμφέροντα.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα