Μια σουηδική πόλη έχει ένα απλό σχέδιο για να λύσει την επιδημία… μοναξιάς

- Advertisement -

Έναν απλό τρόπο να συνδέσει τους κατοίκους της, που βιώνουν τεράστιο πρόβλημα μοναξιάς, βρήκε μια πόλη στη βόρεια Σουηδία με πολύ χαμηλή ηλιοφάνεια στη διάρκεια του χειμώνα: Προτρέποντάς τους να λένε ένα ζεστό «γεια» σε όποιους συναντούν στο δρόμο τους.

Η ιδέα αυτή προέκυψε, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian σε μια περίοδο που η μοναξιά εκτινάχθηκε μετά την πανδημία της Covid-19 σε βαθμό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να την αποκαλέσει «πιεστική απειλή για τη δημόσια υγεία».

«Η μοναξιά και η απομόνωση είναι τεράστια προβλήματα ανά πάσα στιγμή του χρόνου οπουδήποτε στον πλανήτη αυτήν την περίοδο. Έχει να κάνει με την εποχή στην οποία ζούμε, με τον τρόπο ζωής μας, όπου δεν συναντιόμαστε πλέον με τους άλλους στο βαθμό που το κάναμε προηγουμένως. Κι αυτό επιταχύνεται στη διάρκεια του χειμώνα, όταν βγαίνουμε λιγότερο έξω και έχουμε λιγότερες κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Μίκαελ Ντάλεν, καθηγητής με ειδίκευση στην ευεξία και την ευτυχία της Σχολής Οικονομικών της Στοκχόλμης, σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα ευάλωτη στο πρόβλημα αυτό είναι η Σουηδία, όπου η απομόνωση είναι πολιτισμικά πολύ περισσότερο αποδεκτή και όπου οι οικοδεσπότες δεν νιώθουν γενικώς υποχρεωμένοι να κάνουν το τραπέζι στους φιλοξενούμενούς τους.

Το πρόβλημα της μοναξιάς στο Λουλέο της Σουηδίας
Στο Λουλέο, πρωτεύουσα της κομητείας Νορμπότεν στην ακτή της βόρειας Σουηδίας, όπου οι Αρχές προσπαθούν να βγάλουν τους κατοίκους από τα καβούκια τους προτρέποντάς τους να αλληλοχαιρετιούνται με ένα ζεστό «γεια σου», ο ήλιος αρχίζει να δύει νωρίς το απόγευμα κι η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, κάτι που έχει συνδεθεί με την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Οι μισοί σχεδόν από τους νέους κατοίκους της πόλης, ηλικίας 16 έως 29 ετών, αντιμετωπίζουν προβλήματα που συνδέονται με τη μοναξιά, σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται ο Guardian. «Πριν την πανδημία ήταν 50-50: ορισμένοι άνθρωποι έλεγαν “γεια” ο ένας στον άλλο, αλλά μετά την Covid-19 φοβούνται περισσότερο τις επαφές με ξένους», δήλωσε ο 25χρονος Σεγιέντ Μοχσέν Χασεμί, κάτοικος του Λούλεο.

Η καμπάνια “Säg hej!” – «Πες “γεια”»
Η νέα καμπάνια των αρχών του Λούλεο αποβλέπει στο να αλλάξει άρδην αυτή την κατάσταση με έναν θερμό χαιρετισμό, ένα “hej” (το “γεια σου” στα σουηδικά”), που «μπορεί να φτιάξει τη μέρα κάποιου», όπως λέει ο Χασεμί.

Την ιδέα του “Säg hej!” («πες “γεια”») λάνσαρε η Άσα Κόσκι, εργαζόμενη στο δήμο του Λούλεο, που βιώνει ξαφνική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω των διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης. Το «πιασάρικο» σύνθημα φιγουράρει σε λεωφορεία, ενώ σε σχολεία της πόλης φιλοξενούνται εργαστήρια που διδάσκουν φιλικούς χαιρετισμούς στους μαθητές για την αντιμετώπιση του εφιάλτη της μοναξιάς.

«Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα “γεια” έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία και συχνά αντίκτυπο στην προθυμία για αλληλοβοήθεια. Αν πεις “γεια” στους γείτονές σου, είναι πιθανότερο να τους βοηθήσεις όταν το χρειαστούν», λέει η Κόσκι.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να… ζεσταθούν οι ντόπιοι, λέει η 62χρονη Mee Young Yim, η οποία ζούσε στο παρελθόν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ίδια λέει ότι οι κάτοικοι του Λούλεο είναι φιλικοί, μολονότι δεν το δείχνουν στην αρχή. «Όλοι είναι λίγο επιφυλακτικοί, αλλά αν ζητήσεις βοήθεια, θα σε βοηθήσουν», είπε η Yim. «Αλλά εδώ, ειδικά οι ηλικιωμένοι, όταν τους έλεγα “γεια” με κοίταζαν απορημένοι στην αρχή. Όμως αυτό έχει αλλάξει πολύ, επειδή έχουμε περισσότερους ανθρώπους από το εξωτερικό».

Αλλά και οι ντόπιοι βλέπουν με θετικό μάτι την καμπάνια “Säg hej!” κατά της μοναξιάς. «Είναι πολύ καλό που οι άνθρωποι λένε “γεια” ο ένας στον άλλον», λέει ο 61χρονοςPontus Wikström. «Γιατί άνθρωποι που συναντιούνται και δεν γνωρίζονται, γίνονται λίγο πιο ευτυχισμένοι»…

 

https://www.iefimerida.gr/kosmos/soyidiki-poli-aplo-shedio-gia-na-lysei-tin-epidimia-monaxias”>Μια σουηδική πόλη έχει ένα απλό σχέδιο για να λύσει την επιδημία… μοναξιάς –

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα