Η ΑΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ [ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ] ΗΓΕΜΟΝΑ

- Advertisement -

Η Ασία δεν έχει [ηπειρωτικό] ηγεμόνα

Αλλά ο διπολισμός ΗΠΑ-Κίνας είναι καλός για την Αμερική και την περιοχή

Susannah Patton και Hervé Lemahieu

FOREIGN AFFAIRS

13 Σεπτεμβρίου 2024

Μπορείτε να εκτυπώστε αυτό το άρθρο

FOREIGN AFFAIRS

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντάται με Κινέζους στρατιωτικούς αξιωματούχους, Πεκίνο, Αύγουστος 2024 – Reuters / Νγκ Χαν Γκουάν

Οι συζητήσεις για την ισορροπία δυνάμεων στην Ασία βασίζονται συνήθως σε μία από τις τρεις απόψεις. Μερικοί αναλυτές πιστεύουν, μοιρολατρικά, ότι η Κίνα έχει γίνει μια αδιαμφισβήτητα κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή. Άλλοι συνεχίζουν να πιστεύουν στην πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ και βλέπουν την Κίνα ως αδύναμη, ευάλωτη και τελικά περιορισμένη. Άλλοι πάλι, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων των ΗΠΑ όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία, διαλαλούν την εμφάνιση ενός πολυπολικού Ινδο-Ειρηνικού που θα μπορούσε να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Κίνας για περιφερειακή ηγεμονία.

Η ακριβής κατανόηση της ισορροπίας δυνάμεων στην Ασία είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση μιας ορθής στρατηγικής των ΗΠΑ για την Κίνα. Αλλά καμία από τις τρεις επικρατούσες αφηγήσεις δεν κάνει τα πράγματα σωστά. Η Ασία σήμερα είναι μοναδικά διπολική, όπου κυριαρχούν οι δύο μόνο υπερδυνάμεις του κόσμου. Η Ασία δεν είναι μια συναυλία δυνάμεων ευρωπαϊκού τύπου, ή μια Μέση Ανατολή ελεύθερη για όλους ή ένα σύστημα ψυχρού πολέμου  της εποχής δύο αντίπαλων μπλοκ. Οι χώρες της Ασίας είναι ως επί το πλείστο είναι αντισταθμισμένες μεταξύ δύο κολοσσών. Η ομοιόμορφη ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καθιστά επίσης την πολιτική δύναμης της Ασίας την πιο σταθερή μεταξύ των μεγάλων περιφερειακών θεάτρων.

Για να δημιουργήσει μια πιο ολοκληρωμένη και ακριβή άποψη της κατανομής της δύναμης στην Ασία, το Ινστιτούτο Lowy δημιούργησε τον Asia Power Index, ο οποίος ξεπερνά την παραδοσιακή συντομογραφία του οικονομικού μεγέθους για να εξετάσει τη στρατιωτική ικανότητα, την εθνική ανθεκτικότητα και την αναμενόμενη μελλοντική κατανομή των δημογραφικών και οικονομικών πόρων, καθώς και τις 4 διαστάσεις περιφερειακής επιρροής: οικονομικές σχέσεις, πολιτιστική επιρροή, αμυντικά δίκτυα και διπλωματία. Αυτό που αποκαλύπτει είναι ένα ανθεκτικό δίπολο: οι ΗΠΑ έχουν χάσει την πρωτοκαθεδρία στην Ασία, αλλά παραμένουν περίπου 10% πιο ισχυρές εκεί από την Κίνα.

Οι μελετητές έχουν υποθέσει ότι μια μετάβαση εξουσίας ενεργοποιείται όταν η συνολική ισχύς μιας ανερχόμενης δύναμης πλησιάζει το 80%  αυτής της καθιερωμένης ισχύος. Μέχρι το 2018, η Κίνα είχε ήδη ξεπεράσει πειστικά αυτό το όριο. Αλλά η δυναμική δεν είναι αυτή μιας ανερχόμενης δύναμης που επισκιάζει μια καθιερωμένη. Είναι μια δυναμική δύο δυνάμεων που πιθανότατα θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν ως ομότιμοι ανταγωνιστές που εφαρμόζουν διαφορετικά μέσα επιρροής: οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν κυρίως συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας. Η Κίνα χρησιμοποιεί κυρίως οικονομικές σχέσεις.

Στην Ευρώπη, αντίθετα, μια συνεκτική πολυπολικότητα εμποδίζει οποιαδήποτε μεμονωμένη χώρα να αποτελέσει ηγεμονική απειλή. Η Ρωσία μπορεί να ελπίζει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα υποχωρήσει, αλλά δεν έχει τους πόρους για να ξεκινήσει μια άμεση σύγκρουση με ένα πολύ μεγαλύτερο μπλοκ χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που ευθυγραμμίζονται εναντίον της. Η Μέση Ανατολή, εν τω μεταξύ, ορίζεται από ακατάστατη πολυπολικότητα. Μια χούφτα παικτών (Κίνα, Ιράν, Ισραήλ, Ρωσία, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) αγωνίζονται για πλεονέκτημα στην Μ. Ανατολή καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποχωρούν από την περιοχή, αλλά καμία περιφερειακή δύναμη δεν κυριαρχεί.

Ο διπολισμός σταθεροποιεί την Ασία προς το παρόν και δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να προστατεύσουν τα ζωτικά περιφερειακά τους συμφέροντα, εμποδίζοντας έναν πιθανό ηγεμόνα να διαταράξει την ειρήνη και προστατεύοντας τα οικονομικά οφέλη που αποκομίζει η Ουάσιγκτον από το εμπόριο και τις επενδύσεις με την περιοχή. Αλλά για να διασφαλιστεί ότι θα επικρατήσει αυτό το κατάλληλο status quo, οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις και τους περιορισμούς της δύναμής τους, αντί να υπερεκτιμήσουν τα πλεονεκτήματα των περιφερειακών τους συμμαχικών συνεργασιών και να ενισχύσουν την απήχησή τους στις αδέσμευτες χώρες, που εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία στην Ασία .

H ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η διπολικότητα της Ασίας έχει αντέξει, ακόμη και όταν πολλοί ήλπιζαν ότι η Ινδία και η Ιαπωνία θα μπορούσαν να γίνουν πυλώνες σε μια πραγματικά πολυπολική περιοχή. Όμως, σύμφωνα με τον δείκτη, κάθε μία από αυτές τις χώρες έχει λιγότερο από το ένα τρίτο της οικονομικής ικανότητας της Κίνας, ένα μέτρο που αντιπροσωπεύει το μέγεθος των οικονομιών τους, καθώς και την τεχνολογική τους πολυπλοκότητα. Η Ινδία και η Κίνα έχουν τους δύο μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο σε αριθμό προσωπικού. Ωστόσο, η ικανότητα της Ινδίας να προβάλλει ισχύ και να επηρεάζει ανατολικά του στενού της Μαλάκας είναι περιορισμένη. Ο ινδικός και ο ιαπωνικός στρατός συγκρίνονται με την ικανότητα του στρατού της Κίνας ή με τον ρυθμό της πρόσφατης ναυτικής του συσσώρευσης. Το Νέο Δελχί και το Τόκιο μπορούν να ανταγωνιστούν το Πεκίνο όσον αφορά την πολιτιστική και διπλωματική επιρροή στην Ασία. Αλλά όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις (εμπόριο, επενδύσεις και χρηματοδότηση ανάπτυξης) η Ιαπωνία έχει μόλις το 40% της περιφερειακής επιρροής της Κίνας, από 60% το 2018 και η Ινδία έχει μόλις το 15%.

Την τελευταία δεκαετία, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ασπάστηκαν την ιδέα ότι η Ασία πρέπει πραγματικά να γίνει κατανοητή ως μια υπερ-περιοχή δύο ωκεανών, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, γεννώντας ελπίδες ότι η Ινδία, η Αυστραλία και η Ιαπωνία θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην παρεμπόδιση της Κίνας να εγκαθιδρύσει μια μετα-αμερικανική τάξη. Ωστόσο, καμιά μεγάλη δύναμη στην περιοχή δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει την Κίνα, ελλείψει των ΗΠΑ ως εγγυητή της ασφάλειας. Χωρίς τις ΗΠΑ ως δύναμη εξισορρόπησης, η Ανατολική Ασία θα κυριαρχούνταν πλήρως από την Κίνα.

Η εκπληκτική αδυναμία των εταίρων των ΗΠΑ είναι ανησυχητική για την Ουάσιγκτον. Υπονομεύει την αφήγηση ότι οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν το δίκτυο συμμαχίας που έχτισαν στον Ειρηνικό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – μια πολυπολική αναμόρφωση που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει τονίσει ως το πρωταρχικό της επίτευγμα στην Ασία. Όπως το έθεσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν το 2021, «ένα νέο πλέγμα συμμαχιών και συνεργασιών» δίνει τη δυνατότητα στους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ (Αυστραλία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη, και άλλους εταίρους όπως η Ινδία) να συνεισφέρουν περισσότερο στην ασφάλεια της περιοχής και να απωθήσουν την Κίνα.

Είναι αλήθεια ότι, με εξαίρεση την Ταϊλάνδη, οι Ασιάτες σύμμαχοι της Ουάσιγκτον είναι πιο στενά ευθυγραμμισμένοι με τις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά αυτό πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της εμβάθυνσης του διπολισμού—ένα σύστημα στο οποίο μόνο οι ΗΠΑ έχουν τη δύναμη να αμφισβητήσουν την Κίνα.

Οι συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις και οι αμυντικές συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Ασιατών συμμάχων τους, έχουν ενταθεί δραματικά από το 2021. Αυτή η ενίσχυση των δεσμών είναι ιδιαίτερα έντονη στη συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας, η οποία έχει μετατοπιστεί από την εστίαση στην άμυνα της Ιαπωνίας στη συνεργασία σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα ασφάλειας. Και η ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Κορέα έχουν ανανεώσει και θεσμοθετήσει τους τριμερείς δεσμούς τους.

Η Αυστραλία εμβαθύνει τη σχέση της με τις ΗΠΑ αποκτώντας πυρηνικά υποβρύχια μέσω της τριμερούς εταιρικής σχέσης ασφαλείας AUKUS (Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ). Οι Φιλιππίνες υπερασπίζονται σθεναρά τα θαλάσσια συμφέροντά τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και, το 2024, συμμετείχαν για πρώτη φορά σε συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, μια ομάδα που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ονομάσει «The Squad». Η Φιλιππίνες έδωσε επίσης στις ΗΠΑ νέα πρόσβαση σε πρόσθετες στρατιωτικές βάσεις τους, συμπεριλαμβανομένων και βάσεων κοντά στην Ταιβάν.

Αυτά τα επιτεύγματα προσφέρουν ορισμένα πλεονεκτήματα στις ΗΠΑ: κύρος στον ανταγωνισμό για επιρροή εν καιρώ ειρήνης, βελτιωμένη στρατιωτική πρόσβαση και βάσεις στην περιοχή και μια μικρή αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα. Στέλνουν επίσης ένα μήνυμα στο Πεκίνο ότι μια καθαρή σύγκρουση, ειδικά για την Ταιβάν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη συμμαχική απάντηση. Πράγματι, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει αδράξει τη ρητορική της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με τη συλλογική δύναμη των εταίρων των ΗΠΑ για να χαράξει έναν ρητό παραλληλισμό μεταξύ της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και των προσπαθειών των ΗΠΑ για την οικοδόμηση συμμαχιών στην Ασία.

Ωστόσο, τόσο το Πεκίνο όσο και η Ουάσιγκτον υπερεκτιμούν τις πραγματικές αλλαγές στο δίκτυο συμμαχίας των ΗΠΑ στην Ασία. Το σχετικά μικρό αποτύπωμα των συμμαχιών της (που περιλαμβάνουν μόνο πέντε χώρες) δεν έχει αυξηθεί εδώ και δεκαετίες. Η αναβάθμιση των συμμαχιών από μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει στις ΗΠΑ ένα αποφασιστικό πρόσθετο πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα. Σε περίπτωση σύγκρουσης ή στρατιωτικού κινδύνου με την Κίνα, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα δέχονταν μεγάλη πίεση από το Πεκίνο να περιορίσουν τα δικαιώματα πρόσβασης, βάσης και υπερπτήσεων των ΗΠΑ.

Και το συνολικό μέγεθος των στρατιωτικών δυνάμεων αυτών των συμμάχων των ΗΠΑ παραμένει μικρό. Όσον αφορά την ισχύ πυρός, όπως μετριέται με τον αριθμό των κυψελών εκτόξευσης πυραύλων σε πλοία και υποβρύχια, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν όλες μαζί λιγότερο από το ένα τέταρτο της ικανότητας των ΗΠΑ. Όλοι μαζί, οι αμυντικοί προϋπολογισμοί των συμμάχων των ΗΠΑ στην Ασία είναι λιγότεροι από το ένα πέμπτο του προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Οι γνωστές ελλείψεις στην ετοιμότητα των ΗΠΑ για μια σύγκρουση, όπως τα ανεπαρκή αποθέματα πυρομαχικών τους, δεν μπορούν να καλυφθούν γρήγορα μέσω της συμμαχικής συνεργασίας. Για παράδειγμα, η μεγάλη δημοσιοποιημένη απόφαση της Ιαπωνίας τον Ιούλιο να πουλήσει πυραύλους Patriot στις ΗΠΑ έχει ήδη τεθεί σε αμφιβολία λόγω της έλλειψης ενός κρίσιμου εξαρτήματος που παράγουν μόνο οι ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν κάθε μορφή ανανεωμένης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια αναζητήθηκε πρώτα από έναν σύμμαχο των ΗΠΑ και όχι από τις ΗΠΑ. Η δημιουργία του AUKUS, η εταιρική σχέση της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ για τη διεύρυνση της στρατιωτικής της ικανότητας και η ανανεωμένη συνεργασία των Φιλιππίνων με τις ΗΠΑ, ήταν όλες προσπάθειες να δεσμευτούν οι ΗΠΑ σε μια εποχή που έχουν γίνει πολύ πιο οξυδερκείς σχετικά με το πώς αναπτύσσουν την παγκόσμια ισχύ τους.

Και οι ενέργειες της Ουάσιγκτον – αν όχι η ρητορική της – δείχνουν ότι κατανοεί ότι η Ασία δεν είναι, στην πραγματικότητα, πολυπολική με νόημα. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιστέκονται στο να μοιράζονται πλήρως τις αμυντικές τους τεχνολογίες και τα στρατηγικά και επιχειρησιακά τους σχέδια με τους Ασιάτες εταίρους τους, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως σιωπηρή αναγνώριση ότι αυτοί οι σύμμαχοι είναι απίθανο να κάνουν την αποφασιστική διαφορά σε μια σύγκρουση με την Κίνα. Η Ουάσιγκτον παραμένει κεντρική σε κάθε σημαντική ομάδα ασφαλείας στην Ασία. Βασικά, όλες οι συμμαχίες των ΗΠΑ στην Ασία συνεχίζουν να στηρίζονται σε διμερείς εγγυήσεις ασφάλειας, σε αντίθεση με τη δέσμευση συλλογικής άμυνας που ισχύει εξίσου για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΠΟΛΙΣΜΟΥ

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ως άσχημα νέα για την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, από πολλές απόψεις, ο διπολισμός της Ασίας είναι καλός για την περιοχή και καλός για τις ΗΠΑ. Πρώτον, τα θεμελιώδη στοιχεία της ισχύος των ΗΠΑ στην περιοχή παραμένουν ισχυρά. Συνολικά, τα διαρκή στρατιωτικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ υπερτερούν των αδυναμιών τους, τουλάχιστον προς το παρόν, ειδικά στον υποθαλάσσιο πόλεμο και την ικανότητα πλήγματος μεγάλης εμβέλειας. Η ικανότητά τους να θέσουν σε κίνδυνο τα στρατιωτικά μέσα της Κίνας από μεγάλη απόσταση αποδείχθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, όταν ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-2 εκτόξευσε ένα φτηνό πυρομαχικό και βύθισε ένα παροπλισμένο κινεζικό σκάφος. Αυτός ο τύπος ικανότητας κρούσης μεγάλης εμβέλειας καθιστά πολύ πιο δύσκολο για την Κίνα να αντιμετωπίσει τις σταδιακές βελτιώσεις στη στρατιωτική στάση των ΗΠΑ στην Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

Και ακόμη και με τις ραγδαίες προόδους της Κίνας σε ορισμένες τεχνολογίες, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι ΗΠΑ παραμένουν ένας μεγαλύτερος παγκόσμιος κόμβος καινοτομίας. Οι ΗΠΑ διαθέτουν το προτιμώμενο νόμισμα στον κόσμο, έχουν άφθονους ενεργειακούς πόρους και έχουν ευνοϊκές δημογραφικές τάσεις, ενώ η Κίνα αγωνίζεται και στα τρία αυτά μέτωπα. Το πιο εξουθενωτικό για την Κίνα, η οικονομία της αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμους αντίθετους ανέμους που προκαλούνται από τη συρρίκνωση και τη γήρανση του εργατικού δυναμικού.

Η σταθερότητα που επιφέρει ο διπολισμός στην Ασία, η οποία έχει ωφελήσει τις ΗΠΑ όσο οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή, υποτιμάται. Η Ασία δεν έχει έλλειψη σημείων ανάφλεξης, ιδίως στην Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Αυτό που προκαλεί έκπληξη, ωστόσο, δεν είναι το ότι υπάρχουν αυτά τα σημεία ανάφλεξης (και οι επεισοδιακές συγκρούσεις της γκρίζας ζώνης), αλλά το ότι δεν έχουν μετατραπεί σε πιο θανατηφόρες συγκρούσεις. Αντιπαραθέστε αυτή τη σχετική ειρήνη με την Ευρώπη, όπου συνεχίζεται ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα, που δεν μπορεί πλέον να ασκήσει βέτο στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, έγινε ο εμπρηστής της. Στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στη Γάζα απειλεί να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση καθώς ένα πλήθος παικτών αγωνίζεται να κερδίσει το πάνω χέρι.

Οι χώρες της Ασίας δεν πρέπει να εφησυχάζουν για τον κίνδυνο αυξημένων συγκρούσεων. Αλλά θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα για αυτές. Ακόμη και από την άποψη της Κίνας, η Ασία θα ήταν πιο επικίνδυνη και χαοτική χωρίς την επιρροή των ΗΠΑ. Εάν οι ΗΠΑ υποχωρούσαν από την Ασία, το Πεκίνο δεν θα είχε ακόμη ένα σαφή δρόμο για την εγκαθίδρυση μιας σταθερής τάξης με επίκεντρο την Κίνα. Έχει εδαφικές ή θαλάσσιες διαφορές με τουλάχιστον άλλες 10 χώρες της περιοχής. Και χωρίς την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ, η Νότια Κορέα —και πιθανώς ακόμη και η Αυστραλία ή η Ιαπωνία— μπορεί να επιδιώξει να αναπτύξει τα δικά της πυρηνικά όπλα. Η προοπτική ενός αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών υπογραμμίζει την τελική αξία της προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει τις συμμαχίες στην Ασία. Δίνοντας στους συμμάχους μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις των ΗΠΑ και στην αντοχή μιας διπολικής ισορροπίας δυνάμεων, οι ΗΠΑ μπορούν να τους αποτρέψουν από την αναζήτηση επικίνδυνων εναλλακτικών οδών για την ασφάλεια.

Η ύπαρξη δύο πόλων δίνει επίσης στις περισσότερες ασιατικές χώρες την ευκαιρία να ελιχθούν μεταξύ τους και να αποφύγουν να ευθυγραμμιστούν μόνο με έναν. Η αμερικανική διπλωματία «δεν έχει να κάνει με το να αναγκάζει τις χώρες να επιλέξουν. Είναι να τους δώσεις μια επιλογή»», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διατυπώνοντας αυτή την πρόταση το 2022. Η ύπαρξη αυτής της επιλογής έχει σημασία επειδή οι αδέσμευτες χώρες αποτελούν την πλειοψηφία και το κέντρο των ασιατικών περιφερειακών θεσμών όπως η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας και η Σύνοδος Κορυφής της Ανατολικής Ασίας.

Ορισμένες από αυτές τις χώρες (για παράδειγμα η Σιγκαπούρη) χρησιμοποιούν τον χώρο που τους παρέχει η διπολικότητα για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο υπερβολικής εξάρτησης από οποιονδήποτε εταίρο. Άλλοι (όπως το Βιετνάμ), επωφελήθηκαν ακόμη πιο άμεσα από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας τοποθετώντας τους εαυτούς τους ως «οικονομίες σύνδεσης» ή μεσάζοντες μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, οι οποίες δεν επιθυμούν πλέον να διατηρήσουν ισχυρούς άμεσους οικονομικούς δεσμούς.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη θέση της στην Ασία, μεταξύ των χωρών που είναι εκτός του συστήματος συμμαχίας. Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται τις αδέσμευτες χώρες να το επιλέξουν – δεν θα το κάνουν ποτέ. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι αυτές οι χώρες παρασύρονται σταδιακά προς την Κίνα και εγκαταλείπουν την ενεργό αντιστάθμιση. Για παράδειγμα, πολλές χώρες στη Νοτιοανατολική Ασία σηκώνουν τους ώμους τους για τον εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό που ασκεί η Κίνας στις Φιλιππίνες. Σε μια κίνηση υψηλού προφίλ, η Μαλαισία αναγνώρισε πρόσφατα τη θέση της Κίνας για την επανένωση της Ταιβάν. Η Ινδονησία, από την πλευρά της, βλέπει το Πεκίνο ως μακράν τον σημαντικότερο εταίρο της που υποστηρίζει την οικονομική της ανάπτυξη. Η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει μόνιμη πρόσβαση σε μια στρατιωτική βάση στην Καμπότζη μέσω μιας μυστικής συμφωνίας. Ακόμη και όταν οι σύμμαχοί της συσπειρώνονται πίσω από τις ΗΠΑ, η άποψη έχει καλλιεργηθεί μεταξύ  των αντισταθμιστών της περιοχής είναι ότι οι ΗΠΑ είναι μια μακρινή και αναξιόπιστη δύναμη.

Οι ΗΠΑ δεν απολαμβάνουν πλέον την πρωτοκαθεδρία στην Ασία. Και μια προσπάθεια αποκατάστασης αυτής της πρωτοκαθεδρίας θα θεωρηθεί από πολλές ασιατικές χώρες ως καταστροφικά ρεβιζιονιστική. Αντίθετα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναπτύξουν μια στρατηγική που θα εστιάζει στη στήριξη της δικής τους θέσης ως δύναμης του status quo, στήριξης του ενός από τους δύο πόλους στην Ασία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό της πλεονέκτημα στην Ασία, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη υποβρυχίων, μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει σε συμμαχίες ως μέρος μιας στρατηγικής για την αποτροπή της Κίνας, αλλά να αποφύγει την υπερεκτίμηση της σημασίας αυτών των συμμαχιών για τη συνολική ισορροπία δυνάμεων στην Ασία. Και για να διορθωθεί η απομάκρυνση των αδέσμευτων χωρών της περιοχής από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο μαζί τους διπλωματικά και οικονομικά. Κάτι τέτοιο δεν θα αποκαταστήσει την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ, αλλά μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι ο διπολισμός – η λιγότερο κακή επιλογή για την Αμερική και την περιοχή– θα διαρκέσει.

FOREIGN AFFAIRS

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα