Οκτώβριος 22, 2023. Ελλάδα.
Στο Ισραήλ, ο καθένας έχει τον δικό του πόλεμο, ο καθένας έχει τον δικό του αγώνα. Η κοινότητα των ακραίων ορθόδοξων Εβραίων ζούσε πάντα χωρισμένη από την κρατική δραστηριότητα.
«Μόνο η προσευχή και η μελέτη της Τορά θα φέρουν τη σωτηρία », πιστεύουν αυτοί οι θρησκευόμενοι Εβραίοι, που χαρακτηρίζονται ως ‘υπερορθόδοξοι’.
Μόλις πριν από δέκα μέρες αγωνίζονταν για να επιτύχουν την ανανέωση νόμου περί στρατιωτικής εξαίρεσης. Καθώς η χώρα αυτή τη στιγμή κινητοποιεί 360.000 έφεδρους, η πλειονότητα των υπερορθοδόξων αποκλείει την περίπτωση να καταταγεί στον στρατό, όπως και ο υπόλοιπος ισραηλινός πληθυσμός.
«Είμαι στρατιώτης στον στρατό του Θεού», λέει ο 16χρονος Ναθαναήλ. Όπως όλα τα νεαρά υπερορθόδοξα αγόρια της ηλικίας του, είναι σε ένα Yeshiva, ένα θρησκευτικό σχολείο.
Οι μέρες του είναι αποκλειστικά αφιερωμένες στη μελέτη της Τορά. «Στην Τορά, είναι γραμμένο ότι χρειάζονται 1.000 άτομα σε κάθε στρατόπεδο», εξηγεί. Για 1.000 στρατιώτες, χρειάζεσαι 1.000 θρησκευόμενους. Και είναι αυτοί οι μαθητές που χάρη στις προσευχές τους θα προστατεύσουν τους στρατιώτες που πολεμούν».
«Ο καθένας έχει τον ρόλο του»
Στο Ισραήλ η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική από την ηλικία των 18 ετών. Η διάρκειά της είναι δύο χρόνια για τα κορίτσια και σχεδόν τρία χρόνια για τα αγόρια. Χάρη σε έναν εξατομικευμένο νόμο που ανανεώνεται τακτικά, οι υπερορθόδοξοι μπορούν να επωφεληθούν από μια εξαίρεση. Μια εξαίρεση που κρίνεται άδικη και που διχάζει όλο και περισσότερο την ισραηλινή κοινωνία.
Ο Ελ Χανάνε δεν κατανοεί την κριτική κατά της υπερορθόδοξης κοινότητάς του: «Αρκεί οι λαϊκοί να κάνουν ‘tchouva’, δηλαδή να γίνουν θρησκευόμενοι.
Στη συνέχεια θα μπορούν να έρθουν και να σπουδάσουν μαζί μας και θα επωφεληθούν επίσης από αυτήν την εξαίρεση.
Όλοι πρέπει να έχουν την επιλογή μεταξύ απαλλαγής ή στράτευσης. Εγώ, για παράδειγμα, θαυμάζω αυτούς που πάνε να πολεμήσουν, αλλά ο καθένας έχει τον ρόλο του».
Ο Ελ Χανάνε είναι μέρος μιας μειονότητας στην υπερορθόδοξη κοινότητα: αυτός θέλει να πάει στο στρατό.
Rfi
Υπάρχουν πολλές τάσεις στο Ισραήλ αλλά το αξιοσημείωτο είναι ότι στις κρίσιμες στιγμές μένουν πάντα ενωμένοι, σε αντίθεση με εμάς.