Ισραήλ: Η μπάλα στο γήπεδο του Ζελένσκι.

- Advertisement -

 

Ανάλυση: Σύμφωνα με πηγές, ο Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη απόφαση – είτε αποδέχεται τους όρους της Ρωσίας για κατάπαυση πυρός και διασώζει την ανεξαρτησία της χώρας του, ή εμμένει στις απαιτήσεις του και βλέπει τον πόλεμο να κλιμακώνεται.

Δημοσιεύτηκε: 03.08.22, 23:49

Ενώ οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζονται, χθες Τρίτη ο ουκρανός Πρόεδρος Βαλαντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ για τις ισραηλινές προσπάθειες, κατά την τέταρτη τηλεφωνική επικοινωνία τους.

«Συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να τελειώσουν ο πόλεμος και η βία,» έγραψε ο Ζελένσκι. Το Κρεμλίνο αργότερα είπε ότι αμέσως μετά ο Μπένετ συνομίλησε ξανά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Βαλαντίμιρ Ζελένσκι, Ναφτάλι Μπένετ, Βλαντίμιρ Πούτιν (Photo: Reuters, Yoav Davidovitch, AP )

Σύμφωνα με πηγές στην Ιερουσαλήμ, οποιοσδήποτε εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις κατανοεί ότι, όσον αφορά το τέλος των εχθροπραξιών, η μπάλα τώρα βρίσκεται στο γήπεδο του Ζελένσκι, που θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να αποδεχτεί τους όρους του Πούτνι, κάτι που θα εξασφάλιζε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα του επέτρεπε να διατηρήσει το αξίωμά του.

Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στη Λευκορωσική πόλη Γκομελ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία εστιάζονται στις Ρωσικές απαιτήσεις. Έτσι, ο ρόλος του Ισραήλ ως διαμεσολαβητής ήταν να παρουσιάσει στον Πούτιν νέες ιδέες των Δυτικών και να μάθει πώς του φαίνονται.

Στην πραγματικότητα, μερικοί ηγέτες ζήτησαν από τον Μπένετ να τους μεταφέρει πώς βλέπει ο Πούτιν την κατάσταση, και τι θα κάνει αν μια συμφωνία δεν επιτευχθεί σύντομα. Ή, με άλλα λόγια, να κατανοήσουν πόσο μακριά βρίσκονται η μια πλευρά από την άλλη στις συνομιλίες.

Το Ισραήλ, από τη μεριά του, δεν προσέφερε κάποια δική του πρόταση και δεν σκοπεύει να πιέσει τον Ζελένσκι να αποδεχτεί τους ρωσικούς όρους, λένε οι επίσημοι στην Ιερουσαλήμ. «Δεν θα γίνουμε Νέβιλ Τσάμπερλαιν, η διαμεσολάβηση του Ισραήλ μόνο συμπληρώνει τις συνομιλίες της Λευκορωσίας,» είπε ένας ισραηλινός αξιωματούχος, αναφερόμενος στον πρώην βρετανό πρωθυπουργό ευρύτερα γνωστό για την υπογραφή της Συμφωνίας του Μονάχου την 30 Σεπτεμβρίου 1938, που παρέδωσε τη γερμανόφωνη Σουδητία της Τσεχοσλοβακίας στη Ναζιστική Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ.

Σύμφωνα με πηγές, οι διαπραγματευόμενες πλευρές δεν απέχουν υπερβολικά πολύ, αλλά ο Ζελένσκι έχει μπροστά του μια δύσκολη απόφαση – αποδέχεται τη ρωσική πρόταση και χάνει την περιοχή του Ντονμπάς, δεσμευόμενος να παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ, και διασώζοντας τον λαό του από περαιτέρω πόλεμο και καταστροφή – ή συνεχίζει την αντίσταση και παραμένει ο προβεβλημένος ηγέτης και διεθνής αστέρας όπως έχει αναδειχθεί κατά τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Ως τώρα, οι πιθανότητες μιας συμφωνίας παραμένουν ισχνές και οι ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ίσως έχει ήδη ερωτευτεί τη θέση του ως ο αγαπημένος της διεθνούς κοινότητας. Πρέπει να επιδείξει κάποια ευελιξία, λένε οι πηγές, επειδή ο Πούτιν δεν θα υποχωρήσει.

Οι ρωσικοί όροι δεν μεταφράζονται ως ουκρανική παράδοση, αλλά είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί. Οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί δεν θα έχαιρε δημοφιλίας στην ουκρανική κοινή γνώμη.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν σε σημείο χωρίς επιστροφή, μετά το οποίο μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός θα είναι αδύνατη. Οι πηγές προσθέτουν ότι ο Πούτιν ίσως σκληρύνει τις απαιτήσεις του αν δεν επιτευχθεί πρόοδος στη Λευκορωσία.

Οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας συναντώνται στη Λευκορωσία.

Μέχρι στιγμής, ο Μπένετ φαίνεται να είναι ο μόνος Δυτικός ηγέτης που έχει αποκομίσει μια εις βάθος εικόνα των επιθυμιών του Πούτιν και των λεπτομερειών από τις συνομιλίες της Λευκορωσίας, για τις οποίες η Δύση έχει παραμείνει στο σκοτάδι.

Ο Μπένετ επίσης έχει ζητήσει βοήθεια για την απομάκρυνση ισραηλινών και εβραίων ουκρανών από τις εμπόλεμες περιοχές, και έλαβε τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα παρέχουν όποια βοήθεια χρειαστεί.

Στην επίσκεψη του στη Μόσχα, τον Μπένετ συνόδευε ο Υπουργός Οικισμών-Στέγασης, Ζε’εβ Έλκιν, οποίος έχει γεννηθεί στο Χάρκοβο και αυτό ήταν κάτι που βοήθησε πολύ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, επιτρέποντας την ομαλή ροή της συζήτησης.

Οι Ισραηλινοί επίσημοι λένε ότι ο Πούτιν θα ήθελε να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά με τους δικούς του όρους και αυτό το μήνυμα μεταφέρθηκε στους Δυτικούς ηγέτες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν (Photo: AP)

Υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είναι πλήρως συνειδητοποιημένος για τις επιλογές του σε διάφορα σενάρια. Δεν φαίνεται να είναι μπερδεμένος, έκπληκτος ή σε πανικό, προσθέτουν. Είναι μάλλον γεμάτος αυτοπεποίθηση και στο μυαλό του έχει ξεκάθαρες τις επιδιώξεις του.

Ο Πούτιν, λένε, επιμένει στη βασική υπόθεση ότι η ρωσική στρατιωτική μηχανή στο τέλος θα σπάσει την ουκρανική αντίσταση, και από αυτή την οπτική, η καθυστέρηση στη ρωσική πρόοδο στο πεδίο της μάχης μερικώς οφείλεται στην επιθυμία του να δει τι θα αποφέρουν οι διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ynetnews.com

https://www.ynetnews.com/article/sjwgwgrwc

Μετάφραση για τις “Ανιχνεύσεις”: Παναγιώτης Τσαλουχίδης

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το Ισραήλ φαίνεται ότι δεν έχει διδαχθεί από την σύντομη ιστορία του ως κράτος. Παίρνει απροκάλυπτα το μέρος της Ρωσίας και καταδικάζει το δικαίωμα της ανεξαρτησίας των λαών. Και όλα αυτά γιατί η Ρωσία αφήνει στη Συρία τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
    Μια ζωή ανηθικότητα και καιροδκοπισμος από το Ισραήλ.
    Τώρα απειλούν τον Ουκρανικό λαό να υποδουλοθεί και να αποδεχθεί την αιώνια ομηρία του από τους Ναζιστές.
    Δεν ξέρει το Ισραήλ τι σημαίνει Ναζισμός και συμπεριφέρεται έτσι στους Ουκρανούς.
    Ας τα βλέπουν αυτά στην Ελλάδα γιατί ο έρωτας Ισραήλ – Τουρκίας ξανάρχισε και η Έλλάδα ξεπούλησε στρατιωτικές υποδομές στο Ισραήλ.

  2. “Παίρνει απροκάλυπτα το μέρος της Ρωσίας και καταδικάζει το δικαίωμα της ανεξαρτησίας των λαών”

    Από πού βγαίνει αυτό;

    “Μια ζωή ανηθικότητα και καιροδκοπισμος από το Ισραήλ”

    Βέβαια, ενώ όοοοοοοοοοοοοοοοοοολοι οι άλλοι κρατούν τον Σταυρό στο χέρι.

    Ο αντισημιτισμός και η βλακεία, που πάνε πάντα μαζί, καλά κρατούν εν Ελλάδι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα