«Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ»: Το Politico σχολιάζει την ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη

- Advertisement -

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ / Φωτογραφία: AP
28/11/2023  13:02
Στο επίκεντρο μιας διπλωματικής θύελλας βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης του συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γράφει σε σχόλιό του το Politico, με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ».

Η πρωτάκουστη κίνηση του Σούνακ να μη συναντηθεί με τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στο Λονδίνο, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αποτελεί μια είδηση που, όχι τυχαία, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Το Politico αναφέρει σε σχόλιό του ότι «πήρε μια μυρωδιά από τον καβγά που ετοιμάζεται όταν η Ντάουνινγκ Στριτ έφτασε να πει ότι στο προγραμματισμένο πρωθυπουργικό τετ-α-τετ θα συμμετείχε αντ’ αυτού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν, κάτι που φάνηκε… περίεργο, δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης είχε πει στην τηλεόραση ότι επρόκειτο να συναντήσει τον Σούνακ».

Περίπου μία ώρα αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι διακόπτει το ταξίδι του και επιστρέφει στην πατρίδα του, προφανώς προσβεβλημένος από το σοβαρό διπλωματικό ατόπημα του Σούνακ.

«Εσείς λέτε “Γλυπτά του Παρθενώνα”, εγώ λέω “Ελγίνεια Μάρμαρα”»
Στην παραπάνω πρόταση συμπυκνώνεται η ιστορική αντιπαράθεση που φέρνει κρίση στις ελληνοβρετανικές σχέσεις, σχολιάζει το Politico. Η διαμάχη προκλήθηκε μετά την εμφάνιση του Μητσοτάκη στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC, όπου μίλησε ευθέως για την αγωνία του σχετικά με πολλά από τα Γλυπτά που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο.

«Είναι σαν να σας έλεγα ότι θα κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο», κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι «αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Η παραπάνω δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού στάθηκε αφορμή για τις άκομψες κινήσεις του Σούνακ. Επισημαίνεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να έχει «εκνευριστεί» από τις συγκεκριμένες δηλώσεις, σε τέτοιον βαθμό που αποφάσισε να ματαιώσει τις συνομιλίες τους που επρόκειτο να γίνουν, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στα μισά του τριήμερου ταξιδιού του στο Λονδίνο.

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών εξήγησε την απόφαση του Σούνακ ως εξής: «Κατέστη αδύνατο να προχωρήσει αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια Μάρμαρα που προηγήθηκαν».

Η δε απόφαση του Σούνακ να στείλει στη θέση του τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, όπως ήταν αναμενόμενο, συνάντησε την άρνηση του Κ. Μητσοτάκη.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και στη δικαιοσύνη των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση με επιχειρήματα», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αντιπολιτευτικά πυρά στον Σούνακ
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που επικαλείται το Politico, στην επίσης προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, των Εργατικών, το θέμα των Γλυπτών «συζητήθηκε, αλλά δεν ήταν το κεντρικό σημείο της συνάντησης». Σημειώνεται, μάλιστα, ότι οι Εργατικοί θεωρούν πως το θέμα αφορά το Βρετανικό Μουσείο και τους Έλληνες και όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σήμερα, εκπρόσωπος των Εργατικών δήλωσε σχετικά με την απόφαση του Σούνακ να μη συναντηθεί με τον Μητσοτάκη: «Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία διατηρεί σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να ασκήσει σοβαρή οικονομική πολιτική, την οποία χρειάζεται η χώρα μας».

Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο Στάρμερ είναι «ανοιχτός» στην επιστροφή των Γλυπτών, αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία δανεισμού μεταξύ του μουσείου και των Ελλήνων.

Οι Εργατικοί δήλωσαν επίσης ότι, μη πραγματοποιώντας τη συνάντηση, ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει το καυτό θέμα της παράτυπης μετανάστευσης με έναν βασικό Ευρωπαίο σύμμαχο.

Aπογοήτευση
Ο οργανισμός Parthenon Project, ο οποίος συνεργάζεται με τις δύο πλευρές προσπαθώντας να βρει μια κοινά αποδεκτή λύση που θα «βλέπει» τα Γλυπτά να επιστρέφουν στην Αθήνα, δήλωσε απογοητευμένος από την ξαφνική κατάρρευση των συνομιλιών, υπογραμμίζει το Politico.

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε: «Είναι κρίμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Ελγινείων Μαρμάρων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πόσο πολλά μπορούν να κερδίσουν και οι δύο χώρες από μια λογική λύση στο θέμα αυτό και με το επίπεδο της δημόσιας υποστήριξης για την επανένωση».

iefimerida.gr

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Η ίδια πηγή τόνισε ότι ο Στάρμερ είναι «ανοιχτός» στην επιστροφή των Γλυπτών, αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία δανεισμού μεταξύ του μουσείου και των Ελλήνων.”

    Ανοησίες.

    Ούτε δανεισμό πρόκειται να δεχθούμε εμείς, ούτε και πρόκειται ποτέ και αυτοί να μας τα επιστρέψουν ποτέ. Σίγουρα έχουν χαρτιά στα χέρια τους, τα οποία αποδεικνύουν ότι τα κατέχουν νόμιμα από εκείνη την εποχή. Άλλωστε αν δώσουν τα δικά μας, θα πρέπει ν’ αρχίσουν να δίνουν και στους άλλους.

    Στην τελική, οπότε καν ο Βασιλιάς δε μπορεί να πιέσει το Μουσείο.

    • Την πρόταση τού δανεισμού είχαν κάμει και παλιότερα, όταν θα εγκαινίαζαν το Μουσείο τής Ακροπόλεως. Ο τότε ΥΠΠΟ, Α. Σαμαράς, έτεινε να την δεχτεί, αλλά ευτυχώς το πρόλαβαν και τού είπαν ότι, αν δεχτεί δανεισμό, de facto αναγνωρίζει την κυριότητα των “μαρμάρων” στους Βρετανούς. Έτσι την απέρριψε.

      Τα κλοπιμαία κατεσχέθησαν από τον Έλγιν μετά την χρεοκοπία του, οπότε περιήλθαν στην κυριότητα τού Βρετανικού Μουσείου. Δεν γνωρίζω αν αμέσως ή εμμέσως, πάντως εκεί κατέληξαν (τα δικά μας). Και ο Έλγιν νομοτύπως τα είχε πάρει από την Αθήνα (Οθωμανική Αυτοκρατορία τότε) με εντολή μάλιστα τού Σουλτάνου.

      Όχι, δεν πρόκειται να τα επιστρέψουν ποτέ, διότι, όπως σωστά γράφεις, αν δώσουν ό,τι ξένο έχουν, τότε τι θα επιδεικνύουν στο Β. Μουσείο, τούς τοίχους; Γιατί δεν ζητούμε π.χ. από τούς Γάλλους την Αφροδίτη τής Μήλου και την Νίκη τής Σαμοθράκης, ή τούς Γερμανούς τα πάμπολλα κλοπιμαία που κατέχουν, όχι μόνο από παλιά, αλλά από πολύ πρόσφατα, από τον Κατοχή, που καταλήστεψαν αρχαία και νεότερα, όπως π.χ. θησαυρούς από το Άγιον Όρος; Γιατί κανένας δεν μιλά γι αυτά, ώστε να τύχει τού τίτλου τού “ΑΞΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ”, ο οποίος πρέπει, λέει κάποιος, να απονεμηθεί στον Μητσοτάκη;

  2. Οι άγγλοι καθηγητές Kenneth Boothby Everard και Geoffrey Morris μας υποδεικνύουν τέσσερεις τρόπους λήψης μιας απόφασης: α) τον αυταρχικό, β) τον πειστικό, γ) το συμβουλευτικό και δ) το συναποφασιστικό. Όλοι οι τρόποι λήψης μιας απόφασης είναι χρήσιμοι, αρκεί να εφαρμόζονται, στην κατάλληλη περίπτωση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρέσκεται αποκλειστικά στη χρήση, του αυταρχικού τρόπου λήψης αποφάσεων.

    Εμφανίστηκε στο BBC, όπου καθόταν σταυροπόδι και απαίτησε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, κουνώντας το δάκτυλο στους βρετανούς κλέφτες! Υιοθετώντας την έννοια της συλλογικής ευθύνης;

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 1997, διατύπωσε τη θέση, για επιστροφή των γλυπτών, με ταυτόχρονη υποχρέωση, η Ελλάδα να συνδιοργανώνει, με το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, στις σημερινές αίθουσες των μαρμάρων, περιοδικές εκθέσεις, σημαντικών ελληνικών αρχαιοτήτων.

    Ασφαλώς ο κύριος Βενιζέλος, δεν κατάφερε, με την προώθηση του συναποφασιστικού μοντέλου λήψης μιας απόφασης, να φέρει τα γλυπτά πίσω, αλλά δεν δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο, ενώ έθεσε τις βάσεις, για μια μελλοντική λύση, σεβόμενος και τον εγωισμό, της πληγωμένης πρώην αυτοκρατορίας και σημαντικής μεσαίας δύναμης σήμερα.

    Ο κύριος Μητσοτάκης, χρησιμοποίησε τον αυταρχικό τρόπο λήψης μιας απόφασης και στην υπόθεση του κυρίου Φρέντι Μπελέρη. Ο πρωθυπουργός απαίτησε, την άμεση αποφυλάκιση του, αδιαφορώντας για αυτό που επεσήμανε, στον πρόεδρο της Κροατίας κύριο Ζόραν Μιλάνοβιτς, για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αναφορικά με την προφυλάκιση των 67 Κροατών χούλιγκαν. Ο κύριος Μητσοτάκης, θεώρησε την Αλβανία, εύκολο θύμα και μετέτρεψε μια ευρωαλβανική διαφορά σε διμερή, προωθώντας τον ανθελληνισμό στην γειτονική χώρα, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Επιτρέποντας ταυτόχρονα, τη μελλοντική αύξηση της τουρκικής επιρροής, στη γειτονική χώρα;

    Ο κύριος Μητσοτάκης, υποχρέωσε τον κύριο Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει τη συνάντηση τους και έχασε την ευκαιρία, να συζητήσουν πέρα από την κλιματική αλλαγή… και για σημαντικά θέματα ασφάλειας. Η Τουρκία επιθυμεί την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter Tranche 4. Ο συνδυασμός των αεροσκαφών αυτών με πυραύλους meteor, είναι ανώτερος του συνδυασμού F-16 viper με AIM-120 ή του συνδυασμού Rafale με meteor, λόγω και του μεγαλύτερου κώνου, που μπορεί να φιλοξενήσει ραντάρ, μεγαλύτερης διαμέτρου. Ο κύριος πρωθυπουργός, έχασε την ευκαιρία, να επισημάνει στον ομόλογο του, την αναγκαιότητα, να διατηρήσει τους πηγαίους κωδικούς, σε περίπτωση πώλησης των μαχητικών, ώστε η συμμαχία, να μπορέσει να αποκλιμακώσει, σε περίπτωση κρίσης, όπως αυτή των Ιμίων, για να μην διαλυθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

    Με δεδομένη την απέχθεια των βρετανών, για τον Βοναπάρτη, που αλλού θα μπορούσε να οδηγήσει αυτή η αλαζονεία, πέρα από το Βατερλό;

  3. ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΜΑΣ- ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΤΟ 1940 , ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΟ 2008 ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΩΡΑ – ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΑΠΑΞΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ (ΑΠΟ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΜΑΣ ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ) ΕΠΗΡΜΕΝΟΙ .
    ΟΜΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα