«Να μη συμβιβαστούμε με την παρακμή, τον φόβο και την αδράνεια»

- Advertisement -
Πανεπιστημιακοί τοποθετούνται στο θέμα της βίας στα ανώτατα ιδρύματα και προτείνουν λύσεις για να ξεπεραστεί το μείζον θέμα που αφορά τη λειτουργία τους

 «Αρχίστε την επανάσταση… χωρίς εμένα» λένε σήμερα πολλοί πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας, που βλέπουν πλέον στην καθημερινότητά τους τις συνέπειες της «ανακατασκευασμένης» ερμηνείας περί πανεπιστημιακού ασύλου, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από την κυβέρνηση.

Κρούσματα βίας, ομηρεία πανεπιστημιακών, εμπόριο ναρκωτικών μέσα στα κυλικεία των ΑΕΙ, είναι μόνο μερικές από τις εικόνες που ζουν καθημερινά οι διοικήσεις των ελληνικών πανεπιστημίων. Με το νέο ακαδημαϊκό έτος να έχει αρχίσει εδώ και μόνο δύο εβδομάδες…
Στον «αυτόματο πιλότο»
 
«Την Τετάρτη που πέρασε, ομάδα φοιτητών συγκεντρώθηκε πάλι έξω από τα γραφεία της πρυτανείας φωνάζοντας, ασχημονώντας και εμποδίζοντας τη λειτουργία της» λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, που έχει να αντιμετωπίσει συχνά αντίστοιχα φαινόμενα. «Αξίωναν να συναντηθούν με τους αντιπρυτάνεις. Οταν έγιναν δεκτοί, έθεσαν το ζήτημα της σίτισης και διαμαρτύρονταν για την κατάργηση της εμβόλιμης εξεταστικής από ορισμένα τμήματα του Πανεπιστημίου. Οι αντιπρυτάνεις εξήγησαν ότι τα κονδύλια σίτισης διατίθενται από το υπουργείο, που καθορίζει το ποσό για κάθε πανεπιστήμιο. Για το θέμα της εξεταστικής, ότι αποφασίζεται από τις γενικές συνελεύσεις κάθε τμήματος και όχι από την πρυτανεία, που δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης» συνεχίζει.
«Απο την πλευρά μου και συμφωνώντας στην ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη σίτιση, τους πρότεινα να συντάξουν υπόμνημα που θα στέλναμε μαζί στον υπουργό Παιδείας. Ομως οι φοιτητές αγνόησαν όσα τους έλεγα, συνέχισαν να φωνάζουν και να μου επιτίθενται φραστικά, δίνοντας την εντύπωση ότι η συμπεριφορά τους είχε χαρακτήρα αυτόματης λειτουργίας, σαν να αφορούσε εκπλήρωση ετερογενούς αποστολής, άλλης από αυτήν που υποστήριζαν με τις φωνασκίες τους» διηγείται.
Η ίδια κατάσταση βέβαια επικρατεί και στα Ιδρύματα του κέντρου της Αθήνας. «Πηγαίνω τώρα για μάθημα και σκέφτομαι τι θα κάνω σε περίπτωση που φοιτητές επιχειρήσουν να βιαιοπραγήσουν εναντίον μου» λέει καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών που μιλάει στο «Βήμα».
Και διηγείται ότι σε πρόσφατη επιτήρηση συναδέλφου στις εξετάσεις τμήματος της Σχολής του ένας φοιτητής πιάστηκε να αντιγράφει και όταν ο καθηγητής πήγε να του κάνει παρατήρηση, σηκώθηκαν απειλητικά δυο συμφοιτητές του για να παρέμβουν…
Το «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» φαίνεται ότι κατάλαβε λάθος όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου όταν εισηγούνταν στη Βουλή το τελευταίο νομοσχέδιό του, με το οποίο η αστυνομία μπορεί πλέον να εισέλθει στα ΑΕΙ μόνο με άδεια του πρυτανικού συμβουλίου τους. Εκτός βεβαίως αν τελούνται αδικήματα κατά της ζωής. Τον υπουργό Παιδείας ωστόσο επέπληξε σκληρά με ανακοίνωσή της τις προηγούμενες ημέρες η Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) και τον κάλεσε να δεχτεί τις ευθύνες του για τα κρούσματα βίας στα ΑΕΙ αντί να επιπλήττει τους πρυτάνεις τους. Του θύμισε δε ότι «σχολιάζοντας ενυπόγραφη καταγγελία 471 φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για παράνομες δραστηριότητες και κυρίως για διακίνηση ναρκωτικών τον περασμένο Ιούνιο, μετέθεσε τις ευθύνες για την αντιμετώπιση φαινομένων του κοινού Ποινικού Δικαίου στην έλλειψη «ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος, στους εκπαιδευτικούς και στη διοίκηση».
Στο κέντρο της επικαιρότητας τοποθετήθηκαν ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και χτυπήθηκε νεαρός ακτιβιστής με ειδικές ανάγκες, αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου η Πρυτανεία και μέλη του Συγκλήτου του κρατήθηκαν δύο ώρες όμηροι από φοιτητές αριστερών παρατάξεων επειδή δεν έπαιρναν απόφαση για ανοικτή συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπως την ήθελαν.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ
 
«Το περιστατικό της περασμένης Δευτέρας, με την πολύωρη ομηρεία τη δική μου, καθώς και των υπολοίπων μελών της Πρυτανείας αλλά και μελών της Συγκλήτου από ολιγάριθμη ομάδα φοιτητών, ήταν ένας ακόμη κρίκος στη μακρά αλυσίδα ανάλογων πρακτικών εκ μέρους συγκεκριμένων μειοψηφικών ομάδων του Πανεπιστημίου μας που πιστεύουν ότι μπορούν να επιβάλουν τις απόψεις τους με τη βία» λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Περικλής Μήτκας μιλώντας στο «Βήμα». «Στο ΑΠΘ, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, μια μικρή ομάδα ατόμων, παντελώς ανενόχλητοι, κατέστρεψαν ολοσχερώς το υποκατάστημα τράπεζας το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά εκατοντάδες μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθηγητές, προσωπικό και φοιτητές» αναφέρει.
«Είναι σαφές ότι τέτοια περιστατικά, που δυστυχώς συμβαίνουν και σε άλλα Ιδρύματα, επηρεάζουν ευθέως την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων. Πρακτικές όπως οι προπηλακισμοί, οι επιθέσεις, η βία, οι καταστροφές και κάθε λογής αυθαιρεσία δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια. Πολλώ δε μάλλον βαρύτερα αδικήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου, όπως η διακίνηση ναρκωτικών. Δυστυχώς, με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για τα ΑΕΙ, ο οποίος ορίζει ότι για να παρέμβει η αστυνομία σε πανεπιστημιακό χώρο χρειάζεται η άδεια του πρυτανικού συμβουλίου, είναι προφανές ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί» συνεχίζει ο κ. Μήτκας περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι πανεπιστημιακοί στα ΑΕΙ της χώρας.
«Οι πρυτανικές αρχές και η Σύγκλητος του ΑΠΘ έχουμε διαμηνύσει πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την παρακμή, τον φόβο και την αδράνεια. Καταδικάζουμε τη βία και την ανομία σε όλες τις εκφάνσεις της. Πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου να διαφυλάξουμε την απρόσκοπτη και δημοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου. Επιδιώκουμε τον διάλογο με κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και με κάθε συλλογική οντότητα του πανεπιστημίου μας, ιδιαιτέρως δε με τους φοιτητές μας. Ομως, ο διάλογος, για να είναι εποικοδομητικός, θα πρέπει να γίνεται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, όπως ορίζει η μακρά δημοκρατική παράδοση του ΑΠΘ. Αυτή την παράδοση υπηρετούμε, σε αυτές τις αρχές πιστεύουμε, με βάση αυτές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, παρά τις αντιξοότητες» καταλήγει.
Πάντως η ΠΟΣΔΕΠ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι δηλώσεις που έκανε επί του θέματος ο υπουργός Παιδείας καταδικάζοντας μάλιστα τα κρούσματα βίας στα ΑΕΙ «αναδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο και ηχηρό τρόπο την άρνηση της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες που έχει ακέραιες, την αδυναμία κατανόησης του προβλήματος και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την επίλυσή του».
“Το Βήμα”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα