«Η Αργεντινή ζήτησε από το ΔΝΤ να αναδιαρθρώσει το χρέος της»

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Αυτό αναφέρουν σήμερα 29-8-2019  ο ηλεκτρονικός Le Monde και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), δημοσιεύοντας την διπλανή φωτογραφία του RONALDO SCHEMIDT / AFP της 28ης Αυγούστου ενός

ανταλλακτηρίου συναλλάγματος στο Μπουένος Άιρες που υπονοεί την απόγνωση των Αργεντινών μπροστά στην αβεβαιότητα που τους δημιουργεί η υποτίμηση του νομίσματός τους, του πέσο, και συνακόλουθα ο εκθετικός πληθωρισμός της χώρας τους.

Η Αργεντινή ζήτησε πράγματι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στις 28 Αυγούστου 2019, να αναπρογραμματίσει τις δόσεις αποπληρωμής του χρέους των 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων (51 δις ευρώ), με αντάλλαγμα μια θεραπεία δημοσιονομικής λιτότητας που θα πονέσει στον κόσμο. Το Μπουένος Άιρες προσπαθεί έτσι να ηρεμήσει τις αγορές, οι οποίες έχουν δείξει σημάδια μεγάλης νευρικότητας τις τελευταίες ημέρες, βλέποντας να επανεμφανίζεται το φάντασμα της στάσης πληρωμών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Hernan Lacunza, ο οποίος διορίστηκε λίγο παραπάνω από μια εβδομάδα πριν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει προτεραιότητά της να «διατηρήσει την τιμή της συναλλαγματικής ισοτιμίας» του πέσο και να «σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους». «Το να επιτρέψουμε μια μεγαλύτερη μεταβλητότητα» του πέσο, τούτο «θα προσέθετε μόνο αβεβαιότητα και πληθωριστικές πιέσεις», επέμεινε. Ο προκάτοχός του Nicolas Dujovne παραιτήθηκε στις 17 Αυγούστου μετά από μια εβδομάδα αναταραχής στις αγορές που είδαν το πέσο να χάνει περισσότερο από το 20% της αξίας του και τη βουτιά της χρηματιστηριακής αγοράς κατά περισσότερο από 30%. Οι δηλώσεις του νέου υπουργού έρχονται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη της τεχνικής αποστολής του ΔΝΤ στο Μπουένος Άιρες όπου η οικονομική κρίση επιδεινώθηκε μετά την τεράστια εκλογική αποτυχία του προέδρου Mauricio Macri.

Ο περονιστής της κεντροαριστεράς Alberto Fernandez φαίνεται να είναι ο αγαπημένος του κόσμου στις προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου 2019, μετά την ευρεία νίκη του στις προκαταρκτικές  εκλογές της 11ης Αυγούστου, στις οποίες κέρδισε το 47% των ψήφων, πολύ μπροστά από τον απερχόμενο πρόεδρο, τον Mauricio Macri ( που έλαβε μόνο 32%) αλλά  διεκδικεί μια δεύτερη θητεία. Την Τρίτη 27-8-2019, το κόμμα του Alberto Fernandez έκανε κριτική ενάντια στο ΔΝΤ μετά από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του στο Μπουένος Άιρες. Το πέσο κατέρρευσε εξ αιτίας αυτής ως αντίδραση και η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής αναγκάστηκε να παρέμβει μαζικά. Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, αντέδρασε την Τετάρτη διαβεβαιώνοντας ότι «θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα» στην Αργεντινή «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει». Ο οργανισμός «αναλύει επί του παρόντος τις συναλλαγές δανεισμού που έχουν ανακοινώσει οι αρχές της Αργεντινής και προσπαθεί να μετρήσει τον αντίκτυπό τους», ανέφερε σε δήλωσή του. Το Ταμείο τονίζει ότι οι ομάδες του «κατανοούν ότι οι αρχές έχουν λάβει αυτά τα σημαντικά μέτρα για να καλύψουν τις ανάγκες σε μετρητά και να διαφυλάξουν τα νομισματικά αποθέματα».

Ένας από τους υψηλότερους πληθωρισμούς στον κόσμο

Συγκλονισμένη από δύο νομισματικές κρίσεις το 2018 που οδήγησαν το νόμισμά της να χάσει το 50% της αξίας του, η Αργεντινή κάλεσε το ΔΝΤ για διάσωση με δάνειο άνω των 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σε αντάλλαγμα, η χώρα δεσμεύθηκε τότε να εξισορροπήσει τους δημοσιονομικούς λογαριασμούς της. Οι πρώτες αποπληρωμές αυτού του δανείου αναμένονται το 2021.

Η προσφυγή στο ΔΝΤ συνέβη  12 χρόνια μετά την πρόωρη αποπληρωμή των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2006, όταν ο πρώην πρόεδρος Nestor Kirchner (σύζυγος της μετέπειτα προέδρου της Αργεντινής) αποφάσισε να τα σπάσει με το Ταμείο. Εκείνη την εποχή, η τιμή των σπόρων σόγιας και των γεωργικών πρώτων υλών που εξήχθησαν από την Αργεντινή εκτοξεύθηκαν στα ύψη  στις διεθνείς αγορές. Το 2001, η χώρα της Νότιας Αμερικής, που δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τις προθεσμίες αποπληρωμής του χρέους της, είχε βιώσει τις μεγαλύτερες στάσεις πληρωμών στην ιστορία και μια σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση που είχε τραυματίσει τους Αργεντινούς και τις αγορές.

Η οικονομία της Αργεντινής γνωρίζει έναν από τους υψηλότερες πληθωρισμούς παγκοσμίως (25,1% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2019, 54,4% τους τελευταίους 12 μήνες), μείωση της κατανάλωσης, κλείσιμο εμπορικών επιχειρήσεωναύξηση της φτώχειας (32% του πληθυσμού το 2018) και ανεργία 10,1% φέτος.

Αυτά από την Αργεντινή για να μη ξεχνάμε εύκολα τι κινδύνους πτώχευσης και εξόδου από το ευρώ και την Ε.Ε. περάσαμε από το 2010 έως το 2019.

Ευτυχώς που δεν «γίναμε Αργεντινή», όπως θα ήθελε ο κ. Τσίπρας (η ακριβής του έκφραση ήταν «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή»).

Ευτυχώς που είμαστε στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και κανέναν μας δεν απασχολεί σήμερα ποια είναι ισοτιμία ακόμα και των λίγων ευρώ που πιθανόν έχει στην τσέπη του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα