Είναι γεγονός ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Αλίεφ, ακολουθεί πιστά τα χνάρια του Τούρκου ομολόγου του, που κατηγορεί σε κάθε περίσταση την παρουσία της Γαλλίας στην Αφρική…

Οκτώβριος 11, 2023. Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, σε συνάντηση με συμμετέχοντες στην 53η σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών Οργανισμών Ασφαλείας και Ειδικών Υπηρεσιών των κρατών μελών της ΚΑΚ, σημείωσε τον καταστροφικό και προκλητικό ρόλο της γαλλικής ηγεσίας «σε ολόκληρη την περίοδο από το 2020 που συνεχίζεται ως τώρα», σημειώνει δημοσίευμα του Μπακού, προσκείμενου της προεδρίας της χώρας αυτής.

«Για γέλια είναι οι δηλώσεις των Γάλλων»

«Πολλές κατηγορίες, αβάσιμες απειλές και εκβιασμοί κατά του Αζερμπαϊτζάν δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει η πρόσφατη δήλωση του Γάλλου Προέδρου ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει προβλήματα με το διεθνές δίκαιο. Γιατί το Αζερμπαϊτζάν δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο. Πολεμήσαμε στο έδαφός μας, καταπνίξαμε τον αυτονομισμό, συμμορφωθήκαμε με όλους τους ανθρωπιστικούς κανόνες, όλες τις Συμβάσεις της Γενεύης. Και για 30 χρόνια, το διεθνές δίκαιο παραβιαζόταν από τον προστατευόμενο της Γαλλίας και σήμερα ο κύριος της Αρμενίας, έχοντας καταλάβει το έδαφος άλλου κράτους», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους.

«Εξοντώθηκαν Αλγερινοί»

Ο Πρόεδρος Αλίεφ επέστησε την προσοχή των συμμετεχόντων στη συνάντηση ότι «ενάμισι εκατομμύριο Αλγερινοί εξοντώθηκαν από το γαλλικό καθεστώς, μόνο επειδή ήταν Αλγερινοί και μουσουλμάνοι. Αυτό είναι γενοκτονία. Για να μην αναφέρουμε τα αιματηρά εγκλήματα της Γαλλίας… σε άλλα μέρη της Αφρικής και σε όλο τον κόσμο. Και το γεγονός ότι σήμερα η Γαλλία διατηρεί ακόμη αποικίες είναι ακατανόητο.

Το Αζερμπαϊτζάν, ως πρόεδρος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, και εγώ προσωπικά έχουμε θέσει επανειλημμένα αυτό το θέμα στις συνόδους κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Και αυτή είναι μια χώρα που έχει ένα αιματηρό αποικιακό παρελθόν, από το οποίο ακόμη και σήμερα κάποιες αφρικανικές χώρες, όσο σκληρά κι αν προσπαθούν, δεν μπορούν να το ξεφορτωθούν· μας κατηγορεί για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτό είναι παράλογο».

«Και άλλη μια ερώτηση. Τώρα ορισμένες χώρες και διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να παρέχουν υπηρεσίες διαμεσολάβησης για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Πρόσφατα είπα ότι αν αυτή η πολιτική δεν είναι μονόπλευρη και αμερόληπτη, δεχόμαστε αυτές τις προσπάθειες. Όταν όμως από την πλευρά της Γαλλίας βλέπουμε μια κατάφωρη παραβίαση όλων των διπλωματικών κανόνων, δηλώσεις που συνορεύουν με προσβολές, βρώμικους υπαινιγμούς, προβοκάτσιες και ψέματα, αφενός, και, αφετέρου, απόπειρες παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης, τότε αυτό συμβαίνει. δεν χωράει σε κανένα λογικό πλαίσιο.

Δεν χρειαζόμαστε τέτοιους μεσάζοντες. Αυτό είναι το πρώτο. Και δεύτερον. Εάν κάποιος θέλει να συμμετάσχει στη διαμεσολάβηση, τότε αυτό δεν θα πρέπει να έχει τη φύση μιας εκστρατείας δημοσίων σχέσεων, αλλά θα πρέπει στην πραγματικότητα να στοχεύει σε αποτελέσματα», είπε ο Πρόεδρος Αλίεφ, στοχεύοντας τη Γαλλία.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά δήλωσε από το Ερεβάν ότι η Γαλλία θα ενισχύσει την Αρμενία με νέα οπλικά συστήματα για την ασφάλειά της, δηλώσεις στις οποίες αντέδρασε έντονα η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν.

The Hellenic Information Team