Η Ουκρανική κρίση και το Σύμφωνο Σταθερότητας

- Advertisement -

Shutterstock /
Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά παραμένουν διχασμένες ως προς το αν θα συμπεριλάβουν και τις προμήθειες φυσικού αερίου. Αντιδρούν κυρίως η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία, που είναι εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και κινδυνεύουν να υποστούν ακόμη πιο σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Αντίθετα, το ρούβλι έχει ανακάμψει μετά την αρχική κατάρρευση. Πολλές χώρες στη Δύση αναζητούν τώρα τρόπους για το πώς θα σταματήσει η πληρωμή κάθε ημέρα στη Μόσχα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, που απαιτούνται για την εξασφάλιση ενεργειακών πηγών από τη Ρωσία. Η Κομισιόν προτείνει μεν εμπάργκο στον ρωσικό λιθάνθρακα, αλλά και σε αυτό πρέπει να υπάρξει η ομόφωνη άποψη των 27. Και ουδείς γνωρίζει αν ο σύμμαχος της Μόσχας, Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που επανεξελέγη την περασμένη Κυριακή, θα ασκήσει βέτο.

Χρειάζονται επενδύσεις και πολυετείς συμβάσεις με άλλους προμηθευτές ενέργειας. Η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την προμήθεια αμερικανικού LNG, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Χωρίς να ξεχνάμε επίσης ότι οι προμήθειες LNG με δεξαμενόπλοια ωφελούν την Ουάσιγκτον, δημιουργώντας ασυμμετρίες μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.

Αναγκαία η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και για το 2023

Δεν είναι άλλωστε μόνο η ενεργειακή εξάρτηση, αλλά και οι ολέθριες επιπτώσεις που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο στην άνοδο του πληθωρισμού και το φρενάρισμα στην ανάπτυξη. Η συνεχής αύξηση του πληθωρισμού έχει μια πολύ συγκεκριμένη δυναμική: Πηγάζει από την αγορά ενέργειας, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε και την κερδοσκοπία, που συμβάλλει επίσης στην άνοδο των τιμών.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που ακόμη και η Ολλανδία-η πιο «φειδωλή» χώρα της ΕΕ σε ότι αφορά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και των ελλειμμάτων, έφτασε να προτείνει παράταση της αναστολής των αυστηρών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και για το 2023.

Με δεδομένο ότι η ΕΕ εισέρχεται σε μια νέα φάση σύγκρουσης με τη Μόσχα λόγω του Ουκρανικού, είναι σημαντικό να ενεργοποιηθεί μια ζώνη προστασίας, ένα ανάχωμα, όσο το δυνατόν ψηλότερο και πιο ισχυρό από την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Μήπως και μετριαστούν οι επιπτώσεις του πολέμου και η σχετική αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης.

naftemporiki.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα