Ένα lapsus linguae που έκανε on camera αναγνώρισε ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς σκέπτεται να προχωρήσει στη θέση που έχει εκφράσει εξαρχής για διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους.
«Πρέπει να υπάρξει σταδιακή μετάβαση προς έναν διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Αυτή γενικά είναι η προσέγγισή μου» είπε αρχικά, για να προσθέσει: «Τα υπόλοιπα θα τα βγάλουμε ως σχέδιο, πρώτα ο Θεός». Αμέσως αντελήφθη το οξύμωρο του πράγματος και γέλασε, λέγοντας: «Λάθος έκφραση, τέλος πάντων».
https://www.iefimerida.gr/politiki/kasselakis-diahorismo-kratoys-ekklisias”>Κασσελάκης: Θα προχωρήσουμε σταδιακά στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, πρώτα ο Θεός [βίντεο] – iefimerida.gr</a></p>
Κασσελάκη αυτό που χρειάζεται είναι μάλλον ο διαχωρισμός του κράτους από τον αριστερισμο διότι βλάπτει το έθνος.
Κανένα οξύμωρο. Ο (δια)χωρισμός κράτους από την εκκλησία δεν έχει να κάμει με την πίστη (ή μη) στον Θεό. Είναι φυσιολογικός και απαραίτητος, ώστε να μην ανακατεύεται ο ένας στις αρμοδιότητες τού άλλου.
Ο Κων/νος Καραμανλής, όταν συντασσόταν το σύνταγμα τού 1974, τον είχε προτείνει, ώστε να γίνει μία νέα ξεκάθαρη αρχή. Όπως τού εξήγησε ο Κων/νος Τσάτσος, ο (δια)χωρισμός κράτους εκκλησίας στην Ελλάδα δεν είναι απλό πράγμα, διότι σκοντάφτει στις οικονομικές διαφορές. Ήδη από την εποχή τού Όθωνος, το κράτος έχει πάρει κομμάτια τής εκκλησιαστικής περιουσίας. Στην συνέχεια ανέλαβε την μισθοδοσία των ιερέων. Εν ολίγοις, πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποιος χρωστά σε ποιον κι αυτό είναι πολύ μπερδεμένο.
Και όχι μόνο: ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας θ’ αντιδράσει. Η Ελλάδα από συστάσεως της είναι δυσανεκτική απέναντι σε ριζικές αλλαγές όπως αυτή. Τρόπον τινά θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της Εκκλησίας, τόσο σε θεσμικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Ένα ζήτημα με τον Κασσελάκη είναι πως υπόσχεται πολλά.
Δεν νομίζω ότι θ’ αντιδράσει κανείς, διότι κανενός δεν θίγεται η θρησκευτική ελευθερία. Μερικά πράγματα, εντελώς τυπικά, θ’ αλλάξουν, π.χ. θα καταργηθούν οι αγιασμοί στα δημόσια καταστήματα (βουλή, σχολεία κλπ), θ’ απομακρυνθούν οι εικόνες από δημόσια κτήρια, υπηρεσίες και θα καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος, που ούτως ή άλλως δεν διασφαλίζει τίποτε. Άλλωστε, όταν το 2015 ορκίστηκαν για πρώτη φορά βουλευτές, υπουργοί και ο πρωθυπουργός κατά παράβαση τού Συντάγματος με πολιτικό όρκο, δεν αντέδρασε κανείς και ο τότε ΠτΔ (Παυλόπουλος) τον δέχτηκε ασυζητητί.
Το τι κάνει ο Κασσελάκης μ’ αφήνει αδιάφορο, διότι δεν ανακατεύομαι με κομματικά. Η περίπτωσή του μοιάζει μία φάρσα, που μόνο σε πολίτες ελληνικού επιπέδου μπορεί να περάσει.
Όπως και για την Συμφωνία των Πρεσπών δεν έφταιγαν οι κ.κ. Τσίπρας ,Καμμένος και Κοτζιάς, αλλά οι ”Καραμανλήδες” , έτσι και τώρα για τον διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία δεν θα φταίει -αν συμβεί- ο κ. Κσσελάκης με την με άλλο όνομα από την Δευτέρα Αριστερά του, αλλά οι αείμνηστοι Καραμανλής και Τσάτσος.
Δικαιολογούμε τους Κρητικούς που ακόμη λατρεύουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο -και όλους τους αυτοαποκαλούμενους δημοκράτες -εξαιρείται ο Παττακός- κληρονόμους του.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ-ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ- ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΥΑΛΑ.