ΙΝΔΟΕΙΡΗΝΙΚΟΣ –  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Γιατί οι ΗΠΑ θα έκαναν τα πάντα να μην τα χάσουν.

- Advertisement -

 

 Της Μαρία Ν. Παπαδοπούλου  Δικηγόρου Θεσσαλονίκης

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τί είναι αυτό που έκανε την Κίνα  υπερδύναμη κι έφερε την οικονομία της σε επίπεδα ώστε να συναγωνίζεται ευθέως την οικονομία των ΗΠΑ?

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η Γερμανία από το μακρινό 1984 μετέφερε εργοστάσια παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών της, όπως πχ  της Volkswagen  ή χημικών κολοσσών της όπως πχ η Basf και τις αλυσίδες παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών της, όπως πχ η Siemens, στην Κίνα?

Η απάντηση είναι γιατί η Κίνα, πέρα από φτηνούς εργάτες, διαθέτει και φτηνές πρώτες ύλες που τις παράγει η ίδια και προορίζονται για προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στις σύγχρονες κοινωνίες τα οποία εμφανίζουν εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση στην διεθνή αγορά. Και μάλιστα οι πρώτες ύλες της Κίνας είναι τόσο δυσεύρετες ώστε αναγκάζουν ακόμα και τις ΗΠΑ να εξαρτώνται από αυτήν  ώστε να αναπτύξουν τα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα τους, από την οποία τεχνολογία εν συνεχεία εξαρτάται ενίοτε η ίδια η Κίνα…

Ποιες είναι αυτές οι πρώτες ύλες και τι ακριβώς τις κάνει τόσο πολύτιμες ώστε η ύπαρξη τους στο υπέδαφος μιας χώρας να την ανεβάζει αυτομάτως στην κορυφή?

Είναι 15 + 2 ορυκτά χημικά στοιχεία- οξείδια , που τα ίδια δεν τα λες και τόσο δυσεύρετα πάνω στον  πλανήτη. Όμως τα άτιμα έχουν ένα κακό συνήθειο και πάνε και προσκολλιούνται σε άλλα μέταλλα κι ορυκτά, κατά τρόπον που να γίνονται ένα με αυτά ή ακόμα και να ενώνονται πολλά μαζί μεταξύ τους ώστε να είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσεις. Δεν θα τα βρεις αυτόνομα στην φύση κι αυτό κάνει  αρκετά επίπονη την διαδικασία, προκειμένου αφού τα εξορύξεις, να τα απομονώσεις και να τα εξάγεις στην καθαρή τους μορφή.

Κάποια από αυτά όπως το λανθάνιο, το δημήτριο, το προσεοδύμιο, το νεοδύμιο, το σαμάριο και το ευρώπιο , τα βρίσκεις συνήθως σε ορυκτά ή μεταλλεύματα με ελαφριά ατομική μάζα. Κάποια άλλα πάλι , όπως το έρμπιο, το θούλιο, το ιττέρμπιο, το λουτέτιο κλπ τα βρίσκεις σε πιο βαριάς ατομικής μάζας μεταλλεύματα κι ορυκτά. Τα περισσότερα δε από αυτά είναι θνησιγενή, αφού τα εξάγεις μετά από κάποια χρόνια χάνουν τις ιδιότητες τους.

Πέρα από αυτό, επειδή πολλά από τα στοιχεία αυτά είναι είτε ραδιενεργά είτε άκρως τοξικά από την φύση τους, όταν επιχειρείς να τα εξορύξεις, να τα επεξεργαστείς,  να τα διασπάσεις  και να τα απομονώσεις, από τα ορυκτά και μέταλλα πάνω στα οποία βρίσκονται  προσκολλημένα ή από τις ενώσεις που σχηματίζουν  μεταξύ τους,  εκλύουν ποσότητες ραδιενέργειας κι άλλες τοξικές εκπομπές, που είναι επιβλαβείς τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το φυτικό και ζωικό βασίλειο. Οι υδατοδιαλυτές ενώσεις γενικά είναι ήπια έως μέτρια τοξικές, αλλά οι αδιάλυτες δεν είναι. Έτσι, καθώς αρνούνται να εκθέσουν τους λαούς τους σε τέτοιο κίνδυνο, πολύ δύσκολα βρίσκονται πρόθυμες χώρες να προχωρήσουν στην εξόρυξη τους ή στις διαδικασίες επεξεργασίας κι αποχωρισμού τους ή κράτη που θα δεχθούν τα ραδιενεργά και τοξικά απορρίμματα τους. Δηλαδή, τα ίδια τα χημικά ορυκτά στοιχεία, αυτά καθ’αυτά, δεν θα τα χαρακτήριζες από μόνα τους δυσεύρετα στην φύση, δυσεύρετοι είναι αυτοί που είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν γενικά  στις διαδικασίες  ώστε να τα φέρουν στην κατάλληλη κατάσταση και μορφή προκειμένου κατόπιν να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ανά τον κόσμο βιομηχανίες για την παραγωγή προϊόντων ευρείας καταναλωτικής ζήτησης. Έτσι ενώ συνεχώς αυξάνεται η ζήτηση τους, εντούτοις υπάρχει χαμηλή προσφορά και μοιραία όσο περισσότερο θα αυξάνεται η ζήτηση, θα αυξάνονται συγχρόνως και οι τιμές πώλησής τους.

Στην Κίνα , παραδείγματος χάριν όλες οι παραπάνω διαδικασίες έχουν ως αποτέλεσμα στις περιοχές πέριξ των έργων εξόρυξης τους ή επεξεργασίας τους, την καταστροφή της βλάστησης και την ερήμωση ολόκληρων περιοχών,  την εμφάνιση μεγάλων συγκεντρώσεων τους στο αίμα, στα ούρα , τα οστά και τους πνεύμονες των  ανθρώπων, προκαλώντας τους σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, πνευμονικές παθήσεις, καρκίνο και στην χειρότερη περίπτωση η μόλυνση τους οδηγεί στο θάνατο, ενώ στην καλύτερη σε απώλεια οδοντοστοιχίας. Στα δε παιδιά, που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωμένη την νευρολογική τους ανάπτυξη, εμφανίζονται σημάδια μειωμένου δείκτη νοημοσύνης κι ασθενούς μνήμης. Κάτι παρόμοιο με τους ανθρώπους συμβαίνει και στα ζώα, Όλες αυτές οι εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες συνδέονται με το γεγονός ότι κατά τις διαδικασίες εξόρυξης, τήξης κλπ και γενικά επεξεργασίας των μετάλλων, απελευθερώνονται και διαχέονται διάφορα επιβλαβή σωματίδια στον αέρα και στο περιβάλλον, τα οποία όταν επικάθονται μολύνουν επιπρόσθετα  τα ποτάμια και τον υδροφόρο ορίζοντα όλων των γεωγραφικών περιοχών που συνδέονται στενά με τις εργασίες αυτές .Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που η Κίνα φημίζεται για το ρυπογόνο περιβάλλον της.

Στην Κίνα, με τόση υπερσυσώρρευση πληθυσμού , ίσως η θυσία κάποιων ανθρώπινων ζωών , μάλλον στο «ισοζύγιο» της είχε λιγότερο κόστος , μπροστά στο κόστος που θα είχε η ματαίωση της επιδίωξης ανάδειξης της σε υπερδύναμη. Επειδή μεγάλες συγκεντρώσεις των ορυκτών χημικών στοιχείων-οξειδίων  αυτών εντοπίζονται στο υπέδαφος όλης την Κίνα και πρωτίστως στην Εσωτερική Μογγολία, η χώρα πήρε το ρίσκο και σήμερα είναι ο μονοπωλιακός ηγέτης στην παραγωγή και διάθεση τους στην παγκόσμια αγορά.

Σε μια ομιλία του τον Ιανουάριο του 1992 σε περιοδεία του στην Νότια Κίνα, ο τότε Πρόεδρος της Ντενγκ Σιαόπινγκ, είχε δηλώσει: «Η Μέση Ανατολή έχει πετρέλαιο, εμείς έχουμε σπάνιες γαίες … έχει εξαιρετικά σημαντική στρατηγική σημασία · πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι θα χειριστούμε τη σπάνια γη να την εξάγουμε σωστά και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το πλεονέκτημα της χώρας μας σε πόρους σπάνιας γης…»

Μονάδα Εξόρυξης κι Επεξεργασίας σπάνιων γαιών στην Κίνα

Όπως γίνεται αντιληπτό ο έως τώρα λόγος αφορά τις λεγόμενες σπάνιες γαίες ή Rare Earth Elements (REE),όπως είναι παγκοσμίως γνωστές.

Που χρησιμοποιούνται όμως αυτές και τι τις κάνει τόσο πολύτιμες κι εξαιρετικά ανάρπαστες?

Η απάντηση είναι , πως οι σπάνιες γαίες αποτελούν την βάση για την παραγωγή μαγνητών, κραμάτων, γυαλιών, καταλυτών και ηλεκτρονικών ειδών υψηλής απόδοσης. Οι σπάνιες γαίες ,μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούνται ως καταλύτες για  την διύλιση πετρελαίου και ως πρόσθετα ντίζελ, καθώς κι ως πρόσθετα σε φυτικά λιπάσματα, που περιέχοντας τες σε συγκεκριμένες δόσεις, βοηθούν στην πρόωρη ανάπτυξη των φυτών. Σπάνιες γαίες επίσης περιλαμβάνουν, ως πρόσθετα σε ζωοτροφές και σε μικρές ποσότητες βοηθούν στην ανάπτυξη των ζώων επιτυγχάνοντας καλύτερες αποδόσεις και διαδικασίες παραγωγής των προϊόντων τους. Επιπλέον στις ιχθυοκαλλιέργειες, συγκεκριμένες ποσότητες βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών. Γενικά, ένα ευρύ φάσμα της βιομηχανικής εφοδιαστικής αλυσίδας. που καταλαμβάνει σχεδόν όλους τους εμπορικούς τομείς κι επεκτείνεται έως την παραγωγή οπλικών συστημάτων καταλήγοντας στην κατασκευή drones ή δορυφόρων και διαστημοπλοίων κλπ. εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις σπάνιες γαίες.

Για παράδειγμα σε κάθε αυτοκίνητο υπάρχει ένα κιλό  μαγνήτης, από σπάνιες γαίες, που πυροδοτεί την λειτουργία του κινητήρα κι ελέγχει το ευρύτερο σύστημα κίνησης του αυτοκινήτου ή που συμμετέχει στο άνοιγα των παραθύρων του. Η ζήτηση σπάνιων γαιών στον τομέα του αυτοκινήτου θα αυξάνεται όλο και περισσότερο όσο προχωράμε στα ηλεκτροκίνητα οχήματα. 

Παράλληλα, έξυπνα κινητά , IPad και ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν θα μας ήταν γνωστά εάν δεν υπήρχαν οι σπάνιες γαίες
να βοηθήσουν στην κατασκευή των κυκλωμάτων τους- τσιπ, στις μπαταρίες ή στις οθόνες τους. Άλλο παράδειγμα, για την κατασκευή του και μόνον, ένα iPhone απαιτείται να περιέχει οκτώ διαφορετικά ορυκτά σπάνιας γης. Ούτε όμως χωρίς σπάνιες γαίες θα μπορούσαν ποτέ να κατασκευαστούν προηγμένης τεχνολογίας στρατιωτικά αμυντικά συστήματα, που τα τσιπ που έχουν προσαρμοσμένα επάνω τους, επίσης εξαρτώνται από αυτές. Για παράδειγμα , απαιτούνται 420 κιλά σπάνιων γαιών  για την κατασκευή των λειτουργικών συστημάτων ενός και μόνον μαχητικού αεροσκάφους F-35, ενώ οι πύραυλοι Κρουζ που μεταφέρει, δεν θα μπορούσαν να κατευθυνθούν πουθενά χωρίς τις σπάνιες γαίες που αποτελούν τα δομικά υλικά κατασκευής των τσιπ και των εν γένει λειτουργικών συστημάτων που τους δίνουν εντολές. Η Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία HONDA, το 2016 εξάντλησε όλες τις τεχνολογικές της ικανότητες προκειμένου να παράγει ένα υβριδικό αυτοκίνητο, που δεν θα εξαρτιόταν από τις σπάνιες γαίες για την λειτουργία του, αυτό όμως αποδείχθηκε αδύνατο κι εγκατέλειψε την προσπάθεια .

Ένας εργαζόμενος της Lynas Corp περνά από σάκους σπάνιων γαιών που περιμένουν να αποσταλούν από το Mount Weld στη Δυτική Αυστραλία στη Μαλαισία το 2019

Η ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, έτσι όπως τον διακρίνει ο υπερκαταναλωτισμός των διάφορων gadgets και λοιπών έξυπνων συσκευών υψηλής τεχνολογίας , αυτοκινήτων κλπ, θα ήταν μίζερη εάν ξαφνικά έλλειπαν  από την ζωή του οι σπάνιες γαίες. Ούτε έξυπνες τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, ούτε έξυπνα –αυτόματα πλυντήρια θα μπορούσαν να υπάρξουν δίχως αυτές, μήτε πλυντήρια, ψυγεία και λοιπές ηλεκτρικές συσκευές.

Όλες οι εκφάνσεις του βίου του σύγχρονου ανθρώπου είναι αλληλένδετες προς την ύπαρξη των σπάνιων γαιών. Παρεμπιπτόντως για να παραχθούν οι REE απαιτείται η επεξεργασία ενός ολόκληρου βουνού  πετρωμάτων ώστε να μπορέσεις να πάρεις από αυτά, ένα μικρό σακουλάκι σκόνης-ταλκ σπάνιων γαιών !

Κάθε αντίστοιχο σακουλάκι ισοδυναμεί με χρυσό, λόγω της φορτικής ζήτησης του από τις διάφορες ανά τον κόσμο βιομηχανίες.

Σχεδόν όλες οι χώρες στον κόσμο εξαρτιόνται από την Κίνα στην προμήθεια σπάνιων γαιών που θα επιτρέψουν στις βιομηχανίες τους να παράγουν τα προϊόντα τους.

Η Κίνα το 2020 παρήγαγε στα δικά της εγχώρια διυλιστήρια περί τους 140 χιλιάδες  τόνους σπάνιων γαιών από το δικό της υπέδαφος που ισοδυναμεί με το 58% των συνολικώς αναγκαίων παγκοσμίως για την αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιων γαιών, χωρίς , μάλιστα, σε αυτό να υπολογίζεται η αγορά σπάνιων γαιών που προχώρησε, από διάφορες άλλες χώρες μικροπαραγωγούς και μεταπωλεί η ίδια κατόπιν στην διεθνή αγορά.

Οι ΗΠΑ το ίδιο έτος, δηλαδή το 2020, κατείχαν την 2η θέση, με παραγωγή 100 χιλιάδων τόνων σπάνιων γαιών. Όμως οι ποσότητες αυτές, φτάνουν για να εξυπηρετήσουν περί το 20% των αναγκών τους με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να βρίσκονται σε σημαντικό βαθμό εξαρτημένες  από τις εκάστοτε πολιτικές της πανίσχυρης στον τομέα παραγωγής, επεξεργασίας και μονοπωλιακής πώλησης σπάνιων γαιών , Λαϊκής Δημοκρατίας Κίνας.

Όσο για την Αυστραλία, το ίδιο έτος παρήγαγε 17 χιλιάδες  τόνους σπάνιων γαιών, που αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό ποσοστό της έως τώρα διεθνούς παραγωγής κι έρχονταν 6η σε παγκόσμια κατάταξη. Παλιότερα όμως η παραγωγή της αντιπροσώπευε το 15% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η Αυστραλία ειδικά, έχει μία ιδιομορφία. Καταρχάς,  μεγάλες χερσαίες εκτάσεις της είναι αραιοκατοικημένες και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της , περίπου 26 εκατομμύρια, βρίσκεται συγκεντρωμένο στην ανατολική της ακτή. Συνάμα,  η συνολική  έκταση της χώρας αφορά 7.7 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και αναλογεί κάπου σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο για κάθε 3,5 άτομα! Οι δε σπάνιες γαίες της, έχουν το πλεονέκτημα πως δεν εντοπίζονται στις κατοικημένες περιοχές του ανατολικού τμήματος της, ώστε να θεωρηθεί ότι κινδυνεύει από αυτές ο πληθυσμός της, άλλα στις αχανείς εκτάσεις του  ακατοίκητου κέντρου και της   δυτικής της πλευράς. Και όχι μόνον αυτό. Η Αυστραλία ως τώρα, δεν είχε αξιοποιήσει πότε σε όλη τους την έκταση τις σπάνιες γαίες της, μόνο 2 ορυχεία της δούλευαν κι αυτό δεν το έκαναν εντατικά…

Ο Cavin Lockyer, διευθύνων σύμβουλος της Αυστραλιανής εταιρείας Lynas Corp, για την οποία γίνεται ειδική αναφορά αργότερα, το 2019 μεταξύ άλλων δήλωνε : «Θα μπορούσαμε να γίνουμε παγκόσμιος ηγέτης σε αυτόν τον τομέα.»

Το Mount Weld είναι ένα βουνό με ορυχείο εξόρυξης σπάνιων γαιών στη Δυτική Αυστραλία

Άλλα μέρη , εκτός από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, στον πλανήτη που διαθέτουν υποδομές για την εξόρυξη σπάνιων γαιών είναι 1) το Steenkampskraal στη Νότια Αφρική,  2) το Bokan Mountain στην Αλάσκα, 3) η λίμνη Hoidas στον βόρειο Καναδά, 4) ο νομός Ehime, βορειοδυτική επαρχία της Ιαπωνίας, , 5) η λίμνη Thor  και η επαρχία Chau Tai , στο βορειοδυτικό Βιετνάμ ,  6) η Μιανμάρ , ειδικά σε σπάνιες γαίες που προέρχονται από βαρέα μέταλλα κι ορυκτά,  7) το Kvanefjeld στη νότια Γροιλανδία, 8) το  ορυχείο Matamulas  στην επαρχία Ciudad Real Province , στην κεντρική Ισπανία, 9) η Βόρεια Κορέα , 10) η λίμνη Hoidas στο βόρειο Καναδά, 11) το Sillamäe στην Εσθονίας.

Δηλαδή , λιγότερες από 15 χώρες στον κόσμο εξασφαλίζουν σήμερα τις αλυσίδες βιομηχανικού εφοδιασμού με σπάνιες γαίες κι αυτές οι χώρες , δεν παράγουν κατ’ανάγκη, ούτε μπορούν να προμηθεύσουν συλλήβδην με όλες  ανεξαίρετα τις σπάνιες γαίες ώστε να εξασφαλιστεί από κάποια και μόνον από αυτές όλη η ζήτηση για την κατασκευή ενός συγκεκριμένου βιομηχανικού προϊόντος, που απαιτεί την χρήση περισσότερων ειδών σπάνιων γαιών.

Για παράδειγμα ακόμα και η Κίνα που διαθέτει την παγκόσμια ισχύ ως μονοπωλιακός προμηθευτής σπάνιων γαιών, ειδικά ως προς τις σπάνιες γαίες που προέρχονται από βαρέα μέταλλα, μέχρι πρόσφατα εξαρτιόταν από την Μιανμάρ. Όμως, το 2019 ξέσπασε στρατιωτικό πραξικόπημα (…..)  στην Μυανμάρ κι έτσι η Κίνα σχεδόν αποκλείστηκε από αγοραστής των σπάνιων γαιών της εν λόγω χώρας.

Άλλη μια χώρα ,που φαίνεται να διαθέτει σπάνιες γαίες είναι το Αφγανιστάν. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών ύστερα από έρευνες στο νότιο Αφγανιστάν για κοιτάσματα σπάνιων γαιών, υπό την προστασία των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ , όσο βρίσκονταν εκεί, το 2009, διεξήγαγε έρευνες με τηλεπισκόπηση καθώς κι εργασίες πεδίου για να επαληθεύσει τους σοβιετικούς ισχυρισμούς ότι ηφαιστειακά πετρώματα που περιέχουν μέταλλα σπάνιας γης υπάρχουν στην επαρχία Χελμάντ κοντά στο χωριό Χανάσιν. Έχει χαρτογραφήσει 1,3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους επιθυμητού βράχου,  που καλύπτουν περίπου δέκα χρόνια προσφοράς στα τρέχοντα επίπεδα ζήτησης. Το Πεντάγωνο έχει εκτιμήσει την αξία τους σε περίπου 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο το Αφγανιστάν δεν διαθέτει τις υποδομές κι ούτε είναι σίγουρο ότι με βάση την σημερινή του πολιτειακή κατάσταση, οι Ταλιμπάν ή οι πολίτες του θα θελήσουν ποτέ να την αποκτήσουν.

Εργοτάξιο εξόρυξης σπάνιων γαιών στην περιοχή Chau Tai , στο βορειοδυτικό Βιετνάμ

Αναμφίβολα, από το μακρινό 1992, οπότε ο τότε ηγέτης της Κίνας, Ντιένγκ Σιάοπινγκ έκανε την προφητική δήλωση του ότι «Η μέση Ανατολή έχει τα πετρέλαια, η Κίνα έχει τις σπάνιες γαίες», μέχρι και σήμερα η χώρα του έκανε το Μεγάλο Άλμα, που στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές του 1960, επί Μάο Τσε Τούνγκ δεν κατάφερε να το  επιτύχει. Κι αυτό το Άλμα την έφερε στην θέση του παγκόσμιου κλειδοκράτορα στην προμήθεια των άκρως πολύτιμων και απολύτως απαραίτητων στις μέρες μας σπάνιων γαιών.

Όμως αυτή την θέση, που της επέτρεψε την κατοχή και τον έλεγχο επί στρατηγικών πόρων, άρχισε να την εργαλειοποιεί  η Κίνα κατά τρόπον ώστε να επιδιώκει όλο και περισσότερο τον μεγαλύτερο έλεγχο όλων των υπολοίπων, έχοντας το βάλει στόχο να καθιερώσει παγκοσμίως την παντοκρατορία της σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς, ποδοπατώντας τους άλλους.

Έτσι το 2009, στις αρχές της παγκόσμιας κλίμακας οικονομικής ύφεσης, που ενέσκηψε , η Κίνα ανακοίνωσε  ότι θα μειώσει την παραγωγή  κι εξαγωγή των σπάνιων γαιών της ,ειδικά για το έτος εκείνο κατά 40%,  αφού ήδη από το 2006 είχε επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές τους, που ώθησαν μεγάλες ξένες εταιρείες όπως η General Motors, με αντικείμενο την έρευνα κι εμπορία μικροσκοπικών μαγνητών, να κλείσουν το γραφείο τους στις ΗΠΑ και να μεταφέρουν ολόκληρο το προσωπικό τους στην Κίνα.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα 60 Minutes, αμέσως κατόπιν, μετέδωσε ότι, λόγω της απανταχού ανάγκης των σπάνιων γαιών και της χρήσης τους ειδικά στα οπλικά συστήματα που κατασκεύαζαν οι ΗΠΑ, οι κινεζικοί περιορισμοί αποτελούσαν πλέον απειλή εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ.

Τα αντανακλαστικά της Αμερική την ώθησαν πλέον να αντεπιτεθεί. Ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, στις 9.11.2009, σε επίσκεψη του στο Τόκυο ως «ο πρώτος Πρόεδρος της Αμερικής στον Ειρηνικό» ανακοίνωνε, σε άπταιστα ιαπωνικά, πόσο ζωτικής σημασίας γεωστρατηγικός χώρος, για τα συμφέροντα της χώρας του, ήταν ο Ινδο-Ειρηνικός και προανήγγειλε  ότι : “Γνωρίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απεμπλακεί από αυτούς τους οργανισμούς τα τελευταία χρόνια. Οπότε επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: έχουν περάσει αυτές οι μέρες. Ως έθνος της Ασίας -Ειρηνικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν να συμμετάσχουν στις συζητήσεις που διαμορφώνουν το μέλλον αυτής της περιοχής και να συμμετάσχουν πλήρως σε κατάλληλους οργανισμούς, όπως αυτοί ιδρύονται κι εξελίσσονται”.

9.11.2009, Μπάρακ Ομπάμα, Ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφτηκε την Ιαπωνία

Την επόμενη χρονιά, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2010, η σύγκρουση αλιευτικού της σκάφους με αντίστοιχο Ιαπωνικό, σε αμφισβητούμενα νερά στις θάλασσες της Κίνας, σε ελάχιστη απόσταση ανατολικά από την Ταϊβάν, για την οποία μετέπειτα κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε εσκεμμένα, έδωσε την αφορμή στην Κίνα να επιβάλλει εμπάργκο προμήθειας σπάνιων γαιών, αποκλείοντας με αυτό την Ιαπωνία αλλά και πολλές άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ και χώρες μέλη της ΕΕ. Ωστόσο πολύ γρήγορα, περίπου τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ειδικά ως προς τους τελευταίους κι ενώ συνεχίζονταν το εμπάργκο κατά Ιαπωνίας, αναστάλθηκαν τα μέτρα εναντίον τους, όμως συγχρόνως με την αναστολή αυτή, δημοσίευμα της China Daily , επικαλούμενο έναν ανώνυμο αξιωματούχο του Υπουργείου Εμπορίου, προανήγγειλε ότι η Κίνα “θα μειώσει περαιτέρω τις ποσοστώσεις για εξαγωγές σπάνιων γαιών κατά 30 % το πολύ, για το επόμενο έτος ώστε να προστατεύσει τα πολύτιμα μέταλλα από υπερβολική εκμετάλλευση.“. Δεν χωρούσε πλέον αμφιβολία ότι, η Κίνα είχε ξεκινήσει ένα πολύ επικίνδυνο για τα συμφέροντα των υπολοίπων κι εξεχόντως ανταγωνιστικό παιχνίδι..

Το 2012  οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ιαπωνία, προσέφυγαν εναντίον της Κίνας στο Συμβούλιο Διενέξεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) με την κατηγορία της παραβίασης της Συνθήκη προσχώρησης, που είχε υπογράψει η Κίνα όταν προσχώρησε στον ΠΟΕ το 2001, του αθέμιτου ανταγωνισμού και  της παραβίασης ελεύθερων συναλλαγών εκ μέρους της που δημιουργούσε ένα μη δίκαιο σύστημα , ζητώντας να μην επιτραπεί στην Κίνα να μειώσει τέτοιες σημαντικές για τους ίδιους παραγωγές, βάζοντας η Κίνα αντίστοιχους περιορισμούς.

Η Έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Γενεύη-Ελβετία

Ο ΠΟΕ  στις 29 Αυγούστου 2014, εξέδωσε την απόφασή του, κι αποφάνθηκε ότι η Κίνα είχε παραβιάσει τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, με το σκεπτικό ότι η συνολική επίδραση των εξωτερικών κι εγχώριων περιορισμών,  αποσκοπούσε να εξασφαλίσει προνομιακά πλεονεκτήματα στους κινέζους κατασκευαστές εις βάρος των υπολοίπων. Η Κίνα ζήτησε λίγο  χρόνο για να προσαρμοστεί στην απόφαση του ΠΟΕ και μολονότι φάνηκε αρχικά ότι το έκανε τον Ιανουάριο του 2015, εντούτοις  τον Μάϊο του ίδιου έτους ανακοίνωνε το πρόγραμμα της Made in China 2025.Με αυτό καλούσε όλες τις κινέζικές εταιρείες να διασφαλίσουν ότι το 70% των εξαρτημάτων και των υλικών που παρήγαγαν θα  χρησιμοποιούσε εφεξής και τουλάχιστον  έως το 2050 προϊόντα που θα παράγονταν  στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή σπάνιες γαίες. Αυτό, συνεπάγονταν δύο πράγματα. Πρώτον ότι, τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής της Κίνας θα τον κατανάλωναν οι ίδιες οι Κινεζικές εταιρείες , που είχαν πάρει την εντολή να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την παραγωγή τους σε προϊόντα που απαιτούσαν σπάνιες γαίες (πχ ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, ηλιακά κύτταρα , ηλεκτρικά οχήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές , έξυπνα τηλέφωνα, έξυπνες συσκευές κλπ). Δεύτερον ότι, η αύξηση της παραγωγής αυτής θα είχε ως συνέπεια η Κίνα να αναδειχθεί σε ρυθμιστή της παγκόσμιας αγοράς νέων τεχνολογιών  καθιστώντας τα χαμηλού κόστους κι υψηλής τεχνολογίας προϊόντα της ανταγωνιστικά επί ζημία όλων των υπολοίπων. Αυτό ήταν αρκετό για να τρομάξει την ΕΕ και την Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ-Καναδά), λόγω του ελλείματος προμήθειας τους στις σπάνιες γαίες που επίκειτο να εμφανιστεί από την επιθετική πολιτική της Κίνας, που υποσκελίζοντας τους, συγχρόνως θα κατακτούσε με φτηνά προϊόντα την παγκόσμια αγορά.

Πράγματι, με αυτόν τον τρόπο άνοιξαν τα περιθώρια και τα κινέζικα προϊόντα διείσδυσαν κι εν πολλοίς κατέκτησαν την παγκόσμια αγορά.

Στην συνέχεια, με την έλευση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ  και με διατάγματα του, που εκδόθηκαν το 2017, εξαγγέλθηκε η νέα πολιτική των ΗΠΑ, που επικεντρώνονταν στην προσπάθεια ανεύρεσης σπάνιων γαιών κυρίως εντός των ΗΠΑ, με χορήγηση κρατικής επιδότησης συνολικού ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όλοι όμως, γνώριζαν ότι αυτά ήταν ημίμετρα, που δεν οδηγούσαν  σε  μόνιμη λύση για την απαγκίστρωση των ΗΠΑ από την εξάρτηση  τους από την Κίνα στην προμήθεια σπάνιων γαιών κι ότι η πολιτική της Κίνας έφερνε ενώπιον σοβαρής κρίσης την βιομηχανική  παραγωγή των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, αυτή την πολιτική φαίνεται ότι κρατούσαν οι ΗΠΑ έως την εκλογή του επόμενου Προέδρου.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2021 , ο έχων μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του την 10.2.2021 νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα, βάσει του οποίου δίνεται η εντολή να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού της Αμερικής για στρατηγικά σημαντικά προϊόντα και πόρους, αναθέτοντας τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αμέσως μετά στις 12 Μαρτίου 2021, οι ηγέτες των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Joe Biden και της αντιπροέδρου Kamala Harris) της Ινδίας (πρωθυπουργός Narendra Modi), της Ιαπωνίας (πρωθυπουργός Yoshihide Suga) και της Αυστραλίας (πρωθυπουργός Scott Morrison) πραγματοποίησαν συνάντηση κορυφής  των Quad όπου ένα από τα βασικά θέματα ήταν πώς να αντιμετωπιστεί η κυριαρχία της Κίνας στη βιομηχανία της Σπάνιας Γης.

Τότε προέκυψε ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, που είχε να κάνει με το ότι δεν έχει τόσο σημασία σε ποιον τόπο εξορύσσονται  οι σπάνιες γαίες, όσο σημασία έχει ότι σχεδόν το σύνολο των ανά τον κόσμο σπάνιων γαιών έπρεπε να αποστέλλεται για επεξεργασία στην Κίνα, αφού και σε αυτόν τον τομέα , όπως αποδείχθηκε, η Κίνα κατέχει το μονοπώλιο.

Έτσι αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να συντονίσουν οι ενέργειές  των ΗΠΑ, Αυστραλίας  Ιαπωνίας με την Νότια Κορέα και την  Ταϊβάν, προς εξεύρεση λύσης.

Ένα F/A-18E Super Hornet προσγειώνεται στο κατάστρωμα πτήσης του USS Ronald Reagan στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κοντά στην Ταϊβάν, 6 Ιουλίου 2020.

*Παρένθεση: Συνοπτικά, ειδικά ως προς την Ταϊβάν. Αυτή είναι το νησί απέναντι από την ακτογραμμή της Κίνας στην Νότια Θάλασσα της, όπου το 1949, κατά την επικράτηση του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, κατέφυγαν σε αυτό οι Κινέζοι Εθνικιστές, για να σωθούν από τις διώξεις και σφαγές, όπου ζουν έως σήμερα σε θεωρητικώς ημιαυτόνομη κατάσταση. Η Κίνα συμπεριλαμβάνει το νησί ως έδαφος της κυριαρχίας της, στηριζόμενη στην κτήση του από το 1600 έως και το 1895 , υποστηρίζοντας ότι περιήλθε πίσω στην κυριαρχία της μετά την απελευθέρωση της Κίνας από την Ιαπωνική κατοχή στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

Οι ΗΠΑ από το 1949 εγγυόνται την ασφάλεια των δυτικόστροφων πολιτών της Ταϊβάν από τυχόν επιθέσεις εναντίον τους της Κίνας. Τούτο εν ολίγοις συνεπάγεται σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εφόσον η τελευταία επιχειρήσει να καταλάβει το νησί.

Κατόπιν, των παραπάνω εξελίξεων, αποφασίστηκε ότι είναι πλέον ώρα να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα «παρκαρισμένα»  κοιτάσματα σπάνιων γαιών της Αυστραλίας και συγχρόνως για τον σκοπό της εξόρυξης, επεξεργασίας και διύλισής τους πως πρέπει να αξιοποιηθεί η Αυστραλιανή Εταιρεία Lynas Corp, ώστε να παραμεριστεί το μονοπώλιο της Κίνας τόσο στην παραγωγή σπάνιων γαιών, όσο και στην επεξεργασία τους προκειμένου να έλθουν σε αξιοποιήσιμη,  από την βιομηχανία, μορφή.

Η Lynas Rare Earths Limited (LYC), είναι μια αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης σπάνιων γαιών , εισηγμένη στο Australian Securities Exchange ως εταιρεία S & P/ASX 200 . Έχει δύο μεγάλες επιχειρήσεις. Ένα εργοστάσιο εξόρυξης και συγκέντρωσης στο Mount Weld της Δυτικής Αυστραλίας και μια εγκατάσταση διύλισης, δηλαδή επεξεργασίας κι  διαχωρισμού από τα πετρώματα των σπάνιων γαιών, στο Kuantan της Μαλαισίας . Η εταιρεία από την ίδρυση της το 1986  προορίζονταν ως εταιρεία εξόρυξης χρυσού. Από το 2011 όμως , οπότε είχε ήδη κανά δυό χρόνια αρχίσει η Κίνα «να κάνει νερά», μεταπήδησε στις σπάνιες γαίες. Το δε δεύτερο εργοστάσιο της υπό την θυγατρική της με την επωνυμία Lynas Advance Materials (LAMP) ξεκίνησε το 2012 να λειτουργεί κι έχει κατασκευαστεί κοντά στο Kuantan , Pahang ,  της Μαλαισία, με αντικείμενο του την διύλιση κι επεξεργασία των σπάνιων γαιών. Αν και δεν θα την χαρακτήριζε κανείς ανταγωνιστική ως τώρα την Lynas Corp,μπροστά στους Κινεζικούς μονοκράτορες κολοσσούς στην εξόρυξη κι επεξεργασία σπάνιων γαιών, εντούτοις ερχόταν δεύτερη στην κατάταξη μετά από αυτούς.

Το φετινό όμως έτος, 2021, η μετοχή της γνώρισε αξιοσημείωτη αύξηση. Παραδόξως η μετοχή παρακολούθησε τις φετινές , γενικότερες εξελίξεις  στους χρόνους λήψεως αποφάσεων των QUAD.

Η τροχιά που διέγραψε από τις αρχές του 2021 η μετοχή της Αυστραλιανής Εταιρείας Lynas Corporation

Στις 27 Ιουλίου 2021, ο Υπουργός Πόρων, Υδάτων και Βόρειας Αυστραλίας, Keith Pitt συνεχάρη την αυστραλιανή εταιρεία ορυκτών Lynas Corporation μετά την αυθημερόν επιβεβαίωση ότι υπέγραψε μια ιστορική σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Ο υπουργός δήλωσε ότι βάσει της Φάσης 1 της συμφωνίας αυτής, η Lynas θα βοηθήσει στον σχεδιασμό ενός νέου εργοστασίου διαχωρισμού βαρέων σπάνιων γαιών (HREE) που θα κατασκευαστεί με έδρα του το Τέξας.

Δυο ημέρες αργότερα από την ανακοίνωση της παραπάνω συμφωνίας Υπουργείου Αμυνας ΗΠΑ και LYNAS CORPORATION , στις 30 Ιουλίου 2021, η Κίνα με την σειρά της , καθώς άρχισε να διαισθάνεται το τρίξιμο και τους κλυδωνισμούς στην πρωτοκαθεδρία της ως αδιαμφισβήτητα κυρίαρχου προμηθευτή κι επεξεργαστή σπάνιων γαιών, εκτόξευε την απειλή ότι θα διακόψει τις προμήθειες της σπάνιων γαιών προς την αμερικανική εταιρεία LOCKHEED MARTIN, χωρίς να αποκλείει από το ενδεχόμενο κι άλλες αμερικανικές εταιρείες.

Από ότι φαίνεται, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν την  θέση τους ως υπερδύναμη, με κάθε κόστος , διαφυλάσσοντας την ομαλή πορεία της λειτουργίας της οικονομίας τους και των βιομηχανικών τους κλάδων, από την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων κι ηλεκτρονικών συσκευών μέχρι την βαριά πολεμική βιομηχανία τους οπλικών συστημάτων και την διαστημική τους τεχνολογία.

Η παραγωγή σε σπάνιες γαίες των ΗΠΑ και της Αυστραλίας σε συνεργασία με ένα μικρό μερίδιο σπάνιων γαιών της Ιαπωνίας, είναι απολύτως ικανές να εξασφαλίσουν πλέον την αναγκαία αυτάρκεια στις ΗΠΑ, υποκαθιστώντας τον βαθμό εξάρτησής τους από την Κίνα. Μάλιστα και κάποιες άλλες χώρες δείχνουν σημάδια ότι έχουν την πρόθεση να συσπειρωθούν γύρω τους.

Από ότι επίσης φαίνεται, οι ΗΠΑ  δεν το έχουν σκοπό να αφήσουν τους όγκους πέτρας που εξορύσσονται στα ορυχεία της Κίνας να τους θάψουν από κάτω τους.

Τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για αυτούς κι οι ανεκμετάλλευτες ως τώρα αχανείς εκτάσεις της Αυστραλίας, μάλλον κρύβουν τεράστιες ποσότητες σπάνιων γαιών, που το πιθανότερο είναι να κάνουν την Κινεζική επαρχία της Εσωτερικής Μογγολίας να μοιάζει μπροστά τους απλό ποτιστήρι σπάνιων γαιών .

Η Γεωγραφική Περιφέρεια που καταλαμβάνει η Συνθήκης της Ραροτόνγκα 1985, περί Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων στον Νότιο Ειρηνικό

Οι ΗΠΑ δεν θα άφηναν την Naval Group και τον τέως Πρόεδρο της Γαλλίας κύριο Ολάντ, που εκμεταλλεύτηκαν το κενό που εμφανίστηκε , λόγω προεκλογικής περιόδου και Προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου του 2016, να έρθουν από την μακρινή Ευρώπη στο εκ διαμέτρου αντίθετο από αυτούς ημισφαίριο για να εγγυηθούν αυτοί, με τα ντιζελοκίνητα υποβρύχια τους, για την ασφάλεια του σύγχρονου Ιερού Δισκοπότηρου, που ονομάζεται Αυστραλία.

Ο  Γάλλος Πρόεδρος κύριος Μακρόν θα πρέπει να ήταν πολύ ονειροπόλος για να ελπίζει κάτι τέτοιο. Ίσως κατάλαβε πως πριν του δώσουν «την πισώπλατη μαχαιριά» είχε προλάβει να την δώσει πρώτος αυτός και το ξανασκέφτηκε.. Ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους, που επαναφέρει  την επόμενη εβδομάδα τον απσυρθέντα Philippe Ettien, Γάλλο Πρέσβη στην θέση του στις ΗΠΑ .

Η εξασφαλισμένη, μάλλον από το 2019, συνεργασία της Αυστραλίας, εγγυάται για τις ΗΠΑ την πρωτοκαθεδρία τους σε όλους τους τομείς για τα επόμενα χρόνια , καθιστώντας την Αυστραλία πολύτιμη σύμμαχο, ενώ είναι ικανή να καταποντίσει ή σε κάθε περίπτωση να κλυδωνίσει και να εξωθήσει σε ταυτόχρονη οικονομική υποχώρηση την Κίνα.

Η γεωστρατηγική σπουδαιότητα που αποκτά στις μέρες μας η Αυστραλία, ήδη την έχει φέρει συγκοινωνό πολύτιμης πυρηνικής τεχνολογίας κι αυτό με την σειρά του έρχεται να αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες. Η Αυστραλία, μέσα στην επομένη δεκαετία, ύστερα από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ρωσία, την Γαλλία,  το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, θα  είναι η 7η κατά σειρά χώρα στον κόσμο που θα διαθέτει πυρηνοκίνητα υποβρύχια , κι αυτό της το εξασφάλισε η τριπλή στρατηγική αμυντική συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας κι Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε μια προσπάθεια να αμυνθεί στα νέα δεδομένα η Κίνα έσπευσε με την  Shenghe Resources να υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας,  με την εταιρεία εξόρυξης Δυτικής Αυστραλίας RareX Limited. Οι προσδοκίες της όμως, ότι θα μπορέσει να παρεμβληθεί με κάποιο τρόπο ώστε να ανατρέψει τις αρνητικές για την ίδια εξελίξεις αποκτώντας ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί των σπάνιων γαιών της RareX’s  Cummins Range, θυγατρικής της  αντισυμβαλλόμενης της στην Βορειοδυτική Αυστραλία τις οποίες (σπάνιες γαίες)  στην συνέχεια θα μεταφέρει για επεξεργασία στα διυλιστήρια της στην Σαγκάη, είναι εξαιρετικά περιορισμένες ,γιατί αυτή η συμφωνία, δεν προχώρησε, ούτε έχει ολοκληρωθεί ακόμα κι ούτε κανείς εγγυάται πλέον στην Κίνα ότι μπορεί να ολοκληρωθεί.

Και τούτο διότι την 16.9.2021, επόμενη της επίσημης από 15.9.2021 ανακοίνωσης της αμυντικής στρατιωτικής συμφωνίας  AUKUS, η  Κοινή Δήλωση Αυστραλίας-ΗΠΑ (AUSMIN) 2021,  ύστερα από κοινές υπουργικές τους διαβουλεύσεις , δεν αφήνει στην Κίνα πολλά περιθώρια αισιοδοξίας , καθώς μεταξύ πολλών άλλων αναφέρει επίσης αυτολεξεί ότι:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και ο Υπουργός Άμυνας Lloyd Austin φιλοξένησαν τον Υπουργό Εξωτερικών και Υπουργό Γυναικών Marise Payne και τον Υπουργό Άμυνας Peter Dutton στις 16 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον για τις 31ες Υπουργικές Διαβουλεύσεις Αυστραλίας-Ηνωμένων Πολιτειών (AUSMIN 2021) ………………………………………………………………………………..Μετά την απονομή της αμερικανικής DOD για μια τεχνολογική επενδυτική συμφωνία στη Lynas Rare Earths, οι δύο χώρες χαιρέτισαν την πρόοδο που σημειώθηκε στο άνοιγμα μιας εγκατάστασης διαχωρισμού κρίσιμων ορυκτών και στοιχείων σπάνιων γαιών που θα ενισχύσουν την πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά για ομοϊδεάτες συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο, και να ενισχύσει τη διαφοροποίηση, την ασφάλεια και τη σταθερότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού. Η Αυστραλία χαιρετίζει επίσης την πρόσφατη απόφαση για την πιστοποίηση TNT αυστραλιανής κατασκευής σύμφωνα με τις στρατιωτικές προδιαγραφές των ΗΠΑ ως εναλλακτική πηγή προμήθειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι δύο χώρες σχεδιάζουν να προωθήσουν την υιοθέτηση προτύπων υψηλής ποιότητας για το περιβάλλον, την εργασία, τη βιωσιμότητα και τη διακυβέρνηση για την παραγωγή και επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών. Οι διευθυντές αποφάσισαν επίσης να προωθήσουν τη σωστή διακυβέρνηση του τομέα των ορυχείων και την ασφάλεια………………………………………..».

Εντωμεταξύ, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 , συναντιόνται τα 4 μέλη της  QUAD, Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία για πρώτη φορά στην Ουάσιγκτον, όπου θα τους υποδεχτεί στον Λευκό Οίκο ο τέταρτος της παρέας, Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν.

QUAD 2021-Τηλεδιάσκεψη Προέδρων ΗΠΑ (πάνω αριστερά), Αυστραλία (κάτω αριστερά), Ιαπωνίας (πάνω δεξιά) και Ινδίας (κάτω δεξιά

Ίσως τώρα, που ο πλέον σημαντικός, στόχος των ευρύτερων γεωστρατηγικών τους σχεδιασμών, μπήκε στο αυλάκι του, στο τραπέζι των μεταξύ τους  συζητήσεων να πέσει η επόμενη τους κίνηση. Οι ευρύτεροι σχεδιασμοί, δηλαδή, από την ομάδα και τους συμμάχους της, για ανάπτυξη ανά την υφήλιο της στρατηγικής τους πολιτικής  «Blue Dot Network», με προγράμματα «Build Back Better World (B3W)», εμπορικών διαδρόμων κι αναπτυξιακών έργων, με αρχικό πλάνο επενδύσεων 40 τρισεκατομμύριων δολαρίων, ιδιωτικού κεφαλαίου, που είναι ικανή να ψαλιδίσει ακόμα περισσότερο τα όνειρα της Κίνας με το  Belt and Road Initiative …

Τα αρχικά σχέδια αυτού του σκέλους, προβλέπουν τμήμα των διαδρόμων και των αναπτυξιακών έργων να καταλήγουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας την πόλη σε κομβική στρατηγική επιλογή .

Ας μην βιαζόμαστε όμως… Δεν ξέρουμε εάν η Κίνα είπε την τελευταία λέξη της κι αν όχι, πότε ή πως θα την πει.


Σι Τζιπινγκ, Πρόεδρος Κίνας

Η Κίνα, λόγω του μονοπωλιακού ελέγχου επί των πολύτιμων σπάνιων γαιών, ελέγχει κι επιβάλλει τις πολιτικές της σε πολλά κράτη ανά τον κόσμο. Ήδη κράτη – χώρες μέλη της ΕΕ  τελούν σε υψηλή οικονομική διασύνδεση κι αλληλεξάρτηση με την Κίνα και τούτο το απέδειξαν με την Στρατηγική τους για τον Ινδο-Ειρηνικό που ανακοίνωσαν πρόσφατα, αλλά και πλείστες όσες άλλες φορές στο παρελθόν.

Το επόμενο τουλάχιστον 18μηνο, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο στο τόξο του Ινδο-Ειρηνικού, από τα Ιμαλάια έως και την Ταϊβάν…

Από ότι προβλέπεται  ολόκληρος ο πλανήτης επίκειται να περάσει κυριολεκτικά μέσα από Συμπληγάδες..

Μ.Π.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα