Η αναγνώριση του Κοσόβου αποτελεί πλήγμα για την Κύπρο και “όχημα” για τη νομιμοποίηση του ψευδοκράτους: Γιατί άλλαξε τη στάση της έναντι της Σερβίας η κ. Μπακογιάννη;

- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς επιτέθηκε με πρωτόγνωρη σφοδρότητα εναντίον της πρώην υπουργού Εξωτερικών, κ. Ντόρας Μπακογιάννη, στο πλαίσιο ενός διαγγέλματος στο οποίο προειδοποίησε τους Σέρβους ότι οι ξένοι απεργάζονται οδυνηρές καταστάσεις για τη χώρα τους.

Ο λόγος της σκληρής και άνευ προηγουμένου επίθεσης οφείλετα στην αλλαγή της στάσης της κ. Μπακογιάννη -υποθέτω σε συνεννόηση με το υπουργείο των Εξωτερικών- για την ένταξη του κρατιδίου του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα, στη διάρκεια του δραματικού διαγγέλματός του το Προεδρικό Μέγαρο, το βράδυ της Πέμπτης:

  • «Και να πω στην Ντόρα Μπακογιάννη: Ντροπή σου για αυτό που έκανες. Ντροπή σου! Εγώ ξέρω προσωπικά ποιός σου έδωσε την εντολή με ένα τηλεφώνημα και άλλαξες την έκθεσή σου [σσ. για το Κοσσυφοπέδιο]… Κάποιοι άνθρωποι έχουν ραχοκοκαλιά και κάποιοι είναι ασπόνδυλοι!».

Είδα το βίντεο. Ο Σέρβος πρόεδρος ήταν οργισμένος. Προφανώς κατάλαβε ότι αυτή η ένταξη θα οδηγήσει και στην αναγνώριση του Κοσόβου. Εάν συμβεί αυτό, τότε μπορούμε να ομιλούμε για σοβαρότατο πλήγμα και κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το παράνομο καθεστώς στην κατεχόμενη Κύπρο, καραδοκεί και μαζί με την κατοχική Τουρκία επιδιώκουν εδώ και καιρό την αναγνώρισή του.

Θεωρούμε, λοιπόν, την αλλαγή της στάσης της κ. Μπακογιάννη και κατ’ επέκταση της ελληνικής κυβέρνησης, εντελώς λάθος. Ανεξάρτητα από τη στάση των Σέρβων και τις στενές φιλικές σχέσεις που ανέπτυξαν με την Τουρκία, η υποστήριξη προς το Κόσοβο, που δημιουργήθηκε ετσιθελικά και παράνομα από το ΝΑΤΟ, η Αθήνα έπρεπε να λάβει υπόψη της, τις όποιες συνέπειες για την Κύπρο.

Συνεργάτης της ιστοσελίδας μας, που παρακολούθησε τις διαδικασίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μας ενημέρωσε για το παρασκήνιο. Αν ισχύει η κ. Μπακογιάννη πρέπει να δώσει εξηγήσεις αμέσως. Μας έγραψε σχετικά:

«Η σκληρή αυτή αντίδραση του Σέρβου Προέδρου έρχεται μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες ύστερα από την αποδοχή της εισηγητικής έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη, από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνδιάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπη.

Η Ελληνίδα πρώην Υπουργός Εξωτερικών πρότεινε την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο, παρακάμπτοντας τις διεθνείς δεσμεύσεις της κυβέρνησης του μουσουλμάνου Κοσοβάρου Προέδρου Κούρτι έναντι του διωκόμενου από το Κοσσυφοπέδιο σερβικού λαού του, τις οποίες η ίδια η Μπακογιάννη επικαλούνταν και πρότασσε μέχρι πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς τόνισε ότι μέσα σε 2-3 χρόνια διακυβέρνησης Κούρτι στο Κοσσυφοπέδιο, έγιναν διπλάσια εγκλήματα εις βάρος των Σέρβων από όσα είχαν κατά τα προηγούμενα εννέα χρόνια, ενώ υπονόησε ότι η αλλαγή της στάσης της κ. Μπακογιάννη έγινε κατόπιν γερμανικών πιέσεων».

Σε έγγραφα που έχει στην κατοχή του ο συνεργάτης μας αποκαλύπτεται ότι:

Μέχρι την Τρίτη 5 Μαρτίου, η κ. Μπακογιάννη επέμενε σταθερά στην αρχική απαίτησή της, αλλά και απαίτηση της διεθνούς κοινότητας, όπως η κυβέρνηση του κρατικού μορφώματος του Κοσσυφοπεδίου ικανοποιήσει τρία βασικά κριτήρια προκειμένου να διατηρεί ελπίδες ευρωπαϊκής προοπτικής, ως εξής:

  1. Επιστροφή, από την κυβέρνηση του Κοσόβου, όλων των περιουσιακών στοιχείων όλων των Σερβικών Ιερών Μονών του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων στα μοναστήρια στα οποία ανήκουν.
  2. Ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου όπου ο σερβικός πληθυσμός διαθέτει πλειοψηφία που αγγίζει το 99%.
  3. Άρση του νόμου περί απαλλοτριώσεων και επιστροφή όλων των κλαπέντων από το Κόσοβο περιουσιακών στοιχείων των Σέρβων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου.

Σημειώνει ο συνεργάτης μας:

Κατά περίεργο τρόπο, ωστόσο, μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, στις 20 Μαρτίου 2024, η κ. Μπακογιάννη κατέθεσε σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνδιάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης νέα Εισήγηση. Με αυτήν παρέκαμψε τις ανωτέρω εναρμονισμένες με το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο θέσεις της, κρίνοντας ότι η μερική εκπλήρωση της πρώτης μόνον προϋπόθεσης, δηλαδή η επιστροφή 24 εκταρίων γης στο Ορθόδοξο Σερβικό Μοναστήρι του Βισόκι Ντέτσανι, είναι αρκετή για να δώσει η ίδια το πράσινο φως στην ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης!

  • Ποια είναι η στάση των Αμερικανών; Συμφωνούν με την αλλαγή της στάσης της κ. Μπακογιάννη;

Στις 12 Μαρτίου 2024, ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Gabriel Escobar, ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, εξέφραζε, από τις Βρυξέλλες, την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι «δεν εισακούεται από το Κόσοβο η αμερικανική προσφορά εταιρικής σχέσης προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω και ταχύτερα η [σσ. ευρωπαϊκή] ενσωμάτωσή του».

Με τη δήλωσή του αυτή, όπως και με άλλες αναφορές του, ο κ. Εσκομπάρ εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Κούρτι εξακολουθεί να κατατρέχει τον σερβικό πληθυσμό, δίχως να συμμορφώνεται προς τους όρους που του έχουν τεθεί από τη διεθνή κοινότητα. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 15 Μαρτίου, επισκέφθηκε ο ίδιος στο Κοσσυφοπέδιο περιοχές με έντονη παρουσία Σερβικού πληθυσμού καταπιεζόμενου από την κυβέρνηση Κούρτι, όπως το Peć, αλλά και το Σερβικό Μοναστήρι του Visoki Dečani.

  • Φαίνεται ότι πίσω από την αλλαγή της στάσης της κ. Μπακογιάννη βρίσκονται οι Γερμανοί. Διαβάστε:

Η δια του Υπουργού Εσκομπάρ στάση των ΗΠΑ έναντι του Κοσσυφοπεδίου ενόχλησε έντονα τη γερμανική πλευρά, η οποία αντέδρασε άμεσα (15 και 16 Μαρτίου) και προκλητικά, τόσο διαμέσου του Βουλευτή της Bundestag και συναδέλφου της κ. Μπακογιάννη στην Κοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, Knut Abraham, όσο και του επίσης Γερμανού βουλευτή και Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, Michael Roth.

Ο πρώτος, απευθυνόμενος μέσω της πλατφόρμας X στον κ. Εσκομπάρ του επεσήμανε ότι: «οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις ένταξης του Κοσόβου στην Ευρώπη, λόγω της θανατικής ποινής»!

Ενώ ο δεύτερος, ο οποίος μάλιστα παραιτήθηκε από τη θέση του, επικαλούμενος λόγους υγείας, μόλις γνωστοποιήθηκε ότι η Έκθεση Μπακογιάννη προτείνει το Κοσσυφοπέδιο προς ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφερόμενος επίσης στις ΗΠΑ δήλωσε μέσω του X τα εξής:

«Είναι εντελώς ακατανόητο το ότι οι ΗΠΑ θέτουν επιπλέον όρους για τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτή η ανισόρροπη προσέγγιση των ΗΠΑ προς το Κοσσυφοπέδιο πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Είναι άδικη και αθέμιτη. Είναι το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα κράτη μέλη του που κάθονται στη θέση του οδηγού και όχι οι ΗΠΑ!».

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι υπάρχει σοβαρότατο θέμα και για την κ. Μπακογιάννη, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της, καθώς κάθε προσπάθεια επιβολής της αναγνώρισης του Κοσόβου, του «βασιλείου» των ναρκωτικών και της πορνείας (και ανηλίκων), παραπέμπει στην Κύπρο και στην προσπάθεια των Τούρκων να αναγνωριστεί το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων.

Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι Σέρβοι “είναι αδελφοί μας”, όπως υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες πολίτες. Ούτε υποστήριζα το αυταρχικό καθεστώς του Μιλόσεβιτς, που ευθύνεται για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Ούτε θα ξεχάσω την επίθεση εναντίον της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, όταν σύσσωμος ο ελληνικός λαός είχε ταχθεί εναντίον των νατοϊκων βομβαρδισμών. Διαφώνησα με την απαράδεκτη στάση του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών και με την βίαιη και παράνομη απόσπαση του Κοσόβου από τη Σερβία.

Η έγνοια μου είναι η Κύπρος και οι συνέπειες για το νησί, όπου για 50 χρόνια βρίσκεται κάτω από τις συνεχείς απειλές του Αττίλα για την κατάληψη και των ελεύθερων περιοχών. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσοβο. Τελεία και παύλα.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

https://hellasjournal.com/2024/03/i-anagnorisi-tou-kosovou-apoteli-pligma-gia-tin-kipro-ke-ochima-gia-ti-nomimopiisi-tou-psevdokratous-giati-allaxe-ti-stasi-tis-enanti-tis-servias-i-k-bakogianni/

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «C’est pire qu’un crime, c’est une faute» («είναι χειρότερο από έγκλημα, είναι λάθος»

    Πότε θα πάνε στα σπίτια οι “φιλήκοοι των ξένων”, όπως θα έλεγε κι ο Καποδίστριας;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα