Η παγκόσμια ελίτ στο Νταβός για να «ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη»: Ποιοι συμμετέχουν, τι συζητούν και τι κρύβουν κάτω από το… χαλί

- Advertisement -

«Ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη» (Rebuilding Trust) είναι το σύνθημα του 54ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που άρχισε τη Δευτέρα στο Νταβός της Ελβετίας και θα διαρκέσει πέντε ημέρες.

Το παρών δίνουν περισσότεροι από 2.800 συμμετέχοντες από την παγκόσμια επιχειρηματική ελίτ, μαζί με 60 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για να συζητήσουν ή και να επανεξετάσουν σημαντικές πτυχές της παγκοσμιοποίησης.

Στην ατζέντα τους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Γάζα, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και την αγορά εργασίας, οι ανησυχίες για μία νέα διεθνή κρίση χρέους, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Μίρεκ Ντούσεκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, «η ατζέντα αποτελεί μία απάντηση στη διάβρωση εμπιστοσύνης, η οποία είναι εμφανής στα έθνη και στις κοινωνίες μας. Κάποιοι θα έλεγαν ότι συνδέεται και με βαθιές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας, αλλαγές γεωπολιτικές, γεω-οικονομικές ή επίσης αλλαγές που αφορούν το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος».

Γιατί κυριαρχεί το Νταβός από το 1971

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πραγματοποιεί κάθε χρόνο μια συνάντηση από την ίδρυσή του το 1971. Γιατί όμως το Νταβός, όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι τόσο σημαντικό;

Οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, το Νταβός δεν έχει κάτι αξιοσημείωτο, εκτός του ότι είναι ένα δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο, ψηλά στις ελβετικές Άλπεις. Αλλά για μία εβδομάδα τον Ιανουάριο, γίνεται το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, καθώς οι παγκόσμιες ελίτ συγκεντρώνονται στη μικρή πόλη των Άλπεων για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Γιατί; Για να συζητήσουν τη μελλοντική κατεύθυνση της ζωής στον πλανήτη μας και τα επείγοντα ζητήματα της εποχής.

  • Τι είναι λοιπόν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τι πραγματικά συμβαίνει στο Νταβός και γιατί έχει σημασία;

Στόχος του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος έχει πλέον την έδρα του κοντά στη Γενεύη, ήταν να φέρει σε επαφή τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για να συζητήσουν και να βρουν λύσεις σε αυτά τα παγκόσμια προβλήματα, κάτι που παραμένει μια από τις ιδρυτικές του αρχές και αναφέρεται στη δήλωση αποστολής του: «Δεσμευόμαστε να βελτιώσουμε την κατάσταση του κόσμου».

Ποιοι συμμετέχουν στο Νταβός

Τι κοινό έχουν ο Ντόναλντ Τραμπ, η Γκρέτα Τούνμπεργκ και ο Έλτον Τζον; Επιφανειακά, μάλλον τίποτα απολύτως, αλλά το μόνο πράγμα που τους ενώνει όλους είναι ότι έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στο Νταβός.

Ένα από τα πιο μοναδικά πράγματα στο Νταβός είναι αυτοί που συμμετέχουν. Αν και συχνά επικρίνεται ως ένα κέντρο συζητήσεων για το προνομιούχο 1% του κόσμου, είναι επίσης το μέρος όπου οι άνθρωποι έρχονται για να προσπαθήσουν να ασκήσουν πιέσεις και να επηρεάσουν αυτές τις ισχυρές ελίτ, προκειμένου να επηρεάσουν την αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα.

  • Συνήθως, μπορείτε να περιμένετε να παρευρεθούν παγκόσμιοι ηγέτες – συνήθως ο εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ, η ηγεσία της ΕΕ και του ΟΗΕ κ.ο.κ. – αλλά και ηγέτες επιχειρήσεων και επιχειρηματίες, διακεκριμένοι στοχαστές και ακαδημαϊκοί, επικεφαλής ΜΚΟ και του φιλανθρωπικού τομέα, καινοτόμοι, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η κοινωνία των πολιτών, ακτιβιστές όλων των δογμάτων – ακόμη και διασημότητες της εκάστοτε περιόδου.

Και βρίσκονται όλοι τους εξαιρετικά σε ένα μέρος, την ίδια στιγμή, πράγμα που σημαίνει πρωτοφανή πρόσβαση για πολλούς σε παγκόσμιους φορείς λήψης αποφάσεων.

Ο επίσημος κατάλογος προσκεκλημένων είναι συχνά πολύ κλειστός και αποτελείται από περίπου 2.000 έως 3.000 συμμετέχοντες και ομιλητές, αλλά η ίδια η συνάντηση προσελκύει χιλιάδες περισσότερους στις εκδηλώσεις της που γίνονται στο περιθώριο. Είναι επίσης το μέρος όπου οι εταιρείες, ακόμη και χώρες και περιφέρειες στήνουν τους πάγκους τους για να πουλήσουν ιδέες και υπηρεσίες ή να προσελκύσουν επενδύσεις.

Κατά μήκος της Promenade, της κύριας λεωφόρου του Νταβός, υπάρχουν αυτά που έχουν γίνει γνωστά ως “σπίτια”, όπου οι εταιρείες μπορούν να νοικιάσουν χώρο (συχνά καταστήματα λιανικής πώλησης που ενοικιάζονται για την εβδομάδα) για να στήσουν πρεσβείες ή γραφεία για να υποδεχτούν επισκέπτες, ώστε να πραγματοποιήσουν συναντήσεις κ.λπ.

Πέρα από τις κεντρικές ομιλίες και τα πάνελ στο Συνεδριακό Κέντρο, τον κύριο κόμβο του Νταβός, αυτό από μόνο του έχει αποτελέσει εξέχον χαρακτηριστικό γνώρισμα της ετήσιας εκδήλωσης.

Γιατί πάνε στο Νταβός;

Μία από τις ιδρυτικές αρχές του WEF ήταν να είναι αμερόληπτο, ανεξάρτητο και απαλλαγμένο από ειδικά συμφέροντα. Αλλά πέρα από αυτά τα αισθήματα, η κριτική δεν είναι ποτέ μακριά στο Νταβός.

Δεδομένης της αντιπαράθεσης ανταγωνιστικών προγραμμάτων και της αλληλοεπικάλυψης της πολιτικής και της εταιρικής σφαίρας, το WEF βρίσκεται συχνά στη γραμμή πυρός των ανταγωνιστών που υποστηρίζουν ότι είναι μια κακοήθης δύναμη στον κόσμο.

Ο οικονομικός ανταποκριτής των New York Times Πίτερ Γκούντμαν, για παράδειγμα, τόνισε στο βιβλίο του “Davos Man” την αντίφαση του να ζητά από δισεκατομμυριούχους και ελίτ, που οι επικριτές κατηγορούν ότι προκαλούν τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου, να βρουν τρόπους για την επίλυσή τους.

  • Μια από τις κύριες επικρίσεις που ασκούνται κάθε χρόνο στους διοργανωτές της εκδήλωσης, για παράδειγμα, είναι η υποκρισία του να υπάρχει η κλιματική κρίση στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης, ενώ ένας στους 10 συμμετέχοντες το 2022 ταξίδεψε με ιδιωτικό τζετ για να φτάσει εκεί.

Μπορεί να είναι ένας τόπος για να μιλήσουν για δουλειές οι πλούσιοι και ισχυροί του κόσμου, το Νταβός είναι όμως ένα απαράμιλλο φόρουμ συζητήσεων και αντιπαραθέσεων σε παγκόσμια κλίμακα και έχει να επιδείξει ορισμένα σημαντικά επιτεύγματα στην 50χρονη ιστορία του.

  • Το 1988, μια συμφωνία που υπογράφηκε στη συνάντηση από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Τουργκούτ Οζάλ, γνωστή ως Διακήρυξη του Νταβός, πιστώθηκε ότι βοήθησε την Τουρκία και την Ελλάδα να απομακρυνθούν από το χείλος μιας ένοπλης σύγκρουσης και να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.
  • Το 1992, ο Νέλσον Μαντέλα και ο τότε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ ντε Κλερκ έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στη διεθνή σκηνή του Νταβός. Ήταν  αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του απαρτχάιντ. Το ζευγάρι κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης την επόμενη χρονιά.
  • Το 2000, η Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Gavi) εγκαινιάστηκε στο Νταβός και έκτοτε έχει βελτιώσει την πρόσβαση σε εμβόλια για εκατομμύρια ανθρώπους. Από τη δημιουργία της, έχει συμβάλει στον εμβολιασμό 760 εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως.

Τα πέντε βασικά σημεία ενδιαφέροντος στο Νταβός του 2024

Διαβάστε τα πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή διοργάνωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ:

1. Το θέμα: «Ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη»

Το φετινό θέμα, «Ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη», αναγνωρίζει την ανάγκη να αποκατασταθεί η πίστη εν μέσω πολύπλευρων παγκόσμιων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής και των εξελίξεων στις τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Η έμφαση δίνεται στο να προχωρήσουμε από την αναγνώριση των προβλημάτων στην εξεύρεση λύσεων, με έμφαση στη διαφάνεια, τη συνέπεια και τη λογοδοσία.

 2. Ποιοι συμμετέχουν στο WEF 2024;

Αναμένονται περισσότερες από 100 κυβερνήσεις, μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί και οι 1000 εταιρείες-εταίροι του Φόρουμ, καθώς και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, εμπειρογνώμονες, ακτιβιστές της νεολαίας, κοινωνικοί επιχειρηματίες και τα μέσα ενημέρωσης.

Το ρόστερ για το Νταβός περιλαμβάνει εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Ajay S. Banga, Πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας- ο Fatih Birol, Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ)- η Cindy H. McCain, εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ)- Mohammad Abdulla AlGergawi, υπουργός υπουργικών υποθέσεων των ΗΑΕ- και Mirjana Spoljaric Egger, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

3. WEF 2024: Οι τέσσερις πυλώνες του προγράμματος

Το πρόγραμμα του WEF 2024 περιστρέφεται γύρω από τέσσερα κρίσιμα θέματα:

  1. Επίτευξη της ασφάλειας και της συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο: Αντιμετώπιση άμεσων κρίσεων, όπως οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται οι διαρθρωτικές δυνάμεις του κατακερματισμού.
  2. Δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης για μια νέα εποχή: Επαναπροσδιορισμός των οικονομικών πλαισίων για την προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, δίνοντας έμφαση σε ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις σε μια δυνητικά χαμηλής ανάπτυξης δεκαετία.
  3. Η τεχνητή νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία: Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για κοινωνικό όφελος, με παράλληλη διαχείριση των κανονιστικών προκλήσεων και των τεχνολογικών εξελίξεων σε άλλους τομείς, όπως η 5/6G και η κβαντική πληροφορική.
  4. Μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια: Ανάπτυξη συστημικών προσεγγίσεων για έναν κόσμο ουδέτερο ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και θετικό ως προς τη φύση έως το 2050, εξισορροπώντας τις αντισταθμίσεις για κοινωνική συναίνεση.

4. Η Συμμαχία Διακυβέρνησης της Τεχνητής Νοημοσύνης

Μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία του Φόρουμ είναι η Συμμαχία Διακυβέρνησης Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτή η συμμαχία, στην οποία συμμετέχουν μεγάλοι τεχνολογικοί φορείς όπως η Google, η Microsoft, η IBM, η Meta Platforms, έχει ως στόχο να διαμορφώσει την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με υπευθυνότητα. Η δέσμευσή τους για διαφανή, χωρίς αποκλεισμούς συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υπογραμμίζει το δυναμικό της τεχνολογίας και την ανάγκη για μια ισορροπημένη προσέγγιση της καινοτομίας και του κοινωνικού αντίκτυπου.

Ως κοινωνία, πρέπει να έχουμε καθαρό μυαλό τόσο για την υπόσχεση όσο και για τους κινδύνους της γενεσιουργού τεχνητής νοημοσύνης και να εργαστούμε από κοινού για να διασφαλίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πάντα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. Η Συμμαχία για τη Διακυβέρνηση της Al είναι ένα σημαντικό φόρουμ που συγκεντρώνει απόψεις από όλο τον κόσμο, συνδέοντας τη βιομηχανία, τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών για να απαντήσουμε καλύτερα στο πώς μπορούμε να κυβερνήσουμε την Al με υπευθυνότητα και να το κάνουμε αυτό με το ρυθμό των τεχνολογικών αλλαγών”, δήλωσε ο Brad Smith, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Microsoft.

5. Ο Συνασπισμός των First Movers

Ο Συνασπισμός των First Movers, ως μέρος των πρωτοβουλιών που εντάσσονται στην ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αντιπροσωπεύει μια συλλογική προσπάθεια κορυφαίων εταιρειών για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε τομείς με μεγάλες εκπομπές και την προώθηση αναδυόμενων τεχνολογιών για το κλίμα, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Από την ίδρυσή του με 35 ιδρυτικά μέλη, ο συνασπισμός έχει διευρυνθεί σημαντικά, περιλαμβάνοντας πλέον περισσότερα από 95 μέλη. Μαζί, τα μέλη αυτά έχουν αναλάβει συνολικά 120 δεσμεύσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη επιρροή και αφοσίωση του συνασπισμού.

”Πιστεύω ότι η Συμμαχία έχει αλλάξει τους στόχους της τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια. Παλαιότερα αφορούσε τη δέσμευση, την κατανόηση και τη δέσμευση στο Παρίσι. Τώρα πρόκειται πραγματικά για δράσεις. Πρόκειται για το σήκωμα των μανικιών και για την ανταλλαγή διλημμάτων, αλλά και λύσεων μεταξύ μας”, σημείωσε ο Jesper Brodin, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ingka (ΙΚΕΑ).

Διπλωματικό παρασκήνιο για Γάζα, Ουκρανία

Στη φετινή σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ, ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Με ενδιαφέρον αναμένονται πιθανές διαβουλεύσεις για τον πόλεμο στη Γάζα. Στο ελβετικό θέρετρο θα βρίσκονται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, αλλά και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, η χώρα του οποίου έχει επωμιστεί ως τώρα κομβικό ρόλο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη σύναψη εκεχειρίας, αλλά και την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο, για μία ακόμη χρονιά. Ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δίνει το παρών στο Νταβός, ενώ παράλληλα εντείνει τις προσπάθειές του για παροχή νέας οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας από τους δυτικούς συμμάχους του.

Σύμφωνα πάντως με την ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, την Κυριακή ο Ζελένσκι έκανε μία ενδιάμεση στάση στη Βέρνη, προκειμένου να παρουσιάσει σε εκπροσώπους 80 χωρών ένα σχέδιο δέκα σημείων για την επίλυση της κρίσης. Ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ιγκνάσιο Κασίς έκανε λόγο για ένα σχέδιο «που μπορεί να αποτελέσει βάση για την ειρήνευση», ενώ «ενθαρρυντικές ενδείξεις» βλέπει και ο στενός συνεργάτης του Ζελένσκι, Άντρι Γιέρμακ.

Η… απαγόρευση Ερντογάν

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σίμσεκ, σχεδίαζε να δώσει το «παρών» στην ετήσια συνάθροιση πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός. Τελικά ακύρωσε την επίσκεψή του. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg η αλλαγή σχεδίων ήταν αποτέλεσμα εντολής του Τούρκου προέδρου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε τόσο από τον υπουργό Οικονομικών όσο και συνολικά από τους αξιωματούχους της χώρας του να γυρίσουν την πλάτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, λόγω της στάσης των διοργανωτών του στο φλέγον ζήτημα του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα. Τα γραφεία των Σίμσεκ και Ερντογάν αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες του Bloomberg.

Ανεβαίνουν οι τιμές, ασθμαίνει η ανάπτυξη

Έκδηλη είναι η ανησυχία και για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Οι δείκτες ανάπτυξης δύσκολα ανακάμπτουν, το κόστος ζωής γίνεται όλο και πιο ακριβό, ενώ τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στα τέλη του 2024 η διεθνής οικονομία θα καταγράφει τους χαμηλότερους δείκτες ανάπτυξης των τελευταίων 30 ετών.

Ενώ όμως οι ΗΠΑ ανθίστανται και εμφανίζουν ακόμη υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η γεωπολιτική αστάθεια επιβαρύνει πολλές άλλες χώρες. Επιπλέον η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, προκαλεί κλυδωνισμούς σε αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας και της Αφρικής, εντείνοντας το χρόνιο πρόβλημα του υψηλού χρέους.

  • Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη περίπου 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε χώρες που πληρώνουν περισσότερα χρήματα για τοκοχρεολύσια, παρά για τη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση. Το πρόβλημα επιτείνουν οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Αφρικανοί ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Αχμέντ Τινούμπου και ο Κενυάτης ομόλογός του Γουίλιαμ Ρούτο θα επιχειρήσουν να ευαισθητοποιήσουν τους συμμετέχοντες στο ζήτημα του δημοσίου χρέους.

Ο Λέοναρντ Στίγκελερ, επιχειρηματίας, εκδότης και επενδυτής στον χώρο των ΜΜΕ, συμμετέχει στην πλατφόρμα Africa Collective, που προωθεί τα συμφέροντα της Αφρικής σε διεθνές επίπεδο. Κατά την άποψή του «το ζητούμενο είναι να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη προς την Αφρική, η οποία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες. Όταν μιλάμε για μελλοντικές δουλειές, όταν μιλάμε για προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού, η Αφρική μας δίνει λύσεις και αυτό είναι κάτι που θα επισημάνουν οι Αφρικανοί ηγέτες».

Στο τραπέζι και η Τεχνητή Νοημοσύνη

Επιχειρηματικές ευκαιρίες προσφέρει και η εκρηκτική ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία όμως παράλληλα προκαλεί έντονες ανησυχίες. Όχι μόνο για τη διαφαινόμενη απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, αλλά και για τους κινδύνους παραπληροφόρησης που συνεπάγεται η αλόγιστη χρήση της και μάλιστα σε μία χρονιά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Ινδία και αλλού.

Αυτό επισημαίνει και η τελευταία έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη και προειδοποιεί ότι η παραποιημένη πληροφορία μπορεί κάλλιστα και να επιστρατευθεί για σκοτεινούς σκοπούς, προκαλώντας κοινωνική αναταραχή ή άλλα παρεπόμενα.

Το σχόλιο του Μίρεκ Ντούσεκ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: «Tην προηγούμενη χρονιά είδαμε μία εκθετική αύξηση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά. Εμείς θελουμε να βλέπουμε θετικά ακόμη και την παράνοια στις τεχνολογίες αιχμής και έχουμε ήδη θέσει το ζήτημα προς συζήτηση σε έναν διάλογο ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δεν θέλουμε να μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης…»

Με πληροφορίες από dw.com, euronews
Ελλάδα Αθήνα 

https://hellasjournal.com/2024/01/i-pagkosmia-elit-sto-ntavos-gia-na-xanachtisi-tin-empistosini-pii-simmetechoun-ti-sizitoun-ke-ti-krivoun-kato-apo-to-chali-videos/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,000ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα