Ξαναχτυπάει ο Ντράγκι: Η ΕΕ πρέπει να γίνει κράτος

- Advertisement -

«Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι ιδρυτικές αξίες που μας ένωσαν θα μας κρατήσουν ενωμένους […] Σήμερα, το μοντέλο ανάπτυξης έχει διαλυθεί και πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου έναν τρόπο ανάπτυξης, αλλά για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να γίνουμε κράτος», είπε. [EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και είναι πλέον απαραίτητο να ενωθεί ώστε να «γίνει κράτος», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου.

Ο Ντράγκι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και  οικονομολόγος θιασώτης της προσέγγισης του «θα γίνει ό,τι χρειαστεί [με κάθε μέσο]», δηλώνει ότι «ανησυχεί» για την κρίσιμη περίοδο που διανύει η Ευρώπη.

«Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι ιδρυτικές αξίες που μας ένωσαν θα μας κρατήσουν ενωμένους […] Σήμερα, το μοντέλο ανάπτυξης έχει διαλυθεί και πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου έναν τρόπο ανάπτυξης, αλλά για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να γίνουμε κράτος», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήρθε πλέον η ώρα η Ευρώπη «να ενωθεί ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που συνδέονται με τους κατακερματισμένους κανονισμούς της ΕΕ σε κάθε τομέα και επιβραδύνουν τη λειτουργία της ΕΕ», ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Μιλώντας για το δυναμικό της αγοράς της ΕΕ, ο Ντράγκι το χαρακτήρισε «πολύ μικρό», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τόσες πολλές αγορές και ως εκ τούτου οι μικρές εταιρείες που γεννιούνται στην Ευρώπη, μόλις αναπτυχθούν, πωλούν ή πηγαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ωστόσο, η ώρα μπορεί να έφτασε, σύμφωνα με τον Ντράγκι. Ακόμη και αν βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πόλεμοι, η ΕΕ θα μπορούσε να αποκτήσει δύναμη με την πάροδο του χρόνου, ιδίως καθώς συζητείται ήδη η διεύρυνση.

«Εμείς, ως Ευρώπη, ξοδεύουμε τρεις έως πέντε φορές περισσότερα από όσα ξοδεύει η Ρωσία και είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής σε στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ. Είναι, επομένως, ζήτημα καλύτερου συντονισμού (…) Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή που πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλές από τις παραδοχές της ύπαρξής μας μαζί», κατέληξε.

Federica Pascale | EURACTIV.it

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “Εγάπα η γριά τα σύκα κι όλη νύχτα τ’ ανεζήτα” (κρητική παροιμία).

    Ο “Σούπερ Μάριο” ανήκει στο κλαμπ εκείνων, που έχουν κάμει την ΕΕ επάγγελμα και εναλλάσσονται στις υψηλόμισθες και με πολλά προνόμια θέσεις των. Να γίνει κράτος, γιατί; Μα πρώτα απ’ όλα, για να εκλείψει εντελώς το βέτο. Δεύτερον, για να μπορεί το κλαμπ να διευθύνει κι επισήμως πλέον, επιβάλλοντας ομοιομορφία σε όλα τα κράτη, όπως και τώρα, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες. Όσοι ανήκουν στο κλαμπ, τα τέκνα των και άλλα συγγενικά πρόσωπα, θα έχουν μέλλον εξασφαλισμένο.

    Τ’ άλλα όλα είναι ιστορίες για αγρίους. Απέτυχε ως πρωθυπουργός στην Ιταλία και στις εκλογές τού 2022 οι Ιταλοί, άνθρωποι πατριώτες και φιλελεύθεροι, με την κλασσική έννοια τής λέξης, τού έδωσαν την πρέπουσα απάντηση.

    ΥΓ: Υπενθυμίζω ότι οι ΗΠΑ, που είναι κράτος, σπανίως εκδίδει νόμους με υποχρεωτική εφαρμογή σε όλη την ομοσπονδία. Συνήθως αφήνει την εφαρμογή των στην διάκριση των πολιτειών. Η ΕΕ και τώρα απαιτεί για τις “ντιρεκτίβες” της ομοιόμορφη συμμόρφωση από τα μέλη της, στραγγαλίζοντάς τα. Σκεφτείτε να γίνει και κράτος!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα