Κων. Κούσαντας: γιατί ανησυχούν οι Έλληνες πολίτες για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα

- Advertisement -
 του Κωνσταντίνου Κούσαντα, Αντιστράτηγος ε.α.
Τον τελευταίο καιρό πολλοί συστημικοί συντελεστές, εν είδει ”λαγών”, προσπαθούν να ανοίξουν τον δρόμο  της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης.
Δεν τους ενοχλεί η ισλαμοποίηση της Ιεράς Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη,
δεν τους ενοχλεί η παρουσία των τουρκικών φρεγατών στην Κάσο δύο φορές,
δεν τους ενοχλεί  το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο ” με μη αντικείμενες ακτές Τουρκίας Λιβύης ”,
δεν τους ενοχλεί η παραβίαση της τμηματικής ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου,
δεν τους ενοχλεί η ”γαλάζια πατρίδα” στα βιβλία της τουρκικής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
δεν τους ενοχλεί που ο ίδιος ο Ερντογάν επίσημα προτείνει στην ομιλία του μέσα στον ΟΗΕ για δεύτερη συνεχή χρονιά  ως κρατική οντότητα το ψευδοκράτος μετά από 50 χρόνια κατοχής,
Δεν τα θεωρούν προκλήσεις
1.Η απόρρητη ατζέντα με την Τουρκία που χειρίζεται κυρίως ο ΠΘ, με τον νυν Υπουργό Εξωτερικών, ξεκίνησε αμέσως μετά την 2η τετραετία με την συνέντευξη του ΠΘ στον ΣΚΑΙ ”περί υποχωρήσεων και τολμηρής ατζέντας”.
Σκοπός των δηλώσεων αυτών ήταν να προϊδεάσουν τις αντιδράσεις της Ελληνικής Κοινής Γνώμης η οποία του έδωσε 41% λόγω των επιτυχών εξοπλισμών και της επιτυχούς, αρχικά, αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Με την συνέντευξή του αυτή  ήθελε ο ΠΘ να δοκιμάσει τις αντοχές και την ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων αλλά η απάντηση ήταν αντίθετη με αποτέλεσμα να μαζευτεί άμεσα.
Προϋπόθεση για αλλαγή πλεύσης στα εθνικά θέματα μας ασφαλώς ήταν η ”ποδοσφαιρικού τύπου αλλαγή” Γεραπετρίτη αντί Δένδια ο οποίος θεωρείται σκληρός στις συναντήσεις του με την Τουρκία
2.Η πρόσφατη σοκαριστική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Γεραπετρίτη ”Aς χαρακτηριστώ και μειοδότης εάν είναι να έχουμε μία ήρεμη γειτονιά”  αποτελεί ομολογία ότι στον βωμό της ”ησυχίας και της ηρεμίας” με την Τουρκία επιθυμεί να αλλάξει πάγιες Ελληνικές ”θέσεις και αντιλήψεις”, υπό τον κίνδυνο να χαρακτηρισθεί μειοδότης, όπως ο ίδιος εκφράζει. Το ότι δεν τον ενοχλεί η λέξη αυτή είναι ένα επιπλέον στοιχείο ”επικινδυνότητας για την κρίσιμη θέση του” στο υπόψη Υπουργείο.
3.Στο επίσημο παζλ με τους λαγούς έρχεται να προστεθεί η Κυρία Μπακογιάννη, η οποία κατά πολλούς ενυπάρχει πίσω από την καρέκλα του αδερφού της ΠΘ. Και φυσικά η θέση της ως Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής δεσπόζει ελέγχοντας τα πάντα. Το Αιγαίο κατά την Κυρία Μπακογιάννη δεν είναι Ελληνική Λίμνη και η Τουρκία έχει ”μεγάλες ακρογιαλιές”. Ξεχνάει η Κυρία Μπακογιάννη ότι η Τουρκία έχει 3 μίλια ακτές (3 Χ 1.610 μέτρα) με την συνθήκη της Λωζάνης που κακώς επέκτεινε το 1964 στα 6 νμ (6 Χ 1.852 μέτρα)?
