Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι θα απέχει προσωρινά από την αριστερή συμμαχία NUPES, αφού ο Jean-Luc Mélenchon και το κόμμα του La France Insoumise (LFI) προκάλεσαν εντάσεις με την αντίδρασή τους στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Εν μέσω της επίθεσης στο Ισραήλ, ο ακροαριστερός ηγέτης πίεσε για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και έγραψε: «Όλη η βία που εξαπολύεται κατά του Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας παράγει μόνο [περισσότερη βία]», ενώ απέφυγε να καταδικάσει άμεσα τη Χαμάς.
Σε ανακοίνωσή της, η πολιτική ομάδα ανέφερε: «Η ένοπλη επίθεση των παλαιστινιακών δυνάμεων υπό την ηγεσία της Χαμάς έρχεται σε ένα πλαίσιο εντατικοποίησης της ισραηλινής πολιτικής κατοχής στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Λυπούμαστε για τους θανάτους Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Οι σκέψεις μας είναι με όλα τα θύματα».
Καταλήγει ότι όλα τα μέρη πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι πρέπει να υπάρξει «τέλος του εποικισμού».
Οι δηλώσεις του όμως αυτές δεν βρήκαν σύμφωνες κάποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Το πρωί της Τρίτης, ο Olivier Faure, πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), απέκλειε ακόμα το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το NUPES, μια συμμαχία των κορυφαίων αριστερών δυνάμεων (ριζοσπαστική αριστερά, σοσιαλιστές, οικολόγοι και κομμουνιστές)
«Θέλω όλη η αριστερά να κάνει το ίδιο βήμα [το οποίο] πρέπει να είναι ένα βήμα λογικής και ευθύνης», δήλωσε στο Public Sénat, ελπίζοντας ότι η LFI θα αλλάξει τη θέση της, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της αριστεράς δεν τη συμμερίζεται.
Το απόγευμα, ωστόσο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε την «αναστολή» της συμμετοχής του στις προσεχείς συνεδριάσεις της διαπαραταξιακής ομάδας NUPES στην Εθνοσυνέλευση.
Επίσης, δυσανασχέτησαν με την επικεφαλής της ομάδας του LFI στην Εθνοσυνέλευση, Mathilde Panot, καθώς απέτυχε να περιγράψει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.
«Είναι η ένοπλη πτέρυγα που είναι πλέον υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου», είπε, αφού λίγα λεπτά νωρίτερα είχε δηλώσει το εξής: «Καταδικάζουμε όλα τα εγκλήματα πολέμου που αποσκοπούν στην τρομοκρατία, ώστε να μπορούμε να τους αποκαλούμε ‘τρομοκράτες’».
Αλλά «με το να μην ονομάζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ως ένοπλη δύναμη που διαπράττει εγκλήματα πολέμου, η LFI νομιμοποιεί τη Χαμάς και τις μεθόδους δράσης της», αντέδρασε ο σοσιαλιστής βουλευτής Jérôme Guedj.
«Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Όχι ο τακτικός στρατός της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Faure, για τη δήλωση της Panot, την οποία και χαρακτήρισε «απαράδεκτη».
Αντανακλώντας την ευαισθησία του θέματος, αρκετοί αριστεροί βουλευτές που ερωτήθηκαν από το Euractiv στην Εθνοσυνέλευση την Τρίτη ζήτησαν ανωνυμία για να μιλήσουν ελεύθερα.
Για παράδειγμα, ένας σοσιαλιστής αξιωματούχος δήλωσε ότι «υπέφερε» από τις ασάφειες των εταίρων του στο LFI.
Ο σκοπός αυτής της «αναστολής» είναι, επομένως, «να τους δείξουμε ότι [στη συμμαχία] είμαστε αμοιβαία υποχρεωμένοι». Με άλλα λόγια, να στείλει το μήνυμα ότι «αυτοί [η LFI] είναι αυτοί που τινάζουν στον αέρα [τη NUPES]» υιοθετώντας μια διαφορετική θέση από αυτή που εκφράζουν οι σοσιαλιστές, οι κομμουνιστές και οι οικολόγοι.
Ερωτηθείσα σχετικά με τα σχόλια των Panot και Mélenchon, η Cyrielle Chatelain, επικεφαλής της ομάδας των οικολόγων, απέκρουσε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι «είναι υπεύθυνη μόνο για τα δικά της σχόλια» και όχι για εκείνα του LFI.
Όσον αφορά τους βουλευτές του LFI, ορισμένοι από αυτούς φάνηκαν να αισθάνονται την ένταση που επικρατεί στους αριστερούς κόλπους. Ένας από αυτούς μάλιστα δήλωσε ότι «ο πρώτος που θα χτυπήσει την πόρτα θα είναι υπεύθυνος για το τέλος του NUPES», ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν ήθελε να «διαλυθεί» η συμμαχία.
Πρόβλημα Mélenchon ή πρόβλημα LFI;
«Όταν έχεις κάνει ένα πολιτικό λάθος, το παραδέχεσαι αντί να προσπαθείς να απαξιώσεις όλους τους άλλους σε κάθε στάδιο», δήλωσε ο Faure απαντώντας στο tweet του Mélenchon που τον κατηγορούσε ως «υποστηρικτή της ακροδεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης».
Σε ερώτηση για τη στάση του Mélenchon και άλλων βουλευτών του LFI, ένα ηγετικό στέλεχος του LFI παραδέχτηκε ότι «κάποιοι [από εμάς] αντέδρασαν μονομερώς».
«Στην πραγματικότητα, [ο Mélenchon] βρίσκεται πίσω από την επίσημη ηγεσία του LFI με την οποία έχουμε καθημερινές συζητήσεις. Και παρεμβαίνει μέσω tweets, μηνυμάτων και συναντήσεων. Αυτό κάνει τη δουλειά μας πιο δύσκολη», πρόσθεσε ο Faure.
Σύμφωνα με έναν οικολόγο βουλευτή, «η θέση του Mélenchon δεν είναι αυτή πολλών βουλευτών του LFI», οι οποίοι έχουν μείνει «άναυδοι» από την κατάσταση.
Ανεξάρτητα από αυτό, σύμφωνα με τους Πράσινους, το LFI και ο Mélenchon «έκαναν λάθος» στο δελτίο Τύπου του κόμματός τους που εκδόθηκε το Σάββατο, καθώς γίνεται αναφορά σε «παλαιστινιακές ένοπλες δυνάμεις υπό την ηγεσία της Χαμάς».
Για τις επιθέσεις κατά των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων τώρα, ένας άλλος αριστερός βουλευτής δήλωσε πως «το πρόβλημα Mélenchon έγινε και πρόβλημα για τη NUPES» στο σύνολό του, ενώ απέρριψε την ιδέα ότι η συμμαχία NUPES «τελείωσε».
Ωστόσο, «θα πρέπει να μιλήσουμε για το πού στεκόμαστε και πώς θα εκφράσουμε τις θέσεις μας στα διάφορα θέματα», πρόσθεσε ο βουλευτής.
Από την πλευρά των κομμουνιστών, ο ηγέτης του κόμματος Fabien Roussel δήλωσε στο France 2 ότι η θέση του Mélenchon «και μερικών βουλευτών του LFI» ήταν ασαφής. Είναι, επομένως, στο χέρι του να την «ξεκαθαρίσει» και να αποφασίσει αν θα παραμείνει ή όχι στην ένωση της Αριστεράς.
«Αν δεν είναι ευχαριστημένος, θα πρέπει (ο Mélenchon) να αποχωρήσει» από τη συμμαχία, είπε ο κομμουνιστής.
Ωστόσο, ορισμένοι, όπως ο Boris Vallaud, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, είναι αισιόδοξοι ότι η NUPES θα συνεχίσει να έχει μέλλον.
Σκοπός της συμμαχίας είναι «να οικοδομήσουμε μια εναλλακτική λύση απέναντι στους φιλελεύθερους που βρίσκονται στην εξουσία και στην απειλητική ακροδεξιά», δήλωσε σε συνέδριο που ακολούθησε της Panot.
Τα διάφορα αριστερά κόμματα πρέπει να αναρωτηθούν για το «πώς λειτουργεί η διαπαραταξιακή μας ομάδα. Δεν βάζουμε, φυσικά, τέλος στη NUPES. Πιστεύουμε στην ανάγκη να ενώσουμε την αριστερά», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, οι επικριτές της NUPES εμφανίστηκαν ακόμη πιο σκληροί.
Σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Parisien το βράδυ της Τρίτης, η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo προειδοποίησε ότι ο Mélenchon «αντιπροσωπεύει ένα απόλυτο αδιέξοδο για την Αριστερά» και κάλεσε την ηγεσία του κόμματός της, όπως και άλλους αντιπάλους της συμμαχίας, να το εγκαταλείψει.
Προς το παρόν, πάντως, η Hidalgo είναι μία από τους λίγους πολιτικούς ηγέτες που τάσσονται υπέρ της οριστικής διάλυσης της συμμαχίας.
«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από υπεκφυγές», καταλήγει ένας από τους υποστηρικτές της συμμαχίας.