4.Η δεύτερη περίπτωση της Κάσου με την συνάθροιση τουρκικών πλοίων ξανά στα 6 νμ για την παρεμπόδιση πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου μέσα στην τμηματική Ελληνική ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου και ο χειρισμός εκτόνωσης από το Ελληνικό ΥΠΕΞ (το Ιταλικό Πλοίο πόντισης καλωδίων είναι στο λιμάνι του Ηρακλείου), δίνει την εξήγηση της ολίσθησης των εθνικών θέσεων από την Τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου. Για τον λόγο αυτό και είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες για την πόντιση του καλωδίου μέχρι την Κυπριακή Δημοκρατία – Ισραήλ, δυνατότητα η οποία επιτρέπεται ξεκάθαρα, UNCLOS, άρθρο 79.
5.Φυσικά στους υποστηρικτές δεν λείπουν οι γνωστοί κύκλοι του ΕΛΙΑΜΕΠ αλλά και καθηγητές διεθνούς δικαίου που είναι πραγματικά ”λαγοί” με δημόσιες τοποθετήσεις παζαρεύοντας επίσημα στα ΜΜΕ την εθνική κυριαρχία των Χωρικών μας Υδάτων των 12 νμ.
6.Μέσα σε όλα αυτά η Ελληνοτουρκική ”μυστική ατζέντα καλά κρατεί” και αυτό ακριβώς δημιουργεί την μεγαλύτερη καχυποψία στους Έλληνες πολίτες. Γιατί άραγε δεν δίνεται στην δημοσιότητα αφού μόνο ΑΟΖ – Υφαλοκρηπίδα συζητάμε  με την Τουρκία?
7.Τα πρόσφατα ”χαριετίσματα και τα πηγαδάκια” στην Ουγγαρία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας αποτελούν σημάδια καλών διαπροσωπικών σχέσεων του Έλληνα ΠΘ με τον Ερντογάν – Φιντάν, που όμως δεν αντιστοιχούν σε επίπεδο Διακρατικών Σχέσεων. Οι αποστάσεις των ηγετών των κρατών θα πρέπει να είναι ανάλογες του επιπέδου των διακρατικών σχέσεων
8.Η παραίτηση του Πρέσβη του ΥΠΕΞ με τις αιχμές για ενόχληση τρίτων κρατών από την Ελληνοτουρκική προσέγγιση θα πρέπει να ανησυχήσει την εξωτερική μας πολιτική. Κράτη σημαντικά για την Ελλάδα όπως το Ισραήλ, Αρμενία, Γαλλία, Κυπριακή Δημοκρατία ενδεχομένως να έχουν αντιρρήσεις για την προσέγγιση αυτή.
9.Τα απόνερα της διαγραφής του πρώην ΠΘ Σαμαρά από τους έμπιστους του νυν ΠΘ αλλάζουν όλο το τοπίο καθόσον και ο έτερος πρώην ΠΘ Καραμανλής πήρε σαφέστατα αποστάσεις από τον νυν ΠΘ για τα εθνικά θέματα αρνούμενος ακόμα και το αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
10.Ο Ευρωπαϊκός Θαλάσσιος Χωροταξικός Χάρτης που έστειλε η ΕΕ με 12 νμ Χωρικά Ύδατα (ΧΥ) δεν έχει σχολιαστεί επίσημα από την πολιτεία ενώ αποτελεί ότι πιο σημαντικό ”εργαλείο” για την άμεση επέκταση των ΧΥ μας από τα 6 νμ στα 12 νμ. Αντίθετα δεν υπήρξε καμία απάντηση υπεράσπισης του Ευρωπαϊκού Θαλάσσιου Χωροταξικού Χάρτη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στις τουρκικές αντιδράσεις.
11.Μέσα σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να παραλείπεται το γεγονός ότι μετά από 20 μήνες η Τουρκία με 13 μαχητικά, μοιρασμένα σε πέντε ζεύγη μαχητικών F-16 και μια τριάδα μαχητικών F – 4E Phantom παραβίασε το Ελληνικό FIR στο Καστελόριζο ενώ οι παραβάσεις του FIR για το 10μηνο του 2024 φθάνουν τις 186 με UAVs και ATR 72 κατασκοπευτικά.
Οι Έλληνες πολίτες και η Ελληνική Κοινή Γνώμη έχουν υψηλά πατριωτικά αισθήματα. Και βέβαια συμφωνούν με τους επιτυχείς εξοπλισμούς των ΕΔ αλλά δεν συγχωρούν προσεγγίσεις – συζητήσεις – παζαρέματα στην εξωτερική μας πολιτική με την Τουρκία σε θέματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το ότι δεν τον ενοχλεί η λέξη αυτή είναι ένα επιπλέον στοιχείο αυτού των τεμενάδων. Κατάντια, όχι παίξε-γέλασε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα